Sklapanje oplate u vrtnoj zemlji.
Izgradnja pomoću sklopivih oplataka bušotine i hozbloka

Ako i dalje odlučite napraviti bušotinu kružnog dijela, onda ćete se morati temeljito skrojiti s oplatom. Od materijala, pored svega navedenog, potrebna je šperploča s debljinom od 12 mm ili više. Izradit ćemo oplate temeljene na promjeru bušotine, jednake 1m. Ovako će izgledati naše buduće oplate:

Vanjska oplata.

Uzimamo ploču od šperploča veličine 1,5 x 1,5 m i izvucimo krug s promjerom od 120 cm + debljine ploče pomnožen sa 2. (Promjer = dobro promjer + 2 debljine stijenke (10 cm) + 2 debljine oplatnih ploča) Ie kada debljina ploča iznosi 20 mm potrebno je nacrtati krug promjera 124 cm. Ako nema takvog velikog kompasa - nije važno, čekić u noktu u sredini i vezati niz s olovkom na udaljenosti jednakom polumjeru kruga.

Prvo, s piležom, pažljivo i precizno izrežite unutrašnji krug: izbušite rupu, ubacite jigsaw oštricu u nju i nastavite! (Bolje je koristiti električnu jigsaw, jer će biti vrlo naporno za izrezivanje takvog volumena s ručnim jigsaw).

VAŽNO! Samo je to potrebno pažljivo, a zatim će oplata biti krivulja!

Izrez mora biti glatka, jer šperploča krug, također nam je potrebna! Zatim smo rezati na pola, upravo u sredini i vidjeli nepotrebne kutove:

Šperploča prazna za okruglu oplatu. Pogled odozgo

Takvi prazni dijelovi trebaju napraviti dva komada (dva komada, svaka od dvije polovice). Da bi se praznine više ili manje ista, označavamo drugi sloj šperploče ne s kompasom, već jednostavno postavimo dvije gotove polovice, kružimo ih i odrežimo prema oznaci. Uzimamo polovicu od jednog, a jedan od drugog praznog, postavimo ih okomito na tlo u polukrugu i sastavimo dvije letvice, udarajući nokte u stražnju šperploču. (bolje je koristiti vijke).

Udaljenost između listova bi trebala biti 40-50 cm. Uz visinu oplate 80 cm, a zatim položi polukruga sa pripremljenim pločama (duljine 80 cm).

VAŽNO! Ploče bi trebale biti apsolutno okomite na šperploču, a njihovi ciljevi trebali bi biti u istoj ravnini! Što će biti daske, više će se kugla ispasti u budućnosti.

Učinite isto s dvije preostale polovice. Udaljenost između ploča šperploče bi trebala biti jednaka, a polovice oplate trebaju biti simetrične jedna za drugu, inače se oplate neće konvergirati! Spojimo gotove polovice oplate na ravnoj ravnini - imamo nešto poput cijevi. Zatim učvrstimo polovice s uglovima, isto kao i za kvadratne oplate. Pričvrstite kutove s vijcima na šperploču - ovo je spoj koji se ne može odvojiti i pričvršćuje vijcima međusobno - to je sklopivi spoj:

Sklapajući i neodvojivi kutovi montaže. Pogled sa strane.

Skup vanjske oplate je završen, sada ćemo sastaviti unutarnji.

Unutarnja oplata.

Uzmemo dva preostala kruga šperploča, izvucimo krug s promjerom od 96 cm (promjer bunara i dvije debljine ploče) i pažljivo izrežimo dva kruga. Dalje, izrezali smo svoje krugove u dvije jednake polovice i izrezali nepotrebne unutarnje polukrugove:

Glava za unutrašnjost kružnog oplate. Pogled odozgo

Postavite ih na tlo, slično polovicama vanjskog oplate i tapeciranim pločama. Zatim ga postavite okomito i pričvrstite ga kutovima, kao u prethodnom slučaju. Gornji dio kutova, koji je pričvršćen vijcima, na unutarnjoj strani oplate trebao bi izgledati u jednom smjeru, inače neće biti rastavljen nakon postavljanja betona. Pa, možda je dovoljno govoreno o oplatu, počeli smo iskopavati samu bušotinu!

