Je li moguće postaviti kamin bez temelja?

Kamen je u stanju napraviti bilo koji dom udoban i romantičan, međutim, proces njegove instalacije zahtijeva posebnu pozornost. Prije svega, trebate odlučiti o veličini peći, jer će ovisiti o njima potreba za polaganjem ili zalivom temelja. Razmotrite ovu situaciju detaljnije.

Kada možete učiniti bez temelja?

U osnovi, temelj je neophodan u slučajevima kada ukupna težina kamina prelazi 700 kg. Ako ne namjeravate ispuniti temelje, kamin će se pretvoriti u klasični "štednjak". U tom slučaju, metal treba koristiti kao glavni građevinski materijal za proizvodnju. Na taj način možete spremiti sva osnovna svojstva kamina: koristiti kao uređaj za grijanje, mogućnost kuhanja hrane i skladan dodatak postojećem dizajnu prostora.

Ako, međutim, za izgradnju koristiti ciglu koja sama po sebi nema malu težinu, kamin bez temelja će biti prilično "minijaturan", što znači da će izgubiti sposobnost da se potpuno zagrije kuću.

Bez obzira na materijal koji će se koristiti u dizajnu peći, možete odabrati ne samo klasičnu žbuku za vanjsku dekoraciju, već i skup prirodni kamen, pa čak i drvo.

Glavna prednost metalnih proizvoda je njihova visoka sigurnost na radu, zbog čega nema posebnih ograničenja kod odabira mjesta za ugradnju.

Razvrstavanje kamina, ovisno o lokaciji

Postoje tri glavna tipa peći bez temelja:

 • Izgrađen. Sastoje se od štednjaka i dimnjaka koji se nalaze u zidu, kao što je prikazano na slici. Kao pijedestal i osnovica koristi se uobičajena opeka. Ova je opcija najrelevantnija za male kuće i vikendice, jer omogućuje značajno povećanje slobodnog prostora prostorije;
 • Prostroennye. Njihova karakteristična značajka je mogućnost instaliranja gotovo bilo gdje. Jedini kriterij je zid ili pregrada s visokom sigurnošću od požara. Dimnjak takve peći može se ukloniti bilo odvojeno ili u kombinaciji s postojećom;
 • Otok. Instaliran na nekoj udaljenosti od zidova i pregradnih zidova. Za njih je potrebna posebna baza čija visina može doseći 50 cm. U gornjem dijelu otočne peći treba postaviti metalni dimni okvir.

Značajke proizvodnje metalnog kamina

Ako odlučite samostalno izraditi metalnu peć za vaš dom, trebali biste unaprijed pripremiti sve potrebne materijale:

 • List, debljine od 3 do 5 mm. Potrebno je za dimnjak i dio goriva u peći;
 • Linije, debljine od 0,5 do 1 mm. Upotrebljava se u proizvodnji pepela;
 • rešetku koja će izvršiti i dekorativnu i zaštitnu funkciju;
 • vrata za svinjsko željezo za vatrogasnu komoru;
 • kutovi i lamele od metala debljine 3 mm. Potrebni su za samu peć i bazu;
 • cijevi i okreta od nehrđajućeg čelika, koji će biti potrebni za izradu dimnjaka.

Kako odabrati mjesto i pravilno instalirati metalni kamin?

Prije nastavka postavljanja kamina, potrebno je jasno odrediti mjesto ugradnje i pravilno ga pripremiti. Na primjer, ako imate drveni pod koji nije popravljen dulje vrijeme, trebali biste se zaštititi od oštećenja zbog normalnog trošenja i habanja podnih ploča. Da biste to učinili, trebali bi zamijeniti drvene elemente koji će se nalaziti neposredno ispod metalne konstrukcije, kao i na nekoj udaljenosti od nje. Nadalje, potrebno je osigurati izolaciju postavljanjem listova azbesta ili drugog materijala s visokim vatrostalnim svojstvima. Drugi preduvjet je prisutnost dodatnog ispušnog sustava, koji će osigurati konstantan protok svježeg zraka.

Kada je priprema završena, možete započeti postupak instalacije. U pravilu, počinje montažom štanda. Za njegovu proizvodnju možete koristiti metalne kutove, izrezane i međusobno povezane, tako da formiraju pravokutni ili kvadratni okvir, koji ima male noge. Kad je konstrukcija spremna, treba ga pričvrstiti na pod i položiti na vrh metalne ploče. Nadalje, postolje i metal povezani su zavarivanjem.

Sve zidove i pregrade koje se nalaze u blizini peći bez temelja prekrivene su izolacijskim materijalom kako bi se smanjio rizik od požara.

Prednosti i nedostaci metalnog kamina

Svaki materijal ima i prednosti i nedostatke. Metal nije izuzetak, pa stoga ima negativne strane:

 • brzo hlađenje nakon što je požar otišao;
 • metalna površina kamina jako se zagrijava, pa ako ga slučajno dodirnete, možete dobiti ozbiljnu opekotinu;
 • neravnomjerna raspodjela topline u cijeloj prostoriji cijele prostorije;
 • potreba za dodatnim prostorom ili prostorom gdje će biti pohranjena drva za ogrjev, kao i dodatne troškove za njihovu nabavu.

Moguće je povećati vrijeme hlađenja i učiniti ravnomjerniju raspodjelu topline. Da biste to učinili, opeke metalne zidove peći, ostavljajući mali zračni jaz. Na vrhu cigle možete napraviti dekorativnu žbuku ili staviti dekorativni ili umjetni kamen, kao što se može vidjeti na fotografiji. Uz negativne kvalitete, metalni kamini imaju neporecive prednosti:

 • zahvaljujući strujanju zraka koji prolazi kroz peć, ne možete se bojati izgleda plijesni i vlažnosti;
 • mogućnost instalacije u bilo kojoj prostoriji.

Zahvaljujući ovom završetku, izgled peći će biti u skladu s unutrašnjosti sobe. Između ostalog, vanjska obloge značajno smanjuju rizik od opeklina, osim dodira prednjeg dijela peći.

Tehnologija izgradnje pećinske peći bez temelja

Mala cigla pećnica bez temelja pogodno za kuće za odmor ili privremeni smještaj, pogotovo ako je zgrada je spreman i da ga graditi na temeljima ispod štednjaka ne postoji način. Postavite pećnicu-beba može biti običan podu, čak i drva, osim ako je napravljen od relativno debelih dasaka. Biti opremljen sa lijevanog željeza ploče za kuhanje, može se koristiti ne samo za grijanje, ali i za kuhanje. Osim toga, ovaj uređaj je više prikladan za rad od čelika peći jer zrači nježno toplinu i može akumulirati u dovoljnim količinama (podloga ogrjev imaju manje).

Nije uvijek moguće dodijeliti prostor za osnivanje peći, ali postoje mogućnosti za peći na kojima temelj nije potreban.

