Ojačanje temelja vrpce: tehnologija i osnovna pravila

Za svaku zgradu i strukturu potrebna je pouzdana osnova. U niskim zgradama za pojačanje koristite armaturni temelj trake, čija je konstrukcija jedna od najvažnijih i skupih faza.

Ušteda na količini i kvaliteti materijala ne smije biti jer zanemarivanje tehnologije i pravila dovest će do katastrofalnih posljedica.

Baza uređaja provodi se u sljedećem redoslijedu:

 1. Uzorkovanje rovova u skladu s crtežima za pojačanje temelja trake.
 2. Izvedba pijeska jastuk s tamper.
 3. Ugradnja okvira armature čelika.
 4. Na vanjskoj temperaturi ispod oznake od pet stupnjeva, treba grijati beton.
 5. Montaža oplate.
 6. Izlijevanje betona.

Prije pravilnog učvršćivanja temelja, trebali biste saznati svojstvo tla, izraditi dijagram, izračunati količinu materijala i kupiti ga.

Pojačanje temelja trake prema GOST 5781

Kod izrade projekta, pored linearnih parametara betonske trake, naznačeno je karakteristika pojačanja:

 • što promjer ojačanja je potrebno za temelj;
 • broj grančica;
 • njihovo mjesto.

Ako namjeravate samograditi i ojačati traku temelja za kuću, kupelj, garažu, a zatim slijedite određena pravila o trenutnom SNiP i GOST 5781-82. Potonji predstavlja klasifikaciju i asortiman toplo valjanog okruglog čelika od periodičkog i glatkog profila, namijenjenog pojačanju konvencionalnih i prednapregnutih armiranobetonskih konstrukcija (armirano čelika). Također navedeno:

 • tehnički zahtjevi;
 • ambalaža, označavanje;
 • prijevoz i skladištenje.

Prije pojačanja osnovice trake, trebate biti upoznati s klasifikacijom armature. Šipke u izgledu površine su glatke i povremenog profila, tj. Valovitog.

Maksimalni kontakt s izlivenim betonom može se postići samo kada se koristi armatura s profilnom površinom.

Upućivanje može biti:

 • prsten;
 • polumjeseca;
 • mješoviti.

Također, rebar je podijeljen u klase A1-A6, ovisno o stupnju i fizičkim i mehaničkim svojstvima upotrebljenog čelika: od niskog ugljika do približavanja legiranom.

Kada se temelji samoraspodjele trake, nije potrebno poznavati sve parametre i karakteristike nastave. Dovoljno je pročitati:

 • brand čelik;
 • promjer štapa;
 • dopušteni kutovi savijanja;
 • savijanje radijusa zakrivljenosti.

Ovi parametri mogu se dati u cjeniku prilikom kupnje materijala. Prikazani su u donjoj tablici:

Vrijednosti iz zadnjeg stupca važne su za izradu savijenih elemenata (stezaljke, noge, umetci) jer povećanje kuta ili smanjenje radijusa savijanja dovest će do gubitka čvrstoće ojačanja.

Za neovisno izvođenje vrpce, obično se koristi valovit štap klase A3 ili A2, promjera 10 mm. Za zakrivljene elemente - glatke armature A1 promjera 6-8 mm.

Kako pravilno postaviti armaturu

Položaj armature u podnožju temelja utječe na čvrstoću i nosivost baze. Ovi parametri izravno ovise o:

 • debljina ojačanja;
 • duljina i širina okvira;
 • oblike štapova;
 • metoda parenja.

Temelj u procesu korištenja podvrgnut je stalnim opterećenjima kao posljedica kretanja tala tijekom hladnog napinjanja, spuštanja, prisutnosti krša i seizmičkih, konačno, na težini same zgrade. Dakle, vrh baze uglavnom je podvrgnut tlačnom stresu, a dno - do zatezanja. U sredini istog opterećenja gotovo nitko. Stoga, pojačavanje toga nema smisla.

U shemi ojačanja, slojevi okvira postavljeni su uzdužno duž vrha i dna vrpce. U slučaju potrebe za jačanjem temelja, identificiranih u proračunu, utvrđuju se dodatni stupnjevi.

Uz visinu temelja veću od 15 cm, koristi se vertikalna poprečna armatura glatkih šipki.

Brže i praktičnije napraviti okvir pojedinih kontura izrađenih unaprijed. Za to su štapovi savijeni prema zadanim parametrima, tvoreći pravokutnik. Oni bi trebali biti isti, izbjegavajući odstupanja. Bit će potrebno nekoliko takvih elemenata. Rad je prilično naporan, ali brzo će ići u rovu.

Poprečna armatura u temelju je instalirana uzimajući u obzir opterećenja koja djeluju preko osi temelja. Popravlja uzdužne šipke u određenom položaju i sprječava pojavu i razvoj pukotina. Udaljenost između štapića ovisi o marki, načinu polaganja i zbijanja betona, promjeru armature i njegovom postavljanju u smjeru betoniranja. Također, ne smijemo zaboraviti da se temeljni okvir mora nalaziti 5-8 cm od gornje razine izlijevanja i rubova oplate.

Pri povezivanju šipki pomoću žice za pletenje i posebne kuke. Zavarivanje je dopušteno samo za ventile s oznakom "C" u oznaci. Okvir se montira s šipkama i stezaljkama, povezujući ih u jednu strukturu. Razmak u armaturnoj podlozi mora biti 3/8 visine, ali ne više od 30 cm.

Potplat za pojačanje

Za jednu priču i dobre uvjete u tlu, temelj je pokopan na dubinu zamrzavanja tla. U tom slučaju, pojačanje potplata temelja najčešće služi kao osiguranje. Učini to postavljanjem rešetke šipki na dno baze. Međusobni dogovor u ovom slučaju nije bitan. Najvažnije je da betonski sloj ne smije prelaziti 35 cm.

Na slabim tlima ili velikim konstrukcijskim opterećenjem može se zahtijevati temelj s većom bazom. Tada se upotrebljava uzdužna ojačanja, kao u prvom slučaju, a za poprečno, potrebno je zasebno izračunavanje.

Kako ojačati uglove

Spoj i kutovi u prostoru su mjesta koncentracije višesmjernog napona. Nepravilna montaža ojačanja u ovim problemima dovesti će do stvaranja poprečnih pukotina, spaliranja i delaminacije.

Pojačanje uglova trake temelji se na određenim pravilima:

 1. Šipka je presavijena na takav način da jedan kraj štapa ide u jedan zid baze, drugi u drugu.
 2. Minimalna dopuštena širina na drugom zidu iznosi 40 promjera ojačanja.
 3. Jednostavno povezani crosshairs se ne koriste. Samo uz uporabu dodatnih vertikalnih i poprečnih šipki.
 4. Ako savijanje na drugom zidu ne dozvoljava duljinu šipke, onda se koristi L-oblikovani profil za povezivanje.
 5. Jedan stezaljku od drugog u okviru trebao bi biti postavljen na udaljenosti od dva puta manju od vrpce.

Tako da su opterećenja u uglovima osnovice vrpce ravnomjerno raspoređena, oni čine kruti paket vanjskog i unutarnjeg uzdužnog ojačanja.

Kako izračunati pojačanje

Izračun ojačanja temelja trake se provodi uzimajući u obzir moguće naprezanja tijekom gradnje i rada strukture. Na primjer, uzdužno rastezanje zbog ovog dizajna: vertikalne i poprečne štapiće u dugim i relativno uskim kanali- ma gotovo nemaju utjecaja na raspodjelu opterećenja, već djeluju kao elementi za pričvršćivanje.

Da biste izračunali koliko ćete staviti ojačanje u temelj, morate odlučiti o njegovoj veličini. Za usku bazu od 40 cm, četiri uzdužne štapove će biti dovoljne - dvije na vrhu i dnu. Ako namjeravate sagraditi temelje veličine 6 x 6 m, za jednu stranu okvira potrebna je 4 x 6 = 24 m. Potom će ukupan broj uzdužnih ojačanja biti 24 x 4 = 96 m. Prilikom pripreme izgleda armature je prikladan za čitanje.

Ako ne možete kupiti šipke željene dužine, mogu se povezati s preklapanjem (više od jednog metra) između njih.

Trošak temelja sastoji se od cijene korištene građe i opsega posla. U proračunima je bolje koristiti projekt s određenom dubinom i širinom baze. Također, troškovi utječu na udaljenosti gradilišta i povezanih radova, kao što su:

Sve to predstavlja konačnu cijenu. Iako se za malu zgradu temelji mogu raditi čak i vlastitim rukama. Najteže i dugo u izgradnji trake temelj je njegovo pojačanje, ali možete se nositi sami. Naravno, s dva ili tri pomoćnika lakše je i sigurnije raditi.

Pravila za pouzdano pojačanje temelja trake

Beton dobro podnosi efekte savijanja, ali se ne može sama nositi sa savijanjem. Kako bi se osiguralo nosivost podruma ojačanja učiniti svoje ruke. U većoj mjeri to vrijedi za trake i ploče. U hrpama i stupovima, metal je složen više od dizajna razmatranja nego pravi potreba.

Pravila o pojačanju

Pojačanje temelja trake i bilo koje drugo izvedeno podliježe sljedećim pravilima:

 • za radnu armaturu šipke razreda ne manji od A400;
 • Nije preporučljivo koristiti zavarivanje za spojne šipke, jer slabi poprečni presjek;
 • Potrebno je vezati metalni okvir ojačanja na kutove, ovdje nije dozvoljeno zavarivanje;
 • čak i za crijeva, ne preporučuje se glatko armiranje;
 • potrebno je strogo promatrati zaštitni sloj betona, jednak 4 cm, koji će metal od korozije (hrđe) zaštititi;
 • kod izrade okvira, štapovi u uzdužnom smjeru povezani su preklapanjem, za koju se pretpostavlja da je barem 20 promjera šipki i najmanje 25 cm;
 • Često postavljanjem metala potrebno je kontrolirati veličinu agregata u betonu: ne smije se zaglaviti između šipki.
Primjer postavljanja okvira za ojačanje
u obliku trake

Kompetentno pripremljen kavez za ojačanje je pola uspjeha. On će spasiti temelje u slučaju neujednačenih deformacija koje stvaraju opterećenje savijanja. Vrijedi detaljnije razmotriti problem na primjeru trake s vlastitim rukama.

Koji elementi su potrebni za gradnju

Osnaživanje trake temelji se na prisutnosti tri skupine šipki:

 • radnici koji se stave uz pojas;
 • poprečno horizontalno;
 • poprečno vertikalno.

Unakrsno pojačanje ispod trake temelji se također naziva stezaljke. Njegova je glavna svrha ujediniti radne šipke. Pojačanje temeljnih traka provodi se u skladu s regulatornim dokumentima. Kakva je pojačanja potrebna za temelj? Da biste dali točan odgovor izvedite složene izračune.

Kako ne biste zaposlili stručnjake, možete to učiniti jednostavnom verzijom. Tehnologija ojačanja temelja trake za malu kuću vam omogućuje da konstruktivno odredite odjeljke. To je zbog činjenice da traka traje relativno malo opterećenja i radi uglavnom u kompresiji.