Obrasci za dobro prstenove čine sami

Izrada oblika za bušotine s vlastitim rukama bio sam prisiljen na okolnosti. U vrućem ljetu 2010. mnogi vrtlari suočeni su s problemom opskrbe vodom.

Neprekidane bušotine za vodu su suhe.

Većina vlasnika ljetnih i prigradskih prostora u bušotini uređaja koriste armiranobetonske prstene s unutarnjim promjerom od 1000 mm i visinom od 900 mm.

Čini se da produbljuju bunar nije problem, ali...

Neće biti moguće precipitirati bušotine koje je pričvršćen pomoću čaše, iskopavanje bunara sa svih strana je nestvarno...

Prva stvar koja dolazi u obzir je da je lakše iskopati novi, ali cijena za kolutove od 2000 rubalja odmah skočila na 2300-2400 rubalja, nije dostupna, linija je zakazana 2-3 mjeseca unaprijed. I želite piti i trebate vodu u vrtu. Ako se premjestite u malu konvoluciju i odmaknete s kauča blizu TV-a, taj se problem može riješiti za nekoliko dana, za neke ljude možete uštedjeti značajan dio obiteljskog proračuna, a neki će pokrenuti profitabilan posao. Jasno je da vanjski promjer prstena za produbljivanje postojeće bunariće treba biti manji od 1000 mm. Uzeo sam vanjski promjer od 840 mm, unutarnji 700 mm i visinu prstenova od 600 mm. Beton za takav prsten zahtijevat će 100 litara, tj. Oko 180 kg, što zahtijeva 50 kg cementa (180-190 rubalja), pijesak 130 kg (45-50 rubalja), kantu vode i oko 10 kg žice za izradu (Neka bude 100 rubalja, ali ću pronaći ili ukrasti žičnu šipku negdje 4-6 mm). Trošak ne iznosi više od 340 rubalja. za 0,6 metara izvodi budućnost bušotine. A koliko bi standardni prsten mogao koštati 2400 rubalja, ako njegova visina nije bila 900 mm, ali 600 mm? 2400 rub. : 900 mm x 600 mm = 1600 rub. Uštedite 1260 rubalja. na svakom prstenu. Odmaknut ću od kauča i otići u garažu (to je radionica i skladište nelikvidnih sredstava).

Da bih odmah bio jasan, pokazujem ručno izrađeni oblik za dobro prstenove.

To je ono što sam morao učiniti. Zapravo, stvaranje oplate za kolutove s vlastitim rukama nije teško. Kako napraviti oblik za prstenove s kojima sam brzo došao.

Ako znate koristiti škare za metal, brusilice i malo električno zavarivanje - zastavu u vašim rukama i pustiti shabashniki da prekine.

Izrežem škarama na metalu od čeličnog lima debljine 1.8 mm dva prstena s unutarnjim promjerom od 840 mm i vanjskim promjerom od 900-950 mm. Vanjski promjer nije bitan - to će biti ukrućenja za vanjski dio oplate. Škare se obično škare, ako produžete ručku. List od metala širine 600 mm valjane u "cijev", iznad i ispod - prstenovi, kuhati, izrezati rezultirajuću stvar u dvije polovice s brusilicom, pričvrstiti mjesta rezanja sa kutnim čelikom s provrtima za montažu i rastavljanje.

Teže je s unutarnjim... moraš nešto podnijeti tako da se ne prihvati betonom nakon lijevanja i slobodno ga uklonite. Stoga, prije lijevanja, njegov promjer mora biti jednak dizajnu, tj. 700 mm, a nakon lijevanja - smanjenje za 15-25 mm.

Riješio sam taj problem, uništavajući dvije stare automobilske utičnice, napravivši od njih uređaj za kompresiju stiskanja na četiri stranke.