Mnogi vlasnici već izgrađenih ljetnih kuća ne usuđuju podići takvu jedinicu zbog nespremnosti ili nemogućnosti izgradnje temelja peći. U takvoj situaciji možete graditi minijaturnu pećinsku peć bez temelja.

Materijali, komponente i alati potrebni za rad

Ovdje, koji će materijali biti potrebni za proizvodnju standardne opeke od ove vrste:

 • pećna cigla (crvena): 60 kom.;
 • kamata cigla: 37 kom.;
 • žbuka temeljena na glini: 20 l.

Alati za postavljanje peći.

 • vrata za vatrogasce i puše;
 • rešetke ili čvrste rešetke;
 • preklopni;
 • štednjak od lijevanog željeza s plamenicima.

U arsenalu čarobnjaka trebali bi biti sljedeći alati:

 • razina gradnje i plummet;
 • pravilo;
 • lopatica (alat za nanošenje i izravnavanje mortova);
 • čekić pokupiti (ovaj alat je pogodan za rezanje opeke);

Trebat će vam mjerač vrpce ili sklopivi metar.

Proces izgradnje

Dakle, temelj za peć zbog male težine nije potrebno izgraditi, ali mora imati temelj. To se izvršava vrlo jednostavno:

 1. Na podu se prostire dio materijala s hidroizolacijskim svojstvom veličine 78 × 53 cm. Prikladni su hidroizolacija, krovni materijal, staklo ili film običnog polietilena.
 2. Zatim stavite dobro osušeni pijesak i razvrstite tako da se dobije sloj debljine 1 cm.
 3. Na crijep za pijesak stavljaju se 12 opeka (prvi red) bez pričvršćivanja, čija se gornja lica moraju postaviti pomoću razine u strogo vodoravnom položaju.

Daljnji postupak izgradnje peći za pečenje bez temelja gotovo se ne razlikuje od tradicionalne tehnologije:

Raspored peći bez temelja.

 1. Vrata puhala (komora pepela) postavljena su na tanki sloj glinenog morta, prethodno namotan s navlaženom vrpcom ili azbestnim kartonom. Na dvije strane, vrata su fiksirana s dvije cigle, a zatim nastavite polaganju preostalih opeka drugog reda.
 2. Treći red, za razliku od prva dva, trebao bi biti postavljen od vatrenih opeka. Kada je spremna, potrebno je blokirati poklopac pepela s rešetkom.
 3. U četvrtom redu cigle treba staviti na nosilima (Duga strana lica), dok je u dimnjak ima prolaz za instalaciju stalka za internu particiju podršku. Na stražnjoj strani peći, opeka mora biti postavljena bez žbuke i lagano izbočena.
 4. Zatim postavite vratašca za vatrogasna vrata, nekoliko puta ih pričvrstite kabelom od azbesta (vrata ne bi smjela biti zaglavljena). Pričvršćen je žicom. Dok postavlja 5. i 6. redaka, vrata vatre mogu biti poduprta dvjema ciglama.
 5. U 5. redu opeke su položene kao i obično - na krevetu (stanu) iu 6. redu - ponovno na žlicama. Nakon 6 redaka, dimnjak se utrlja vlažnom krpom.
 6. Redak broj 7 morate pokrenuti tri četvrtine glave - to će vam dati priliku da ga pridružite sljedećem retku. Cigle su stavljene na krevet, osim za dvije na stražnjoj strani, te bi trebao biti stavljen na žlice.
 7. U osmom redu, prednji opeke koji se preklapaju na vratima peći trebaju biti skriveni za kosu, tako da nagnuta površina visi preko vatrogasnog prostora. Ovim će se dizajnom moći diviti plamenu, ostavljajući vrata otvorena - vatra će se odviti do središta ploče za kuhanje.
 8. Redni broj 9 treba lagano pomaknuti unatrag. Ako to nije učinjeno, teška vrata peći u otvorenom položaju mogu nadvladati cigle koje leže na okviru i preokrenuti ih. Prije postavljanja vruće ploče na ciglu, ispod nje morate staviti mokro azbestni kabel. Zahvaljujući njemu, jaz između peći i blokova bit će nepropustan za dim.
Polaganje redova peći.

Ploča ne smije biti postavljena na otopinu blata, jer koeficijenti toplinske ekspanzije gline i lijevanog željeza uvelike variraju.

 1. Širenje desetog reda, potrebno je formirati dimnjak s postupnim ekspanzijom u smjeru iz peći. Dimnjak, ako je ugrađen na peć (tip mlaznice), trebao bi imati laganu konstrukciju, tj. Izrađenu od čelične cijevi. Ako korisnik želi izgraditi dimnjak od opeke, treba ga dodati (na temelju poda iza peći, a ne na njemu).
 2. Više od 11 redaka stavlja ventil. Razmaci između njega i blokova su zapečaćeni s azbestnim opletom od gline.
 3. Peć i čelični dimnjak povezani su cijevnim presjekom, koji je umetnut u četverokut. Ako je cijev premještena, izgradite podu od opeke u tri reda. Nakon toga, morate ukloniti tzv. Protjerivanje cigle i ukloniti s dna dimnjaka i otpadaka koji su bili tamo tijekom gradnje.
 4. Štednjak je gotovo spreman. Ostaje ga prekriti izvana s otopinom vapna, koja se dodaje plavom i mlijekom (spriječiti pojavu žute boje) i leži oko obodnog postolja, koji drži pješčanu bazu od osipa. Obično, cijeli posao, čak iu nedostatku vještina zidara, traje ne više od jednog dana.

Pećnica se osuši oko 2 tjedna, a vrata pećnice i peći moraju biti otvorena. Prvi spaljivanje najbolje se postiže papirom ili drvnim čipovima.

Ako odmah počnete s drva za ogrjev, koji nisu imali vremena za potpuno sušenje, otopina može puknuti zbog oštrog temperaturne razlike.

Ova je situacija izuzetno nepoželjna, jer će zrak proći kroz pukotine u peć i peć postat će vrlo neekonomično. Također, pod određenim okolnostima, dim može uroniti u sobu.

Kamini za davanje bez baze. Značajke neovisne osnove. Kamini u drvenoj kući. Izlijevanje temelja. Dizajn bez baze

Vesela pucketanje trupaca i toplina koja valovi u valovima nad sobom - ljetni okupljanja kod kamina su poseban ritual za svaku obitelj. Netko se ljulja na stolcu za ljuljanje, promatrajući igru ​​plamena, netko ima romantične večere u svjetlu vatre - sve te ugodne trenutke sjedinjuju jedna okolnost - prisutnost kamina.

Igra vatre u kaminu, možete gledati zauvijek

Što su kamini?

Jednom davno kamini izvode sljedeće funkcije:

 • Grijani prostor. Od tada, kada je glavna zadaća vatre bila održavanje prihvatljive temperature u sobi, pojavili su se mnogi moderni sustavi grijanja, centralizirani i pojedinačni, ali ova funkcija kamina i dalje je tražena.
 • Kuhanje. Plinski štednjaci i mikrovalovi, multikookeri i zrakoplovi napunili su modernu kuhinju. Ipak, ljubitelji jela s užitkom kuhani na otvorenoj vatri nastavljaju se, kao stotine godina, peći meso ili pržiti kobasice na živom plamenu.