Da biste napravili armaturni okvir, upotrijebite konstruktivnu, tj. Minimalnu dopuštenu dimenzije sekcija:

 • Za radnu armaturu - 0,1% poprečnog presjeka temelja za kuću. Štoviše, ako je strana trake od 3 metra ili manje, pretpostavlja se da je minimalna dopuštena vrijednost 10 mm. Ako strana zgrade ima duljinu veću od 3 m, tada promjer radne armature ne smije biti manji od 12 mm. šipke s presjekom većim od 40 mm nisu dopuštene.
 • Horizontalni stezaljke ne smiju biti u promjeru manje od jedne četvrtine radnika. Iz konstruktivnih razloga propisana je veličina 6 mm.
 • Promjer vertikalne armature ovisi o vrsti trake za temelje kuće. Za plitke, čije su dimenzije 80 cm i manje pogodne šipke od 6 mm.

Pravila ojačanja trake temelja udubljenog tipa omogućuju uporabu šipki od 8 mm ili više.

Dijagram tipičnih dionica šipki za ojačanje

Ako se zgrada gradi od opeke, vrijedi polaganje ojačanja s malom marginom. Ova opcija će dati povjerenje u pouzdanost dizajna.

Pletenje pribora

Shema ojačanja temelja trake uključuje spajanje štapova metodom vezanja. Povezani okvir ima veću čvrstoću od zavarenih. To je zbog činjenice da se vjerojatnost paljenja metala povećava. Ali ovo se pravilo ne odnosi na elemente tvorničke proizvodnje. Izvan gradilišta moguće je spojiti dijelove bez značajnog gubitka snage.

Postavljanje ojačanja

Kako bi se povećala brzina rada, dopušteno je ojačati temelje na ravnim sekcijama metodom zavarivanja. Ali možete pojačati kutove samo pomoću žica za pletenje. Ovi dijelovi strukture su najodgovorniji, tako da ne biste trebali žuriti.

Prije nego što pletite pojačanje za temelje trake, morate pripremiti materijale i alate. Postoje dva načina na koje se obavlja metalno lijepljenje:

 • posebna kuka;
 • stroj za pletenje (pištolj).

Prva je opcija dostupna, ali je prikladna samo za male količine. Polaganje ojačanja u traku temelj u ovom slučaju će potrajati dugo. Za spajanje se koristi žarena žica s promjerom od 0,8-1,4 mm. Nije dopuštena upotreba drugih materijala.

Shema obvezivanja armature za temelje trake

Da biste izgradili svoju kuću, trebate biti strpljivi i pažljivi. Ne biste trebali uštedjeti vrijeme i novac jer može uzrokovati probleme tijekom rada. S povezivanjem šipki duž duljine problema ne bi trebalo nastati. U ovom slučaju, postupak je vrlo jednostavan, važno je samo promatrati minimalnu količinu preklapanja.

Ali kako pletu pojačanje za temelje trake u uglovima? Postoje dvije vrste kutnih spojeva: između dvije okomite strukture i na spoju jednog zida u drugi.

Oba opcija imaju nekoliko tehnologija za obavljanje posla. Za kutne zidove koristite sljedeće:

 1. Tvrda stopala. Da biste obavili posao na kraju svakog štapa, napravite "stopalo" pod pravim kutom. U ovom slučaju štap nalik pokeru. Duljina stopala mora biti najmanje 35 promjera, bolje je dodijeliti više. Zakrivljeni dio šipke pričvršćen je na odgovarajuću okomicu. Tako se ispostavlja da su vanjske šipke okvira jednog zida povezane s vanjskim zidovima drugog zida, a unutarnje šipke su zavarene na vanjske zidove.
 2. Koristeći ovratnike oblika L. Postupak je sličan prethodnoj verziji. No, u ovom slučaju, noga nije napravljena, već je uzet element g-oblika, čija strana ima duljinu od najmanje 50 promjera radne armature. Jedna strana je vezana za okvir jednog zida, a druga na okvir okomito. Istodobno, unutarnje šipke moraju biti povezane s vanjskim. Visina stezaljki trebala bi biti tri četvrtine visine podnožja.
 3. Uporaba U-oblika stezaljki. Kod kuta potrebni su vam dva elementa čija će duljina biti 50 promjera ojačanja. Svaki njihov ovratnik zavaren je na dvije paralelne šipke i na jednu okomitu šipku.

Kako pravilno ojačati temelje trake u tupim kutovima. Da biste to učinili, vanjska šipka je savijena na željeni stupanj i pričvršćena kao dodatno pojačanje. Interni elementi su pričvršćeni na vanjski.

Dijagram točnih i netočnih ojačanja tupih kutova

Za postavljanje ojačanja u spoju jednog zida s drugom, upotrijebite iste metode kao u prethodnom slučaju:

 • preklapaju;
 • Stezaljke u obliku slova L;
 • Stezaljke u obliku slova U.

Pretpostavlja se da veličina preklapanja i veza iznosi 50 promjera. Prilikom izvođenja radova vrijedi prisjetiti se najčešćih grešaka:

 • vezanje u pravim kutovima;
 • nedostatak komunikacije između vanjskih i unutarnjih elemenata;
 • uzdužne šipke povezuju viskozne crosshairs.
Uobičajene pogreške sparivanja

Nemojte ponoviti ove pogreške pri gradnji vlastitog doma.

Koristite kukičanu kuku

Prije pojačanja temelja trake, vrijedno je znati kako koristiti radni alat. Poseban pištolj rijetko se koristi za privatno stanovanje, jer takva oprema zahtijeva dodatne troškove. Ulaganje u alat korisno je samo za ispunjavanje naloga, a ne u izgradnji jedne kuće.

Iz tog razloga, kuka je postala najčešći alat za parenje u privatnom stanu. Lakše ćete ga koristiti ako unaprijed pripremite posebne predloške. Ovaj detalj radi kao radni stol i uvelike olakšava rad. Stvari će ići brže. Za izradu predložaka potrebni su drveni blokovi, čija širina iznosi oko 30-50 cm, a duljina ne smije biti veća od 3 m, jer je takva radna stolica neprikladna za upotrebu.

Najčešći način pletenja - kukičanje

U drvenom uređaju morate izbušiti utore i rupe koji će ponoviti obrise šipki u okviru. U takvim otvorima, predmeti su predviđeni dijelovi žičane žice od 20 cm, a zatim su šipke za pojačanje učvršćene.

Da biste razumjeli tehnologiju parenja, možete razmotriti primjere. Za vrijeme izgradnje potrebne su dvije opcije: za križne dlake (kada su elementi međusobno okomiti) i za preklapanje zglobova. U obliku trake često je potrebna druga tehnologija, pri izgradnji ploče struktura prva će biti najrelevantnija.

Za spajanje položenog okvira u jednu jedinicu prilikom spajanja preklapanja, kuka se treba koristiti u ovom redoslijedu:

 1. veze su načinjene na nekoliko mjesta duž duljine zgloba, položaj žice je dodijeljen tako da se nalazi u dubokom dijelu profila ojačanja;
 2. žica je presavijena na pola i položena pod spajanje;
 3. koristiti kuku za kukanje petlje;
 4. slobodni kraj do alata i nametnuti ga malim zavojem;
 5. započeti okretati kuku, uvijanje žice;
 6. pažljivo uklonite instrument.

Jedan krug postupak se ponavlja 3-5 puta. Povezivanje elemenata u isto vrijeme, kao što je to učinjeno pri unakrsnom spajanju, nije dovoljno. Spajanje armature ispod trake temelja u ovom slučaju bit će nepouzdano, jer fiksiranje u jednom trenutku ne sprječava premještanje elemenata.

Pravilno povezivanje okvira jamči pouzdanost, izdržljivost i izdržljivost ležajnog dijela zgrade.

Suptilnosti procesa ojačanja trake temelj

Bilo koja građevina ne može bez pouzdanog i snažnog temelja. Izgradnja zaklade je najvažniji i vremenski zahtjevniji korak. Ali u ovom slučaju moraju se poštivati ​​sva pravila i zahtjevi za jačanje temelja. U tu svrhu grade gradsku traku koja je sposobna stvoriti temelj strukture jakim i pouzdanim. Potrebno je detaljnije razmotriti značajke trake, kao i tehnologiju za pojačavanje strukture.

Posebne značajke

Strip temelj je monolitna betonska traka bez praznina na vratima, koja postaje temelj za izgradnju svih zidova i pregrade strukture. Temelj strukture trake je konkretna otopina, koja je izrađena od cementnog branda M250, vode, pijeska. Za njegovo otvrdnjavanje koristi se kutija za ojačanje, izrađena od metalnih šipki različitih promjera. Traka se produbljuje za određenu udaljenost u tlu, istodobno se strši iznad površine. No, traka temelj je podvrgnut ozbiljnim opterećenjima (podzemne vode, masivne konstrukcije).

U svakoj situaciji morate biti spremni za činjenicu da različiti negativni učinci na strukture mogu utjecati na stanje zaklade. Stoga, ako je pojačanje pogrešno, na prvom najmanju prijetnju, temelj može propasti, što dovodi do uništenja cjelokupne strukture.

Pojačanje ima sljedeće prednosti:

 • spriječava padanje tla u zgradi;
 • potvrdno utječe na zvučne izolacije kvalitete temelja;
 • povećava stabilnost temelja na nagle promjene u temperaturnim uvjetima.

zahtjevi

Izračuni materijala za pojačanje i sheme ojačanja provode se u skladu s pravilima funkcioniranja SNIP-a 52-01-2003. Certifikat ima specifična pravila i zahtjeve koji se moraju ispuniti kada pojačaju podnožje trake. Glavni pokazatelji čvrstoće betonskih konstrukcija su koeficijenti otpornosti na kompresiju, napetost i poprečnu prijelom. Ovisno o utvrđenim standardiziranim pokazateljima betona odabire se određena robna marka i skupina. Izvedbom pojačanja osnovice trake određuje se vrsta i kontrolirani pokazatelji kakvoće armaturnog materijala. Prema GOST-u, dopušteno je koristiti vruće valjane konstrukcijske dijelove ponavljajućeg profila. Sklop ventila je odabran ovisno o jačini snage pod maksimalnim opterećenjima, mora imati plastičnost, otpornost na indeks rđe i niske temperature.

Za pojačanje osnovice trake koriste se dvije vrste šipki. Za aksijalno, koji nosi ključni teret, potrebno je klase AII ili III. U tom slučaju profil mora biti rebrast, jer ima najbolju adheziju na betonsku otopinu, a također, u skladu s normom, prenosi opterećenje. Za superstrukturalne skakače upotrebljavaju se jeftinije okovi: glatki stupanj AI, debljina koja može biti 6-8 milimetara. Nedavno je ojačanje staklenih vlakana postalo mnogo traženo, jer ima najbolje svojstva čvrstoće i dug životni vijek.