Lakše je pokazati nego objasniti:

Sastavljam unutarnju "cijev" dvaju okruglih dijelova s ​​promjerom od 700 mm (tip, dno i poklopac) i zid cijevi, opet od čeličnog lima širine 600 mm. List se ponovno uvlači u cijev tako da se ne gura - zatežem ga pomoću kabela s vitlom, kuhati dno i poklopac. Izrežem četvrtaste rupe u poklopcu i dnu gotove bačve (ne mogu rezati oko brusilice), stavim u perverziju koja je izašla iz utičnica, izrezala sam ga u 4 komada, jačajući rezne kutove kutom.

Provjera mehanizma mehanizma kompresije radi:

Ja se malo skrenuti: ako su rukavice izrađene od tankih metala, na primjer od pocinčanog s debljinom od 0,55 do 0,8 mm, širine od 600 mm i promjer od 700 i 840 mm, tada se mogu koristiti bez čekanja da beton izlije u domaći oblik za dobro prstenje, zgrabite i odmah nakon vibrirajuće betonske mješavine za uklanjanje oplate. Na taj način, nećete moći baciti jedan prsten po danu, već koliko ste pripremili parove patrona. Čak i tanke metalne košuljice neće dopustiti da se betonska smjesa raspršuje nakon uklanjanja oplate.

Na ovoj fotografiji, zabilježite vijke. Oni, između ostalog, igraju ulogu ograničenja dekompresije.

Sada znate napraviti oplatu za prstenove. Zatim, pleteni kavez za pojačanje. Njegov dizajn može biti bilo koji, sve dok udaljenost između šipki nije visoka više od 200 mm i 300 opsega. Promjer - 770 mm. Ne zaboravite otpustiti šarke.

Imam ovaj jedan:

Privlači slobodnu radnu snagu u odnosu na rodbinu kako bismo miješali betonsku smjesu u staroj kupki. Nisam mogao uhvatiti rodbinu, ali postoji konkretna mješalica.

Napunite gotovu smjesu u domaću oplatu za prstenove, vibrirajte komadom armature i idite piti pivo na kauču ispod TV-a do sljedećeg dana. Tijekom noći, beton će zgrabiti, a možete ukloniti domaći oblik.

Vanjski dio se lako uklanja. Unutarnji dio treba pažljivo ukloniti kako ne bi oštetio zidove prstena. Bolje je to učiniti zajedno ili izgraditi mehanizam za podizanje poput dizalice.

Pa, onda ponavljamo postupak montaže miješanja zalizanja vibrirajućeg piva, tj. rastavljajući onoliko puta koliko vam trebaju prstenovi. Nije mi trebalo više od jednog sata da baci jedan prsten.

Bolje je ostaviti prstenje dva tjedna u prirodnim uvjetima postavljanja čvrstoće, a zatim možete učitati, transportirati, preokrenuti, ako niste spremili na cement, naravno...

Decking za dobro: to učiniti sami

Gotovo gotov prsten dobio je dobru oplatu

Decking za dobro s vlastitim rukama, po definiciji, vrsta je oblika koja se koristi u gradnji iu wellfieldu. Na dogovoru betonskih bušotina, koji su vrlo popularni na lokacijama od dacha-vrt, primjenjuje se metoda kliznog drvca.
Video u ovom članku pomoći će vam da odlučite i odaberete način oplate, prikladan je u vašim uvjetima, a upute sadrže opis svih važnih točaka i nijansi rada s oplatom.

Izrada oplata

Oplata za bušotinu se može sakupiti u skladištu građevinskog materijala, a može se samostalno napraviti, tako da kasnije ne bi se prisjetili rodbina proizvođača oplate.
Dakle:

 • Za izradu oplata potrebni su čelični limovi debljine 2 mm i duljina trake od 260 cm za dva unutarnja, 286 cm za dva vanjska elementa. Visina je određena standardom čeličnog lima jednakom 100 cm.
 • Po veličini ploča jasno je da je konstrukcija vrlo temeljita, premda na vlastitom području, a ako je rad u "jednoj", mnogi se zaustavljaju na vanjskom promjeru cijevi na 150 cm, iznutra na 130 cm, a debljina ploča se uzima za 1,5 mm. visine 62 cm, što donekle pojednostavljuje dizajn.
 • Ta visina je vrlo zadovoljavajuća, jer se izrađuje čvrsta armiranobetonska cijev i nisu potrebni odvojeni prstenovi.
 • Na krajevima svih četiri trake bušenih su rupica za 5 MB vijaka s maticama.
 • Ovo je metoda izrade prstena za bušotinu, koja se koristi u većini slučajeva. Nakon što ste sagradili oplatu, ne možete misliti kako iskopati bušotinu.