Kao u srednjem vijeku - meso na kaminu

 • Dekoracija soba. Dekorativna funkcija kamina prevladava u ostatku. Njegov glavni zadatak sada je moliti oči i zagrijati duše svih članova obitelji i gostima dacha.

Kao što možete vidjeti, tijekom vremena, kamin nije izgubio svoju važnost. Može se naći čak iu tipičnom stanu, iako to neće biti pravi požar, ali toplina, svjetlost, pa čak i oponašanje svjetlosnog pucketanja ogrjevnog drveta sasvim su realni.

Kamion u seoskom domu ili u zemlji je zasebna tema za razgovor. Njegova izgradnja treba uzeti vrlo ozbiljno, pažljivo ispitati sve nijanse izgradnje budućeg ognjišta.

Nezavisna zaklada - jamac snage i trajnosti kamina

oglas

Trebam li temelj za kamin? Ako je kamin puna struktura cigle, a ne električni "snag" - sigurno, da!

Važno je! Kameni kamin je masivan i temelj na kojemu se gradi treba osigurati da je cijeli sustav grijanja ravni, ravni, bez naginjanja okomito. U suprotnom, neizbježna je pojava pukotina, zbog čega se povećava opasnost od požara, a daljnje djelovanje kamina postaje nemoguće.

U idealnom slučaju, snovi vlasnika o lijepom i sigurnom domu trebali bi se odraziti na dizajn budućeg doma. Potrebno je ne samo razmišljati o dizajnu kamione, nego i pravilno izračunati učinkovitost grijanja, kao i mogućnost dovođenja dimnjaka na krov, tako da gotovi krov ili nosive konstrukcije ne moraju biti demontirani.

Značajke instalacije kamina u drvenoj kući

Sigurnosni zid iza kamina

Iako susjedstvo drva i otvorenoj vatri ne izgleda razumno, pravilno presavijeni ognjište, kao i neovisni podrum u kaminskoj kući, neće prisiliti drvene vlasnike da brinu o sigurnosti njihovog doma.

Prilikom ugradnje kamina u drvenu kuću: laminirana furna drvo, kruto drvo, zaobljeni log, prirodni trupac, okvir, važno je uzeti u obzir faktore i izbjeći faktore rizika za pojavu požara povezanih s radom kamina:

 • Zatezanje drvene konstrukcije. U idealnom slučaju, mjesto budućeg kamina naznačeno je u fazi projektiranja temelja kuće.

Međutim, stručnjaci savjetuju ugradnju kamina barem godinu dana nakon montaže kuće, jer se drvena građa smanjuje tijekom prve tri godine rada za 15-25 cm. Zato je izlio temelj za kamin u drvenoj kući bi trebao biti neovisan i nije povezan s kućom.

 • Sposobnost ograđivanja i noseće strukture konstrukcije pored kamina. Zaštitni požarni zid od žbuke ili pjenastog betona s dodatnim slojem bazaltne vune postavljenim duž cijele visine kamina smanjuje sve rizike.

Je li moguće da izli temelj ispod kamina

Za ispunjavanje temelja kamina vlastitim rukama je uznemirujuće, ali sasvim realno. Svi su radovi podijeljeni u nekoliko uzastopnih faza:

 • Ako projekt kuće, to ne smeta - drvo ili opeka, kamin je osiguran, onda mjesto za temelj je već unaprijed određen. Ako odlučite staviti kamin vlastitim rukama u već izgrađenu kuću, morate odlučiti točno gdje će biti smještena građevina, a također morate trošiti novac na rastavljanje postojećeg krova i podova.

Projektiranje budućeg kamina

Upozorenje! Imajte na umu da temelji zidova i pod kaminom nose različite opterećenja, sukladno tome imaju različitu skupinu, tako da strukture moraju nužno biti samostalne, a razmak između njih je najmanje 5 cm.

 • Za temelj je iskopan jama s minimalnom dubinom od 50 cm. Ovisno o stanju tla, vrijednost se može povećati. Idealno kada dubina temelja bude 20 centimetara ispod razine zamrzavanja tla.
 • Dno jame iskopano je. Na dno se ulijeva sloj od lomljenog kamena ili sitnog kamena i zbijen. Na vrh je izlivena cementna žbuka pripremljena pri brzini od 1 dijela cementa do 6 pijeska s slojem od 20 do 30 cm. Velika kamenja s intervalima od 3-5 cm smješteni su u suhu otopinu i zgužvani sitnim šljunkom u prazninu.

Izlijevanje dna jame

 • Za izgradnju tlačnog dijela podnožja kuće podignuta je drvena oplata (za trake i druge vrste temelja). Unutar njega položi se slojem vodonepropusnosti. Veliki kamen nalazi se na dnu oplate, praznine su ispunjene ruševinama. Dalje, dizajn je ispunjen cementnim mortom.

Ponekad kamenje i slomljeni kamen nadopunjuju armaturu.

 • Temelj se izlijeva na razinu oko 15 cm ispod poda. Nakon skrućivanja na njemu će biti podignut gornji dio opeke na kojem će se podići kamin.

Na cementnu žbuku stavljaju se dva reda cigle, a između njih se postavlja vodonepropusni sloj.

 • Poželjno je da je gotovi temelj bio ispiran s podom. Na vrhu je postavljen stol (podnožje) kamina.

Fotografije stola za kamin

U ispravnom podrumu površina je strogo vodoravna, a bočne stijenke su vertikalne (sve se provjerava i kontrolira razina zgrada). Samo u ovom slučaju težina uređaja za grijanje je ravnomjerno raspodijeljena na temelj i balansira se tlakom tla.

Ako vam sve gore navedene radnje izgledaju dugoročno i nepraktično, pozovite stručnjaka za štednjak ili se obratite tvrtki čiji je glavni profil instalacija kamina. Cijena ove usluge prihvatljiva je za većinu.

Ako ne želite ispuniti temelje

Štednjak će dati toplinu i udobnost

Priprema i nalijevanje temelja je dug i težak posao, ali postoji li način da olakšate svoj život - kamini bez temelja? Da, postoje. Nazovite ih tako teško.

U svakodnevnom životu kamin bez temelja je uobičajena, poznata pećnica. Metalni uređaj za grijanje koji radi na čvrstom gorivu instalira se izravno na pod.

Kada koristite neke modele, čak je moguće pripremiti hranu, a ne samo grijanje prostorije i diveći plamen u vatrostalnom prostoru. Estetski su moderni štednjaci privlačni - ukrasni portali od žbuke, prirodnog kamena, betona i čak drvenih dijelova čine ih izgleda poput klasičnih kamina.

