Što je bolje bitumen ili bitumen mastika?

Tvrtka YugPromIzolyatsii je širok spektar izolacije na bazi bitumena. Po konkurentnim cijenama uvijek možete kupiti bilo kakav bitumen mastiks ili visokokvalitetni bitumen. Veliki izbor omogućuje na jednom mjestu naručivanje svih potrebnih materijala za visokokvalitetne građevinske radove.

Koja je razlika između bitumena i bitumenskog mastika?

Odabir između bitumena i bitumenskog masastih materijala treba obratiti pozornost na svojstva, svojstva i uvjete korištenja svakog od ovih proizvoda. Bitumen ulja ima čvrstu ili polukrutu. Mastika je drugačija plastičnost i elastičnost. Bitumen se može nazvati "polu-gotovim", jer prije nego što ga koristite morate se pripremiti. Nasuprot tome, hladna mastika je spremna za upotrebu. Mora se miješati ili lagano razrijediti otapalom kako bi se smanjila viskoznost. Korištenje vruće bitumenske mastike je malo složenije jer zahtijeva grijanje na određenu temperaturu. Drugim riječima, bitumen mastika je isti bitumen koji je već pripremljen za upotrebu dodavanjem plastifikatora, otapala, punila i drugih dodatnih komponenti. Dakle, mastika je prikladnija za upotrebu, ali je trošak veći od one čistog bitumena.

Bitumen karakterizira vrlo tvrda i dovoljno viskozna konzistencija koja osigurava visoku adheziju. Zato se aktivno koristi pri polaganju deponiranih materijala. Materijal se proizvodi u dva oblika: točka taljenja 70-80 stupnjeva i 90-100 stupnjeva.

Mastika je savitljivija i prikladnija u distribuciji. Proizvod vruće primjene mora se zagrijati na temperaturu od 170-200 stupnjeva.

Za hidroizolaciju s tvrdim bitumenom, potrebno je imati dva radnika, od kojih jedan će podupirati vatru. Osim toga, nije preporučljivo raditi na temperaturama ispod 0, jer bitumen postaje tvrdi i jednostavno pukotine. Bitumenskim mastikalnim radom na sobnoj temperaturi od -10 do +50.

Izbor izolacijskog materijala ovisi o uvjetima korištenja, proračunu i ciljevima koji se traže.

Naručite proizvode telefonski na popisu u odjeljku "Kontakti" ili putem online obrasca na web stranici. Mi ćemo isporučiti robu u kratkom vremenu u bilo kojoj regiji Rusije. Ako imate bilo kakvih pitanja, kontaktirajte naše menadžere.

Što odabrati - mastika ili bitumena?

Za građevinske radove danas se koriste razni materijali, uključujući mastiku i bitumen. Proizvođači nude sve vrste mastika koje se mogu nanositi hladne ili vruće.

Bitumen mastika se koristi u gradnji uglavnom za hidroizolaciju. Nanosi se na površinu samo vrućom.

S vlastitim rukama za krovove i druga djela, možete pripremiti poseban bitumen mastika, ali se primjenjuje samo u vrućem obliku. Korištenje takvih materijala uglavnom ovisi o vanjskim i drugim uvjetima, pa se izbor sastava treba ozbiljno pristupiti.

Vrsta raznih mastika

Mastici imaju veliku raznolikost, danas možete primijeniti različite, što uključuje posebne komponente. Sam mastiks je mješavina organske tvari s adstrigentnim svojstvima i sitnim punilima.
Proizvođači nude sljedeće vrste mastika:

Polimerska mastika se uglavnom koristi pri polaganju parketa ili laminata kao hidroizolacije.

 1. Polimerske mastike su sastav koji se temelji na gumenim i vulkanizacijskim aditivima, dodaje više otapala i pigmenata. Ova vrsta mastika ima izvrsnu adheziju, visoku razinu elastičnosti. Postoji potražnja za instalacijom parketa i linoleuma, koji se koristi za hidroizolaciju. To je ovaj tip koji se koristi češće od drugih, njegova svojstva vrednuju se veća od onih bitumenskih varijanti.
 2. Masti na cesti razlikuju se na viskoznom, plastičnom, ljepilom. Oni se sastoje od organskih punila i posebnih aditiva. Masa se nanosi na kit za pukotine, razne pukotine i nedostatke, brtvljenje, za stvaranje premaza.
 3. Ljepljive mastike primjenjuju se uglavnom za građevinske radove. Potrebni su za oblaganje, klasificirani u silikatni, polimer-silikatni, obični polimerni adheziv. Za vodonepropusno lijepljenje ljepila MBK-G, također se mogu koristiti za oblaganje zidova i podova.
 4. Hladno, vruće mastike su smjese koje se mogu koristiti za primjenu u hladnom ili vrućem obliku, tj. S grijanjem do visokih temperatura.

Prednosti i nedostaci mastika

Tehničke karakteristike različitih marki mastocita.

Mastici se ne koriste uvijek, jer se razlikuju ne samo pluses, nego i minuses. Među njima treba istaknuti krhkost, koja ne dopušta uvijek da sloj izdrži vanjska opterećenja. Kako bi se prevladao ovaj nedostatak, proizvođači dodaju gumu i polimere u sastav. Zahvaljujući njima, masa postaje veća, fleksibilna, otporna na vanjske utjecaje. Trošak takvih smjesa je veći, ali kvaliteta je puno bolja.

Od prednosti takvih smjesa potrebno je upozoriti na toplinu, elastičnost i visoka svojstva prianjanja. Najkvalitetniji su polimer-bitumen, polipropilen, polietilen mastiks. Postoji posebna vrsta mješavine koja može izdržati negativne učinke volova - to su vodootporne mastike koje se koriste kao brtvila. One mogu biti jednodijelne, dvokomponentne, za hidroizolaciju. Ali moramo se sjetiti da imaju nisku otpornost na hidrostatski pritisak.

Što je bitumen, kako ga koristiti?

Bitumen je uglavnom u krutom obliku, te da se dobije tekuća kompozicija bitumena, doda se različita otapala.

Bitumen je tvar koja se proizvodi u industrijskim uvjetima od smole, organskih komponenti, naftnih proizvoda. Danas se proizvode različite vrste bitumena koje imaju određena svojstva.

Sve ovisi o tome na kojem području će se koristiti. To je izgradnja, kao i krovna i cestovna bitumena. Potonji mogu biti viskozni ili tekući.

Viskozni materijal karakterizira elastičnost i mekoću, koristi se zajedno s vrućim asfaltom, dajući mu sva potrebna svojstva.

Tekući materijal nastaje na osnovi viskoznog bitumena, kojemu se dodaju posebna otapala.

Izgradnja bitumena koristi se za radove u podrumima, za temelje.
Na osnovi su izrađeni bitumenski premazi, stekloizol, bitumenska mastika. Koristi se vruće, za hladnu upotrebu traži otapala.

Mastika na bazi bitumena razlikuje se:

Vrući bitumenski materijal je savršen za krovište.

 1. Vruća bitumenska mastika je homogena masa koja se koristi za krovište, kada je parket za podove, za fiksiranje vlaknaste ploče, linoleum-based tkanina, za izvođenje vodonepropusnog premaza. Takva mastika može biti ne samo vruća već i hladna, ali morate koristiti poseban otapalo.
 2. Bitumen-gumena mastika je smjesa koja se sastoji od bitumenskog gradiva, mrvice, talka ili azbesta, plastifikatora, kumaronske smole, benzina. Temperatura uporabe - 200-230 ° C, vrijeme - 1,5-4 sati.
 3. Bitumen-terpentinska mastika je hladna smjesa koja sadrži bitumen, otapala u obliku terpentina, Portland cement, sintetički lateks. Nanosi se na temperaturi od 30-40 ° C.

Razlika između bitumena i bitumenskog mastika

Koja je razlika između ovih skladbi? Danas se često koristi posebni bitumenski premaz, koji se mnogi zbunjuju s masticsom. Ovaj premaz se također naziva i bitumen mastika, ali u stvari razlika je značajna, oni su različiti materijali. U izgledu, ovi su materijali slični, njihova svojstva su također nešto slična. Bitumenski premaz nad običnom mastikacijom ima neke prednosti:

Bit će potrebno manje vremena za bitumenski premaz za sušenje nego za mastiku.

 1. Antikorozivna svojstva ovog materijala su veća, tj. Zaštita je visoke kvalitete.
 2. Potrebno je manje vremena za sušenje od običnih mastika. To vam omogućuje da smanjite troškove vremena, učinite gradnju ekonomičnijom.
 3. Bitumen se može nanositi na vlažnu površinu, dok je uporaba mastika moguće samo sa suhim površinama.
 4. Bitumen se mnogo bolje pomiče na površinu, kvaliteta prianjanja je mnogo veća. Prozirna svojstva ovog materijala su veća.

Ali postoje određeni nedostaci koji bi također trebali biti navedeni. Bitumenski materijal je krhki, ne smije se koristiti za sva djela.

Kako napraviti bitumen mastika sa svojim rukama?

Bitumenska mastika je najčešći građevinski materijal. Pogodan je za vodonepropusne radove, za krovove, za cestovne radove. Ovaj materijal se može pripremiti vlastitim rukama, trebat će vam sljedeći sastojci:

Za izradu bitumenskih masastih materijala potreban vam je sitni komad čistog bitumena.

 • komadi malog čistog čistog bitumena;
 • plastifikatori (upotrijebljeno motorno ulje);
 • punila (možete dodati azbest i mineralnu vunu, gumene čipove, treset, piljevinu ili šumsku mahovinu).

Za dobivanje smjese u količini od 10 kg, potrebno je uzeti 8,5 kg čistog bitumena, staviti 1 kg punila, 0,5 kg plastifikatora. Za kuhanje trebat će vam veliki kotao, u kojem će se smjesa kuhati. Njegove zidove treba biti debele, od oko 3 mm, pokrov je neophodan. Takvi debeli zidovi ispravno će rasporediti toplinu, bitumen neće izgorjeti tijekom kuhanja, a to je vrlo važno za osiguranje kvalitete.

Tijekom kuhanja potrebno je da se kotao puni najviše 70%, tako da mastika ne prelazi preko rubova tijekom kuhanja. Važno je da se kotao ne postavlja izravno na vatru, ali malo na stranu, na posebno montiranom stalku. Temperatura kuhanja mora biti kontrolirana, optimalna vrijednost je 1900 ° C, budući da se kod veće vrijednosti mastika može početi raspadati. Ne može se dopustiti da kapi temperature rezultiraju homogenom i visokokvalitetnom mastikacijom, važno je održavati jednu temperaturu. Vanjsko je lako saznati da je počeo pregrijavanje: na površini se pojavljuju žuto-zeleni mjehurići.

Slijed kuhanja

Samu kuhanje izvodi se u sljedećem slijedu:

Proces kuhanja bitumena mastika je oko 3 sata.

 1. Bitumen prije početka mora se razbiti u male komadiće, treba ih dobro očistiti od pijeska, prljavštine.
 2. Proces kuhanja je spor, traje oko 3 sata, tako da nema potrebe za žurbom, smjesu treba pripremiti barem za određeno vrijeme.
 3. Punilo se slomiti, osušiti temeljito, nakon čega se zagrijava prije nego što se dovede u kotlu.
 4. Na početku kuhanja plastifikatori i punila postupno se uvode, nemoguće je odmah popuniti cijelu smjesu.
 5. Mješavina za kuhanje se stalno miješa pomoću lopata. Tijekom kuhanja pjena se uklanja.
 6. Kada je površina glatka, možete ispuniti plasticizers, onda je sve temeljito miješano.

Upotreba bitumenskog masastih materijala odmah bi trebala početi nakon što je spremna, ne smije biti pohranjena. Maksimalno trajanje uporabe je samo 24 sata. Kako se smjesa koristi, potrebno je stalno održavati temperaturu na 1200 ° C. Ali mastika na bazi bitumena ne može se položiti na nepripremljenu površinu, najprije morate nanijeti temeljni premaz. Možete sami kuhati, sastav mješavine je iznimno jednostavan:

 • bitumenska otopina u količini od jednog dijela;
 • benzina u iznosu od tri dijela.

Priprema primera je jednostavna:

 1. Bitumen se zagrijava do 700 ° C, nakon čega se stavi u benzin.
 2. Treba ga polagati u male dijelove, miješati dok se ne otopi.

Kako bi se izbjegao takav negativni fenomen kao formiranje krutih čestica, potrebno je filtrirati nastalu primer prije upotrebe s finom metalnom mrežicom. Bitumen i mastika su najčešće korišteni građevinski materijali čija je upotreba dopuštena za hidroizolaciju, krovove i zaštitu krova, za cestovne i druge radove. Sve ove smjese se razlikuju po svojstvima, danas je lako odabrati onu vrstu koja je najprikladnija za određeni slučaj, ima potrebne karakteristike. Ako je potrebno, bitumenska mastika se lako zavaruje, koristeći ne samo komade čistog bitumena, već i posebne plastifikatore i punila.

Mastika ili bitumen: kakva je razlika između ovih skladbi?

Što odabrati - mastika ili bitumena?