Praktična primjena

 • Izbacena je okrugla jama s promjerom od 1,5 metara i udubljena za 1 metar.
 • S visokim horizontom podzemnih voda, na dnu iskopanog rupa postavlja se izuzetno potreban rezervoar za vodu.
 • Kako bi se spriječilo prolijevanjem zemlje na rubove bušotine, postavljanje krovnih materijala, slika prikazuje tehnike za izvođenje tih radova.
 • Dvije unutrašnje i dvije vanjske trake oplate postavljene u jami zasijepljene su maticama.
 • Žica od 6-8 mm koja obavlja ulogu pričvršćenih elemenata je zalijepljena u zemlju svakih 10 cm.
 • Kod popunjavanja oplate betonom od 1/3, položene su čelične šipke od pola kruga od 3 mm, a tek nakon toga se pune preostale dvije trećine udaljenosti.
 • Izgradnja ostaje tjedan dana i stoji.
 • Vijci se uklanjaju, oplate se podižu i učvršćuju na stvrdnutom prstenu betona.
 • Početni dan počinje, pričvršćenja se ponovno postavljaju u oplatu, napunjene do trećine, čelične šipke su položene, preostali prostor izliven je betonom i stoji.

Pažnja: Beton se obvezno mora zbijati s vučicom koja je načinjena od podrezivanja vodene cijevi.

 • Važna komponenta ovog procesa je konkretna mješavina. Za pripremu betona s maksimalnom snagom potrebno je zreli cement M400 i više. Što se cement smatra zrelim?
 • Proteklo je mjesec dana ili više od datuma proizvodnje takvog proizvoda. Uz cement, voda, pijesak i šljunak se koriste.
 • Glavna stvar za postizanje željene konzistencije i snage - omjer sastojaka.
 • Odbrojavanje je iz jednog dijela cementa. Dakle, jedan dio cementa čini 2-2,5 dijelova pijeska, 3-4 dijela šljunka, 0,5-0,7 dijelova vode.
 • Dobro je imati betonsku mješalicu na farmi i koristiti ženu kao operater perforatora kako bi vibrirao rješenje, a iskustvo dobivanja željenog betona će se izvesti u nekoliko šarži.
 • Nakon što je trajala tjedan dana za otvrdnjavanje prstena, moguće je započeti teške zemljane radove koji potiču produbljivanje cijevi. Kućica se može iskopati na jedan, a slučaj s 73-godišnjom bakom, koji je iskopao dubinu od 8 metara, opisan je na internetu, iako nije sama postavila prsten.
 • Na dnu bušotine šljunka i grubog pijeska.
 • Cijena bušotine (vidi s našim rukama napraviti dobro u vrtu zemljište) košta oko 1.140 dolara s betonskim prstenovima, ako dobro je iskopao 2-3 radnika, a polovica koliko kopaju sama bušotina.