Sažetak

Drvo i kamen - savršena kombinacija

Mi smo vam rekli o svrsi kamina, istaknuli značajke njihovog dizajna u drvene kuće, a također je dao korak-po-korak upute na lijevanje temelja. U prikazanom videu u ovom članku naći ćete dodatne informacije o ovoj temi (također saznajte koja je robna marka potrebna za temelje trake).

Pustite vrućoj vatri da pleše u vatri komore očima i srcima domaćina i gostiju kuće!

Temelj kamina

Čak i kad padne kišom i proliti se izvan prozora, kuće u blizini kamina s pucketanjem ogrjevnog drveta uvijek su tople i udobne. Netko voli pušiti cijev u takvim trenucima, netko voli piti čaj, nakon što je ušao u meke naslonjače, a netko samo uživa u veselim svjetlima plamena, od kojih ne želiš skrenuti pogled. Ali sve te užitke neće biti moguće ako ne postoji kamin u kući.

Glavne funkcije kamina

Dugo su vremena na kaminu dodijeljene sljedeće funkcije:

Hladna zaštita

Morao je zaštititi sobu od hladnoće, a istodobno nije postojala alternativa tom grijanju, ali ne i danas. Danas je centralizirano i individualno grijanje mnogo bolje s ovom funkcijom, iako nitko neće odustati od kamina.

kuhanje

Na kaminu možete kuhati hranu. Jasno je da je moderna kuhinja napunjena takvom opremom da jednostavno ne može biti bilo kakvih problema pri pripremi jela. Ali kako se takva hrana može usporediti samo s onom koja je bila kuhana na vatri? I ovdje je kamin, gdje možete peći i meso i povrće - samo nezamjenjiva stvar.

dekoracija

Kamen je danas dekorativni ukras cijele prostorije, može se reći da je kamin njegova duša. Danas je kamin udobnost, to je radost i inspiracija za sve goste i kućanstva.

Upravo zbog toga, najvjerojatnije, čak i ako je nemoguće imati pravi kamin u sobi, često možete vidjeti njezinu imitaciju - s neželjenim požarom i nestvarnim pucketanjem nestvarnog drveta za ogrjev. I svejedno, čak i iz takvog kamina postaje malo toplije i radosnije u duši.

Vrste kamina

Za izgradnju temelja za kamin je praktički isti kao izgradnja temelja za kuću, samo manji prostor. Kamini su uglavnom tri vrste.

 1. Kada se kamin pričvršćuje na već pripremljeni zid. Na taj je način prikladan za upotrebu u zgradi koja je već potpuno izgrađena.
 2. Kada je kamin ugrađen u zid. Ova je opcija prikladna za pozornicu na kojoj se samo formira kuća - od dizajna temelja, od njezinog rasporeda i od konstrukcije oplate.
 3. Odvojeni kamini. Mogu se instalirati bilo gdje i bilo kada.

Kako bi kamin radio stabilno kako bi izbjegao dim, čađu i druge probleme, potrebno je pažljivo izmjeriti sve dimenzionalne proporcije između temelja, dimnjaka, tijela, vatrogasne i dimne kutije.

O veličinama

Osnovno pravilo koje treba slijediti pri izgradnji temelja za klasične kamine je da njezino područje nužno mora biti nekoliko puta veće od osnovne površine samog kamina. Ako bi bilo jasnije reći, temelj bi trebao ići dalje od prostora zauzetog od ognjišta, vrijednosti od metra do pola i pol metra.

Treba mi temelj za kamin

Tijekom izgradnje seoske kuće, čiji projekt osigurava prisustvo ognjišta, mnogi ljudi pitaju je li potreban temelj za kamin. Neki vlasnici ne smatraju potrebnim izgraditi čvrste temelje i ograničiti se na instalaciju rekvizita, ali s vremenom će se takva struktura smanjiti i postupno raspasti. Postoji tehnologija za izvođenje radova, prema kojem temelji kuće ne bi trebali biti povezani na temelj za konstrukciju peći, budući da su dizajnirani za različite teretne opterećenja.

Vrste kamina

Peći i kamini koriste se ne samo za grijanje prostorije. Oni stvaraju ugodnu, toplu atmosferu u kući, koriste se za kuhanje. Ako pogledate treperenje plamena 15 minuta, umor prolazi i raspoloženje se diže.

Izgradnju takve strukture mora se pristupiti sa svima odgovornim. Obavezan korak je ugradnja dimnjaka i izgradnja čvrste temelje. Soba u kojoj se kamin postavlja mora imati dovoljno prostora.

Najlakše je predvidjeti prisutnost kamina tijekom faze izgradnje. Možete, naravno, ugraditi strukturu u ranije izgrađenu kuću, ali to će zahtijevati dodatne financijske i troškove rada.

Vrste kamina od opeke i njihova svojstva prikazani su u tablici:

Pri izradi kamina u projektu, morate se pridržavati svih zahtjeva za zaštitu od požara.

Koji je temelj kamina?

Izgradnja temelja za kamin će produžiti svoj život, te će zaštititi stanovnike od prijetnje vatre kao rezultat iskra kroz pukotine u zidovima strukture.

Možete koristiti kamin bez uređaja pod kojim je pouzdana osnova, pod uvjetom da teži ne više od 500 kg. Pri upravljanju većom strukturom težine, skupljanje će se dogoditi tijekom vremena. To će uzrokovati pukotine i postupno uništavanje strukture.

Temelj mora biti smješten striktno na razini i osigurati ravnomjernu poziciju svih elemenata sustava. To bi trebao biti širi od baze peći ili kamina, najmanje 10 cm sa svake strane.

Razina poda mora biti 8-10 cm iznad baze ispod kamina.

Bit će točna polaganje baze ispod kamina tijekom postavljanja temelja kuće. Prvo morate znati dimenzije i težinu strukture grijanja, izvršiti sve potrebne proračune, a tek onda nastaviti do baze uređaja.

Za zaštitu od vlage, koja je uvijek prisutna u tlu, izvode hidroizolacijske mjere. Za zaštitu od vlage nanosi se krovni materijal s bitumenskom prevlakom, položen u dva sloja tako da spojevi gornjih i donjih redova ne preklapaju se.

Između temelja kuće i kamina osigurava se udaljenost od najmanje 5 cm, prekrivena je pijeskom i dobro utisnuta.

Određivanje temelja

Da biste ispravno izračunali parametre baze ispod kamina, morate uzeti u obzir karakteristike tla, veličinu i težinu samog kamina.

Temelj za izradu peći

Temelj je postavljen ispod točke smrzavanja tla za 20 cm, tako da tijekom hladnog napuštanja tlo ne gura. Također uzmite u obzir dubinu podzemnih izvora.

Glina tla s prisutnošću vlage u njemu ne može izdržati opterećenje, daje nejednako skupljanje tijekom cijelog životnog vijeka proizvoda.

Na pijesku dolazi do skupljanja tla u kratkom vremenu. Pod pritiskom od težine pijeska je zbijen i u budućnosti je pouzdan temelj za izgradnju.