 • Vrsta raznih mastika
 • Prednosti i nedostaci mastika
 • Što je bitumen, kako ga koristiti?
 • Razlika između bitumena i bitumenskog mastika
 • Kako napraviti bitumen mastika sa svojim rukama?
 • Slijed kuhanja

Za građevinske radove danas se koriste razni materijali, uključujući mastiku i bitumen. Proizvođači nude sve vrste mastika koje se mogu nanositi hladne ili vruće.

Bitumen mastika se koristi u gradnji uglavnom za hidroizolaciju. Nanosi se na površinu samo vrućom.

S vlastitim rukama za krovove i druga djela, možete pripremiti poseban bitumen mastika, ali se primjenjuje samo u vrućem obliku. Korištenje takvih materijala uglavnom ovisi o vanjskim i drugim uvjetima, pa se izbor sastava treba ozbiljno pristupiti.

Vrsta raznih mastika

Mastici imaju veliku raznolikost, danas možete primijeniti različite, što uključuje posebne komponente. Sam mastiks je mješavina organske tvari s adstrigentnim svojstvima i sitnim punilima.

Polimerska mastika se uglavnom koristi pri polaganju parketa ili laminata kao hidroizolacije.

Natrag na sadržaj

Prednosti i nedostaci mastika

Tehničke karakteristike različitih marki mastocita.

Mastici se ne koriste uvijek, jer se razlikuju ne samo pluses, nego i minuses. Među njima treba istaknuti krhkost, koja ne dopušta uvijek da sloj izdrži vanjska opterećenja. Kako bi se prevladao ovaj nedostatak, proizvođači dodaju gumu i polimere u sastav. Zahvaljujući njima, masa postaje veća, fleksibilna, otporna na vanjske utjecaje. Trošak takvih smjesa je veći, ali kvaliteta je puno bolja.

Od prednosti takvih smjesa potrebno je upozoriti na toplinu, elastičnost i visoka svojstva prianjanja. Najkvalitetniji su polimer-bitumen, polipropilen, polietilen mastiks. Postoji posebna vrsta mješavine koja može izdržati negativne učinke volova - to su vodootporne mastike koje se koriste kao brtvila. One mogu biti jednodijelne, dvokomponentne, za hidroizolaciju. Ali moramo se sjetiti da imaju nisku otpornost na hidrostatski pritisak.

Natrag na sadržaj

Što je bitumen, kako ga koristiti?

Bitumen je uglavnom u krutom obliku, te da se dobije tekuća kompozicija bitumena, doda se različita otapala.

Bitumen je tvar koja se proizvodi u industrijskim uvjetima od smole, organskih komponenti, naftnih proizvoda. Danas se proizvode različite vrste bitumena koje imaju određena svojstva.

Sve ovisi o tome na kojem području će se koristiti. To je izgradnja, kao i krovna i cestovna bitumena. Potonji mogu biti viskozni ili tekući.

Viskozni materijal karakterizira elastičnost i mekoću, koristi se zajedno s vrućim asfaltom, dajući mu sva potrebna svojstva.

Tekući materijal nastaje na osnovi viskoznog bitumena, kojemu se dodaju posebna otapala.

Izgradnja bitumena koristi se za radove u podrumima, za temelje.

Na osnovi su izrađeni bitumenski premazi, stekloizol, bitumenska mastika. Koristi se vruće, za hladnu upotrebu traži otapala.

Mastika na bazi bitumena razlikuje se:

Razlika između bitumena i bitumenskog mastika

Koja je razlika između ovih skladbi? Danas se često koristi posebni bitumenski premaz, koji se mnogi zbunjuju s masticsom. Ovaj premaz se također naziva i bitumen mastika, ali u stvari razlika je značajna, oni su različiti materijali. U izgledu, ovi su materijali slični, njihova svojstva su također nešto slična. Bitumenski premaz nad običnom mastikacijom ima neke prednosti:

Bit će potrebno manje vremena za bitumenski premaz za sušenje nego za mastiku.

 1. Antikorozivna svojstva ovog materijala su veća, tj. Zaštita je visoke kvalitete.
 2. Potrebno je manje vremena za sušenje od običnih mastika. To vam omogućuje da smanjite troškove vremena, učinite gradnju ekonomičnijom.
 3. Bitumen se može nanositi na vlažnu površinu, dok je uporaba mastika moguće samo sa suhim površinama.
 4. Bitumen se mnogo bolje pomiče na površinu, kvaliteta prianjanja je mnogo veća. Prozirna svojstva ovog materijala su veća.

Ali postoje određeni nedostaci koji bi također trebali biti navedeni. Bitumenski materijal je krhki, ne smije se koristiti za sva djela.

Kako napraviti bitumen mastika sa svojim rukama?

Bitumenska mastika je najčešći građevinski materijal. Pogodan je za vodonepropusne radove, za krovove, za cestovne radove. Ovaj materijal se može pripremiti vlastitim rukama, trebat će vam sljedeći sastojci:

Za izradu bitumenskih masastih materijala potreban vam je sitni komad čistog bitumena.

 • komadi malog čistog čistog bitumena;
 • plastifikatori (upotrijebljeno motorno ulje);
 • punila (možete dodati azbest i mineralnu vunu, gumene čipove, treset, piljevinu ili šumsku mahovinu).

Za dobivanje smjese u količini od 10 kg, potrebno je uzeti 8,5 kg čistog bitumena, staviti 1 kg punila, 0,5 kg plastifikatora. Za kuhanje trebat će vam veliki kotao, u kojem će se smjesa kuhati. Njegove zidove treba biti debele, od oko 3 mm, pokrov je neophodan. Takvi debeli zidovi ispravno će rasporediti toplinu, bitumen neće izgorjeti tijekom kuhanja, a to je vrlo važno za osiguranje kvalitete.

Tijekom kuhanja potrebno je da se kotao puni najviše 70%, tako da mastika ne prelazi preko rubova tijekom kuhanja. Važno je da se kotao ne postavlja izravno na vatru, ali malo na stranu, na posebno montiranom stalku. Temperatura kuhanja mora biti kontrolirana, optimalna vrijednost je 1900 ° C, budući da se kod veće vrijednosti mastika može početi raspadati. Ne može se dopustiti da kapi temperature rezultiraju homogenom i visokokvalitetnom mastikacijom, važno je održavati jednu temperaturu. Vanjsko je lako saznati da je počeo pregrijavanje: na površini se pojavljuju žuto-zeleni mjehurići.

Vrste automobilske mastike, kojega je potrebno odabrati

Za zaštitu tijela od korozije koriste se razni kemijski spojevi, među njima različiti emajli, klica, korozije, anti-šljunčane prevlake, pretvarači hrđe i tako dalje. Mastika za automobil koristi se za obradu dna, poda unutar kabine, pragova, lukova kotača, bočnih članova, skrivene šupljine, ovaj alat je vrlo popularan zbog niske cijene.

Najbolji mastiks za obradu dijelova tijela

Trenutno industrija proizvodi takav veliki broj različitih automobilskih kemikalija za automobile, što je vrlo teško popisati sve svoje marke odjednom. Mastika je jedan od najjeftinijih sredstava za zaštitu metalnog tijela od mehaničkih oštećenja i korozije, antikorozivni materijali su podijeljeni u sljedeće glavne vrste:

 • gumeni bitumen (gumeni bitumen);
 • polimerni bitumen;
 • škriljevac (bitumen-mineral);
 • polimerni kompozit (na osnovi bitumena s posebnim aditivima);
 • epoksi.

Pripreme na bitumenskoj osnovi pružaju izvrsnu vodonepropusnost, ne dopuštaju cestovnu sol, prljavštinu i vlagu da se dobiju na metalu. Uloga plastifikatora u tim sastavima često ispunjava mineralnim uljem, bitumenska smjesa se može razrijediti benzinom, bijelim alkoholom ili otapalom.

Gotovo bilo koji automobilski mastik ima dobru zvučnu izolaciju i anti-korozijska svojstva, može se nanositi četkom, spatulom ili pištoljem za raspršivanje, prodanu u željezne limenke, plastične limenke, aerosolne limenke. Cijena antikorozivnog sredstva može biti posve drugačija, trošak ima utjecaj:

 • marka;
 • kapacitet pakiranja;
 • prodajnu politiku cijena;
 • sastav korozije.

Bez obzira na to postoji li najbolji proizvod iz proizvođača, to je nedvojbeno teško reći, mnogo ovisi o namjeni korištenja alata, u kojim uvjetima će automobil biti korišten. Postoje anti-korozijski spojevi posebno dizajnirani za liječenje dna i kotača lukova, drugi sredstvo se koristi samo za zaštitu skrivene šupljine od korozije.

Mastika za obradu dna i kotača

Praktično bilo koji polimer (polimer-bitumen) ili gumeni (gumeni-bitumen) mastika, najčešći su robni antikorozni materijali prikladni za obradu dna i kotača kola automobila:

U pravilu, kemijski sastav se pakira u željezne limenke volumena od 0,8 do 3 litre, aerosolnim limencima od 0,5-1 l. Možete kupiti posudu od mastića po prosječnoj cijeni od 100 do 700 rubalja, a korozijom za skrivene šupljine obično košta malo više.

Slama mastika iz tvrtke MasterWax

Osnovu kemijskog sastava MasterWaxa je bitumen, mastiks je dizajniran za obradu donjeg dijela tijela i kotača. Lijek pruža visokokvalitetnu vodonepropusnost, ima izvrsna antikorozivna svojstva, otpornost na udarce i vibracije, savršeno apsorbira zvuk. U ovom antikorozivnom agensu, mineralna ulja se koriste kao plastifikator, nakon primjene mastika na metalu karoserije, dobiva se glatko mat površina koja ima crnu boju. Glavni nedostatak ove marke je prilično uska temperatura, pri čemu mastika zadržava zaštitna svojstva (od -20 do +60 stupnjeva Celzijusa).

Ako je potrebno, smjesu MasterWaxa dozvoljeno je razrijediti benzinom ili bijelim alkoholom, prije prerade dna tijela koje trebate:

 • temeljito oprati i osušiti obrađenu površinu;
 • uklonite koroziju od metala (možete koristiti hrđe pretvarač);
 • odmašite željezo za tijelo.

Prije nanošenja mastika, potrebno je temeljito miješati sadržaj posude, preporuča se izvršiti obradu na sobnoj temperaturi, rad se ne smije izvoditi pri t + 10 ° C. Jedna od glavnih prednosti ove marke je niska cijena, cijena od 1 kg je jeftinija od 100 rubalja, rok trajanja sastava u zatvorenom spremniku nije više od 2 godine.

Polimersko-bitumenska mastika

Ovi antikorozivni materijali razvijeni su na osnovi polimera, stvaraju pouzdani zaštitni sloj tjelesnog željeza, odlikuju se visokom plastičnosti, dobrom prijanjanju i dužim vijekom trajanja u usporedbi s drugim vrstama mastics. Također, polimerni sastav pouzdanije zadržava na tijelu, stvarajući izdržljivu, hermetičnu vibraciju i vodonepropusni sloj.

Proizvodi pod brandom Cordon smatraju se popularnim markom među polimer-bitumenskim masticsom, standardna ambalaža je 1 i 2.3 litarska limenka, 650 ml aerosolna limenka. Isplativo je kupiti antikorozivni materijal u velikom paketu, a cijena je u prosjeku od 210 do 260 rubalja.

Polimer-bitumen antikorozivna je gusta, viskozna tekućina, njezine komponente uključuju takve komponente kao što su:

 • bitumena;
 • polimerni materijali;
 • punila;
 • inhibitori korozije;
 • pretvarač hrđe;
 • otapala.

Da bi radili s pripremom, potrebna je i sobna temperatura okoline, mastika se primjenjuje u 2-3 sloja, s prekidom između svake aplikacije oko jedan sat, cijelo vrijeme sušenja je jedan dan.

Polimerne mastike mogu se koristiti u širem rasponu temperatura od šaltera, ne gube svojstva na t od -50 do + 100 ° C.

Gumena mastika

Bitumenska guma antikorozivnih materijala karakterizira dobra tolerancija niskih temperatura, otpornost na mraz - do -60 stupnjeva Celzija. Tekuća smjesa je višekomponentni sastav koji, nakon sušenja, daje prilično značajan skupljanje. Gumena mastika se relativno brzo suši, je jeftina, ima izvrsna svojstva hidroizolacije, ne ispucati s vremenom. Značajna minus takvog antikorpora je gusta konzistencija, radi rada s kompozicijom potrebno je zagrijati smjesu u tekućem stanju.

Najpopularnija mastika u ovoj kategoriji je DUGLA 3003, a materijal ne samo da štiti metal od korozije nego i odličnu izolaciju od buke i vibracija, antikorozivno tijelo tolerira deformaciju tijela, preostala elastična i otporna na mehanički stres. Najbolji rezultati obrade mogu se postići raspršivanjem pomoću zračnog pištolja, kako bi se pokrio jedan četvorni metar površine, potrebno je 0,7-0,8 kg mješavine.