Alternativno na betonske površine

Pa, kao element uređenja za alpsko klizanje

Shema bušotine s krovom

Svaka sitnica dovršena u ljetnoj vikendici ili seoskim kućama čini zemljište ugodnim, ugodnim za oči. Okvir čini cijeli sustav s ojačanim vertikalnim zidovima.
Podzemne vode unutar njega se hrane površinom mehanizmom.
Dakle:

 • Bubanj za bunar sa svojim rukama služi kao dio ovog mehanizma, a komad je s promjerom od najmanje 20 cm, s ravnom, suhom površinom. Duljina bubnjeva određuje se udaljenost između stalaka, jer mora slobodno proći između njih, a za to je duljina 10 cm kraća.
 • Oba kraja bubnja opremljena su aluminijskim, mjedenim ili bakrenim trakama. U ekstremnim slučajevima postoji čelična traka, ali visoka vlažnost brzo ga čini neupotrebljivom, hrđe će.
 • Trake štite bubanj od pucanja kada se drška i drška uđu.
 • Ova shema djeluje od davnina i najčešća je u našoj zemlji.
 • Ako se pretpostavlja da će voda iz bušotine biti korištena ne samo za navodnjavanje, već i za kuhanje i piće, onda je krov na sigurnoj zgradi iznad bunara jednostavno neophodan. Voda dobiva zaštitu od ultraljubičastih zraka, prisiljavajući ga da izgubi ljekovita svojstva, od prljavih sedimenata i od smrzavanja u hladnom vremenu.
 • Vožnja na specijaliziranim građevinskim tržištima pokazuje da su gotove opcije namijenjene nezahtjevnom ukusu, a cijena odgovara radu kabineta s vrijednom pasminom, a ne rad stolara s nelikvidnim obrezivanjem.
 • Ostaje samo za obrezivanje bunara vlastitim rukama kako bi se dobila lijepo dizajnirana kuća koja ga pouzdano štiti od prašine, lišća i drugih otpadaka vjetra.

Pažnja: Prije postavljanja okvira za kuću na dobro, ruševine su dobro zbijene.

Pa završni kamen

Pa dizajn ideje

 • Suočavanje s bunarićem kamenom s vlastitim rukama obavlja se nakon pripremne pripreme.
 • Možete koristiti ravni prirodni pješčenjak i bijeli kamen.
 • Potrebni alat su perforator s nimbus, 2-3 spatulas različitih širina, brusilica s krugovima na kamenu, pickaxe, spremnik s vodom, četkom.
 • Od mješavina kupio je primer za beton i kamen ljepilo.
 • Kamen je dobro opran s vodom i suši.
 • Ljepljiva smjesa takve konzistencije priprema se tako da ne teče, ali se širi spatulom na vertikalnoj ravnini.

Pažnja: U vrlo debeloj smjesi ljepljiva svojstva nestaju, viskoznost otopine treba nalikovati selu kiselog vrhnja s najjednostavnijom strukturom.

 • Površina za ukras je obrađena s primerom i dobro sušena.
 • Bolje je koristiti bijeli kamen za okrenut unutrašnjosti bušotine.
 • Malo kreativan i umjetnički pristup i maksimalnu prilagodbu prirodi. Nema potrebe izbjegavati suprotne interakcije velikih i sitnih kamenja.
 • U ovom radu, žurba je štetna, a zatim pitanje kako napraviti dobro svojim rukama će ići u pozadinu.
 • Pripremili su nekoliko kamenja različitih boja, veličine i oblika kamenja blizu njih, stavili rješenje na mali prostor od 50x50 cm, a polaganje velikih kamenaca počinje, a potom se može premlatiti s malim.
 • Moramo pažljivo raditi, ne mazivajući kamen u otopini. Svaki šljunak dobro je tlo na površinu tako da rješenje pokriva sve šupljine i praznine na njemu.
 • Višak žbuke je razmazan u smjeru budućeg obloge, ili očistiti špatulom.
 • Ovako je ukrašena cijela vertikalna unutarnja ravnina, osim dna. Na dnu kamena treba biti suha bez rješenja.
 • Ako odlučite isporučiti vodu na vrh pumpom, onda je bolje da ga sakrijete na dno velikim kamenjem i ugradite noćna svjetla kako ne bi pokvarili prirodni pogled na bušotinu.
 • Ravni smeđi pješčenjak, ispran i sušen, pogodan za oblaganje vanjskog dijela bušotine.
 • Rad je također kreativan, ali malo teži. Kamen je položen na principu slagalice ili mozaika.
 • Ovdje je potrebno održavati udaljenost između kamenja od 1 do 2 cm, tj. Da se formiraju šavovi.
 • Na jednom mjestu ne smije biti postavljen mnogo iste veličine i položaja kamena.
 • Uspješna kombinacija i raspored ponekad zahtijevaju obrezivanje dijela kamena mlinom.
 • Važno je skrivanje piljenog dijela iz vidljivog dijela, postoji neizgovoreno pravilo u radu s kamenom - što je manji kamen rezan, plemenitiji, ljepši i bogatiji sastav njih.
 • Rješenje za vanjsku oblogu ne nanosi se na površinu, već izravno na kamenu.
 • Nakon polaganja kamena izvana morate napraviti šavove.
 • Za njega je pripremio svoju otopinu po stopi od 1 dijela cementa, 3 dijela pijeska i vode. Rješenje treba biti što je moguće debelo, tako da kolač izljevanog iz njega ne otopi u ruci, već zadržava oblik i ne ruši se.
 • S ručnom četkom i tankom lopaticom, otopina je čvrsto začepljena u šavovima, a ne lomljiva kamenja. Nakon što se otopina osuši, izvodi se na šavovima suhim četkom.
 • Posljednji dodir u ovim radovima bit će lakirano.