Većina dizajnera ne preporučuje da se koristi za temelje stambenih prostora. Prema pravilima treba biti armirano betonske konstrukcije. Značajke takvih građevinskih materijala dugo su poznate. Razvijeni su specijalizirani profili za ojačanje koji pridonose činjenici da se beton i metal kombiniraju u integralnu strukturu. Kako će se pociniti beton s stakloplastikom, kako će se to pojačanje pouzdano povezati s konkretnom mješavinom, i hoće li se ovaj par uspješno nositi s raznim opterećenjima - sve je to malo poznato i praktično nije isprobano. Ako želite eksperimentirati, možete upotrijebiti armaturu od fiberglasa ili armiranog betona.

računanje

Potrebna je konzerva u fazi planiranja temeljnih crteža, tako da će u budućnosti biti točno znati koliko je potreban građevinski materijal. Vrijedno je upoznati sa kako izračunati količinu armature za plitku podlogu s visinom od 70 cm i širinom od 40 cm. Najprije morate utvrditi izgled metalnog okvira. Izradit će se od gornjeg i donjeg remena, svaki sa 3 šipke za ojačanje. Razmak između šipki će biti 10 cm, a također morate dodati još 10 cm za zaštitni sloj betona. Povezivanje će se vršiti kuhanjem dijelova za ojačanje identičnih parametara s korakom od 30 cm. Promjer armature je 12 mm, skupina A3.

Izračun potrebne količine pojačanja je kako slijedi:

 • da biste odredili trošak šipki na aksijalnom remenu, morate izračunati perimetar temelja. Potrebno je uzeti simboličku sobu s obodom od 50 m. Budući da su 3 bara u dva oklopna remena (ukupno 6 komada), potrošnja će biti: 50x6 = 300 metara;
 • Sada je potrebno izračunati koliko će spojeva biti potrebno za spajanje remena. Za to je potrebno podijeliti ukupni opseg korakom između skakača: 50: 0,3 = 167 komada;
 • promatrajući određenu debljinu ograđenog betonskog sloja (oko 5 cm), veličina okomice je 60 cm, aksijalna - 30 cm. Broj pojedinačnih skakača za jedan spoj je 2 komada;
 • potrebno je izračunati trošak rešetaka na aksijalnim oplatama: 167x0.6x2 = 200.4 m;
 • potrošnja proizvoda za okomite skakače: 167х0.3х2 = 100.2 m.

Kao rezultat toga, izračunavanje armaturnih materijala pokazalo je da će ukupna potrošnja biti 600,6 m. No taj broj je neuvjerljiv, potrebno je kupiti proizvode s marginom (10-15%), budući da je nužno provesti pojačanje temelja u kutnim područjima.

shema

Neprestano kretanje tla vrši najozbiljniji pritisak na traku temelja. Kako bi se čvrsto izdržali takvi tereti, a također eliminiraju izvore pucanja u fazi planiranja, stručnjaci preporučuju brigu o pravilno odabranoj shemi ojačanja. Shema ojačanja temelja je specifični raspored aksijalnih i okomitih šipki, koji su sastavljeni u jednu strukturu.

U SNiP-u br. 52-01-2003, jasno je kako postaviti materijale za pojačanje u temelj, s korakom u različitim smjerovima.

U ovom dokumentu vrijedi razmotriti sljedeća pravila:

 • korak polaganja štapića ovisi o promjeru armature, dimenzijama šljunčanih granula, načinu polaganja betonske otopine i njegovoj zbijenosti;
 • Korak stvrdnjavanja je udaljenost koja je jednaka dvjema visinama sekcije trake za ojačanje, ali ne više od 40 cm;
 • poprečno kaljenje - ta udaljenost između štapića je pola širine samog dijela (ne više od 30 cm).

Prilikom odlučivanja o shemi ojačanja, potrebno je uzeti u obzir činjenicu da je okvir sastavljen u cjelini montiran u oplatu, a samo kutni dijelovi će biti vezani unutar. Broj aksijalnih ojačanih slojeva trebao bi biti najmanje 3 po cijeloj kontu temelja, jer je nemoguće unaprijed odrediti područja s najjačim opterećenjima. Najpopularniji su sheme u kojima se veza pojačanja provodi na takav način da formiraju ćelije geometrijskih oblika. U tom slučaju zajamčena je jaka i pouzdana temeljna osnova.

Tehnologija radi

Temelj ojačanja vrši se prema sljedećim pravilima:

 • Za funkcioniranje ojačanja koriste se šipke A400 skupine, ali ne niže;
 • stručnjaci ne preporučuju zavarivanje kao zglob, jer opterećuje poprečni presjek;
 • na uglovima, ojačanje je vezano, ali nije zavareno;
 • navojni elementi nisu dopušteni za stezaljke crijeva;
 • potrebno je strogo provesti zaštitni sloj betona (4-5 cm), jer je zaštita metalnih proizvoda od korozije;
 • kod izvođenja okvira štapovi u aksijalnom smjeru povezani su preklapanjem, koja ne smije biti manja od 20 promjera šipki i najmanje 25 cm;
 • Kod čestog postavljanja metalnih proizvoda potrebno je promatrati veličinu agregata u betonskoj otopini, ne smije se lijepiti između rešetki.

Pripremni rad

Prije početka rada, potrebno je očistiti radno područje od raznih ostataka i ometajućih predmeta. Prema prethodno pripremljenim oznakama iskopan je rov, koji se može napraviti ručno ili uz pomoć specijalizirane opreme. Kako bi zidovi bili savršeno glatki, preporuča se postavljanje oplate. U osnovi okvir je postavljen u rov zajedno s oplatom. Nakon toga, beton se izlije, a struktura se vodonepropusno obavlja na osnovi ruberoidnih ploča.

Metode parenja armature

Shema stvrdnjavanja temelja trake omogućuje spajanje šipki pomoću metode skupljanja. Povezani metalni okvir ima visoku čvrstoću u usporedbi s opcijom zavarivanja. To proizlazi iz činjenice da se povećava opasnost od paljenja metalnih proizvoda. Ali to se ne odnosi na tvorničke proizvode. Dopušteno je ubrzati rad za izvođenje armature na ravnim dijelovima zavarivanjem. Ali ojačanje uglova nastaje samo uz korištenje žice za pletenje.

Prije nego što pletite potrebu za ojačanjem pripremite potrebne alate i građevinske materijale.

Postoje dva načina vezivanja metalnih proizvoda:

 • specijalizirana kuka;
 • stroj za pletenje.

Prva metoda je pogodna za male količine. Polaganje pojačanja u ovom slučaju će previše vremena i truda. Kao spojni materijal koristi se žarena žica promjera 0,8-1,4 mm. Zabranjena je upotreba drugih građevinskih materijala. Armatura se može spojiti odvojeno, a zatim spustiti u rov. Ili izvesti vezanje armature unutar jame. Oba su načina racionalna, ali postoje neke razlike. Ako napravite na površini zemlje, možete se boriti sami, au rovu vam treba pomoćnik.

Kako plesti armaturu u uglovima trake temelj?

Za kutne stijenke koriste se nekoliko metoda vezivanja.

 • Stopala. Za obavljanje posla na kraju svake šipke, stopalo je napravljeno pod kutom od 90 stupnjeva. U ovom slučaju štap nalik pokeru. Veličina stopala mora biti najmanje 35 promjera. Zakrivljeni dio šipke povezan je s odgovarajućim vertikalnim odsječkom. Kao rezultat toga, ispostavilo se da su vanjske šipke okvira jednog zida pričvršćene na vanjske zidove drugog zida, dok se unutarnje spajaju s vanjskim zidovima.
 • Koristeći stezaljke u obliku slova L. Princip izvršenja sličan je prethodnoj varijanti. Ali ovdje ne morate napraviti nogu, već uzeti poseban element u obliku slova L, čija vrijednost nije manja od 50 promjera. Jedan dio je vezan za metalni okvir jedne površine zida, a drugi na okomiti metalni okvir. U tom slučaju, unutarnja i vanjska stezaljka su spojena. Pukotina stezaljki treba biti formirana ¾ od visine podnožja.
 • Uporaba U-oblika stezaljki. Na uglu ćete trebati 2 stezaljke, veličine od kojih je 50 promjera. Svaka od stezaljki zavarena je na 2 paralelne šipke i 1 okomito na šipku.

Kako pravilno ojačati uglove trake, pogledajte sljedeći video.

Kako izvesti pojačanje kod tupih kutova?

Zbog toga je vanjska šipka savijena do određene vrijednosti i dodana je dodatna šipka za kvalitativno jačanje čvrstoće. Unutarnji posebni elementi povezani su s vanjskim.

Kako pletiti dizajn ojačanja vlastitim rukama?

Potrebno je detaljnije razmotriti kako se pletenje armature izvodi na površini zemlje. U početku se izrađuju samo ravni dijelovi rešetke, nakon čega se konstrukcija postavlja u rov, gdje su oštri uglovi. Pripremljeni su segmenti rebar. Standardizirana vrijednost šipki je 6 metara, ako je moguće, bolje je da ih ne dodiruju. Ako nema samopouzdanja da se možete nositi s takvim šipkama, mogu se smanjiti na pola.

Stručnjaci preporučuju da počnu plesti šipke za ojačavanje na najkraći dio temelja trake, što omogućuje stjecanje nekog iskustva i vještine, au budućnosti će biti lakše nositi se s dugim strukturama. Rezanje je nepoželjno, jer će povećati potrošnju metala i smanjuje snagu temelja. Parametre praznine treba uzeti u obzir na primjeru temelja čija visina iznosi 120 cm i širine 40 cm. Potrebni proizvodi za armiranje trebaju biti izbačeni sa svih strana betonskom mješavinom (oko 5 cm debljine) što je početno stanje. S obzirom na te podatke, neto parametri metalnog okvira za ojačanje ne bi smjeli biti vise od 110 cm, širine 30 cm. Za parenje, dodajte 2 centimetra sa svake strane, to je nužno za preklapanje. Stoga, praznine za vodoravne oplate trebaju biti veličine 34 centimetara, praznine za aksijalne oplate trebale bi biti 144 centimetra.

Nakon izračuna pletiva oblikovanje kaljenosti je kako slijedi:

 • trebali biste odabrati stan komad zemlje, staviti dvije dugačke šipke, krajeve koje treba ukloniti;
 • na udaljenosti od 20 cm od krajeva, horizontalni potpornji pričvršćeni su na krajnjim rubovima. Za uvezivanje, potrebna je žica od 20 cm, presavijena na pola, izvucena ispod veznog dijela i zategnuta kukičanim kukom. No, potrebno je pažljivo zategnuti da se žica ne prekine;
 • Na udaljenosti od oko 50 cm, preostali horizontalni potpornji su naizmjenično pričvršćeni. Kada je sve spremno, struktura se uklanja na slobodno mjesto i obavlja se vezanje još jednog kostura na identičan način. Rezultat će biti gornji i donji dijelovi koji trebaju biti međusobno povezani;
 • onda morate instalirati zaustavljanja za dva dijela rešetke, možete ih odmarati protiv različitih objekata. Glavna stvar je uočiti da pridružene strukture imaju pouzdano mjesto profila, udaljenost između njih mora biti jednaka visini pridružene armature;

Ojačanje temelja vrpce

Ojačavanje temeljne trake značajno povećava svojstva čvrstoće, omogućuje vam stvaranje održivih struktura uz istodobno smanjenje težine.

Ojačanje temelja vrpce

Izračuni sheme ojačanja i armature provode se u skladu s odredbama sadašnjeg SNiP 52-01-2003. Dokument sadrži detaljne zahtjeve za izračunavanje, daje fusnote regulatornih dokumenata i skupova pravila.