Širina jame treba biti 5-15 cm veća od veličine kamina.

Minimalna dubina je 50 cm, ako je potrebno, bazu se mogu zakopati 1 m ili više.

pramenovi

Što treba uzeti u obzir pri postavljanju kamina:

 • otvor za vatru trebao bi biti 1/50 prostora prostorije;
 • visina portala bi trebala biti 2 puta veća od dubine peći;
 • promjer dimnjaka čini 10-15 cm, trebao bi biti 10-15 puta manji od površine peći;
 • kamin ne postavlja na način nacrta i stepenica;
 • duljina dimnjaka ne manje od 50 cm.
Izgled zaklade

Ukupna duljina sustava za uklanjanje dima iznosi 3-4 m, ponekad se povećava na 7 m.

Dizajn treba zaštititi od vlage. Da biste to učinili, izvedite vertikalne i vodoravne vodonepropusne role ili obmazochnye materijala.

Temelj kamina s vlastitim rukama

Nakon što su napravljeni svi izračuni i pripremljeni materijali, prijeđite na napravu baze ispod kamina. Kao što je gore navedeno, temelj za kuću i kamin ne bi trebalo dijeliti.

Upute za instalaciju korak po korak:

 1. Napravite izgled podnožja, to bi trebalo biti 10 cm šire od dimenzija strukture, uzimajući u obzir završnu obradu materijala.
 2. Kopati jarak 20 cm dublje od točke zamrzavanja zemlje, ali ne manje od 50 cm. Dno crta i komprimira tlo dobro.
 3. Pijesak i zdrobljeni kamen spavaju, debljine 150-200 cm.
 4. Izliti kamen, debljine 200 mm, prelijte ga s pripremljenim cementnim pijesnim mortom s dodatkom ruševina. Pijesak i cement miješani su u omjeru 6: 1.
 5. Pod istom shemom, naknadni slojevi se izlijevaju sve dok se ne postigne željena visina.
 6. Nakon postizanja razine poda, postavite oplatu i napunite ga betonom tako da gornji sloj bude 150 mm ispod podnog obloga.
 7. Ulijte izravnavanje estriha.
 8. Počnite instalirati kamin.

Obavezno provjerite jesu li svi strukturni elementi striktno locirani na razini.

Betonska baza

Kao u prvom slučaju, oni najprije izrađuju oznaku i kopaju temelje željene veličine.

Zatim montirati oplatu, postavljanje zidova strogo razini. Obložite drvenom obliku s bitumenskim mastiklom ili tapeciranjem krovnim pustama tako da betonsko mlijeko ne propušta u pješčani jastuk.

Betonska armirana podloga

Kamene koje nisu gusto postavljene na dno, najmanje 15 cm, trebale bi biti debljine 150 mm. Razmaci između njih prekriveni su ruševinama.

Pripremite mort i cementnu pijesku u omjeru 1: 3, prelijte kamen temeljac.

Ako se otopina rukom obrazi, dnevno se stavlja jedan redak. Pomoću betonske miješalice ili mješalice za gradnju možete puno brže obavljati posao.

Temelj armiranobetonskih ploča

Pripremite jama, sastavite oplatu. Postavite metalne armaturne mreže ili čelične šipke na udaljenosti od 15-20 cm jedna od druge u uzdužnom i poprečnom smjeru. Sjecište šipki povezuje žicu.

Pripremite otopinu cementa i šljunka, pomiješane u omjeru 1: 4. punjenje se provodi u slojevima od 20 cm, a drugi i sljedeći slojevi se prelijevaju nakon što su prethodni skrutnuti.

S dubokim polaganjem, koristi se armaturna struktura od 4 pilota, koja su međusobno povezana estrijemom njihovog armiranog betona. Zatim obavite posao kao što je gore opisano.

Značajke kamina u drvenoj kući

Temelj kamina u drvenoj kući je neophodan. Prilikom izvođenja proračuna i instalacijskih radova potrebno je uzeti u obzir specifičnosti rada drvene kuće:

 1. Kameni se ne može staviti izravno na pod ili preklapanje, ne samo da je materijal zapaljiv, nema dovoljno snage da izdrži znatan nosivost.
 2. Kada se u maloj sobi stavi velika grijaća struktura, zrak će biti suh. To će dovesti do pucanja zidova, stropova, poda drveta.
 3. Ne možete postaviti štednjak ispred prozora i vrata, jer se formira nabor, zbog čega se mogu ugasiti gotovo prigušeni ugljevi.

Bolje je odabrati otok mjesto kamina. Ako ga postavite uz zid, to će se pregrijavati, što može prouzročiti požar.

Za instalaciju vapno-pijeska, između elemenata ostavljaju minimalne praznine.

Kako izgraditi temelj za peć sa svojim rukama može se vidjeti u video:

Kako napraviti temelj za kamin s vlastitim rukama

Kamini i peći, izgrađeni od cigle, visoki su i masivni objekti, sastavljeni od velikog broja malih dijelova. Razloge zbog kojih su izgrađeni, mora izdržati odgovarajući opterećenja i osigurati glatku, strogo okomitog položaja uređaja za grijanje, bez warps, ili s vremenom neizbježno će se pojaviti puknut, što povećava rizik od požara, pogoršanje karakteristike sustava grijanja, ili što je operacija peć (dimnjak) je potpuno nemoguće.

Temelj kamina

Osnova grijanja ne razlikuje se od temelja bilo koje strukture. Bolje je ako vlasnici razmišljaju o izgradnji štednjaka ili kamina čak i prije izgradnje kuće. U tom slučaju istodobno se mogu graditi temelji za zidove i kamin, što će omogućiti odstupanje od skupih mjera za demontiranje podova i podova.

Temelji zidova i temelja za kamin nose različite opterećenja, tijekom rada imaju različite skupljanja, pa ni u kojem slučaju ne mogu biti jednolike. Između temelja grijanja i bilo kojeg drugog, mora se postaviti razmak od 5 cm u širinu ispunjen pijeskom.

Prilikom postavljanja kamina u gotovoj zgradi, odabir mjesta za to je odgovoran postupak. Potrebno je uzeti u obzir ne samo procijenjene prednosti prostorije i učinkovitost grijanja, već i osigurati da kod konstrukcije dimnjaka i temelja nije potrebno rastaviti nosive konstrukcije, što je teško, skupo i u načelu nije uvijek moguće.

Dimenzije osnovne ravnine kamina moraju biti najmanje 5 cm veće od dimenzija stola od kamina. Minimalna dubina je 50 cm. U stvarnosti to može biti više, jer ovisi o stanju tla.

Pod pritiskom temelja, pješčane tlake su zbijene, što rezultira time da se temelj ravnomjerno utihne kratko vrijeme. Glinene zemlje su nepouzdane - njihova obilježja uglavnom ovise o vlažnosti. Vlažna glina nije u stanju nositi opterećenje, temelji na glinastom tlu se povuku i peta tijekom godina, postupno povećavajući deformacije.