Kako i što da skliznemo zdenac

Može se primijetiti da svako bušenje već ima građevinsku kuću tijekom izgradnje, ali nema krova. Nije bitno da li je drvena, betonska kamena kuća, zadatak postaje dva puta jednostavniji, ostaje izgraditi krov, a stvarna kuća koja potpuno pokriva bunar je bolja.
Kako bušiti dobro sa svojim rukama je pitanje koje ide u drugu kvalitativnu primjedbu. Bolje je skinuti kuću na bunaru.
A kuću na bunaru obložena je drvetom, prirodnim i umjetnim kamenom, ciglom, oštrim pločama, ležajem i popis se nastavlja. Izbor je tvoja.

Ugradnja okruglog oplate vlastitim rukama

Takva stvar kao okrugla oplata odnosi se na građevinske elemente složene konfiguracije. Koristi se za beton i kamen rad. Ponekad se koristi u izgradnji bušotina. Da biste napravili okrugli oplatu, trebat ćete alatima za stolarsku i stolarsku obradu.

Njegovu proizvodnju obavljaju stolari četvrte i pete kategorije. Potrebno je unaprijed odlučiti možete li sve učiniti sami, ili bolje zaposliti dobrog stručnjaka. U svakom slučaju, možete pokušati, a ako ste dovoljno tvrdoglav i nećete požaliti oštećeni materijal, to možete učiniti sami.

Obično se rad temelja, kada je potrebno napraviti okrugli oplate, izvodi ispod prozorskih prozora, pod lučnim svodovima ili drugim složenim građevinskim elementima. Ljudi koji žele napraviti kuću tako složene konfiguracije obično to ne rade sami, nego zaposliti druge izvođače.

Alat za rad

Ako odlučite načiniti okruglu oplatu za temelje vlastitim rukama, potreban vam je alat. Pazite da trebate ruku i alat za mjerenje. A ako imate dovoljno sredstava - možete kupiti električni, pa čak i benzin. Vjerojatno će to trebati vlasnik privatne kuće, a zatim - na primjer, rezati drvo za roštilj.

Iz alata za mjerenje trebat će vam razina, visina, mjerač vrpce, kvadrat i kabel. Koristite male vijke za pričvršćivanje kabela. Za izradu okruglog oplate potrebno vam je mnogo mjerenja. Držite se pravila: mjere sedam puta - izrezati jedan. Možda će vam također trebati pravilo. Može potrajati pola ili dva metra. Budući da se tijekom rada temelja obično izrađuju okrugle oplate s velikim radijusom, umjesto pravilnika, lakše će se koristiti dugačak i četverometarski blok.

Od posebnog mjernog alata morate napraviti svoj vlastiti predložak. Izrađen je od debelog poprečnog presjeka od 250 x 50 mm. Duljina predloška trebala bi biti oko 50-70 cm. Možete odabrati duljinu kako biste ga koristili za upotrebu ovog predloška.