SP 63.13330.2012 Betonske i armiranobetonske konstrukcije. Glavne odredbe. Ažurirana verzija SNiP-a 52-01-2003. Preuzmi datoteku

Temelj sigurnosnog pojasa mora zadovoljavati zahtjeve za trajnost, pouzdanost, otpornost na različite klimatske faktore i mehanička opterećenja.

Konkretni zahtjevi

Glavne karakteristike čvrstoće betonskih konstrukcija pokazatelj su otpornosti na aksijalnu kompresiju (Rb, n), čvrstoću rastezanja (Rbt, n) i lateralnu prijelom. Ovisno o standardnim standardnim pokazateljima betona, odabiru se betonski stupanj i klasa. S obzirom na odgovornost dizajna, mogu se koristiti čimbenici ispravka sigurnosti, u rasponu od 1,0 do 1,5.

Mnoštvo trenutačnih savijanja

Zahtjevi ventila

Tijekom pojačanja temelja trake, ustanovljena su vrsta i kontrolirane vrijednosti kvalitete armature. Standardi su dozvoljeni za upotrebu vruće valjanih konstrukcijskih priključaka periodičnog profila, toplinski obrađenog armature ili mehaničko otvrdnute armature.

Klasa armature se odabire uzimajući u obzir zajamčenu vrijednost snage prinosa pri maksimalnim opterećenjima. Pored karakteristika vlačne čvrstoće, normalizirani su plastičnost, otpornost na koroziju, zavarivost, otpornost na negativne temperature, otpornost na relaksaciju i dopušteno produljenje prije pojave destruktivnih procesa.

Tablica stupnjeva ojačanja i razreda čelika

Temelj trake izračunava se u skladu s preporukama GOST 27751, pokazatelji ograničenih napunjenih stanja su izračunati po skupinama.

Prva skupina uključuje uvjete koji dovode do potpune neprikladnosti temelja, druga skupina obuhvaća uvjete koji dovode do djelomičnog gubitka stabilnosti koji ometaju normalan i siguran rad zgrada. Prema maksimalnim dopuštenim stanjima druge skupine, proizvedene su sljedeće:

 • izračunavanje izgleda primarnih pukotina na površini trake;
 • izračuni za vrijeme povećanja pukotina u betonskim konstrukcijama;
 • izračuni za linearne deformacije temelja trake.

Glavni pokazatelji otpornosti na deformaciju i čvrstoću građevinske armature uključuju maksimalnu vlačnu čvrstoću ili kompresiju, utvrđenu u laboratorijskim uvjetima na posebnim testnim klupe. Tehnologija i metode ispitivanja navedene su u državnim standardima. U nekim slučajevima proizvođač može koristiti regulatornu i tehničku dokumentaciju koju je razvila tvrtka. U ovom slučaju regulatorna i tehnička dokumentacija moraju biti odobrena od strane regulatornih tijela.

Za betonske konstrukcije, te vrijednosti mogu biti ograničene na maksimalne brzine promjene linearnosti betona. Kao općeniti pokazatelji, uzeti su stvarni dijagrami stanja ojačanja pod kratkoročnim jednostranim učincima regulatornih opterećenja. Priroda dijagrama stanja građevinske armature uspostavlja se uzimajući u obzir svoj specifičan tip i marku. Tijekom inženjerskog proračuna armiranog temelja, stanje dijagrama određuje se nakon zamjene standardnih pokazatelja sa stvarnim.

Zahtjevi za osnaživanje

Okvir armature - fotografija

 1. Zahtjevi za veličinu armiranobetonskih konstrukcija. Geometrijske dimenzije temelja ne bi trebale ometati ispravno prostorno postavljanje armature.
 2. Zaštitni sloj treba osigurati zajednički otpor opterećenju armature i betona, zaštititi ga od vanjskog okruženja i osigurati stabilnost strukture.
 3. Minimalna udaljenost između pojedinačnih šipki armature trebala bi osigurati zajednički rad s betonom, omogućiti pravilno spajanje i osigurati ispravno tehnološko lijevanje betona.

Shema traka ojačana temelja

Za pojačanje, možete koristiti samo kvalitetno ojačanje, pletenje mreža se izvodi uzimajući u obzir dizajna dizajna figure. Odstupanja od vrijednosti ne smiju premašiti polja tolerancije koje regulira SNiP 3.03.01. Posebne građevinske mjere moraju osigurati pouzdano učvršćivanje mrežice za ojačavanje u skladu s postojećim pravilima.

Okvir armature za temelje trake

SNiP 3.03.01-87. Ležajevi i ograde. Građevinski kodeksi i propisi. Preuzmi datoteku

Tijekom savijanja armature potrebno je koristiti posebne naprave, minimalni polumjer savijanja ovisi o promjeru i specifičnim fizičkim karakteristikama armature.

Video - ručni stroj za savijanje, video upute

Video - Kako savijati pojačanje. Radite na domaćem stroju

Ojačanje se umetne u oplatu, proizvodnja oplate treba izvesti uzimajući u obzir zahtjeve GOST 25781 i GOST 23478.

ČELIČNI OBLICI ZA IZRADU OTPADNIH BETONSKIH PROIZVODA. Tehnički uvjeti. Preuzmi datoteku

Oplata za konstrukciju monolitnih betonskih i armiranobetonskih konstrukcija. Razvrstavanje i opći tehnički zahtjevi

Izračunavanje broja i promjera pojačanja

Za trakaste podloge kupki koriste se konstrukcijski elementi s periodičnim profilom Ø 6 ÷ 12 mm.

Armatura periodičkog profila Ø 10 mm

Postojeći državni propisi reguliraju minimalni broj šipki u betonu kako bi mu pružili maksimalne karakteristike čvrstoće. Minimalni ukupni poprečni presjek uzdužnih šipki armature ne smije biti ≤ 0,1% područja poprečnog presjeka trake temelja. Na primjer, ako osnovica trake ima odsječak od 12.000 × 500 mm (površina poprečnog presjeka iznosi 600.000 mm2), tada ukupna površina svih uzdužnih šipki mora biti najmanje 600.000 × 0.01% = 600 mm2. U praksi, programeri rijetko održavaju ovaj pokazatelj, oni također uzimaju u obzir težinu kupelji, prirodu tla i betonskog stupnja betona. Ova izračunata vrijednost može se smatrati približnom, odstupanja od preporučenih vrijednosti ne smiju premašiti ≈ 20% prema dolje.

Količina ojačanja izračunata je matematički.

Da biste izračunali količinu ojačanja, trebate znati područje poprečnog presjeka osnovne trake i područje poprečnog presjeka šipke za ojačavanje. Kako bi olakšali izračune, nudimo Vam gotov stol.

Razmaci razmaka na temeljima trake

Tehnologija ojačanja trake temelj

Osnaživanje trake temeljni je čimbenik u njegovoj pouzdanosti i izdržljivosti (također možete pročitati zasebno o ojačanju baze grla). U skladu s odredbama SNiP br. 2.03.01-84, neobnovljena područja ne smiju se koristiti u stambenim objektima.

Temelj za ojačanje

Iz ovog članka saznat ćete kako pravilno učvrstiti traku temelja. Pogledat ćemo načine kako izračunati pojačanje i proučiti sheme ojačanja, kao i upoznati se s tehnologijom rada vlastitim rukama.

1 Kako pojačati traku temelja?

Konstrukcija temelja sastoji se od dvije komponente - betonskog tijela i ugrađenog kaveza za pojačanje. Beton je, kao materijal, veoma otporan na opterećenja kompresivnog naprezanja, ali ne radi dobro u napetosti i savijanju, pod utjecajem koje bi se vrpca mogla probiti. Ove opterećenja preuzima kavez za pojačanje, koji se odupire deformacijama u zoni povećanog vanjskog utjecaja.

Ojačanje podnožja vrpce izvodi se pomoću prostornog okvira koji se sastoji od uzdužnih armaturnih remena međusobno povezanih poprečnim i vertikalnim mostovima. Broj uzdužnih pojaseva odabire se prema visini vrpce:

 • Temelji pliće dubine su ojačani okvirom u dva uzdužna remena - gornje i donje;
 • osnovice uvučenog tipa, čija visina prelazi 120 cm, ojačana su okvirom s prosječnim pojasom ojačanja.

Uzdužni remen okvira izrađen je od šipke valovitog armature promjera 12-16 mm, koriste se štapići klase A3. Grede su izrađene od komada šipki istog promjera ili od armatura glatkog profila s promjerom od 8-10 mm, savijenih u pravokutne stezaljke.

Armokarke u dvije uzdužne zone

Montaža armokarka izvedenih pomoću žica za pletenje ili zavarivanja. Prva metoda ne zahtijeva uporabu posebne opreme, ali je prilično dugotrajno provoditi, a zavarivanje je brži način postavljanja okvira. Čelična žica promjera 1-2 mm koristi se za vezivanje.

Konfiguracija okvira određena je odredbama SNiP №2.03.01-84 "Priručnik o oblikovanju temelja za zgrade i građevine". Potrebno je održavati sljedeće udaljenosti:

 • korak između konstitutivnih elemenata uzdužnog remena nije veći od 10 cm (određuje broj grančica u pojasu);
 • korak između uzdužnih pojaseva u vertikalnoj ravnini - ne više od 50 cm;
 • korak između poprečnih i vertikalnih spojnih mostova - ne više od 30 cm;

Okvir poprečnog okvira

Prilikom postavljanja okvira potrebno je osigurati zaštitni sloj betona - udaljenosti od 5 centimetara između kontura okvira i zidova betonskog tijela. Veličina kostura ojačanja odabrana je na temelju dimenzija temelja, kako bi se promatrala gore navedena pravila. Polaganje pojačanja na dnu oplate izvodi se pomoću plastičnih štapića gljivica, koje podižu štapove do željene visine.

1.1 Izračun ojačanja za podnožje trake

Potrošnja ojačanja mora se utvrditi u fazi projektiranja temelja kako bi točno znala količinu kupljenog materijala. Razmotrimo kako izračunati pojačanje za podnožje trake na primjeru plitke podloge visine 70 i debljine 40 cm.

Pročitajte također: kako ojačati podni estrih i koja će mreža biti potrebna za to?

U početku morate odrediti konfiguraciju okvira. Sastojat će se od gornjih i donjih remena, po 3 šipke pojačanja u svakoj. Udaljenost između šipki od 10 cm + 10 cm ide do zaštitnog sloja betona. Veza će biti izvedena zavarenim sekcijama pojačanja sličnih dimenzija s korakom od 30 cm. Promjer armature za temelje trake je 12 mm, klasa A3.

Pojačanje vrpce

Odredite potrebnu količinu ojačanja:

 1. Da biste saznali potrošnju šipki na uzdužnom remenu, potrebno je izračunati perimetar temelja. Uzmi uvjetnu zgradu s obodom od 50 m. S obzirom da postoje 6 šipki za ojačanje u svakom od dva remena (svaka od 3), potrošnja će biti: 50 * 6 = 300 m.
 2. Zatim izračunajte koliko će se veza morati napraviti za pojasne pojaseve. Da bismo to učinili, podijelit ćemo perimetar korakom između skakača: 50 / 0.3 = 167 kom.
 3. S obzirom na potrebnu debljinu zaštitnog sloja (5 cm), dužina vertikalnog skakača će biti 60 cm, a križanje 30 cm. Broj svakog tipa skakača za svaku vezu je 2 kom.
 4. Odredite potrošnju šipki na okomitim skakačima: 167 * 0.6 * 2 = 200.4 metara.
 5. Izračunajte potrošnju materijala na križnim šipkama: 167 * 0.3 * 2 = 100.2 m.