Zimi se zemlja smrzava, što dovodi do otekline i pokreta. Stoga je poželjno da dubina temelja bude oko 20 cm ispod zamrzavanja tla. Ovo pravilo može se zanemariti ako je građevina izgrađena na pouzdanom kamenom ili hrskavom tlu, ili se pretpostavlja da će kuća biti korištena tijekom cijele godine uz stalno zagrijavanje zimi, što neće dopustiti da se tlo zamrzne.

Zakladni materijal je odabran bilo koji je na lageru. Ovo je obično kamen, kamen i šljunak, cigle, uključujući i slomljene. Za hrpu temeljnih punila koristite cement ili vapno-cementni mort. Omjer cementa i pijeska u mortu za temelje je dovoljno da izaberete 1: 6 (po volumenu).

Temeljna jama iskopana je prema preliminarnim oznakama. Dno jame se izravnava bez naginjanja i zbijanja, temelj je postavljen u slojeve. Prvi sloj - mali kamen ili zdrobljeni kamen - srušen je, zatim izliveni slojem žbuke debljine 20-25 cm. Velika kamena smještena je u otopinu s razmakom od 3-5 cm, a praznine između kamenja ispunjene su sitnim kamenom ili lomljenim kamenom.

Nakon punjenja jame za izgradnju zračnog dijela temelja ispod kamina, oplate se izrađuju prema veličini jame i nastavljaju polaganje u slojeve. Svaki sloj je pažljivo izravnavan, niveliranje se kontrolira po razini.

Stranice ispravno postavljene temelje su strogo vertikalne, površina je horizontalna. U tom slučaju na temelj utječe samo težina uređaja za grijanje, balansirana tlakom tla.

Dodatne sile koje pridonose uništavanju temelja, nastaju ako se temelje nalazi s nagibom, kao i tijekom kretanja i spuštanja tla.

Temelj pod kaminom dovodi se do razine ispod poda za 14-15 cm. Površina je pažljivo i strogo vodoravno izravnana cementnim mortom. Nakon skrućivanja, na njemu je postavljen gornji dio temelja, na kojem će kamin biti postavljen izravno. Gornji dio je postavljen u dva reda cigle na cementnom mortu, između kojih se postavljaju dva sloja vodonepropusnog materijala.

U idealnom slučaju, temelj završava strogo na razini čistog poda. Na temeljima se postavlja osnovica (stola) kamina, kojom se misli na dio strukture koji se nalazi ispod vatrogasne postaje.

Kamin bazu

Za učinkovito zagrijavanje, poželjno je postaviti što je moguće niže ispod pokućstva. U praksi se može instalirati na bilo kojoj visini. Dimenzije stola od kamina nisu temeljne, a glavna stvar je da se kamin ogradja u potpunosti zajedno s završnom obradom bez krugova sa strane. Obično je širina stola širi od kamina na kaminu po jednoj opeke na svakoj strani. Dubina ovisi o dubini peći. Za male kamine, dubina baze obično je odabrana od 2,5 ili 3 opeke.

Ovisno o odabranom nacrtu kamina, u bazu se može postaviti sakupljača pepela (ashpit) i zračnog kanala kroz koji se zrak dovodi u zonu izgaranja. Na primjer, zračni kanal se izvodi kroz bazu u podrum, na primjer, ako je teško osigurati dovoljnu količinu zraka za gorenje kroz grijana prostorija. U najjednostavnijem slučaju, kad se oslobađaju zbirkom pepela i zračnih kanala, debljina podnožja kamina može biti samo jedan red cigle.

Razmotriti strukturu stola kamina veličine 5 × 2,5 opeke s kutije za prikupljanje pepela. Prvi red je čvrsta, sastoji se od 25 cigle.

Drugi je red postavljen ligacijom na opeke prvog reda, u sredini ostavljaju prostor za kutiju za pepeo.

Cigle središnje zone trećeg reda podnožja kamina pod vatrogasacom. Pod lažnim vatrostalnim kaminskim opekom. Chamotte cigle prednjeg reda ognjišta i susjednih običnih opeka gornjeg reda baze postavljene su četvrtastim opekom. To je učinjeno radi lakšeg korištenja, možete zamijeniti kolač za čišćenje požara ispod njih.

Dio odjeljka za sakupljanje pepela, preko kojeg se rešetka neće ugraditi, prekrivena je čeličnim trakama debljine 4 mm, na kojima su postavljene srednje opeke prednjeg reda ognjišta vatrogasne postaje. U cigle na kojima će se postaviti rešetka, uzorci se izrađuju pod rubovima rešetke.

Pod u razmatranoj verziji je izložena pomoću rezanih dijelova vatrostalnih opeka. Opće pravilo za to je da samo netaknute, tvornice spaljene rubove treba okrenuti prema vatri, cigle rezovi su manje otporni na visoke temperature.

Na strukturi preostalih elemenata kamina - u sljedećim člancima.

Zahvaljujemo tvrtki "Retro" za pomoć pri pripremi materijala. Tvrtka "RETRO" obavlja cijeli niz peći, bavi se proizvodnjom, popravkom, restauracijom peći i kamina.

Ugradnja temelja kamina - tipovi, tehnologija, značajke

Jedan od obaveznih elemenata uređenja unutarnjeg prostora stambene kuće posljednjih godina postao je kamin. Velik broj različitih opcija za proizvode omogućuje vam da dobijete jedinstvenu, jedinstvenu unutrašnjost. Graditelji preporučuju da razmišljaju o mogućoj konstrukciji ovog grijalice čak iu fazi projektiranja kuće, budući da je neophodno predvidjeti i pravilno postaviti temelje za kamin, čije će se vrste i značajke raspravljati kasnije.

Mogućnost instaliranja temelja

Mnogi budući vlasnici privatnih kuća često se pitaju trebaju li temelj kamina. Treba napomenuti da su čak i stare ruske peći bile postavljene na posebnu vrstu baze, koja se sastojala od jame ispunjene tamponiranom glinom s prirodnim kamenom, i drvene loganske kuće koja je podignula dno peći na razinu prizemlja.

Treba mi temelj za kamin

Trenutno, dizajn kamina je toliko raznolik da je nemoguće nedvosmisleno odgovoriti na postavljeno pitanje. U slučaju izrađivanja ukrasnog elementa u obliku kamina od gipsane ploče ili šperploče, koji nikada neće biti korišten za zagrijavanje kuće, prisutnost temelja je načelno nepraktična.

Naprotiv, tijekom izgradnje punog grijaćeg uređaja, koji ima dovoljnu visinu, napravljenu od nekoliko desetaka redova vatrostalne crvene i kamilice opeke, temelj kamina je neophodan element. Treba napomenuti da je ova vrsta peći vrlo skupo. Ako je baza nepravilno proizvedena ili njegova odsutnost, lako je izgubiti sredstva uložena u projekt u slučaju kamina bez temelj.