Epoksidna mastika

Antikorozivna epoksidna supstanca posjeduje najveću otpornost među svim vrstama automobilskih mastika, ali za razliku od bitumenskih materijala, ona ne podnosi šokove, pukne i leti u hladnoći. Jedan od "predstavnika" ovog tipa zaštitnog premaza je dvokomponentni mastiks NoiseLIQUIDator, koji je namijenjen za obradu lukova kotača i dna. Posebna značajka materijala je mogućnost nanošenja na masnu površinu, ali prije prerade je potrebno ukloniti prljavštinu i temeljito sušiti obrađenu površinu.

Za pripremu antikorozivnog sastava potrebno je:

 • miješanje komponente iz cijevi s sadržajem staklenke;
 • proizvesti temeljito miješanje do homogene (da bi se obavilo najmanje 5 minuta);
 • ako je potrebno, razrijedite smjesu s acetonom ili otapalom;
 • nanesite na obrađenu površinu četrdeset minuta.

Spatula, koja treba biti nanesena mastika, je uključen, preporučeni zaštitni sloj je debljine oko 2 mm. Puno sušenje materijala protiv korozije postiže se u danu, NoiseLIQUIDator je najprikladniji za obradu lukova kotača.

Osnovna pravila za korištenje automobilske mastike

Kako bi antikorozivni materijal pružio pouzdanu zaštitu za elemente tijela, potrebno je slijediti sve upute proizvođača, ako ih ne slijedi, zaštitni sloj može puknuti ili čak odstrijeti, a u tom slučaju neće izvršavati svoje funkcije. Osnovna pravila za primjenu mastike su kako slijedi:

 • prije prerade tijelu treba temeljito oprati i potpuno osušiti;
 • nakon primjene svakog sloja potrebno je odstupiti od rada preporučenog od proizvođača antikorozivnog sredstva;
 • nemoguće je ostaviti korozivne mrlje pod zaštitnim slojem, inače će se promaknuti hrđa.

Ako ispunite sve gore navedene uvjete, mastika će moći pružiti pouzdanu zaštitu vozila od hrđe i mehaničkih oštećenja te će produžiti vijek trajanja vozila.

Koji je najbolji za temeljni hidroizolacijski bitumenni premaz ili temeljni premaz?

Bitumenska mastika za temeljnu obradu - korak po korak tehnologija primjene

Kod odabira izolacije od vlage za temelje bitumena je najbolja opcija: kemijski je inertna i ne reagira s vodom. U suvremenoj konstrukciji rijetko se koriste čvrste prirodne ugljikovodične smole, one su vrhunske cijene i performansi umjetnih proizvoda rafiniranja nafte, škriljca i ugljena, koji su dio mastika, pasta i impregnacije. Zbog njihove visoke plastičnosti, prikladno je nanositi ih čak i na teško dostupna područja podruma, nakon što se skrutnjava snažna i izdržljiva prevlaka koja je potpuno nepropusna za vlagu.

Tekući bitumen osigurava dobru adheziju čak i kod grubog betona uz minimalnu potrošnju materijala, a posebno je učinkovita u kombinaciji s polimernim aditivima (penetrirajuća hidroizolacijska tehnologija), ako su prisutni, mikropore i pukotine su zapečaćene i film se ne uklanja. Rad s modernim skladbama nije teško čak i za ne-stručnjake, sve faze su jednostavne za sebe.

Kada se preporuča ova tehnologija?

Postoji nekoliko načina za zaštitu temelja zgrade od vlage, a posebno oni emitiraju vertikalno (slikanje građevina s tekućim mastiksima ili pričvršćivanje valjanih materijala) i vodoravno (popunjavanje jastuka, krovnog remena, samostalih podova). Preporučuje se temeljna vodonepropusnost kada je podzemna voda 1,5 m ispod podruma, a prosječni pritisak na zidove je do 2 m, pod uvjetom da se upotrebljava bitna impregnacija, do 5 - za bitumenski polimer.

Najbolje je uzeti u obzir ovu tehnologiju kao dio zaštitnih mjera. Moguće je primijeniti tekući bitumen u fazi izgradnje baze baze, te u slučaju popravka vodonepropusnosti. Alternativna opcija je uporaba bitumenskog mastika kao sloj za lijepljenje između krovnog materijala i baze.

Mastične značajke

Njegova korisna svojstva uključuju:

 • Visoka adhezija s betonom i drugim vrstama baza.
 • Mogućnost toleriranja niskih temperatura (do -40 ° C), bez pucanja i lomljenja.
 • Nedostatak šavova.
 • Ekonomska potrošnja bitumenske paste i jednostavnost primjene.
 • Blokiranje najmanjih pukotina i mana, do kapilara u betonu.
 • Izolacija teško dostupnih površina (površine i podzemnih površina).
 • Mogućnost primjene na stari i svježi beton, održivost.
 • Otpornost na biološke utjecaje, prepreka razvoju gljiva i plijesni.
 • Izrada elastičnog vodonepropusnog filma s visokom otpornosti na udarce.

Brzina sušenja bitumena ovisi o temperaturi okoline i debljini sloja. Spojevi na temelju nje primjenjuju se i izvana (uključujući podrum), i iznutra temelja. U prvom slučaju, zgrada je zaštićena od podzemnih voda, u drugom - od prodora kapilarne vlage. Izvođenje vodonepropusnih podruma podruma i temelja povećava otpornost na vodu betona za 3-4 puta zbijanje njegove strukture.

DIY aplikacijska tehnologija

Radovi se provode prema sljedećoj shemi:

 • Priprema baze, otkup bitumena.
 • Primer ili primer.
 • Podmazivanje temelja mastika, ojačanje šavova.

U prvoj fazi hidroizolacije, površina je uklonjena od ostataka, ostataka žbuke i oštrih izbočina. Za primjenu bitumenskog mastika zahtijeva čvrstu podlogu s minimalnim brojem pora. Stanični betonski stupovi se podmazuju sitnozrnatim cementnim mortom (preporučuje se kupnja posebne suhe mješavine), uklanjaju se sve širine, uglovi i prijelazi. Drugi važan uvjet je suhoća temelja, premazna izolacija bubri u prisustvu vlage pod njom.

Kako bi se utvrdio stupanj vlažnosti betona (dopuštena vrijednost navedena u uputama), na površinu se nanosi plastični film. Ako se kondenzat ne pojavljuje na njemu u roku od 2 do 6 sati, dopušteno je nastaviti do sljedeće faze vodonepropusnosti kako bi zaštitili temelje.

1. Korištenje primera.

Za povećanje adhezije betonske podloge s bitumenom tretira se s primerom. Osnovica je tekućina u obliku vodonepropusnosti i ima veliku penetracijsku snagu, odabrana marka mora odgovarati sastavu osnovnog materijala. Kako bi se spasilo, dopušteno je razrjeđivanje bitumena za hidroizolaciju (BN 70/30, 90/10, BNK 90/30) s benzinom ili neframa, u omjerima 1: 3 ili 1: 4 ili mastika, s toplinskom otpornosti od 80 ° C do željene konzistencije, Primer se nanosi preko cijele površine u barem jednom sloju, u mjestima injektiranja cementnog pijeska - u dvije.

Stvarno zakonit način spašavanja.
Svatko treba znati!

2. Premazivanje tekućim bitumenom.

Postoje dvije vrste izolacije: topla i hladna uporaba. U prvom slučaju, sastav zahtijeva predgrijavanje, u nedostatku iskustva, bolje je ne obavljati posao samostalno. Hladno obloženi bitumeni su spremni za uporabu odmah nakon otvaranja, samo ih treba miješati. Obrada površine odvija se na pritisnoj strani vode, nema potrebe za posebnom opremom ili izrada posebne sheme. Bitumen se nanosi četkom, valjkom, spatulom, uniformnim i čvrstim potezima odozdo gore, poželjno je pridržavati se paralelnosti trake. Svaki sloj se osuši u prirodnim uvjetima (od 2 do 12 sati, prema odabranoj marki).

Tijekom hidroizolacije temelja, pozornost se posvećuje rizici - područjima s maksimalnim opterećenjima, pukotinama i šavovima. Preporučuje se ojačati tankim staklenim vlaknima, koji su obloženi bitumenom i čvrsto naneseni na bazu. Prepreke i akumulacije zraka su neprihvatljivi, na posebno problematičnim mjestima gdje se mreža preklapa, primjenjuje se dodatni sloj izolacije. Važan upozorenje: bitumenska prevlaka od armiranje šavova se provodi nakon primarnog sušenja staklenih vlakana.

Izračun potrošnje materijala

Glavna smjernica je područje strukture koju treba obrađivati, a predviđena je marža od 10-15%. Prosječna potrošnja bitumena za vodonepropusnost iznosi 300-900 g / m2, što u velikoj mjeri ovisi o gustoći i površinskom materijalu. Važno je i kvaliteta mastike, njegovog sastava i marke. Preporučena brzina protoka mora biti navedena u priloženim uputama, ali uzimajući u obzir činjenicu da se tekući bitumen mora nanositi u nekoliko slojeva (oko 1 mm), ova vrijednost se pomnoži s 2 ili 4.

Ukupna debljina izolacije ovisi o dubini temelja, ona je povezana s povećanjem utjecaja podzemnih voda. Konkretno, s produbljivanjem struktura do 3 m, dovoljno je 2 mm, do 3-5 - potrebno je najmanje 4 sloja bitumena. Obvezna kontrola debljine hidroizolacije bitumena: svježe nanesena i sušena.

Savjeti i trikovi

Kod rada s starim bazama postoje problemi s odstranjivanjem i čišćenjem plijesni. U tom slučaju površina se tretira antiseptikom, slaba otopina (1:10) klorovodične kiseline je dobra za otvaranje kapilara, nakon čega slijedi ispiranje čistom vodom. Nemoguće je zanemariti zglobove i mate, bitumen ne tolerira snažne mehaničke učinke, tako da su svi oštri kapci zalutali. Pukotine se šire i razmazuju svježim cementnim mortom.

Suhoća površine je važan uvjet pri primjeni bitumenskog mastika za vodonepropusnost temelja. Iznimka je kristalizacija dubokog prodiranja s posebnim polimernim aditivima, oni zahtijevaju prethodno vlaženje. U svim ostalim slučajevima, stupanj vlažnosti površine ne smije biti veći od 4-8%.

Da bi se postigao najgušće vodonepropusni rad obavlja se bez dugih pauze, svaki sloj se nanosi neposredno nakon prethodnog sušenja. Ako ste u nedoumici o primjeni bitumenskog masastih materijala vlastitim rukama, upoznajte se s priloženim uputama i preporukama za video.

Vodootpornost podloge s bitumenskim materijalom

Voda za određeno vrijeme može isušiti kamen i značajno oštetiti beton. Kuća s dugim radnim vijekom mora imati visoku kvalitetu vodonepropusnosti temelja.

Vodena otopina može prodrijeti kroz male rupe u temeljima, što će oštetiti armaturu, što će značajno smanjiti snagu baze. Bitumen mastiks za vodonepropusnost temelja spriječit će stvaranje vode i zaštititi zgradu.

Prednosti bitumenskog mastika

Mastika stvara izdržljivu vodonepropusnu prevlaku.

Osnovna hidroizolacija s bitumenskim mastikalom ima niz prednosti u odnosu na druge metode:

 • tijekom ovog tretmana, stvara se vodootporna prevlaka;
 • zaštita baze protiv stvaranja štetnih bakterija;
 • punjenje pukotina i drugih osnovnih nedostataka;
 • zaštita od pucanja tijekom ozbiljnih mrazeva;
 • dobra adhezija za bilo koji premaz;
 • razina elastičnosti i snage se ne smanjuje s vremenom;
 • Može se koristiti kao ljepilo za vodonepropusnost valjaka i punjenje zglobova.

Vrste bitumenske mastike

Prema metodi uporabe takav se materijal može podijeliti na sljedeće vrste:

Mastika na bazi poliestera može raditi i na hladnoći

Za bazu češće se koriste hladne vrste, budući da rad s njima neće zahtijevati puno iskustva i dodatnih uređaja.

Hladna vrsta mastike može se podijeliti u dvije vrste:

 • na bazi vode;
 • na bazi poliestera.

Postoje mogućnosti s čistim bitumenom i s različitim aditivima.

Mastici s poliesterom pogodni su za rad u hladnoći, sve dok je materijal dobre kvalitete od renomiranog proizvođača.

Mastikalna svojstva također su podijeljena u dvije vrste:

 1. Jedna komponenta. Da biste ih koristili, trebat će vam samo miješanje.
 2. Dvije komponente. One se mogu pohraniti dulje vrijeme i imati produženi životni vijek, ali prije uporabe morat ćete spojiti sve komponente. Rješenje se brzo suši, tako da se rad mora obaviti odmah nakon pripreme.

Vruće mastike se rijetko koriste, ako je potrebno, kako bi zaštitili temelje u otežanim uvjetima. Prije korištenja otopine zagrijava se do 300 °, pa se morate pridržavati sigurnosti.

U nedostatku iskustva i potrebnih alata, bolje je raditi s hladnim vrstama.