Ukupno, izračun pojačanja za temelje trake pokazao je da ukupna potrošnja A3 šipki promjera 12 mm iznosi 600,6 m. Ovaj broj nije konačan, materijal se mora uzeti s marginom od 10-15%, budući da će biti nužno upotrijebiti dodatno pojačanje za ojačanje kutnih dijelova trake temelja.

1.2 Temelji armature (video)

2 Tehnologija obavljanja posla

Nakon utvrđivanja količine ojačanja potrebno je odabrati pojačanje trake za pričvršćivanje trake, prema kojoj će se okovratnik za armiranje sastaviti. Ravni dijelovi konstrukcije izrađeni su od krutih šipki, dok je na kutnim mjestima potrebna dodatna armatura s armiranom zakrivljenom u P ili L obliku. Nije dopuštena uporaba okomitog preklapanja pojedinih šipki za ojačanje na mjestima uglova i nosača.

Ispravno pojačanje uglova trake temeljnice prikazano je na dijagramu:

Učvršćivanje zakretnog kuta

Shema ojačanja temelja trake na spojnim točkama:

Osnaživanje trake s vlastitim rukama uključuje montažu okvira na prikladno mjesto i njegovo naknadno postavljanje unutar oplate. Tehnologija zahtijeva fleksibilne spojnice u pravokutnim stezaljkama koje se kod kuće mogu lako obaviti pomoću kućnih namještaja.

Na dvadesetom kanalu morate izrezati žljebove s brusilicom u koju se naknadno umetne armatura, a na šipku se stavlja komad čelične cijevi koja se koristi kao poluga. Završeni prstenovi trebaju biti zavareni ili zavareni zajedno s žicom. Za šipke s promjerom od 10 do 15 mm žice se koriste 1,2-1,5 mm.

Pročitajte također: kako ojačati stupac tako da stoji mnogo godina?

Duljina šipki u uzdužnoj zoni mora biti jednaka duljini stranice kuće. Šipke su navijene u prsten i pričvršćene žicom za pletenje na uglovima jarma i njegovom centralnom dijelu. Raspon između stezaljki je 30 cm. Na izlazu morate imati 4 dijela okvira - 2 jednaka duljini i 2 manja, jednaka širini kuće. Dalje, okviri su postavljeni u rov i njihova veza zakrivljena pod kutom s armaturnim šipkama u skladu s gornjom shemom.

Stezaljke za savijanje kabela

Prilikom postavljanja okvira u rov, morate poštivati ​​sljedeća pravila:

 • okvir mora biti podignut iznad dna rova ​​uz pomoć nosača za 5 cm - zahtjevi SNiP-a ne dopuštaju upotrebu ulomaka opeke u tu svrhu;
 • polaganje treba obaviti strogo na horizontalnoj razini;
 • okvir se mora pričvrstiti u odnosu na bočne zidove rovova uz pomoć štiftova zakovpljenih u njegove zidove tako da se armatura ne pomiče tijekom betoniranja.

Pročitajte također: kako se oplemenjuje cigla ili gazirana betonska zidanja, a treba li to biti učinjeno?

Pojačanje trake na osnovi tehnike izvršenja je identično za baze plitkog i dubokog tipa. Nakon instalacije kaveza za pojačanje, započinje fazu betoniranja - beton M200 se koristi za lijevanje. Odredite potrebnu količinu betona na temelju volumena temelja - morate umnožiti duljinu, širinu i opseg trake.

Okvir s vrpcom temelja

Valja napomenuti da tehnologija konstrukcije temelja trake zahtijeva obvezno raspored na dnu rovova brtvenog jastuka slojeva pijeska i ruševina jednake debljine (debljine od 10 do 20 cm). Podloge se koriste za zaštitu temelja od opterećenja vertikalnog podizanja, što je osobito važno prilikom uređivanja plitke baze smještene u slojem zamrzavajućeg tla.

Tape temelj učiniti sami: pravila ojačanja

Fundus vrpce - jedan od najčešćih. Jednostavno je izrada, uz pomoć kojega se mogu lako implementirati razne konfiguracije zgrada. Na njemu možete graditi kuću od nekoliko etaža ili malu kupelj. Da bi se postigla veća čvrstoća betona i temelj veće pouzdanosti, temelji su ojačani čeličnim šipkama različitih konfiguracija.

U prisutnosti čeličnih elemenata u strukturi više nije beton, već ojačani beton, a njegova snaga je nekoliko puta veća. Ta djela nisu najlakši, ali rad brigade je vrlo skup. A to nije činjenica da će to učiniti kako treba: za njih je samo još jedan red i vlasnik - omiljeni dom (kupelj, ljetna kuća, itd.). Budući da ojačanje temelja sa svojim rukama - izvrstan izbor. Postoji samo jedan upozorenje: ako je zemlja složena, podzemna voda je visoka, a čak i struktura će biti teška, kako bi se bolje izračunavanje temelja u specijaliziranom uredu. Dakle, imat ćete zajamčenu ispravnu i pouzdanu osnovu za dom u takvim teškim uvjetima.

Fundacija vrpci - jedna od najčešće korištenih u našoj zemlji

Značajke ojačanja

Posebnost vrpca je da je njihova duljina mnogo puta veća od širine i visine. Opterećenje od zgrade postavlja pritisak na temelje odozgo. Ispada da je istodobno vrh vrpce komprimiran, a dno je ispruženo. Budući da su pod naprezanjem u monolitnim pukotinama formirane, kako bi se osiguralo njezin integritet, potreban je donji remen ojačanja.

Vrpca svake visine gotovo uvijek ima dva pojasa za pojačanje - gornji i donji

S druge strane, odozdo, s vremena na vrijeme, sile koje se pojavljuju pri naginjanju tla su pritisnute na vrpci. Ovdje je slika suprotna - dno temelja je komprimirano, vrh je ispružen. I opet se na mjestima istezanja stvaraju pukotine. Stoga, da biste spriječili njihovo pojavljivanje i gornji rub mora biti ojačan.

To je tipično, sredina baze praktički nije opterećena, pa stoga, bez obzira na visinu, srednji remen se rijetko radi.

Ako trebate duboko produbiti temelje, preporučljivo je naručiti profesionalni izračun. Tada će vam stručnjaci točno reći koliko će pojasova trajati dugo vremena kako bi struktura stala, odakle bi trebalo biti napravljeno.

Ispada da su za trakastu podlogu obvezni dva pojasa za pojačanje: jedan na dnu i drugi na vrhu. Štoviše, kako bi se zaštitili od korozije, oni bi se trebali nalaziti 5 cm unutrašnjosti od ruba.

Kakvu vrstu armature koristiti

Sada morate shvatiti u kojem smjeru treba pojačanje, koliko je debelo trebalo biti. To ovisi o raspodjeli opterećenja, i oni se raspoređuju na toj osnovi na takav način da se većina utjecaja nalazi na uzdužnim šipkama. Stoga moraju biti izdržljivi i užlijebljeni - klasa AIII. Na čvrstim i ne prašnjavim tlima za konstrukcije male mase koristi se armatura promjera 12 mm. Na složenijim tlima ili za teže zidove koristi se 14 mm. Da budem siguran, stog 16 mm. Veliki promjeri u niskim zgradama su rijetki, iako ponekad stavljaju 20 mm.

Uzdužne šipke armature obvezne su žljebove promjera 12-16 mm, a za vertikalne i poprečne vodilice moguće je koristiti glatku šipku od 6-8 mm

Vertikalne i poprečne šipke za armiranje u traci stupa slabo su učvršćene. Većina ih je potrebno oblikovati i stabilizirati strukturu. Stoga, za vertikalne i poprečne police koristite glatku šipku promjera 6-8 mm. Njegova snaga je više nego dovoljna za ispunjenje tih funkcija.

Korak pojačanja temelja trake (prema SNiP)

Kada se nalaze sve šipke, promatra se ključni uvjet: od ruba do čelika mora biti najmanje 5 cm betona. Samo u ovom slučaju ojačanje je zaštićeno od korozije (voda i kisik ne prodiru do takve dubine). Ali također je nemoguće produbiti remenje: velike sile djeluju na površinske slojeve, bliže sredini. Stoga, nije potrebno sakriti ojačanje duboko u njega: neće obavljati svoje zadatke. Udaljenost od ruba 5-6 cm je najbolja opcija.

Za temelje trake, potrebno je odrediti broj uzdužnih šipki u svakom od pojaseva. Prema SNiPa 52-01-2003 (točka 7.3.6), udaljenost između njih ne bi smjela biti veća od 400-500 mm.

Izgleda kao konstrukcija s obzirom na tlo

Ali širina vrpce za male zgrade, koja je kupka (jedna - dvoetažna kuća previše), rijetko je više od 40 cm. S obzirom da se morate povući 5 cm od rubova, ispada da udaljenost između dvije šipke neće biti više od 30 vidi, to jest, dosta je 2 uzdužno postavljena "arthurin".

Budući da glavno opterećenje pada točno uz pojas, poželjno je postaviti čvrste čelične spojeve bez spojeva. U prosjeku duljina ventila zahtijeva klasu od 6-11 m. To je dovoljno za većinu domova i kupki. Neugodna dostava, ali baza će biti pouzdana. I maknite štapove najmanje 1,5 metra više: oni će morati biti savijeni prilikom prolaska u kutovima. Tako će se pouzdano i snažno ispostaviti.

Sljedeći korak je odrediti visinu za mjesto uspravnih i poprečnih nosača. Ponovno ćemo se uputiti na SNiP. Samo ovaj put, točka 7.3.7 je potrebno. Navodi se da se poprečna armatura u tračnom podnožju mora nalaziti na udaljenosti ne više od 300 mm jedan od drugoga. Ovdje postoji neka suprotnost: praktičari kažu da je na normalnim tlima dovoljno da pronađu križne dijelove ne bliže od 500 mm. Štoviše, čak i cigla kuća na ovoj osnovi će biti normalna. Zapravo, odlučite. Ne znate što činiti - naručite izračun. Ili igrajte na sigurno, i stavite u 300 mm. Temelj je dio u kojem je bolje pretjerivati. Jeftinije cijene. Pogotovo zato što glatke trake nisu tako skupo.

Ponekad su savijeni vertikalni i poprečni nosači u temeljima trake. To dodatno povećava trajnost i pouzdanost. A neki, ponovno se osiguravaju, stave tri rešetke...

Dakle, utvrdili smo da je instalacija ojačanja na temelj trake (do metra visine i do 600 cm širine) potrebna u dva nivoa: jedna petina iznad donjeg ruba, druga 5 cm ispod vrha. U svakom pojasu će biti dvije valovite uzdužne šipke promjera 12-14 mm. Okomiti stalci i poprečna armatura prolaze kroz 300-500 mm i čine ih od glatke šipke od 6-8 mm.

Pojačanje uglova temeljnice trake

Kutovi bilo koje zgrade su mjesta gdje su povezani različiti vektori opterećenja. Zato što je tako važno ispravno ojačati uglove. Jednostavna veza dvaju rešetaka ovdje je neprihvatljiva: ne može prenijeti i distribuirati opterećenje. Ova stranica zahtijeva poseban pristup i posebne uzorke položaja rebar.