Vrste kamenih temelja

Danas se temelj kamina u drvenoj kući može prikazati u dvije osnovne inačice - stupni i monolitni beton. Svaki od njih se koristi u određenom slučaju kako bi osigurao potrebnu snagu i visoku kvalitetu rada grijača.

Vrste osnovnih kamina

U slučaju izrade zidne konstrukcije koristi se temelj kamina u drvenoj kući u obliku stupova cigle ili betonskih blokova. Graditelji ne preporučuju vezanje baze kuće i baze peći. U ovom slučaju, stupčana verzija je najbolji prikaz.

Tijekom izgradnje kamina na udaljenosti od vanjskih ili ležajnih zidova kuće, monolitna betonska baza izrađena je od pješčano-cementnog mješavina i velikih i sitnih kamena. O neovisnoj proizvodnji ove vrste kaminskih ograda, detaljnije ćemo govoriti u nastavku.

Kamin temelj - glavne faze izgradnje

U slučaju planiranja konstrukcije u projektiranoj kući uređaja za grijanje cigle jedne ili druge vrste, glavni fond za njih mora se unaprijed osigurati. Najbolje je unaprijed odrediti mjesto i veličinu temelja pod kaminom. Inače, morat ćete obaviti ovaj posao u već izgrađenom domu, što se ne može učiniti bez demontaže gotovih podova.

Za početak rada na izradi temelja kamina trebao bi biti s izgledom svoje lokacije. Dimenzije same baze trebale bi premašiti dimenzije kamina u smislu 10 cm sa svake strane. Na temelju izračunatih parametara označite buduće udubljenje pod punjenjem.

Dubina podruma za kamin može biti drugačija i varira od 0,5-0,7 metara do 1,5 metara ili više. Ovaj parametar ovisi o razini na kojoj se nalazi podzemna voda, dubini kojom se tla zamrzava na ovom području. U slučaju konstantne, a ne privremene uporabe grijača opeke - štednjak ili kamin, zadnji parametar, u pravilu, nije uzeti u obzir.

Prema oznakama na tlu, napravljenu uz pomoć kutnih krakova i konopa koji se protežu između njih, uklanja se gornji slojevi tla, a rupa se ukopava s ravnim vodoravnim zidovima. Donja udubina pažljivo je poravnana u vodoravnoj ravnini, kontrolirajući željeni položaj njene razine.

Betoniranje temelja

Značajka izgradnje temelja za kamin s vlastitim rukama je sloj po sloju punjenje dugo rana produbljivanje betonske mješavine različitih sastava. Za rad treba pripremiti sljedeće materijale:

 • Pijeska rijeka ili karijera fino usađene bez nečistoća u obliku korijena, trave, vodene vegetacije;
 • Cement - glavni tip veziva pri izvođenju konkretnog rada. Za dobivanje visokokvalitetnog podruma dimnjaka, ovaj građevinski materijal treba odabrati pravilno - trebao bi imati homogenu, lomljivu konzistenciju, ne smije biti zgužvane niti istekla. Marka cementa treba odabrati ne manju od M400.
 • Zidani kamen je mali zdrobljeni prirodni kamen. U izgradnji najraširenijih granitnih i vapnenih šljunka. Prvi tip ima najbolju otpornost na mraz, drugu - najnižu cijenu među analogima.
 • Kamen kamen je prirodni kamen, koji predstavlja veće komade stijene, dostižući linearne dimenzije od 0,5 metara i masu od 50 kg.

Prvi sloj temelja za kamin je betonsko lijevanje iz pijeska-cementnog žbuke i punila - drobljeni kamen od srednje ili male frakcije. Ova smjesa je potrebno malo. Debljina prvog sloja trebala bi biti oko 0,25 m. Nakon što je beton djelomično podešen, sloj je ispunjen. Temelji se na većem kamenu. Tehnologija izlijevanje temeljnih otpadaka na sljedeći način:

 1. Prvo položite sloj velikih komada stijene određenog tipa;
 2. Zatim, kako bi se brtvilo zatrpavanje, praznine između kamenja su prekrivene sitnim ukopima;
 3. Sljedeći korak je popuniti kameni krevet s otopinom srednje debljine cementnog pijeska.

Temelj groblja se podiže na razinu tla. Bez obzira na razinu poda na prvom katu, baza kamina treba podići na razinu od oko 10-15 cm ispod te vrijednosti. Za to morate instalirati oplatu.

Izrada i ugradnja oplate

Temelj kamina je šuplja konstrukcija od trajnih drvenih, plastičnih ili čeličnih štitova. Za izradu vlastitih ruku najpogodnija je prva vrsta. Za proizvodnju će biti potrebna rezna ploča debljine inča ili lima - šperploča, OSB, obložena ivericama.

Montaža oplate od kamina

Od ploča ploče su srušene na nokte ili povezane vijcima, ne stavljajući kape duboko u drvo. Prilikom montaže, trebali biste pokušati smanjiti razmak između drveta kako bi se izbjeglo brzo uklanjanje vlage iz betonske otopine. U ovom slučaju je preporučljivi oplata oplate.

Instalacija kućišta temelja za kamin treba osigurati da buduća baza ima redoviti geometrijski oblik. Za pričvršćenje štitnika koristite razmaknice od drvenih letvica, kravate izrađene od dasaka ili šipki. Nakon ugradnje oplate, preporučujemo propuštanje šavova između ploča s bitumenskim mastiksima.

Konačno odljev temelja

U pripremljenom oplaku izliti temelj ispod kamina na željenu razinu. Nakon punjenja preporuča se napuštanje baze budućeg uređaja za grijanje dok beton nije potpuno otvrdnut, što se obično događa u 5-7 tjedana.

Nakon isteka navedenog razdoblja, oplata se uklanja, a površina temelja izravnava se sa žbukom kako bi se dobila horizontalna ravnina. Nakon izlječenja polaže se jedan ili dva reda čvrste crvene opeke kako bi se dobila baza za kamin. Ovakvu radnju treba obavljati profesionalni proizvođači štednjaka jer neće biti moguće spojiti temelj kamina s podom bez odgovarajuće razine kvalifikacije.

Jeftin lagani kamin s otvorenim ognjištem bez temelja, brzi pregled

titlovi

Jeftin, lagan kamin s otvorenim vatrostalom bez temelja, brz pregled.