Zakladni alati

Temeljna obrada s bitumenskim materijalom zahtijevat će sljedeće materijale i alate:

 • valjak;
 • kist;
 • lopatica;
 • ako će rad biti izveden prskanjem, trebat će vam posebni alati;
 • zaštitne rukavice;
 • otapalo za uklanjanje mastika.

Osnovna hidroizolacija provodi se u tlima s niskim sadržajem vlage, gdje je podzemna voda 2 m ispod poda podloge. Materijal od fuzioniranog bitumena je jeftiniji, ali njegov životni vijek je ispod posebnih rješenja.

Potrošnja bitumenske masti

Po 1 m² može biti potrebno 900 g materijala

Broj slojeva obloga može varirati od 2 do 4, ovisno o vanjskim čimbenicima. Potrošnja bitumenskog mastika po 1 m2 vodonepropusnosti ne ovisi samo o količini rada, nego io kvaliteti otopine i njegovom proizvođaču.

Potrošnja mastocita za 1 m2 može biti od 300 do 900 g. Obmazochnaya hidroizolacija za temelje ima debljinu ne više od 3 mm, a jedan sloj od 1 mm je dovoljan za obradu role. Približna potrošnja po 1 m2 označena je na pakovanju s materijalom.

Debljina sloja za obradu ovisi o dubini baze. S dubinom do 3 m - sloj čini 2 mm. Ako je dubina veća od 3 m, debljina sloja može varirati od 2 do 4 mm.

Obrada s bitumenskom mastikacijom

Postupak je vrlo jednostavan, ali dug. Rad se sastoji od sljedećih koraka:

 • priprema površine;
 • stavljanje materijala;
 • pojačanje.

Priprema zaklade

Da biste temeljito izvršili ovaj korak, morate slijediti sljedeći postupak:

 1. Svi nedostaci premaza popravljaju se uz pomoć posebnih sastava, također je potrebno izravnati površinu.

Obradite podlogu na suhom vremenu

Kutovi moraju biti zaobljeni ili odrezani, što će osigurati glatku primjenu. Jedinstvenost sloja na prijelazima ovisi o glatkoći. Zaokruživanje unutarnjih zglobova upotrijebiti filet. Zbog visoke vlažnosti može doći do nadutosti, a izolacija će se početi odmotavati. Da biste to izbjegli, morate se pridržavati preporučenih pokazatelja vlage. Vlažnost površine ne smije premašiti oznaku od 4%, pri korištenju mastika emulzije vode - u 8%. Možete provjeriti količinu vlage postavljanjem filma na temelj za jedan dan. Ako se tijekom tog vremena ne stvori kondenzacija ispod filma, onda je razina vlage normalna. Za bolji prianjanje, preporuča se temeljito tretirati s bitumenskim temeljnim premazom. Otopina se nanosi u jednom sloju, a na mjestima gdje postoje površinske mane - u dva sloja. Smjesa se nanosi četkom ili valjkom. Nakon što se temeljni premaz osuši, možete započeti glavni posao.

Mastična primjena

Kako primijeniti rješenje na temelj? Materijal bitumena može se nanijeti pomoću valjka, četke ili prskanjem pomoću uređaja posebno dizajniranog za tu svrhu. Okrenite se u kontinuiranim prugama okomito.

Vodonepropusno pojačanje

Nakon što se temeljni temelj nanosi, preporuča se pojačanje. To će spriječiti stvaranje pukotina na temeljima i povećati vijek trajanja.

U prisutnosti velikog broja grešaka u temeljima, u svakom slučaju je potrebno provesti pojačanje.

Kao materijali za pojačanje koriste se stakloplastike i stakloplastike. Materijal je tijesno položen u prvi sloj, ispod njega ne smije ostati prazan prostor. Nakon što se prvi sloj stvrdne, primijenit će se sljedeći sloj. Preklapanje materijala ne smije biti veće od 1 cm. Ispod možete vidjeti shemu ojačanja.

Mastični izbor

Pri kupnji materijala morate razmotriti sljedeće nijanse:

 • temperatura na kojoj će se provesti postupci;
 • vrsta osnovnog premaza;
 • površina i planirano trajanje rada;
 • vodonepropusno opterećenje tijekom uporabe;
 • projicirane materijalne troškove.

Najčešći tip je jednostavan organski bitumenni mastika koji se koristi u mraku. Obrada Technonicol podruma vrši se pomoću valjka ili lopatica i ne zahtijeva posebna znanja. Detaljan opis rada, pogledajte ovaj videozapis:

Pakiranje od 5 litara mora težiti manje od 5 kg, inače je lažna.

Bitumenske polimerne otopine imaju poboljšane karakteristike, ali je trošak ovog materijala blago veći.

Nije preporučljivo spremiti materijale, jer rezultat obrade ovisi o njima. Kvalitetni proizvodi mogu se identificirati bez otvaranja. Trebao bi biti lakši od vode. Kapacitet od 5 litara u masi bi trebao biti manji od 5 kg. Ako se pravilo ne poštuje, onda je lažna, razrijeđena s različitim tvarima. Loše vodonepropusnost konačno će se početi raspadati.

Kao što se može vidjeti iz članka, vodonepropusnost temeljnice s bitumenskim mastikalom je vrlo jednostavna, glavna stvar je slijediti preporuke i koristiti kvalitetne proizvode. Ovaj tretman spriječit će akumulaciju vode i uništenje baze.

Vodonepropusnost podruma tehnikolikom

Uređaj slijepe površine i odvodnja temelja

Kako izgraditi temelje za dom

Temeljna obrada bitumenskim mastiksom za hidroizolaciju

Važan događaj u obavljanju rada ispod površine zemlje je sposobna vodonepropusnost. Površine u dodiru s tlom posebno su izložene vlagu i, ako ih zanemarimo, mogu brzo srušiti. Bitumenska maska ​​za hidroizolaciju temelja postala je najčešća i pristupačna opcija. Prije održavanja događaja potrebno je razumjeti tehnologiju, to će jamčiti visoku pouzdanost.

Što je mastika

Bitumenska mastika izrađena je od smole. Od materijala koji su se graditelji prije otapanja koristili za taljenje u bačvama, moderniji mastociti razlikuju se samo dodavanjem dodatnih komponenti u kompoziciju što poboljšava njegova svojstva.

Bitumen mastika je jeftin, ali je kratkotrajan, nestabilan na temperaturu i teško je primijeniti

Korištenje mastike zbog svojih nedostataka dozvoljeno je samo u onim strukturama gdje se ne podvrgava mehaničkom stresu. S vlastitim rukama, uz njegovu uporabu, možete zaštititi vanjsku površinu temelja od vlage, koja će kasnije biti prekrivena zemljom. Iznad površine zemlje podrum je zaštićen drugim materijalima (ako je potrebno).

Nedostaci uključuju:

 • krhkost (kada je izložena vanjskim čimbenicima, vodonepropusni sloj se smanjuje i postaje krhki);
 • složenost primjene (kod rada s vlastitim rukama viskozna kompozicija zahtijeva upotrebu četki i valjaka što značajno povećava složenost mjera);
 • nestabilnost ultraljubičastim i ekstremnim temperaturama.

Neosporna prednost može se pripisati niskoj cijeni kompozicija.

Vrste mastika za temelj

Navedite klasifikaciju prema načinu primjene. Ovdje postoje dvije vrste: hladno i vruće mastika. Da biste sami obavili posao, mudro je odabrati hladno vlakove, jer oni ne zahtijevaju posebnu opremu.

Osim toga, vruće (građevinski bitumen pogodan je za temelje) podrazumijeva da radnik ima kvalifikacije. Stoga se dodatno smatralo samo hladnom verzijom aplikacije.

Mastika za temelj može biti sljedećih vrsta:

 • bitumenski (sastoji se od veziva i agregata, koji su cement, azbest, mineralna vuna ili krede);
 • bitumenska guma (ponekad ove smjese su dizajnirane za vruću primjenu);
 • bitumena polimera;
 • Bitumen-emulzija (na bazi vode, najčešće se koristi kao osnova za druge vrste mastika).

Debljina sloja i brzina protoka

Jedno od najvažnijih pitanja u izgradnji je pitanje troškova izgradnje određene strukture. Za njegovu definiciju su procjene, koje ukazuju na potrošnju različitih materijala. Da biste izračunali protok mastika, morate znati:

 • površina primjene;
 • debljina sloja.

Površina se izračunava nakon mjerenja visine temelja od baze do zemlje i duljine vanjskih zidova.

Karakteristike bitumenskog mastika

Potrošnja u velikoj mjeri ovisi o debljini ukupnog sloja. Broj zahtjeva može biti različit. Ukupna debljina ovisi o dubini temelja. U prosjeku, mastika se nanosi u dvije do četiri doze. Svaki od njih se provodi tek nakon potpunog otvrdnjavanja prethodnog sloja.

Važno je! Ako zanemarimo ovo pravilo i primjenjujemo smjesu na suhu površinu, adhezija (adhezija) između slojeva znatno se smanjuje, što će dovesti do smanjenja servisne linije.

Da biste odredili protok trebate znati da je ukupna debljina vodonepropusnosti:

 • 2 mm s dubinom temelja od 0-3 metra od tla;
 • 2-4 mm s dubinom od 3 do 5 metara.

Potrošnja se izračunava množenjem ukupne debljine sloja površinskom površinom primjene. Istodobno, preporučujemo da dajete dionice prilikom kupnje, tako da ako iz nekog razloga potrošnja lagano raste, ne morate trošiti vrijeme na dodatnu kupnju materijala.

Tehnika izvršavanja posla

Kako biste svojom rukom izvodili visoku kvalitetu izolacije temelja, preporuča se pridržavati se sljedećih postupaka:

Obmazochnoy vodonepropusna shema

 1. Priprema površine za primjenu. Temelj treba očistiti od prljavštine i prašine, ukloniti svu onečišćenja. Ako na površini ima pukotina ili žetona, treba ih izravnati cementom ili drugim prikladnim sastavom. Nakon čišćenja i izravnavanja, površina se odmašćuje. Za to možete koristiti otapalo. Osušite zid i idite na sljedeći korak.
 2. Premazivanje površine. Potrebno je osigurati pouzdano prianjanje materijala različitih svojstava. Možete kupiti gotove pripravke za primere. Prilikom rada s vlastitim rukama, oni također koriste domaću primeru: dovoljno je miješati mastika s otapalom i tretirati površinu temeljnog zida s tom smjesom. Primer se nanosi četkom.
 3. Nakon što ste pripremili područje za nanošenje, otvorite spremnik s vodonepropusnim spojem. Prije upotrebe, smjesu morate miješati vlastitim rukama ili pomoću bušilice.
 4. Za primjenu, uzmite valjak ili tvrdu četku. Ravnomjerno stavite prvi sloj. Važno je kontrolirati debljinu i raditi bez žurbe.
 5. Čekanje na sušenje materijala i nastavak primjene naknadnog sloja. Točke 3-4 ponovite potrebni broj puta.
 6. Nakon što se završni sloj osuši, možete ponovno napuniti temelje.

Mastika se nanosi četkom ili valjkom u nekoliko slojeva

Tehnologija je vrlo jednostavna i ne bi trebala izazvati mnogo poteškoća. Težina je samo u uniformnoj raspodjeli preko površine viskozne kompozicije. Morat ćemo se složiti i pokazati posebnu skrupuloznost.

Neki savjeti

Važno je ispravno izvesti vodonepropusnost unutarnjih uglova. Ako znanje ima složeni oblik u planu, mogu se pojaviti takvi kutovi koji se formiraju vanjskom površinom zidova. Za povećanje snage izvedite pojačanje:

Shema ojačanja mastikalne podloge za hidroizolaciju

 • na kutu se pričvrsti filet (žlijeb) sa stranama od 10 cm;
 • staviti mastiku;
 • stakloplastični ili stakloplastični materijal uronjen u sloj (širina trake ne smije biti manja od 10 cm na svakoj strani kuta temelja);
 • čvrsto pritisnite materijal za ojačanje u vodonepropusni valjak;
 • opet staviti mastiku.

Nakon izvođenja radova preporučuje se čišćenje alata s otapalom. To će ukloniti sastav od njih, nakon čega se mogu koristiti za druge vrste rada.

Važno je pravilno odabrati sastav za primjenu. Tvar ima gustoću nižu od one vode. Stoga, kada kupujete u trgovini, trebate obratiti pažnju na težinu paketa.

Ako se pet litarska vjeda teži više od 5 kilograma, to znači da je unutra loša kvaliteta. Nakon primjene, brzo će se početi raspadati i donijeti puno problema s temeljima.

Ako ispravno izračunate brzinu protoka, pokupite smjesu i promatrate tehnologiju primjene, temelj će biti pouzdano zaštićen od vlage u tlu. Ne zaboravite na uređaj za slijepe prostore, koji će ga zaštititi od kiše i rastopiti vodu.

Bitumenski premaz je dvokomponentna tvar, koja se sastoji od bitumenskog mastika i otapala. Zapravo, primer je primer koji se koristi za stvaranje snažne veze između mastika i podruma.

Budući da je temeljni premaz tekućiji od izravno vodonepropusne prevlake, prodire se bolje u betonski sloj i stvara visoko ljepljivi film na radnoj površini. U pripremi, primeri se uspješno koriste za nanošenje površina prije nanošenja bitumena, polimera i bilo kojih drugih površinskih i valjanih vodonepropusnih materijala.