Za njihovo ispravno potrebno je koristiti zakrivljene elemente. Poželjno je da su oni nastavak uzdužnih šipki i "otišli" oko ugla za 60-70 cm (vidi dijagram s lijeve strane).

Ispravno ojačanje uglova zahtijeva korištenje zakrivljenih elemenata. Jednostavno vezanje neće dati potrebnu snagu.

Ako duljina nije dovoljna, koristite zasebno savijeno u obliku slova "G" elemenata - stezaljke. Njihove stranice moraju biti najmanje 50 bar promjera (ako koristite 12 mm, stranice moraju biti najmanje 12 mm * 50 = 600 mm, za 14 mm bar - 700 mm). Kako je ojačanje postavljeno u ovom slučaju, prikazano je u desnom dijagramu.

Imajte na umu da se u kutovima vertikalne i poprečne pojasevi trebaju postavljati dvostruko češće: visina armature je pola veličine ovdje.

Jačanje mjesta na kojima se vrpce ispod unutarnjih pregrada odmiču od glavnoga okvira ne zahtijeva manje pažnje. Mjesta koja se pored ovih zidova također zahtijevaju upotrebu zakrivljenih elemenata prema istim pravilima. Dijagram ojačanja na lijevoj strani pokazuje kako položiti štapove u nazočnosti margine duljine, na dijagramu s desne strane, pomoću zasebnog stezaljke L.

Spoj zidova zahtijeva manje pažnje.

Sada znate položiti pojačanje u kutovima. Slijedom ovih pravila i realizacijom shema, stvorit ćete čvrstu podlogu koja će izdržati statičko opterećenje od same zgrade i od snaga za podizanje. A vaša zgrada nikada neće ispucati uglove s kojima se vrlo teško boriti.

Kada i kako instalirati ventile

Pojačanje trake počinje nakon što se oplata montira i montira. Uzdužni i poprečni vodiči moraju se na neki način spojiti. Postoje dvije metode: zavarivanje i vezivanje žice. Brže je zavarivanje, ali se ova metoda ne preporučuje za upotrebu: mjesta zavarivanja korodiraju brže, a previše je teško nositi se s previše teškom strukturom. Stoga je poželjno pletiti pojačanje za temelje trake. Kako to učiniti, pročitajte ovdje.

Pleteni remen se može nalaziti na licu mjesta, u rovu

S određenim načinom povezivanja. Sada morate odabrati gdje ćete graditi okvir. Postoje dvije metode:

 • Prikupite na licu mjesta u rovu. U tom slučaju, cigle (ili njihove polovice) položene su na pripremljenu podlogu (pješčani ili šljunčani pješčani jastučić). Cigle će osigurati potrebne 5 cm od dna punjenja. Morate ih imati na pola metra, tako da dizajn ne padne. Tada je postupak kako slijedi:
  • uzdužne šipke su položene na cigle (savijene na krajevima, prema uzorku polaganja);
  • pletite donji pojas - pričvrstite odabranim korakom poprečnog komada od glatke šipke;
  • montirajte vertikalne police, opet vezu donjih spojnica remena;
  • vezati uzdužno pojačanje gornjeg remena;
  • pristanište križa.
 • Skupština se odvija izvan rova. Spojeni su pojedini moduli, koji se u gotovom obliku prenose i ugrađuju unutar oplate na istoj opeke ili posebnim stalcima. Moduli su povezani na mjestu u jednoj strukturi.

  Izvan jame možete napraviti praznine, a zatim ih smanjiti i vezati ih u jednu strukturu na licu mjesta.

  Obje metode se koriste. To je praktičniji, vjerojatno, drugi - to je nezgodno u uskom jarak. Osim toga, moguće je oštetiti film koji je često obložen dnom i zidovima oplate (kako bi se smanjile propuštanje betona i spriječilo isušivanje).

  Ali s velikom duljinom gotovih modula bit će potrebno na neki način isporučiti vrlo tešku i prilično fleksibilnu konstrukciju na mjestu, pa čak i spustiti na dno rovova. Ne može bez tehnologije. Dakle, također - postoje poteškoće i nedostaci.

  Ojačavanje temelja vrpce vlastitim rukama nije lako, ali je posve realno. Jedna osoba mora dugo raditi, ali ova je opcija stvarna za male kuće (ljetne kuće ili kupke).

  Položaj i izračun ojačanja u temeljnom traku

  Oslonac vrpce ima nestandardnu ​​geometriju: deset puta duže od dubine i širine. Zbog ovog dizajna, gotovo sva opterećenja se distribuiraju uz pojas. Samo betonski kamen ne može kompenzirati ta opterećenja: njegova čvrstoća na savijanje nije dovoljna. Da bi se dobila struktura s povećanom čvrstoćom, ne koristi se samo beton, a armirani beton je betonski kamen s čeličnim elementima - ojačanje čelika. Proces polaganja metala naziva se pojačanje temelja trake. Lako je to učiniti vlastitim rukama, izračun je elementaran, sheme su poznate.

  Količina, položaj, promjer i stupanj pojačanja - sve to treba napisati u projektu. Ovi parametri ovise o mnogim čimbenicima: kako o geološkoj situaciji na mjestu, tako i o masama zgrade koja se podiže. Ako želite imati zajamčenu čvrstu temelje - potreban je projekt. S druge strane, ako gradite malu zgradu, možete pokušati učiniti sve sami, na temelju općih preporuka, uključujući izradu sheme pojačanja.

  Shema ojačanja

  Položaj armature u temeljnoj traci u presjeku je pravokutnik. A ovo je jednostavno objašnjenje: ova shema najbolje djeluje.

  Pojačanje temelja trake s visinom vrpce ne više od 60-70 cm

  Postoje dvije glavne sile koje djeluju na trakastu podlogu: ispod mraza oni vrše pritisak na sile potiska, na vrhu - opterećenje iz kuće. Sredina trake u isto vrijeme se gotovo ne učitava. Kako bi se nadoknadilo djelovanje ovih dviju sila, obično se izrađuju dva remenja radne armature: iznad i ispod. To je dovoljno za plitke i srednje duboke temelje (dubine do 100 cm). Za duboke trake potrebne su 3 trake: previsoka visina zahtijeva pojačanje.

  Za većinu temeljnih traka, ojačanje izgleda ovako

  Da su radni elementi na pravom mjestu, to je fiksirano na određeni način. I oni to rade uz pomoć tanjih čeličnih šipki. Oni nisu uključeni u posao, oni samo drže radnu armaturu u određenom položaju - stvaraju strukturu i zato se takva vrsta armature naziva strukturnom.

  Ubrzati rad prilikom vezanja remena za pojačanje pomoću stezaljki

  Kao što se može vidjeti u shemi ojačanja osnovice trake, uzdužne šipke armature (radnici) su vezane s horizontalnim i vertikalnim potporama. Često se izrađuju u obliku zatvorene petlje - stezaljke. Lakše je i brže raditi s njima, a dizajn je pouzdaniji.

  Kakva vrsta čvora je potrebna

  Za osnovicu za snimanje koristite dvije vrste šipki. Za longitudinalno, koje nosi glavno opterećenje, potrebno je klasu AII ili AIII. Štoviše, profil je nužno rebrasta: bolje prianja na beton i normalno prenosi opterećenje. Za strukturne skakače uzeti jeftinije okove: glatka prva klasa AI, debljina 6-8 mm.

  Nedavno se na tržištu pojavilo pojačanje staklenih vlakana. Prema proizvođačima, ima bolje karakteristike čvrstoće i izdržljiviji je. No, mnogi dizajneri ne preporučuju ga koristiti u temeljima stambenih zgrada. Prema propisima treba ojačati beton. Karakteristike ovog materijala dugo su poznate i izračunate, razvili su se posebni profili za pojačanje koji doprinose činjenici da se metal i beton kombiniraju u jednu monolitnu strukturu.

  Klase ventila i njegovi promjeri

  Koliko će se beton u kombinaciji s staklenim vlaknima ponašati, koliko će čvrsto ojačanje biti povezano s betonom, koliko će uspješno ovaj par oduprijeti opterećenju - sve je to nepoznato i nije proučeno. Ako želite eksperimentirati, upotrijebite stakloplastike. Ne - odvojite željezo.

  Izračun ojačanja temelja trake s vlastitim rukama

  Svaki građevinski rad normaliziran je državnim standardima ili SNiP-ovima. Ojačavanje nije iznimka. To je regulirano SNiP 52-01-2003 "Beton i armiranobetonskih konstrukcija". Ovaj dokument ukazuje na minimalnu potrebnu armatura: mora biti najmanje 0,1% površine poprečnog presjeka temelja.

  Određivanje debljine armature

  Budući da je temelj trake u sekciji oblik pravokutnika, područje poprečnog presjeka je množenje duljina njezinih strana. Ako traka ima dubinu od 80 cm i širinu od 30 cm, površina će biti 80 cm * 30 cm = 2400 cm2.

  Sada morate pronaći ukupnu površinu ojačanja. Prema SNiP, ona bi trebala biti najmanje 0,1%. Za ovaj primjer je 2,8 cm2. Sada, način izbora određuje promjer šipki i njihov broj.

  Na primjer, namjeravamo koristiti armaturu promjera 12 mm. Područje njegovog poprečnog presjeka je 1,13 cm2 (izračunato prema formuli za područje kruga). Ispada da bi za davanje preporuka (2,8 cm2) trebalo tri rešetke (ili oni kažu "niti"), budući da očito ima par dva: 1,13 * 3 = 3,39 cm2, što je više od 2,8 cm2 preporučuje SNiP. Ali tri niti u dva pojaseva ne mogu se podijeliti, a opterećenje će biti značajno s obje strane. Stoga su postavljena četiri, postavljajući čvrstu granicu sigurnosti.

  Da ne pokapate dodatni novac u zemlju, pokušajte smanjiti promjer armature: izračunajte ispod 10 mm. Područje ove šipke iznosi 0,79 cm2. Ako se pomnožimo s 4 (minimalni broj šipki radne armature za okvir trake), dobivamo 3,16 cm2, što je također dovoljno s marginom. Dakle, za ovu varijantu temelja trake, možete koristiti rebrastu armaturu klase II promjera 10 mm.

  Pojačanje trake temelja ispod kućice izvodi se pomoću šipki različitih tipova profila

  Kako izračunati debljinu uzdužnog ojačanja za podloge temeljene trake, morate odrediti s kojim se korakom postavlja okomita i vodoravna oplata.

  Za sve ove parametre postoje i metode i formule. Ali za manje zgrade, to je lakše. Prema preporukama standarda, udaljenost između horizontalnih grana ne bi smjela biti veća od 40 cm, a one su orijentirane na ovaj parametar.

  Kako odrediti na kojoj udaljenosti ležati ventil? Za čelik se ne podvrgava koroziji, mora biti u debljini betona. Minimalna udaljenost od ruba iznosi 5 cm. Na temelju toga izračunava se udaljenost između šipki: vertikalno i vodoravno, 10 cm manja od dimenzija vrpce. Ako je širina temelja 45 cm, ispostavilo se da će između dvije niti imati razmak od 35 cm (45 cm - 10 cm = 35 cm), što odgovara standardu (manje od 40 cm).