700 kilograma joj je težina bez posebnog temelja, tako da je zadatak bio što je moguće lakše

pravo na podu na gredu su stavili bazu postoji metal, a zatim prvi sloj cigle, a zatim požar cigla vatrostalne cigle otišao u peći

četvrtina od opeke je tanka ovdje možete vidjeti zidove mali razmak prvo okrenuti deformacije i

također za smanjenje prijenosa topline jaz između vatrostalnog vatrostalnog ciglama i vanjske opeke okrenute prema poklopcu kamiona

kameni zub Želim pokazati prazninu od oko 11 centimetara, pa, dakle, oko petine veličine portala

od područja portala, područje poprečnog presjeka zuba zatim odlazi na dimni kutić sada ću se prikazati s druge strane ovdje

tu je dimni kutija ovdje cijev kombinirane cijevi sauna štednjak s druge strane canin je sauna kao što sam rekao kamin

cijeli se kamin postavlja u četvrtini opeke, a stražnja se zid gori većinu od negdje do tri stotine tristo pedeset stupnjeva

maksimalno ako se intenzivno zagrijava općenito prihvatljiva cijev s takvim promjerom u toj veličini koju je primio portal

s promjerom od 22 centimetara možete lako izračunati prema tablicama, i zapravo, to nije ništa komplicirano kao što kažem pokušao učiniti sve

maksimalno osvijetljene zidove sve je toliko tanko moguće bilo gdje

puši ako imate pitanja, molimo pokušajte odgovoriti ako je moguće.

Kako izgraditi temelj za kamin s vlastitim rukama: izbor materijala i faze izgradnje

Kamina je prilično masivna struktura, stoga zahtijeva izgradnju čvrste temelje. Preporuča se započeti polaganje u razdoblju izgradnje kuće, čak i prije polaganja podova, što će uštedjeti vrijeme, novac i radnu snagu. Temelj za kamin mora izdržati znatno opterećenje i zadovoljiti standarde gradnje. On mora osigurati stabilnost i održavati cjelovitost uređaja za grijanje. Naravno, ako je kamin isključivo dekorativan u prirodi, ili je ugrađen lakši lijevano željezo ili čelični umetak, onda ne može biti potrebna snažna baza, to je dovoljno samo da ojačati (pojačati ili učvrstiti) kravatu na ovom mjestu. No, u izgradnji punopravne konstrukcije bez zasebne temelje ne može učiniti.

Značajke dimnjaka

Temelj kamina često je izrađen od sljedećih materijala:

 • beton;
 • kamen rub;
 • vodootporna opeka od željeza.

Između temelja kuće i kamina trebao bi ostati razmak 5-5,5 cm debljine, ispunjen čvrsto upakiranim pijeskom. Ne možete vezati ove dvije strukture, jer daju drugačiji nacrt, koji će kasnije dovesti do pojave pukotina i izobličenja. Dimenzije temelja kamina trebale bi biti 10-15 cm iznad dna samog objekta.

Važno je! Osnovica na kojoj se podiže kamin treba osigurati savršeno ravni vertikalni položaj cijelog sustava.

Tehnologija temelja kamina

Prije izgradnje temelja kamina s vlastitim rukama, morate kopati rupu, dimenzije koje bi trebale premašiti dimenzije baze za 10-15 cm Za kuću od 1 kata dubina jame će biti oko 60 cm, a za dvokatnu kuću - 70-100 cm,

Na netopivoj tlima na dnu jame, postavite izravnavajuću podlogu za pijesak. Na uzgoj tla napravimo pijesak i šljunka (40% pijeska, 60% šljunka). Približna visina jastuka će biti 10-65 cm, ovisno o zgradi i stupnju podizanja tla. Jastuk je postavljen u slojeve s kontinuiranom vlagom. Obvezno je provoditi tamping na automatski ili ručni način, provjeravajući vodoravnu razinu.

Sve lokve nastale nakon oborina na dnu jame, izvučemo. Ako je tlo postiglo konzistentnost plastične tekućine, izrežite ga na razinu izvornog stanja.

Kako izgraditi kamin temelj običnog betona

Proizvodimo beton iz mješavine pijeska, šljunka i Portland cementa (za 1 dio cementa, 4 dijela mješavine pijeska i šljunka). Ulijte smjesu u dvije staze. Nakon prvog lijevanja stavljamo mrežu za ojačanje sa stanicama veličine 10-15 cm, pokrivamo ga s betonskim slojem i slamom. Nakon toga, ulijte ostatak. Vrlo izravnavanje i zbijanje. Cijela postavka betona može se promatrati tek nakon 2 dana.

Važno je! U ljetnom razdoblju, nakon izlijevanja, beton mora biti zaštićen od sunčevih zraka, pokriven s krovnim materijalom.

Ljeti provodimo razopalubku za 5 dana, zimi - za 10 dana. Ako površina ima nedostatke u obliku pora ili šupljina, onda učinimo dodatnu vodonepropusnost. Ako u podu nema podzemne vode, dovoljno je da se površine žbuke otopinom cementa marke "Hydro-SI" ili NC i fino pijesak (1: 1). Zatim, zaspati smo pitom nepuchinisty tlo.

Važno je! Da bi se povećala čvrstoća betona, preporučljivo je da se često isparava, osobito nakon skidanja.

Kako izgraditi temelj za kamin od butobetona

Za izgradnju temelja butobetona će se zahtijevati faza izvršenja posla:

 1. Prije svega izrađujemo oplate, unutarnje stijenke presvučene staklenim asfaltom ili obložene bitumenom, tako da se cement "mlijeko" ne apsorbira iz betona.
 2. Prvi sloj je postavljen velikim kamenjem (promjera do 150 mm). Između njih će biti prostora koji ćemo ispuniti ruševinama.
 3. Rezultirajuću strukturu sipa se veliki broj cementno-pijesnog morta, proizvedenog u omjeru 1: 3.
 4. Konačno izravnavanje rezultirajućeg sloja provodi se kremastom otopinom koja se sastoji od cementa i pijeska (2: 1).

Sve ovo djelo mora biti učinjeno odjednom, bez prekida. Drugi i sljedeći slojevi preporučuju se položiti svaki drugi dan.

Kako položiti temelj od opeke

Ako su zidovi jame dobro uspravni i podzemne vode ne teče tamo, onda se vodootporna opeka može koristiti za gradnju. Zidarstvo se vrši pomoću cementnog pijeska, koji se miješa u omjeru 1: 3.

Važno je znati da zimi, zamrzavanje tla nije isključeno i to može dovesti do deformacije strukture cigle, stoga je poželjno staviti početak polaganja 20 cm ispod razine zamrzavanja. Taj se faktor može zanemariti pod stalnim zagrijavanjem stana, jer je vjerojatnost zamrzavanja tla u ovom slučaju minimizirana.

Bez obzira na vrstu baze dimnjaka, njena površina treba izravnati i provjeriti za vodoravni položaj. Njezina gornja razina trebala bi biti 6-7 cm ispod poda, a za izolaciju od vlage, preporuča se postavljanje dva sloja krovnog materijala na podnožje.

Dakle, ako ste potvrdno odgovorili na pitanje je li temelj potreban za kamin u vašoj kući, tada možete nastaviti s njegovom izgradnjom. Učinite to sami, iako uznemirujuće, ali sasvim stvarno. Ako imate bilo kakvih pitanja ili poteškoća, uvijek se možete obratiti profesionalnim majstorima. Zapamtite da loša podloga ispod kamina može dovesti do pukotina, što će povećati rizik od požara, a rad uređaja za grijanje neće biti moguć.