Zašto temeljni temelj

Primer - ili u poznatijoj definiciji primera - prethodno nanesen na površinu kako bi ih se pripremilo za vodootpornu prevlaku uređaja. Higroskopnost bazne ploče je rezultat poroznosti materijala od kojeg se temelji. Budući da su većina temelja konstrukcije izrađene od predgotovljenog ili čvrstog betona, bitumenska mastika postaje široko rasprostranjena kao vodonepropusna.

Oni su praktični za korištenje i pokazuju izvrsne performanse, ali glavna stvar za primjenu vodoinstalater majstor će biti u mogućnosti za bilo kakvu kvalifikaciju.

Prije nanošenja vodonepropusne radne površine temeljito se čisti od prašine i osuši. Ako je potrebno, zbog velike poroznosti materijala, primerska otopina se primjenjuje u dva do tri sloja. Za praktičnost, trebali biste premazati samo dio strukture koji će biti presvučen. Svi sljedeći rad se preporučuje nakon potpunog sušenja temeljnog premaza.

Preporuča se nanošenje površine različitim sastavima kako bi se poboljšalo adhezija osnovnog materijala i radne površine. Iracionalnost temeljnog podruma prije nanošenja bitumena ili polimernih vodonepropusnosti - uobičajena zabluda. Oblaganje premazanih površina ubrzava proces hidroizolacije i štedi premazivanje premazivanjem prethodno impregniranjem betonskog kamena s niskom koncentracijom premaza s visokim stupnjem apsorpcije. Potrebno je odabrati temeljni premaz u skladu s tipom glavnog vodonepropusnog materijala.

Primerne sorte

Klica je sastavni dio vodonepropusnog premaza, tako da prije kupnje šarže klica, morate paziti da zajedničko djelovanje dvaju materijala ne dovede do fizičko-kemijskog sukoba. Idealna primjena primersko-mastikalne veze je uporaba materijala sličnog sastava i svojstava.

Obično, isti premaz, uglavnom razrijeđen otapalom, koristi se kao primer za bitumensku mastiku. Kao otapala se koriste emulzije, destruktori acetata ili benzin. Spremni premazi su stvoreni na industrijskoj razini i su nisko koncentrirani bitumenski materijali s emulzifikatorom.

Osim bitumenske baze, postoje razni akrilni i polimerni premazi koji se također mogu koristiti za ojačanje površine temelja prije premazivanja. Postoji nekoliko vrsta primera, ovisno o upotrijebljenom premaznom materijalu i otapalu:

 • spreman mješavina:
 1. po mastičastom tipu: bitumenski, akrilni, polimer;
 2. prema vrsti otapala: acetat, benzin, emulzija;
 • pripremljene smjese.

Najpopularnija vrsta mastika je bitumenska.

Promjene cijena na tržištu primernog materijala zbog kvalitete smjese, kao i troškovi polaznih komponenti. Nezavisna priprema premaza često znači uštedu na kvaliteti, a ne na trošak konačnog proizvoda. Pravilno održavajte udio, odaberite komponente koje nisu sukobljene i pomiješajte homogenu otopinu samo iskusni graditelj. Sredstva ušteda istodobno su beznačajna i ne vrijedi izgubljene snage.

Za prosječnu osobu, poželjno je kupiti gotovu smjesu u skladu s preporukom rukovoditelja građevinske tvrtke u kojoj će se kupiti vodonepropusni materijal.

Koristi se alati i materijali

Bez obzira na odabir određene vrste temeljnog premaza, za pripremu i naknadnu primjenu vodonepropusnosti na radnoj površini možda će vam trebati sljedeće naprave i materijali:

 • lopatica ili lopatica;
 • čekić pikkaxe;
 • materijal za brtvljenje šavova - cementni pijesak, poliuretanska pjena ili kit;
 • alati za pred-čišćenje temeljne površine: četke, grubo gusta tkanina;
 • spremnik za umjeravanje otopine primera;
 • širok četkom ili grubim valjkom;
 • fitilj.

Uniform za rad s mastika

Osim toga, treba koristiti zaštitnu opremu (uniforme, haljine, zatvorene cipele), budući da je temeljni premaz bitumensku smjesu koja se slabo uklanja od odjeće i kože.

Prije izravne primjene temeljnog premaza treba biti rad početnog ciklusa, bez kojeg će proces nanošenja izgubiti svako značenje.

Priprema površine

Neophodno je nanijeti temeljnu podlogu samo na površini koja se osuši i uklanja prašinu. Osim toga, prije lijepljenja treba napraviti brtvene šavove, uklanjanje nepravilnosti i izbočenja, radi bolje prianjanja i uniformne raspodjele vodonepropusnog sloja. Spojevi za ekspanziju trebaju biti ispunjeni pjenom, jer je isključeno kruto brtvljenje takvih sklopova. Projekcije i lokalno slojevanje betona vise od centimetara treba ukloniti pomoću čekića ili piknika. Neravnine betona, nastale uslijed naginjanja oplate ili slabo kvalitetnog spajanja montažnih elemenata, treba popuniti mortom za izravnavanje. Pogledajte videozapis o tome kako preuzeti temelj.

Te radnje su osobito važne pri postavljanju vodonepropusnosti pomoću valjaka i materijala koji se nakupljaju kako bi se osigurala buduća cjelovitost vodonepropusnog sloja i spriječilo pucanje na visokim naponskim mjestima listova.

Nakon otvrdnjavanja zapečaćenih šavova, možete nastaviti s uklanjanjem prašine i primjenom temeljnog premaza. Daljnje radnje provode se samo pod uvjetom da je sav pripremni rad pravilno izveden i da je površina nanesena na dva do tri sloja, ovisno o stupnju poroznosti radne površine.

Primjena tehnologije primjene

Primer je uobičajena primer s posebnim sastavom, tako da je tehnologija primjene je nefunkcionalna i nekomplicirana. Bez obzira na vrstu materijala odabranog za oblaganje temelja bitumenskim temeljnim premazom, potrebno je poduzeti sljedeće korake:

 • pomiješati pripremljenu smjesu ili pripremiti malu količinu primera u lako prenosivom spremniku;
 • nanijeti prvi sloj temeljnog premaza na površinu čistiti od prašine i vlage;
 • pričekajte da se prvi sloj osuši i nastavi primjenom vodonepropusnog sloja u sljedećem dijelu temelja;
 • nakon djelomičnog sušenja prvog sloja temeljnog premaza, nanesite drugi sloj, ravnomjerno raspoređujući otopinu;
 • pričekajte da temeljni premaz bude potpuno suh u skladu s razdobljem koje je proizvođač odredio na pakiranju.

Osnovica za temelj mora se nanositi u skladu s sigurnosnim zahtjevima. Neophodno je izbjegavati dobivanje otopine na otvorenim dijelovima tijela - inače je potrebno ukloniti temeljni premaz što je prije moguće uz pomoć otapala ili uobičajenog sapuna prije nego što tvar polimerizira. Pogledajte video kako pripremiti temeljni premaz za rad.

Također se preporučuje korištenje zaštitnih maski, jer su bitumenski premazi prilično toksični i zbog prisutnosti otapala i različitih sušara u sastavu, primer brzo polimerizira s masivnim oslobađanjem štetnih tvari u atmosferu. Posebno se ne preporučuje rad s temeljnim premazom u zatvorenim prostorima bez posebne osobne zaštitne opreme. Na kraju rada, alati trebaju biti očišćeni otapalom.

Izračunavanje količine primera

Područje obrađenih površina lako je izračunati potrebnu količinu primera. Za gotove mješavine, na pakovanju je naznačena potrošnja materijala po jedinici površine, uzimajući u obzir početnu koncentraciju. Nije preporučljivo dodatno razrijediti tvorničke mješavine, jer se kvaliteta premaza može pogoršati, a sukob sastavnih dijelova koji se miješaju je posve moguć. Prosječna potrošnja bitumenskog prajmera iznosi 0,5 litara po 1 m2.

Ako pripremaš temeljni premaz izravno na gradilištu, trebali biste kupiti materijal za oblaganje s očekivanjem korištenja dijela premaza za izradu premaza. Obrada ove smjese nije preporučljiva za početnike.

Uz navedenu brzinu protoka, za izračunavanje količine gotove smjese treba uzeti u obzir i broj primijenjenih slojeva. U slučaju primjene više od jednog sloja primera, volumen pripravka treba povećati u broju puta broj primijenjenih slojeva. Za smjese pripremljene ručno, teško je izračunati potrebnu količinu primera, budući da će potrošnja ovisiti o konzistenciji premaza.

Kakav je bitumen potreban za vodonepropusnost temelja?

Učinkovitija i povoljnija vodonepropusnost uvijek se smatra bitumenskom smolom za zgrade od cigle i betona, te za spremnike, drvene grede, cijevi od metala i drugih građevinskih materijala. Ovo je višenamjenska vrsta izolacije i njegova potrošnja je individualna. Ranije su postojale učestale poteškoće u primjeni materijala - bitumen je trebao biti rastopljen i primijenjen dok je još bio vruć.

Danas nema takvih poteškoća zbog korištenja otapala. Potrošnja izolacijskog mastika kod rada je oko 2-3 kg / m2, proizvedena je u posebnom obliku. Za crtanje potrebno je sudjelovati najviše dvije osobe.

Također je vrijedno napomenuti da je ovaj premaz prije bio pokriven pukotinama i uništen na niskoj temperaturi. Sada se taj problem rješava uz pomoć raznih polimernih aditiva i plastifikatora. Na taj način, promocija kemije imala je pozitivan utjecaj na kvalitetu alata, rada i materijala.

Koje su vrste hidroizolacijskih mastika?

Bitumenska mastika za vodonepropusnost betonskih temelja TechnoNIKOL-a podijeljena je u mnoge različite tipove. Imaju razlike u otapalima, vezivima, načinu primjene, sastavu i opsegu. Jednostavne vodonepropusne vrste polimerizacije su rijetke i, prema vlastitim podacima, gube bitumensku.

Među ključnim vrstama treba posebno istaknuti sljedeće opcije:

 1. Primer ili sastav emulzije, pretpostavlja vodenu masu mljevene bitumenske prašine, glavna namjena je priprema ravnina za valjani materijal ili druga vrsta mastika.
 2. Polimerna masa, u sastavu koji ima punila različitih tipova, kao što su minerali, guma mrvica. Polimerne komponente predstavljaju integralni elementi, koji mogu biti poliuretan ili polistiren.
 3. Gumena mastika ima visoku otpornost na toplinu i izvrsnu elastičnost s niskom viskoznošću, tako da je moguće temeljito navlažiti bazu betona.
 4. Gumena izolacija sastoji se od posebne disperzijske emulzije ili gumene mrvice. U nekim oblicima treba se nanositi na vrući način.
 5. Bitumen gradacije obično zahtijeva zagrijavanje do određene temperature kako bi se dobila potrebna elastičnost.
 6. Smola s posebnim mineralnim aditivima, u svom sastavu može biti azbest, pepel, cement ili krede.

Što je izolacija?

Sama kuća i materijali moraju biti zaštićeni od snijega, vlažnog, podzemnih voda, bez obzira na način korištenja temelja. TechnoNikol bitumenna smola učinit će ga praktičnim i jeftinim. Takvo pravilo, naravno, pomoći će u uklanjanju vlage ulaska u podrum i nastaviti život.

Porozna struktura betona brzo apsorbira vodu, zbog čega vlažica ulazi u strukturu i uzrokuje stvaranje plijesni i gljivica. Osim toga, s vremenom počinje doći do teške korozije i pojačanja, što pridonosi iniciranju pukotina u strukturi. Visoka kvaliteta temelja, zaštićena od vlage, ključ je za dugoročnu upotrebu cijelog kućišta. Vlažnost može imati različit stupanj utjecaja na bazu, ovisno o prisutnosti podruma, vrsti zemlje, razini vode.

Zahtijeva vodonepropusnost temelja s tehnikom mastockog TechnoNIKOL u takvim slučajevima:

 • u izgradnji građevina na vodonepropusnoj zemlji;
 • ako baza sadrži nižu razinu vode;
 • ako je interval protoka podzemnih voda manji od 1 metra.

Bitumenska mastika za vodonepropusne kuće i rad s materijalima

Bijeli alkohol, benzin, kao i toluen su bolja poznata otapala. Zapravo zbog činjenice da u zatvorenom prostoru kada radite s vlastitim rukama s sličnim sredstvima, potrebno je pridržavati se sigurnosti, osobito upotrebe naočala i respiratornih aparata. Ručno obrađivanje podruma s bitumenskim mastikalom poželjno je kada se emitira, promatrajući tehniku ​​primjene.

Mastična bitumenska hidroizolacija za izvođenje vodonepropusnosti baze vašeg doma je uglavnom izrađena bez uporabe organskih otapala, što je svakako praktično jer to omogućuje dodir s izolacijskim premazom ekspandiranog polistirena i pjene. Osim toga, ne emitiraju otrovne pare.