S jedne strane, predložak mora imati polumjer zakrivljenosti, koji je otprilike jednak radijusu oplate, unutarnje ili vanjske. Iz radijusa treba dodati ili oduzeti, ovisno o tome je li unutarnja ili vanjska, debljinu oplate od podnih obloga. Kako to učiniti - raspravljat će se u nastavku. Najbolje je napraviti uzorak s planiranom površinom u stolarskoj radionici. Ali ako to možete učiniti samom sjekirom i pažljivo je - to će biti lijepo. Za predložak, napravite dvije olovke, jer će ih često trebati uhvatiti u ruci.

Iz ručnog alata uzmi malu sjekiru, stolarski čekić, piljevinu.

materijali

Za izradu okvira potrebnih ploča 250x50 mm. Ne preporučuje se uzimanje ploča manjeg odjeljka jer će se opterećenje primijeniti na oplatu. To se posebno odnosi na oplate za izradu lukova i svodova ili za njihovo lijevanje. Iz ovih ploča napravljen je okvir oplate.

Za proizvodnju oplate od dvostrukog materijala - 25x100 mm uske ploče ili 3 mm šperploča. Šperploča mora biti otporna na vlagu. Pločice se upotrebljavaju samo kada su oplate dovoljno velikog promjera i kada je zid na kojemu je izrađen, tada će biti ožbukani. Površina betona nakon dasaka nije okrugla, već poligonalna. Za kameni rad, definitivno koristite šperploča - bit će teško postaviti opeku na kutne podove ploča.

Za pričvršćivanje oplate potrebni su čavli i vijci. Uzimajući u obzir debljinu ploča, potrebno je 50-70 mm za nokte za podove i 100 mm čavala za pričvršćivanje okvira. Možete koristiti samorezne vijke duljine 50 mm i 70 mm.

Obično se element oplate izrađuje odvojeno, a zatim stavlja na mjesto s drugim radnicima. Budući da se oplata može težiti puno, morat ćete se pobrinuti za užad ili pružiti priliku da nazovete dizalicu ako ga ne možete podići vlastitim rukama. Dizalica će lako podići drvenu konstrukciju koja teži do 500 kg od bilo kojeg položaja i ugraditi ga u bilo kojem trenutku, čak i uz veliki bum.

Proizvodna tehnologija

Za posao trebate ravnu platformu. Poželjno je postaviti metalni lim ili ploču na nju. Provjerite razinu, kako leže, a ako nije baš točno. Najprije sakupite okvir. Okvir se prikuplja iz poprečnog dijela oplate. Ako se radi o konveksnom okruglom oplaku, oni čine križ s dva nosača na vrh, ako je konkavna, "P" oblikovana struktura s dva nosača nogama, za trajnost.

Prikupljanje zaobljenog okvira

Napravite ih barem dva komada, ovisno o širini oplate oplate. Ovi elementi okvira trebaju se nalaziti ne manje od pola metra. Zatim su pričvršćeni zajedno. Upotrijebite kvadrat tako da su ispravno locirani. Mora biti vezan nešto uži od širine oplate - na dvostrukoj debljini ploča. U našem slučaju - 100 mm, uzimajući u obzir ploče koje smo uzeli za okvir.

Zatim na okviru punjene vodiče. To su ploče, koje će zatim biti ogrebene kako bi se dobila okrugla površina. Oni su pakirani tako da se oblikuje podnica koja potpuno pokriva polumjer buduće oplate. Polumjer se podešava uzimajući u obzir debljinu podnice - za konveksne oplate, debljina se oduzima od nje i dodaje se za konkavno oplate.

Vodiči stisevayut prvi na jednoj strani oplate. Isprva se obilježavaju označavanjem. Zatim - prilagodite, provjeravajte obrazac.

Koristite kabel za kalibriranje. Fiksiran je od središta budućeg oplate. Pogodno je koristiti drvenu ploču - vrapca. Fiksirana je na isti način kao i kabel, ali nije pribijen, već povezan. Mora se slobodno rotirati. Ploča odrezana budućim radijusom.