  Korak pojačanja osnovice trake je udaljenost između dvije uzdužne šipke.

  Ako je vrpca imala 80 x 30 cm, uzdužna ojačanja su jedna od druge na udaljenosti od 20 cm (30 cm - 10 cm). Budući da temelji prosječnog temelja (visina do 80 cm) zahtijevaju dva pojasa za pojačanje, jedan remen od druge je na visini od 70 cm (80 cm - 10 cm).

  Sada koliko često stavljate skakače. Ovaj standard je također u SNiP: korak ugradnje vertikalnih i vodoravnih veza ne smije biti veći od 300 mm.

  Sve. Izračunata je osnovica za ojačanje s vlastitim rukama. Ali imajte na umu da niti masa kuće ni geološki uvjeti ne uzimaju se u obzir. Utemeljeni smo na činjenici da su na tim parametrima zasnovani pri određivanju veličine vrpce.

  Kutovi ojačanja

  U izgradnji temelja trake, najslabije točke su uglovi i spoj zidova. Na tim se mjestima spajaju opterećenja različitih zidova. Da bi se uspješno preradili, potrebno je ispravno popraviti armaturu. Samo ga povežite pogrešno: ova metoda neće osigurati prijenos opterećenja. Kao rezultat toga, pukotine će se pojaviti na traci temelja nakon nekog vremena.

  Ispravna shema ojačanja uglova: upotrebljeni ili sgony - L-oblika stezaljke, ili uzdužne niti lakše 60-70 cm duže i savijati se iza ugla

  Kako bi se izbjegla takva situacija, kod pojačanja uglova koriste se posebne sheme: s jedne strane, šipke su savijene s druge strane. Ako je duljina uzdužne šipke za savijanje nije dovoljna, upotrijebite stezaljke u obliku slova L s bočnim stranama i najmanje 60-70 cm. Na donjoj slici prikazani su dijagrami njihovog položaja i pričvršćivanje armature.

  Isti princip pojačava spajanje zidova. Također je poželjno da se ventil s marginom i zavojem. Također je moguće koristiti stezaljke u obliku slova L.

  Shema ojačanja koja se susreće sa zidovima u traku temelja (za povećanje slike, desnom tipkom miša kliknite na njega)

  Napomena: u oba slučaja, u uglovima, korak postavljanja križnih šipaka je prepolovljen. Na tim mjestima oni već postaju radnici - oni su uključeni u preraspodjelu opterećenja.

  Pojačanje podnožja trake

  Na tlima s vrlo visokom nosivosti, na hrskavim tlima ili pod teškim kućama, često su presvučene temelje izrađene od potplata. Opterećenje prenosi na veliko područje, što daje veću stabilnost na temeljima i smanjuje količinu padanja.

  Da se potplat tlaka ne raspada, mora se također ojačati. Slika prikazuje dvije mogućnosti: jedno i dva uzdužna ojačanja. Ako su tla složena, s jakom tendencijom zimi peciti, onda možete postaviti dva remena. S normalnim i srednjim tlima tla - jedan je dovoljan.

  Šipke za armaturu postavljene u dužini rade. Oni, kao i za kasetu, zauzmu drugu ili treću klasu. Razmaknute su jedna od druge na udaljenosti od 200-300 mm. Povežite se s kratkim duljinama šipki.

  Dva načina za ojačavanje potplatnog trapa: s lijeve strane za baze s normalnim nosivim kapacitetom, desno - za nepouzdane tla

  Ako je potplat uski (krute sheme), poprečni segmenti su konstruktivni, ne sudjeluju u raspodjeli opterećenja. Zatim su izrađene s promjerom od 6-8 mm, savijeni na krajevima tako da pokrivaju vanjske štapove. Obvezan svima s žicom za pletenje.

  Sjedište širine (fleksibilna shema), također djeluje poprečno pojačanje u potplati. Ona se odupire pokušajima tla da joj "zalupi". Stoga, u ovoj izvedbi, potplati koriste rebrastu armaturu istog promjera i klase kao i uzdužni.

  Koliko je potrebno bar

  Nakon što ste razvili shemu ojačanja osnovne trake, znate koliko dugo elemenata trebate. Oni su položeni oko perimetra i ispod zidova. Duljina vrpce će biti duljina jedne šipke za pojačanje. Množenjem brojem niti dobiva željenu dužinu radne armature. Zatim dodajte dobiveni iznos od 20% - margina za zglobove i "preklapanja". To je koliko metara trebate raditi armaturu.

  Razmotrite prema shemi koliko uzdužnih niti, a zatim izračunati koliko je potrebna konstruktivna traka

  Sada morate brojati broj strukturnih ventila. Razmotrite koliko biste križnih veza trebali biti: podijelite duljinu vrpce instalacijskim korakom (300 mm ili 0,3 m, ako slijedite preporuke SNiP-a). Zatim izračunajte koliko je potrebno za izradu jednog nadvoja (preklopite širinu kaveza za ojačanje do visine i dvostruko povećajte). Rezultantni broj pomnožen s brojem skakača. Dodaj u rezultat također 20% (za spojeve). To će biti broj strukturnih pojačanja za ojačanje temelja trake.

  Slično načelo, razmotrite iznos koji je potreban za pojačanje potplata. Stavljajući je sve zajedno, saznat ćete koliko vam je pojačanja potrebna na temeljima.

  Tehnologije montaže armature za temelje trake

  Pojačanje trake s vlastitim rukama počinje nakon instalacije oplate. Postoje dvije mogućnosti:

  • Cijeli okvir se skuplja izravno u jamu ili rovu. Ako je vrpca uska i visoka, radite tako neugodno.

  Prema jednoj od tehnologija, rebar je pleten izravno u oplatu

  Oba opcija nisu idealna i svi odluče kako će mu biti lakše. Kada radite izravno u rovu, morate znati redoslijed akcija:

  • Prve stogove uzdužne šipke donjih grla. Moraju se dizati 5 cm od ruba betona. Bolje je koristiti posebne noge za to, ali komadi cigle su popularni kod programera. Rebar je također 5 cm udaljen od zidova oplate.
  • Koristeći poprečne dijelove strukturnih armature ili oblikovane konture, pričvršćene su na potrebnoj udaljenosti pomoću žice za pletenje i kuka ili pištolja za pletenje.
  • Zatim postoje dvije mogućnosti:
   • Ako su upotrijebljeni pravokutnici u obliku kontura, gornji pojas izravno je vezan za njih na vrhu.
   • Ako instalacija koristi rezane dijelove za poprečne šipke i vertikalne stupove, sljedeći korak je vezanje vertikalnih stupova. Nakon što su sve vezane, vežu drugi pojas uzdužne armature.

  Postoji još jedna tehnologija za pojačanje temelja trake. Okvir postaje težak, ali velika potrošnja štapa na vertikalnim stalcima: oni se pokreću u zemlju.

  Druga tehnologija ojačanja temelja trake - prvo, oni voze u vertikalnim stupovima, vežu ih uzdužne niti, a onda se sve povezuju s poprečnim

  • Prvo, voze se u vertikalnim stupovima u uglovima vrpce i zglobovima vodoravnih šipki. Stalci trebaju imati veliki promjer od 16-20 mm. Nalaze se na udaljenosti od najmanje 5 cm od ruba oplate, podešavaju vodoravni položaj i vertikalnu ravninu, voze se u zemlju za 2 metra.
  • Zatim zakucajte vertikalne šipke izračunatog promjera. Odredili smo instalacijski korak: 300 mm, u kutovima i mjestima spajanja zidova, dva puta manje - 150 mm.
  • Uzdužni niti donjeg remena za armiranje su vezani za police.
  • Na raskrižju stalaka i uzdužnom ojačanju pričvršćeni su vodoravni mostovi.
  • Gornji armaturni pojas je vezan, koji se nalazi 5-7 cm ispod gornje površine betona.
  • Priključeni su vodoravni skakači.

  Prikladnije je i brže izraditi armaturni remen pomoću preformiranih kontura. Šipka je savijena, formirajući pravokutnik s danim parametrima. Problem je u tome što je potrebno napraviti isto, uz minimalna odstupanja. I oni zahtijevaju veliki broj. No, rad u rovu se pomiče brže.

  Remen za remenje može biti pleten odvojeno, a zatim ugrađen u oplatu i pleten u jednu jedinicu koja je već na mjestu

  Kao što možete vidjeti, pojačanje trake temelj je dugi i ne vrlo jednostavan proces. Ali možete se čak nositi sami, bez asistenata. Trebat će, međutim, puno vremena. Zajedno ili troje raditi lakše: prenijeti štapove i izlagati ih.

  Postavljanje pojačanja u temelj trake: faze rada, značajke, potrošnja

  Svatko od nas sanja da kuća za život nije samo topla, nego i topla, stabilna i pouzdana. Da bi se to postiglo, potrebno je obratiti pažnju na kvalitetu instaliranog temelja. Na taj način, ugradnja armature u trakaste temelje može povećati otpornost na habanje i druge glavne osobine za 60-70%.

  Razmotriti postupak detaljnije postavljanja mrežice za ojačanje pomoću primjera najpopularnijih, kao i najzahtjevnijih oblika socle - stripovih temelja.

  Vrpca za vrstu trake

  Za početak, potrebno je detaljnije prebivati ​​o osobitostima temelja trake.

  Ima oblik "vrpce" koji se primjenjuje duž cijelog opsega zgrade. Glavni materijal za to je konkretno rješenje.

  Razmotrite glavne karakteristike:

  • Jednostavna instalacija
  • Minimalno vrijeme rada
  • Ušteda novca putem ručnog rada bez korištenja specijalizirane opreme
  • Cijeli proces gradnje ne zahtijeva rad s velikom količinom sirovina.
  • Dugoročni rad (rok uporabe može doseći 100 godina)

  Zašto je potrebno ojačati mrežu za ojačavanje podruma

  Mnogi smatraju da je beton najjači i najsporniji građevinski materijal. Međutim, zapravo, ovaj materijal je prilično krhka.

  • Može se srušiti uslijed pomaka kore.
  • Izložen vlazi, što može dovesti do postupnog uništenja.
  • Tijekom vremena, glavni dijelovi koji čine rješenje mogu početi raspasti.

  Kako bi se spriječilo prerano uništavanje i gubitak čvrstoće betona, potrebno ga je učvrstiti presavijanjem mrežice za ojačavanje. Postavljanje temelja za ojačanje vrlo je jednostavno. Gotovo svatko može samostalno obavljati građevinski rad. U ovom slučaju, graditelji ne moraju imati posebnu izobrazbu ili neuobičajene vještine.

  Značajke slaganja

  Morate se upoznati s glavnim značajkama instalacije:

  • Za rad potrebno je koristiti čvrste čelične šipke. Optimalni promjer - 1,2 cm
  • Obratite posebnu pozornost na rad u uglovima i zglobovima temelja. Vrlo je važno promatrati ispravnu tehnologiju rada na tim mjestima. Njezina povreda će dovesti do daljnjeg uništavanja cjelokupne strukture.
  • Pletenje armature temelja vrši se na sljedeći način:

  - za vertikalne šipke, potrebno je pričvrstiti štapove postavljene preklapanjem i dijagonalno na vodoravnoj površini rešetke.