TehnoNicol bitumenska mastika može uključivati ​​čestice za pojačanje:

 • komponente od fiberglasa;
 • višestrukih vlakana.

U skladu s tom svrhom, možete se susresti s višenamjenskim masticsom za popravak krova, za radove s površinom ceste, za pojačanje web materijala, za hidroizolaciju. Nije bitno saditi bitumen.

Ono što trebaš obratiti pozornost

U trgovačkim centrima bitumena višenamjenskog tipa prikladno je predstavljena za različite poslove. Međutim, za racionalan rezultat, poželjno je odabrati tvar koja je stvorena za nužne radne uvjete. To može biti posebna vodonepropusna traka, smola za oblaganje cigle ili metalne cijevi, sastav za vodonepropusnost krova ili temelje kuće i drugo.

Bitumenske polimerne tvari se razlikuju u najboljim radnim podacima, imaju izvrsnu adheziju s različitim materijalima, bez obzira radi li se o krovnim materijalima, kamenu ili drvu, a dodatno oblikuju fleksibilnu, sigurnu prevlaku koja ne mijenja vlastite kemijske i fiziološke osobine u širokom rasponu temperature. Treba primijetiti pouzdanost i povećanu otpornost na mehanički stres. Zbog toga je ova izolacija baze vaše kuće skuplja. Potrošnja na ambalaži, kao i cijena bitumena razlikuje se od različitih proizvođača, međutim, u prosjeku počinje od 360 r.

Količina potrebnog materijala

Potrošnja bitumena je jedna sa značajnim pokazateljima. Ova opcija može se naći na pakiranju. Ako nije dostupan, treba označiti najmanji odgovarajući sloj koji će omogućiti izračunavanje približnog broja kompozicije za rad. Smola, u pravilu, sadrži od 20 do 60% otapala, stoga skupljanje nakon raspodjele će biti jednaka postotna varijacija. Potrošnja može doseći do 4 kg / m2. Ako se izvede izolacija baze kuće, zbog toga se povećava trošak rada, posebice s obzirom na to da se vrući mastocid troši nešto brže. Da bi se postigla potrebna debljina raspršivanja, sirovina se valja u nekoliko slojeva, od kojih se bilo koja od njih nanosi nakon apsolutnog sušenja prethodnog.

Brtvena traka za vodonepropusnost

Vodonepropusna brtvena traka je fleksibilan, vodootporni materijal koji ne podliježe negativnim temperaturama i izdržava znatan pritisak vode. Kao podloga nalazi se poliester tekstil obložen termoplastičnim polimerom.

Mrežna tekstura pletiva je zajamčena sigurno pričvršćivanje. Kombinacija završnog premaza i vrpce stvara ravninu koja ne podliježe učincima solnih otopina, kiselina i lužina. Sirovine su otporne na starenje i sadrže dobru razinu istezanja. Možda upotreba vanjskog i unutarnjeg rada.

Samoljepljiva traka za vodonepropusnost

Upotreba samoljepljive trake, moguće u kupaonici, kupaonici i ostalim domaćim poslovima. Sastoji se od netkanog materijala s izolacijskom polietilenskom prevlakom i vezanjem jednostrane površine s akrilnom bazom. Također se koristi u kombinaciji s kompozicijama za hidroizolaciju u područjima vjerojatnih pukotina i koncentracije naprezanja, u zglobovima, na spoju poda i zida, u vanjskim i unutarnjim kutovima.

Nema potrebe da koristite očito jeftine materijale. Prekoračenje za proizvode dobrih proizvođača mnogo je točniji nego u nekoliko godina kako bi se sekundarna obrada.

Krovni premaz - tipovi, odabir i uporaba

Uređaj mekog krova je prilično komplicirana i dugotrajna tehnologija u kojoj je sve važno počevši od pripreme baze krova i završetka instalacije završne obrade. Iskusni obrtnici tvrde da samo život, pouzdanost i izdržljivost krova ovisi o pripremnom stadiju rada.

Primer za krov od valjkastih materijala koristi se za pripremu baze i olakšava polaganje krovnog materijala, a ne svi majstori znaju za njegovu pravilnu uporabu. U ovom članku ćemo reći što je temeljnica podnožja krova, kao i što skladbe i s kojim troškom se koriste za ovu operaciju.

Što je primer?

Primer za polaganje valjkastih krovnih materijala je poseban sastav koji se temelji na disperziji bitumena, koji se koristi za pripremu baze krova. Koristi se za tretiranje temelja krova betona, metala, pa čak i betonskih i pješčanih estriha.

Primer je jedna od vrsta premaza s visokim ljepljivim svojstvima koja se brzo suši, ali ostaje toplinski otporna i ne ljepljiva nakon sušenja. Bitumensko tlo obavlja sljedeće funkcije:

 1. Prilikom lijepljenja ili spajanja povećava prianjanje baze na donju površinu materijala za brtvljenje valjaka.
 2. Oslobađa temeljni krov, koji se koristi kao betonska ploča ili cementna pješčana glazura glatko, budući da je prianjanje materijala za nepropusnost valjaka s poroznim bazama prilično nisko.
 3. Pruža dodatnu vodonepropusnost zbog činjenice da temeljni premaz sadrži bitumen i mješavinu posebnih polimernih aditiva. Stoga se sastav često koristi za obmazochnoy vodonepropusnost temelja i obrade metalnih elemenata kako bi se zaštitila od korozije.

Primer za mekani krov

Obratite pažnju! Na temeljnoj podlozi koristi se temeljni premaz za pripremu temelja za polaganje vodonepropusnosti svih vrsta krovišta od mekih materijala. Primjena mastika izvodi se pomoću valjka, široke četke ili spreja u nekoliko slojeva. Nanesite temeljni sloj s debljinom sloja od najmanje 5 mm. Vrijeme sušenja uzorka je 5 minuta po sloju.

Prikazi po komponenti

Mastici za pripremu i izravnavanje baze prije polaganja vodonepropusnih materijala izrađuju se s različitim sastavima. Na sastavu ovisi o načinu primjene, potrošnji temeljnog premaza, neprozirnosti, penetraciji i sušenju. Postoje slijedeće vrste sastava za nanošenje:

 • Primer je bitumenski. Ovo je gotov materijal koji uključuje organska otapala i bitumen. Ako ste kupili koncentrat, temeljni premaz treba razrijediti prije upotrebe, ali prije nego što upotrijebite materijal, potrebno je temeljito pomiješati sastav. Pogodan je za sve vrste krovova za prekrivanje, može se koristiti čak i pri niskim temperaturama.
 • Primer emulzije. Emulzija mastika je pakirana u metalu eurovedra 20 l, potpuno je spremna za primjenu. Ova vrsta primera ima visoku sposobnost vlaženja, ne sadrži otapala, ne emitira zapaljive tvari kada se suši, tako da se može koristiti u blizini izvora otvorene vatre.
 • Bitumen-polimerni premaz. Sastav bitumenskih polimernih primera uključuje, osim bitumena, otopinu naftnih derivata i stabilizatora. Dobro se nanosi na sve materijale, stoga je prikladan za sve vrste baze, brzo se suši, štiti od korozije

Važno je! Za primjenu ručno, preporučljivo je koristiti smjesu bitumenskih polimera, koja ne uključuje organska otapala. Pokrivačka svojstva bitumenskih polimernih prajmera su prilično visoka, karakterizira visoka gustoća prevlake, a brzina protoka pokazuje ekonomičnost.

Načini izrade mastika prije rada

Svi sastavi za postavljanje podloge krova prije polaganja vodonepropusnih materijala i krovnih materijala podijeljeni su na materijale vruće kuhanje i hladnu kuhanje. Ovisno o ovome, ovisi o pripremnoj fazi koja prelazi mastika prije nanošenja kako bi se postigao maksimalni rezultat:

 1. Hladni preparati moraju se temeljito miješati prije uporabe kako bi se dobila homogena masa bez sedimenta. Da biste to učinili, bolje je koristiti konstrukcijsku mješalicu, jer tekućina može biti prilično debela i trebate se miješati dulje vrijeme. Osim toga, ako je temeljni premaz na niskim temperaturama, bolje ga je zagrijati na sobnu temperaturu, barem za lakšu primjenu.
 2. Vruće pripreme treba se otopiti prije uporabe u vodenoj kupelji na temperaturi između 200 i 300 sati. Važno je da ne kuhati mastiks, inače će početi miris neugodnih i biti će razmažen. Preporuča se da se smjesa zagrije u poseban spremnik, zatvoren poklopcem, izbjegavajući otvoreni plamen i stalno miješajući.

Kuhanje vruće mastika

Imajte na umu da možete biti sigurni u kvalitetu kompozicije, samo ako odaberete proizvode od dokazanih proizvođača. Vođa među tvrtkama koje proizvode građevinske materijale za hidroizolaciju je tvrtka Tehnikol. Karakteristike njihovih primera omogućuju korištenje sastava u svim vremenskim uvjetima i za potpuno različite baze.

Potrošnja mastiks primera

Sastav potrošnje važna je značajka za primjenu materijala. Primer se obično nanosi u nekoliko slojeva pomoću valjka, metode ulijevanja, široke četke ili spreja.

Potrošnja ovisi o poroznosti supstrata na kojem se primjenjuje, njegovoj viskoznosti i načinu primjene. Iskusni krovni uređaji vođeni su slijedećim protokom:

 • Prilikom primjene temeljne podloge kao baznog hidroizolacijskog podruma ili krovište mastika potrošnja je 2-4 kg.
 • Pri primjeni temeljnog premaza kao mekog krova, potrošnja će iznositi 4-6 kg / m2.
 • Kada se koristi kao hidroizolacija u duetu s krovnim materijalom, 1-2 kg lišća.

Kod rada s temeljnim premazom važno je pridržavati se sljedećih sigurnosnih pravila:

 1. Ne koristite mastiku, koja se sastoji od organskih otapala, u blizini izvora otvorene vatre.
 2. Nanesite primer u dobro prozračenim prostorima, izbjegavajte zatvorene prostore.
 3. Pri radu s bitumenskim mastikalom morate koristiti osobnu zaštitnu opremu (respirator, zaštitne naočale, rukavice).

Potrošnja primera različitih tipova

Sjeti se! Potrošnja se razlikuje ovisno o tome što se primjenjuje. Kod rada s pištoljem za raspršivanje brzina protoka je minimalna, s valjkom - optimalnim, a četkom - najvećim.

Video upute

Bitumenska mastika

Nedavno se pojavljuje hidroizolacijska mastika, no svake se godine češće koristi. To je zbog jednostavnosti korištenja i jednostavnosti primjene, što značajno smanjuje konstrukciju izolacije strukture. Atraktivna je cijena materijala prihvatljiva za sve segmente stanovništva.

Što je mastična, bitumenska hladnoća? Koja je njegova kardinalna razlika od materijala koji se mora zagrijati prije upotrebe? Prije nego što odaberete mastiks prikladan za izolacijske radove, morate razumjeti njegove karakteristike i svojstva.

Opće informacije o materijalu

Bitumenska mastika je materijal visoke plastičnosti, u osnovi je bitumen (crna smola, čvrsta). Ranije je smjesa bitumena trebala zagrijati prije upotrebe.

To je izazvalo neke neugodnosti, jer je vrijeme za uređenje vodonepropusnih radova povećalo, a ta djela su također bila opasna po vatri. Dakle, proizvođači su razvili inovativni materijal koji se može koristiti za radove na hidroizolaciju na hladan način.

Kao dio mastike postoje otapala koja ga podupiru u tekućem stanju. Prema načelu primjene, takvi se pripravci mogu usporediti s bojom - čim materijal udari površinu, razrjeđivač isparava i sastav se učvrsti, stvarajući visokokvalitetan izolacijski sloj.

Vrste formulacija

Bitumenska mastika za vodonepropusnu hladnoću podijeljena je u dvije vrste:

 • Mješavine spremne za uporabu, u svom sastavu postoje otapala. Moguće je raditi s takvim materijalom na bilo kojem vremenu, čak iu hladnoj sezoni. Ovi spojevi se isušuju tijekom 24 sata. Ali materijal nakon nekog vremena dobiva svojstva, obično traje 1 tjedan. Ova vrsta mastika je izrađena za izolaciju krova, ali upotreba materijala koji se temelji na otapalu je vrlo čest i može se primijeniti na bilo kojoj površini;
 • mastici na bazi vode, bez mirisa, na bazi vode. Kompozicije su ekološki prihvatljive, koriste se u zatvorenom prostoru za izolaciju u kupaonicama i kuhinjama. Vrijeme sušenja ovih spojeva je nekoliko sati. Postoji blagi nedostatak vode emulzije - ne podnosi negativne temperature, čak i tijekom skladištenja.

Izmjene u sastavu

Ovisno o tome koje su komponente, osim bitumena, mastika, podijeljene su u podtipove:

 • Nije modificirano - ne postoje poboljšane komponente u sastavu premaza, na primjer, polimera. Stručnjaci ne preporučuju korištenje ovog materijala pri uređenju vodonepropusnosti krova, ali za druge dizajne savršeno se uklapa. No, vrijedi podsjetiti da se takva mastikacija ne koristi u slučaju jake kapi temperature i ako je struktura izložena toplini.
 • Bitumen-polimer - krov, modificirana mastika. Ovaj se materijal ne boji visokih temperatura. Pozitivna je i činjenica da kvalitativno poboljšava prianjanje između valjanog materijala i površine.
 • Mastiks, gumeni bitumen - koji je uključivao gumenu mrvicu. Ova vrsta otopine koristi se za izolaciju struktura od metala, jer ima anti-korozijska svojstva. Ali za krovove ovaj se materijal ne primjenjuje.
 • Gumeni masivni premaz na osnovi bitumena - tekuće gume. Sastav visoke elastičnosti i izvrsna mehaničko-fizikalna svojstva. Najprikladniji sastav za uređenje vodonepropusnosti krova.

Prilikom izvođenja vodonepropusnosti radi s bilo kojim materijalom, morate pažljivo pripremiti površinu - ukloniti prašinu i prljavštinu, odstraniti ako je potrebno i sušiti. Nakon toga nanesite bitumenski temeljni premaz na ravnini, što će poboljšati kvalitetu rada.

Svi bitumenski premazi podijeljeni su u nekoliko tipova ovisno o broju komponenata:

 • jednokomponentne mješavine spremne za upotrebu;
 • dva komponenta - miješaju se prije nanošenja s otvrdnjivačem.

Karakteristike ovog materijala su vrlo visoke, jer su kompozicije profesionalne. Prilikom miješanja mastika, morate strogo slijediti upute proizvođača i poštovati proporcije. Ako stavite tvrdoću, više od preporučene, tada će život sastava biti puno manji, a to će biti pokvareno.

Kvalitete sastava

Osim činjenice da hladni bitumen mastika smanjuje vrijeme za vodonepropusnost i lako se koristi, kao što je gore navedeno, ima veliki broj pozitivnih aspekata:

 • Možete dobiti sastav svake gustoće, dovoljno je dodati otapalo;
 • trajnost - modificirani sastav može trajati više od 25 godina, a ne gubiti izolacijska svojstva;
 • univerzalnost - bilo koja površina može biti obrađena bitumenskim mastikalom;
 • jednostavnost korištenja - sastav se može primijeniti samostalno pomoću lopaticom, valjkom ili četkom.

Kao i svaki materijal, hidroizolacijska mastika ima nedostatke:

 • cijena - ako uzmemo u obzir mastiks za hidroizolaciju, bitumenski polimer, tada se njihov trošak bitno razlikuje u višem smjeru;
 • za razliku od mastika na bitumenskoj podlozi, koji se nanosi na vrući način, ovaj materijal daje jači skupljanje, što kao rezultat povećava potrošnju izolacije.

Potrošnja mastocita po 1 m2 vodonepropusnosti ovisi o načinu primjene, na primjer, kada se nanosi ljepljivi sloj, dovoljno je 1 kg spoja po kvadratu. Ako izradite kompletnu mastikalnu izolaciju, ona će ići do 5 kg. Poznavanje ovih parametara vrlo je jednostavno izračunati koliko će materijala otići.

Gdje se primjenjuje mastika

U pravilu, uporaba bitumenskog masastih materijala dolazi u sljedećim slučajevima:

 • Struktura se nanosi pri ugradnji mekane pločice na krov, ili valjanog materijala. Opravdala je njegovo korištenje u popravku krovnih cijevi i izgradnji mekog bitumenskog krova.
 • Hidroizolacija baze zgrada. Uz pomoć gumene mastike opremiti izolacijski sloj u izgradnji temeljnice. Druge vrste spojeva mogu se koristiti kao horizontalna ili vertikalna vodonepropusnost. Unutar zgrade i izvana.
 • Vodonepropusnost podova. Mastika se nanosi ispod grubog sprežnika, ili pod rasutom prevlakom. Ploče možete izolirati na loggiama u podrumima, garažama. Često se koristi u kupaonicama, toaleti, tuševi.
 • Izolacija radi na terasama i bazenima. Za to je prikladna tekuća guma koja se primjenjuje na sve površine.

Korištenje tih spojeva je opravdano čak i unatoč znatnim troškovima.

Mastiks DIY

Neki privatni programeri se pitaju kako zavarivati ​​bitumen mastika sa svojim vlastitim rukama kako bi se smanjili troškovi gradnje. Prije svega trebate kupiti sastojke:

Komponente se kupuju u pravoj količini, ovisno o tome koji će se prostor prekriti izolacijom.

Pretpostavimo da nam je potrebna 10 kg materijala, jer ovo poduzimamo:

 • bitumenska smola - 8,5 kg;
 • punilo - 1 kg;
 • plastifikator 0, 5 kg.

Punilo može biti: piljevina, gumena mrvica, min vuna ili azbest. Za plastičnost dodati kerozin ili rudarstvo.

Prije nego što stavite bitumen u posudu s debelim zidovima i stavite je na vatru, dobro ga namazati i pomiješati s punilom.

Kapacitet bi trebao biti velik. Od kada se grije, sastav će se povećati u veličini.

Temperatura ne bi smjela biti veća od 190 stupnjeva, jer bitumen ima tendenciju razgradnje pri visokim temperaturama. Ako se pojavljuju mjehurići žuto-zelene boje na površini, onda je to prvi znak da je temperatura previsoka.

Na ispravnoj temperaturi bitumenska mastika mora biti jednolika i plastično zavarena. Plastifikator i punilo treba dodati postupno i uz stalno miješanje. Ako se pjena pojavljuje na površini, treba odmah ukloniti.

Nakon što su dodani svi sastojci, materijal je spreman. Sastav stvoren vlastitim rukama ne pohranjuje se više od jednog dana, a treba ga primijeniti kada se kompozicija hladi do 120 stupnjeva.

Bitumenski premaz to čini sam

Prije nanošenja mastika na površinu potrebno je ne samo da je priprema, već i da se nanese temeljnim premazom - bitumenskim temeljnim premazom. Tlo će povećati prianjanje, a vodonepropusnost će biti puno pouzdanija i bolja.

Sastav samog pribora - benzin i bitumenski razmjeri od tri do jedan.

Kako kuhati

 • kako bi se dobilo kvalitetno tlo, potrebno je grijati bitumen na 70 stupnjeva i uliti ga u benzin;
 • bitumen se uvodi u benzin u malim obrocima i miješa do potpunog otapanja;
 • Čim je tlo spremno, smjesa se filtrira kroz metalnu mrežu.

Zahvaljujući ovim uputama možete uštedjeti novac na kupnju gotovog materijala.

Kako odabrati

Trenutačno postoji veliki izbor takve vrste materijala na tržištu, a kako biste točno kupili onu koja vam je potrebna za vašu zgradu, morate pažljivo proučiti karakteristike skladbi. Posjetite specijalizirane forume na internetu, pogledajte što ljudi pišu, koji su već koristili bitumensku mastiku za hidroizolaciju.

Preporučljivo je čitati ne samo teoriju, nego i komunicirati s profesionalnim graditeljima koji u praksi znaju koja je struktura bolja u određenoj vrsti posla.

Kada dođete u trgovinu, procijenite koliko je dobro pakiran materijal i koliko je njegovo trajanje.

U proizvodnji mastika izlivena u kontejner vruće, jer ako pet litara staklo teži pet kilograma, onda ne biste trebali kupiti ovaj materijal - to nije od visoke kvalitete.

Kako i što razrijediti bitumen mastika za vodonepropusnost

Kako bi se pravilno razumjeli kako i kako razrijediti bitumen mastika, potrebno je detaljnije razumjeti zamršene njene uporabe, razlikovati vrste i ispravno odrediti opseg primjene. Proizvod se može koristiti u različitim granama građevinskog polja. U pravilu, to je bitno u procesu vodonepropusnosti krova, temelja, kupaonice, bazena, dijelova vodovodnog sustava i drugih elemenata koji trebaju zaštitni sloj.

 1. Vrste građevinskih materijala
 2. Što se može koristiti kao otapalo i aditivi?
 3. Osnovna pravila za pripremu smjese
 4. Faze rada s vodonepropusnim materijalom
 5. Mastična potrošnja
 6. Kako pohraniti sastav?

Vrste građevinskih materijala

Ovisno o načinu proizvodnje, izolacijska prevlaka je podijeljena u dvije kategorije:

 1. Vruća bitumenska mastika. Da bi materijal stekao konzistenciju potrebnu za njegov rad, potrebno je zagrijati do 160 ° C u krutom spremniku. Samo u ovom temperaturnom režimu građevinski materijal se omekšava i postaje tekućina.
 2. Hladni bitumen. U tom slučaju nije potrebno zagrijavanje proizvoda, čak i ako materijal ima debelu strukturu. Bit će zagonetno nego razrijediti bitumen mastika. Tekućina koja se dodaje sirovini doprinosi njegovom "hladnom" topljenju, nakon čega se konzistencija lako primjenjuje na željenu površinu. S vremenom se otapala isparavaju, što čini premaz dobivajući početnu krutost.

VIDEO: Kako pripremiti sastav za posao

Što se može koristiti kao otapalo i aditivi?

Da bi se pravilno odredilo kako se otapa bitumen, treba uzeti u obzir karakteristike površine na kojoj se planira primijeniti. Iz ovog faktora ovisi o gustoći proizvoda koji može popraviti i zadržati do konačnog zamrzavanja. Vrijedno je odrediti koje funkcije trebaju obavljati. Postoji 5 vrsta mastika:

 • gumeni-bitumena;
 • poliuretan;
 • ulje;
 • gumi bitumena;
 • lateks.

Glavna komponenta ovih proizvoda je bitumen, a preostali aditivi djeluju kao pomoćne komponente.

Dizajniran za zaštitu od korozije i vodonepropusnost betona, metala, drveta i ostalih konstrukcija, uključujući cjevovode, zaštitu dna automobila itd.

Sastojci u obliku poliuretana i gume daju građevinskim materijalima veću elastičnost, tako da se gotov proizvod može protezati bez pucanja. Uljna inačica nema sposobnost potpuno zamrzavanja i koristi se za cjevovodne sustave. U slučaju dodavanja frakcijskih frakcija, dobiva se izdržljiva prevlaka koja je pogodna za sve vrste premaza.

Građevni materijal se rasprostire na površini na temperaturi od -10.. + 50 ° C, ali se za početak temeljito miješa. Kako bi se olakšao ovaj proces, proizvod treba razrijediti tekućinom organskog porijekla. Za otapanje gumenog-bitumenskog mastika, koristite tekućine:

Ove tvari mogu se pažljivo razrijediti samo ako je konzistencija proizvoda prevelika i da radi s njim, zbog toga postaje složeniji. Udjeli jednog od odabranih tekućina ne bi smjeli prelaziti 20% ukupne količine bitumenskog mastika. U drugom slučaju može doći do problema s kratkotrajnim ili odgođenim sušenjem premaza.

Razrijeđena bijelim alkoholom ili otapalom i dobro izmiješana.

Posljedica nepridržavanja može biti prekomjerna fluidnost proizvoda. Ovaj premaz gubi vezu i sposobnost da ne prođe vlagu. Dakle, da ne posadite još jednom, bolje je pažljivo pokriti posudu.

Osnovna pravila za pripremu smjese

Postoji još jedna važna nijansa koja utječe na način na koji se bitumen mastika razgrađuje - kako će se primijeniti. Trenutačno postoje dvije metode:

 • ručno - s četkom ili valjkom;
 • mehanički - uz uporabu specijalizirane opreme.

Druga opcija s raspršivačem je velika u slučajevima kada želite mastiksirati teško dostupna mjesta. S njom se stvara jedinstven kontinuirani sloj. Prva metoda najbolje se koristi ako želite obraditi mali prostor.

VIDEO: Kako brzo razrijediti smolu u primeru za liječenje temelja

Faze rada s vodonepropusnim materijalom

Obavezna faza rada je priprema površine na kojoj se planira primijeniti gumeni bitumen mastika. Ako se uklanja, treba temeljito očistiti, isprati, osušiti i tretirati s primerom koji poboljšava prianjanje na materijal.

Ovaj alat prodaje se na tržištu pod imenom bitumenski premaz, ali se može pripremiti samostalno. To će zahtijevati samo nekoliko čestica bitumena, nekih benzina i motornih ulja. Smjesa goriva i ulja se zagrijava, nakon čega se dodaje drobljeni bitumen i konzistencija se dovede u temperaturni režim od 195-200 ° C.

Obrada s razrijeđenim bitumenom za vodonepropusnost provodi se širenjem pištoljem za raspršivanje, četkom ili valjkom, sve ovisi o području koje treba prekriti. Konzistencija se primjenjuje u malim prugama. Štoviše, svaka sljedeća linija mora biti malo više od prethodnog - do 100 mm. Kada dođe do potpunog otvrdnjavanja prvog sloja, počinju raditi s drugom. Ukupna debljina premaza ne smije prelaziti 2 mm.

Zapamtite, ako se morate nanositi barem 4 sloja bitumenskog mastika, morat ćete provesti dodatna ojačanja pomoću stakloplastike.