  • Unutar uglova i na zglobovima trebao bi se pojaviti sjecište šipki.
  • Šipke bi trebale biti dobro istegnute duž cijelog opsega zgrade.

  Glavne nijanse djela

  Također na radnom mjestu potrebno je uzeti u obzir osnovna svojstva mrežice za ojačavanje.

  • Betonski materijal lako je podložan deformaciji i kidanju. Kako bi se uklonili, armature se nanose pojačanjem.

  Stoga se postiže visoka čvrstoća u uglovima, križanjima i naborima baze.

  Vjerojatnost prekida je smanjena.

  • Kako bazi ima povećanu razinu čvrstoće u sekcijama, preporučuje se provesti postupak za njegovo okomito pojačanje.
  1. metalne šipke imaju funkciju podupiranja osnovnih nosača
  2. korak ugradnje vertikalne armature - ne manje od 50 cm
  • Da se mreža ne pogorša i ne propadne pod utjecajem okoliša, potrebno je provesti postupak njegovog jačanja.

  Da bi to postigao, materijal je uronjen u otopinu betona.

  Donji dio tvari obrađuje se betonom na 70 cm, a gornji - 6 cm.

  • Prilikom provođenja postupaka, možete koristiti više slojeva materijala. Da biste je ojačali, koristite barem 3-4 šipke na svakom sloju.
  • Da bi se postigao učinkovit rezultat, koriste se materijali s međunarodnim oznakama A - W.
  • Količina materijala obično se mjeri u tonama. Za izračunavanje je potrebno napraviti preliminarne mjerenja na potrebnoj debljini i duljini sirovine.

  Armatura za bazu

  Pravi izbor materijala

  1. pomoćne šipke
  2. glavni
  • Ispravan odabir promjera presjeka ovisi o klimi, potrebnoj veličini tereta, razini tlaka, tehničkim svojstvima materijala (obično varira oko 1-2 cm)
  • Potrebne su pomoćne šipke za vezivanje i pričvršćivanje elemenata. Prosječna debljina veličine e može doseći 0,5 do 1 cm
  • Vertikalni materijali ugrađeni su na dva načina:
  1. utisnut u zemlju
  2. Postavljen na krutu podlogu

  Obavljanja rada

  Instalacija premaza za pojačavanje sastoji se od sljedećih glavnih koraka:

  1. Pripremni rad
  2. oplata
  3. Vezanje ojačanja temelja trake
  4. Polaganje izravno u bazu

  Koristi se alati

  Za rad trebamo sljedeće građevinske materijale:

  • Rod štapove. Promjer je do 1,4 cm. Optimalna količina je od 4 do 8. Da bi se postigla najveća čvrstoća, preporučljivo je koristiti najmanje 8 šipki.
  • Žica. Potrebno je iz njega povezati vezice. Smješteni su duž perimetra baze po cijeloj svojoj širini. Razmak armature trake podloge iznosi najmanje 50-70 cm

  Svi alati moraju imati ravnu površinu, bez oštećenja i čipova. Potrebno je prethodno tretirati s posebnim rješenjem kako bi se spriječila korozija.

  • Žica za povezivanje. Njegov promjer je od 1 do 1,2 cm. Koristi se za povezivanje šipki (uzdužno i poprečno)
  • Specijalizirani isječak za vezivanje. Obavlja funkciju vezivanja žice. Međutim, ima najbolju izvedbu.
  • Posebna kuka za mrežu za pletenje. Možete to učiniti sami ili kupiti poseban električni alat.
  • Od profesionalnih alata možete odabrati specijalizirani pištolj za vezanje šipki.
  • Oprema za zavarivanje. Koristi se u slučajevima kada je neophodna dodatna krutost materijala.

  Naljepnica s priborom

  Obavljanja rada

  1. Priprema gradilišta. Označavanje teritorija. Čišćenje temelja od prašine, prljavštine i ostataka.
  2. Izračun snage opterećenja na materijalima. Određivanje količine upotrijebljenih sirovina.
  3. Izbor broja materijala, vrste, veličine sirovina.
  4. Nošenje oplate. Drvo je izrađeno pomoću drvenih ploča. Mogu se pričvrstiti na tlo i stabilizirati ih pričvršćivanjem posebnim klinovima od drva ili metala. Ploče od oplate se postavljaju u iskop.
  5. Za jačanje strukture može biti sustav odvodnje. Sastoji se od slojeva krša i pijeska. Slojevi trebaju biti dobro utisnuti. Njihova visina ne smije biti veća od 10 cm.
  6. Unutar rova, na udaljenosti od 2 m jedna od druge, ugrađuju se vertikalne metalne šipke. Možete ih ojačati rješenjem betona i prodorom u tlo.
  7. Provođenje vezanja mreže za ojačavanje.
  8. Fiksiranje mrežice na metalnim okomitim šipkama.
  9. Mrežne ćelije treba postaviti na udaljenosti od najmanje 5 cm od podrumskih zidova. To će spriječiti njihovo preuranjeno hrđanje i koroziju.
  10. Svi građevinski elementi trebaju biti ravnomjerno postavljeni u odnosu na vodoravnu i vertikalnu razinu. Da bi se postigla snaga, potrebno je ojačati rešetku s ulomcima opeke.

  Potrošnja materijala

  Vrlo je važno ispravno izračunati potrebnu količinu građevinskog materijala.

  To ovisi o ukupnoj površini temelja trake, području zgrade.

  S prosječnom površinom od 36 četvornih metara, preporučljivo je koristiti šipke s presjekom od 1,4 cm. U tom slučaju potrebno je 30 metara sirovina za razinu 1 rešetke: 24 metra armature oko cijelog podnožja podruma, 6 metara za unutarnje uređenje.

  Ako se koriste 4 razine rešetke, potrebno je 120 m građevinskog materijala: 100 m sirovina po perimetru, 20 m za unutarnje radove.

  • Srednja visina - 50 cm
  • Prihvatljiva širina trake - 30 cm

  Preliminarni izračuni neće biti potrebni ako kupite kompozitnu vrstu armature.

  Pravodobno pojačanje temelja trake omogućuje vam da ga ojačate i dajte joj izdržljivost i snagu. Tijekom rada potrebno je napraviti preliminarne izračune i slijediti osnovne korake.

  Sheme za pojačanje temelja vrpce

  Armatura je čelična šipka glatkog ili rebrastog profila. Najčešće korišteni promjeri su od 6 do 32 mm.

  Tijekom rada, temelje se stalno podvrgavaju raznim opterećenjima, na primjer, iz težine same kuće ili iz različitih pokrivenosti tla, uključujući i zbog sila naginjanja mraza. Jednostavno rečeno, donji dio podrumske trake uglavnom se podvrgava naprezanju, a gornji dio - na pritisak.

  Budući da je otpornost na kompresiju betona 50 puta veća od istezanja, i

  čelična ojačanja, naprotiv, sposobna za percepciju velikih opterećenja, može se zaključiti da je potrebno pojačanje donjeg dijela trake. Istodobno, potrebno je upamtiti snage sagorijevanja mraza, čija snaga dizanja može premašiti težinu kuće i uzrokovati istezanje gornjeg dijela trake.

  Stoga je nužno pojačanje donjeg i gornjeg dijela trake. U stvari, beton se pretvara u armiranobeton pomoću armature, koji je u stanju izdržati vlačne i kompresivne opterećenja. Ojačavanje srednjeg dijela trake nema smisla jer praktično ne doživljava opterećenja.

  Slika prikazuje primjer sheme traka trake za pojačanje.

  Uzdužni slojevi armature nalaze se u gornjim i donjim dijelovima temelja budući da, zajedno s betonom, opažaju glavne kompresijske i naponske opterećenja koja djeluju duž uzdužne osi temelja. Ako je potrebno, ako je to potrebno za izračun, možete instalirati dodatne razine. Kao uzdužna, upotrebljava se armatura klase A III, koja je kružna sekcija, obično s promjerom od 10 do 16 mm, s dva uzdužna rebra i poprečne projekcije koje se protežu duž trosmjerne spirale.

  Ako je visina temelja veća od 15 cm, potrebno je postaviti okomitu poprečnu armaturu koja uglavnom koristi glatke štapove razreda A I promjera 6-8 mm.

  Precizno pojačanje u armaturi trake temelji se na izračunu tereta koji djeluju duž poprečne osi temelja. Montaža poprečne armature ograničava razvoj pukotina u betonu i pričvršćuje radne longitudinalne šipke u poziciji dizajna. Bolje je savijati poprečno armiranje u okvire i ugraditi uzdužno ojačanje unutar ovih okvira.

  Razmak između šipki uzdužnog armature i koraka poprečne pojačanja temeljnice trake određuje SNiP 52-01-2003:

  7.3.4 Minimalna udaljenost između šipki za armiranje u svjetlosti treba se uzeti ovisno o promjeru armature, veličini velikog agregata betona, mjestu armature u elementu u odnosu na smjer betoniranja, načinu polaganja i zbijanja betona.

  Udaljenost između šipki za armiranje ne smije biti manja od promjera armature i najmanje 25 mm.

  7.3.6 Razmak između šipki uzdužnog radnog ojačanja treba uzimati u obzir vrstu armiranog betonskog elementa (stupovi, grede, ploče, zidovi), širina i visina sekcije elemenata i ne više od vrijednosti koja osigurava učinkovito uključivanje betona u rad, ravnomjerno raspoređivanje naprezanja i naprezanja širine odsječak elementa, kao i ograničenje širine otvora pukotina između šipki za ojačanje. U tom slučaju razmak između šipki uzdužnog radnog ojačanja trebao bi biti ne više od dvostruke visine presjeka elementa i ne više od 400 mm, te u linearnim ekscentrično komprimiranim elementima u smjeru ravnine savijanja - ne više od 500 mm.

  7.3.7 U armiranobetonskim elementima u kojima se sila smicanja izračunom ne može primijetiti samo betonom, treba postaviti poprečnu armaturu s korakom ne više od vrijednosti koja osigurava uključivanje poprečne armature u formiranje i razvoj nagnutih pukotina. U ovom slučaju, poprečni presjek ojačanja ne smije biti veći od polovice radne visine elementa i ne više od 300 mm.

  Također, kada pojačavate trakastu podlogu, zapamtite da ojačanje treba biti 5-8 cm od rubova oplate i najvišu razinu izlijevanja betona.

  Povezivanje pojedinih šipki armature obavlja se uz pomoć pletiva i posebne kukičane kuke. Samo spojevi, koji u svom označavanju imaju slovo "C", na primjer, A500C, mogu se zavarivati.

  Sheme ojačanja uglova i nosača trake

  Za savijanje kutova i spojne armature klasa III potrebno je savijati. Ojačavanje uglova s ​​jednostavnim križnim armiranjem nije dopušteno ako se ojačanje uglova temelja provodi s odvojenim šipkama uzdužnog ojačanja.

  Monolitni temelj trebao bi biti jedan kruti prostorni okvir, a to je moguće samo uz ispravno pojačanje uglova i susjednih točaka temelja.

  1 - horizontalno pojačanje; 2 - preklapanje; 3 stopa; 4 - okomito pojačanje; 5 - poprečno pojačanje; 6 - dodatna poprečna pojačanja; d je promjer šipke za ojačanje; 50 cm