Mastična potrošnja

Količina gumenog ili gumenog tipa bitumenskog masastih materijala u cijelosti ovisi o tome kako će biti debela obloga i koliko se slojeva planira primijeniti. Na primjer, za fiksiranje krovnog materijala po m2, potrebno je oko 0,8 kg mješavine. No, ako se građevinski materijal koristi kao vodonepropusni premaz, tada s jednim slojem debljine 10 mm ostaje do 19 kg / m2. U slučaju proizvoda od lateksa, potrošnja ne prelazi 7 kg / m2.

Trošak proizvoda za izoliranje površina nije mali. No, budući da je premaz visoke kvalitete, u nekim slučajevima, kako bi se postigla dobra čvrstoća, jedan sloj će biti dovoljan. Ova metoda je pogodna za obradu podruma, temelja i drugih nosivih konstrukcija, ovdje je potrebno samo 6-8 kg / m2. Za izradu krovne vodonepropusnosti potrebno je barem tri puta sastavu. To je opravdano činjenicom da područje preklapanja kuće zahtijeva povećanu zaštitu od vlage.

Primer se na bilo koji mogući način nanosi na pripremljenu površinu.

Bitumen mastika se često koristi za pojačavanje podova, popravak krovova, zaptivnih spojeva i šavova. Kao otapalo za ovu komponentu koristi se obični kerozin ili motorno ulje. Prije razrjeđivanja temeljito se zagrijava i miješa s glavnom komponentom. Ova prevlaka će se otvrdnuti polaganije nego razrijediti.

Kako pohraniti sastav?

Za pohranu, građevinski materijal se prenosi u plastičnu kantu s hermetičkim poklopcem ili običnim bočicama. U takvim uvjetima, on je sposoban da ne gubi svoje operativne karakteristike za dugo vremena. Važno je razumjeti da se proizvod može spremiti samo ako se ne miješa s punilima.

Besprijekorni građevinski materijali dugo su zauzeli vodeću nišu na tržištu gotovih proizvoda koji danas proizvode ogromnu količinu. Neki su izdržljivi, drugi praktični. Bituminizirana mastika, zauzvrat, može kombinirati dvije kvalitete istodobno, osim toga, zauzima svu težinu utjecaja vanjskih čimbenika na sebe, čime se povećava radni vijek materijala koji pokriva.

VIDEO: U kojem smjeru pravilno postavlja krov

Zaštita betonskih temelja uvijek je bio problem broj jedan za velike i male građevine. Loose tlo, sezonska voda raste, mraz i skupljanje strukturalnih elemenata temelja čine zadatak hidroizolacije teško, ali prilično rješiv. Tradicionalne metode zavarivanja staklenog-bitumenskog valjkastog materijala postupno se zamjenjuju jednostavnijim i pouzdanijim mastiksom i kompozicijama premaza. Vodonepropusni mastiks za temelj omogućio je postizanje glavne stvari - osigurati visoku kvalitetu zaštite i istodobno pojednostaviti proces intenzivnog rada materijala za polaganje betona i blokova cigle do maksimuma.

Od vodonepropusnog mastika bolje je od krovnog materijala

Prošlo je više od dva desetljeća od pojave vodonepropusnih mastika u modernom tržištu na građevinskom tržištu. Tijekom tog vremena, mastika za temelje neizmjeran broj puta je testiran u praksi i stekao ugled među čak i najvećih skeptika.

Praksa je pokazala očite prednosti mastika za vodonepropusnost temelja:

 • Korištenje tekuće mase omogućilo je procesu nanošenja betona na jednostavan način kao što je slikanje ili nanošenje površine. Bilo koje lijepljenje s valjanim materijalima zahtijevalo je dobre vještine i znanje izvođača, dok primjenom hidroizolacijskih mastika zahtijeva maksimalnu sposobnost za rad s četkom;
 • Bez osjetljivosti na kvalitetu površine. Ako prethodno usitnjena i neujednačena površina betonskog temelja stvorila velike poteškoće za površinsku obradu steklyizola ili krovnog materijala, onda za mastika nema takvog problema;
 • Sposobnost automatizacije procesa. Postupak nanošenja vodonepropusnog sloja na površinu temelja može se mehanizirati pomoću prskalica.

Najvrednija kvaliteta vodonepropusnog premaza na bazi bitumena je potpuno odsutnost šavova, čak i ako je proces obrade temelja proveden u nekoliko faza. Glavna stvar je da vremenski razmak između primjene vodonepropusnih slojeva na betonu nije duže od 6 sati.

Važno je! Vodonepropusni materijal se ne boji ultraljubičastog zračenja, ne iscuri se na suncu i ne gubi elastičnost pri niskim temperaturama.

Jedini ozbiljan nedostatak bitumenskog mastika za vodonepropusnost temelja je prisutnost skupljanja materijala. Kako se mastivna masa skrutne, otapalo se isparava, a istodobno se brtvljenje vodonepropusnog filma kompaktira napetosti strukture. Ako je površina temelja obrađena različitom debljinom zaštitnog sloja, postoji opasnost od pucanja vodonepropusnosti. Da bi se izbjegli takvi problemi, umjesto čisto bitumenske mase koristi se modificirani polimer-bitumen mastik, u kojem je vlačna čvrstoća vodonepropusnog filma mnogo veća, a stupanj rastezanja pod opterećenjem povećava se za 30%.

Svaka bitumenska mastika za temelje radi na vanjskom tlaku, vodonepropusni sloj se nanosi na temelj izvana, odakle dolazi voda. Kako bi se spriječilo lomanje površine tijekom procesa podizanja tla, na mastiku se lijepi zaštitna stakloplastika ili geotekstilna tkanina. Najbolja opcija je postaviti na osušeni, ali ne zamrznuti, vodonepropusni film od listova ekstrudirane polistirenske pjene.

Značajke korištenja mastikalnih materijala za hidroizolaciju

Bitumenski materijali za oblaganje koriste se za stvaranje vodonepropusnog sloj barijera niskog tlaka. Najbolje od svega, mastika zaustavlja kapilarnu vlagu koja se nalazi u potopljenom tlu i preostali tlak vode tla u uvjetima postavljanja odvodnje. Optimalni premazni materijali mogu se koristiti za zaštitu temelja u sljedećim uvjetima:

 • U dubinama do 2 m, mogu se koristiti konvencionalni bitumenski materijali s debljinom sloja do 2 mm za vodonepropusnost betonskog temelja na suhim i lagano vlažnim tlima;
 • Za temelj s dubinom od 2 do 5 m, koristi se višeslojni hidroizolacija na osnovi četveroslojnog premaza od bitumenskog polimera s ukupnom debljinom od najmanje 4 mm;
 • Na uzgoj tla, visoko zalijevana tla za zaštitu temelja na bitumenskoj polimernoj podlozi postavlja se stekloizol.

Mastiks hidroizolacija je dizajnirana prvenstveno za statički i kapilarni tlak vode, bilo kakav utjecaj ili dinamička opterećenja, posebno u uvjetima kamenitih tala, sposobni su rezati i uništiti vodonepropusnost premaza na spojevima betonskih blokova temelja.

Najčešći brendovi mastika

Najpoznatiji je obmazochnaya bitumenski proizvodi Aquamast i TechnoNIKOL, koji pripadaju kategoriji gotovih hidroizolacijskih materijala. Aquamast i Technonicol su hladni bitumenski materijali za temelj. Materijal se ne mora miješati sa stvrdnjivačem ili zagrijavati u vodenoj kupelji do temperature dobivanja minimalne viskoznosti.

Za obradu površine temelja, dovoljno je pripremiti betonsku površinu, dobro razmazati sadržaj posude, po potrebi dodati razrjeđivač i nanijeti materijal četkom ili valjkom. Prosječna potrošnja bitumenskog mastika po 1 m2 temelja je najmanje 1,5 litara za prvi sloj na betonskoj površini i 1,2 litre za naknadne tretmane. Otapalo za TechnoNicol može biti otapalo ili bijeli alkohol.

Za svoje podatke! Nefras ili otapala nisu prikladni za sve mastikalne vodonepropusnosti iste, tako da informacije, a ne razrjeđivanje bitumenskog mastika za temelj, morate navesti putovnicu ili podatke o pakiranju.

Na temperaturi od 15-25 ° C bitumenska vodonepropusnost se suši bez daha tijekom 12 sati, ali će trajati najmanje tjedan dana da se potpuno izliječi. Mastika se prodaje za 3l, 10l i 18l. Na temperaturi od plus pet, materijal se može držati zatvorenim do godinu dana.

Upotreba vodonepropusnog mastika, priprema površine temelja

Prije nanošenja prvog vodonepropusnog sloja površina mora biti temeljito očišćena od prljavštine i prašine. Duboke ljuske na betonu su zavarene mortom, a oštri rubovi izbočenja, npr. Od šljunka ili od armature, srušeni su čekićem i dlijetom. Prašina s betonske površine najbolje je puhati struju zraka iz kompresora. Takav postupak, osim uklanjanja prašine, omogućuje sušenje betona. Maksimalna vlažnost temeljnih zidova ne smije prelaziti 4%.

Sadržaj vlage u betonskoj podlozi može se provjeriti pomoću komada polietilena postavljenog na temelj ujutro, ako se kondenzat ne pojavi na filmu nakon nekoliko sati, tada je vlažnost dovoljno niska za polaganje vodonepropusnih mastika.

Svako premazivanje ili ugrađenu vodonepropusnost postavlja se tek nakon što se temelje obradi s posebnom mješavinom organskih otapala. Najčešće primer je mješavina čistog kerozina, benzina "galosh", bitumena i mastika s otpornošću na toplinu od najmanje 80 ° C. Najbolji pokazatelji prianjanja vodonepropusnih mastika na temeljnom betonu dobiveni su upotrebom čistog benzina i mastika u omjeru 4: 1. Kerozin se dobro apsorbira čak iu najguščijem materijalu temelja, ali u isto vrijeme vrlo dobro skuplja vodu, stoga se ne preporučuje da ga koristite pri visokoj vlažnosti.

Kuglica se nanosi četkom ili valjkom u dva sloja, drugi sloj se valjcira na površini okretanjem smjera kretanja za 90 °. Nakon 3-4 sata možete početi postavljati mazivo od bitumena za vodonepropusnost temelja.

Vodonepropusni radovi

Nakon otvaranja limenke mastika, prvo što treba provjeriti je prisutnost filmova ili kontaminanata na površini materijala. Ako se ne pronađu tragovi, mastični materijal se mora prethodno miješati kako bi se vratio normalan viskozitet temperature. Primjena vodonepropusnog sloja je dopuštena pri temperaturama od 5 ° do 40 ° C, ali u praksi mastika je najbolje postavljena na 15-20 ° C. Pri nižim temperaturama, praktički nevidljivi sloj kondenzata vode često pada na temelj.

Ako je potrebno, mastika se može zagrijati na 30-35 ° C, što će olakšati rad trljanja masivne mase s tankim slojem. Ukupna potrošnja bitumenskog mastika za vodonepropusnost temelja iznosi 2,5 kg po kvadratu. Crna viskozna vodonepropusna masa trlja na okomitim zidovima podruma kratkim pokretima. Kod rada s bitumenskim materijalima nužno je koristiti rukavice i naočale.

Prvi sloj mastikalne vodonepropusnosti može biti prilično tanak. Glavni uvjet je osigurati dobar kontinuitet, bez praznina u špiljama i sudoperima podzemnih zidova. Prije nanošenja sljedećeg sloja prethodno nanesena prevlaka treba dobro sušiti. Stoga svaki sloj za vodonepropusnost se suši barem jedan dan. Obično je spremnost primijenjene mastaste paste određena primjenom suhe, čiste tkanine na vodonepropusni film. Ako nema traga bitumena, onda se mastika osušila.

Značajke rada s hidroizolacijskim mastiksima

Korištenje materijala za oblaganje za uređenje vodonepropusnosti temelja uvijek je povezano s teškoćama osiguranja kontrole debljine primijenjenog materijala. Zbog sporog sušenja, dio vodonepropusnog filma struji niz podrumske zidove, stoga se kontrola debljine žbuke izvodi uzduž gornjeg ruba uz pomoć mjerenja granica ili umora. Ponekad se pojedina područja moraju dodatno obraditi kako bi se dobila potrebna debljina materijala.

Kako bi se spriječilo rezanje ili pucanje vodonepropusnog sloja na najtežim mjestima, mastikalni premaz je ojačan i ojačan staklenom krpom. 2-3 sata nakon primjene prvog sloja tkanine koja se rasprostirala na temeljima i prešla na mastiku. Nakon svakodnevne izloženosti nanosi se drugi sloj mastocitne prevlake.

zaključak

Ako je potrebno, bitumenska mastika za vodonepropusnost prevlake temelja može se napraviti ručno. Da biste to učinili, koristite katran, kerozin, ulje motora i ribani prašak iz starih automobila. Smjesa se priprema u omjeru - 4 dijela smole, 2 dijela odresirane gume, 5 dijelova ulja i kerozina. Smjesa bi trebala stajati najmanje tjedan dana u zatvorenom metalnom spremniku. Nadalje, tekuća frakcija se koristi kao primer, i gusta - kao materijal za oblaganje.