Zatim su stavili drugu stranu tračnica. Prilagođeno strogo prema prvom, prebacujući oznake na vodovodu, probijaju se preko predloška. Provjerite na trgu. Kut između ravnine vodiča i između dvije suprotne točke na rubovima mora biti u pravu.

Nakon toga popunite podnicu, pokrijte ga uljem od ulja od ulja ili otpadnim uljem, tako da otopina ili beton ne bi se držali oplate.

Temelji stupova

Treba spomenuti i okrugli oplatasti stupac. Temelj stupca izrađen je za lagane građevine od drva, okvira ili drugih. Zatim je monolitni roštilj duž čitavog perimetra zgrade obično preliven preko kolonskog temelja. Ako želite podići kuću iznad tla, možete savjetovati da se okruži izbočene gomile betona. Pogledajte video kako montirati stupove za temelje.

Kao oplatu, koristite plastičnu cijev odgovarajućeg promjera. Obično za stupni temelj postoji kanalizacijska cijev od 100 ili 200 mm. Ako stupčasti temelj ima rijedak raspored stupova (manje od jednog metra dva metra), možete staviti odvodnu cijev. U ovom slučaju, logičnije je popuniti roštilj. Ako je cijev malo deblja - ne brinite.

Na temeljnim stupovima ugradite dijelove cijevi. Pobrinite se da stoje strogo uz osi stupova i da su na istoj visini - onda će biti teško kuckati. Također, dužina cijevi treba biti strogo razina. Da biste ih provjerili, koristite posebnu razinu. Nemaju ravnu površinu, ali s malim prizmatskim usjekom, tako da se može nanositi na cijev.

Isprva, cijevi se lagano napune betonom, oko visine promjera. To je učinjeno kako bi se osiguralo da se cijev čvrsto drži i istodobno lagano popraviti okomito. Da biste ispravili, ulijte malo betona izvan dna cijevi, mali valjak oko perimetra.

U priključcima za ugradnju cijevi. Armatura se mora nalaziti oko 2 cm od rubova cijevi, uzevši u obzir elemente za pojačanje. Zatim je ojačanje povezano s pojačanjem podzemnog dijela stupnog temelja i izlijevanjem betona. Ispalo je vrlo jeftino, jer će polietilenske cijevi koštati manje od ploča.

Državni poslovi

Građevinarstvo i vikendica na običnom jeziku

Dey Decking

Bolje je izraditi bunar od betona, te su strukture dovoljno stabilne i čvrste. Drvo za bušenje je u svakom prof. skladišnih građevinskih materijala, a moguće je i sami. Građevni materijal za proizvodnju prstena je jeftin i pristupačan, a rad s betonom je elementaran i ne zahtijeva profesionalne vještine.

Ako se pitate kako napraviti dobro oplate za dobro s vlastitim rukama? Pogledajmo faze proizvodnje bušotina:

1. Na glatkoj površini ili štitu drveta, morate staviti dva oplate (jedan u drugu), to mora biti učinjeno tako da se nalaze u istom intervalu.

2. Između zidova plijesni treba se postaviti kostur ojačanja, a prije zalijevanja, okvir se mora očistiti od raži. Ojačanje je fiksirano među oplatom pomoću klinova, koje se uklanjaju dok se beton ulijeva u oplatu.

3. Beton se neće držati zidova oblika, ako ih prethodno obloži ispitivanjem stroja ili zamotajte film polietilena.

4. Betonsku smjesu s teksturom gustog tijesta treba polagati u kalupe, a sloj treba biti približno deset centimetara. Vidjet ćete da je oplatasta oplata vrlo lako napravljena vlastitim rukama.

Zatim se beton zbije šipkom od čelika oko dva centimetra preko.

Uz pomoć razmaka morate postupno popunjavati cijeli obrazac. Na kraju je potrebno zatvoriti vrh strukture gustim tvarima, tako da sunčeve zrake ne bi padale.

5. Potrebno je ukloniti oplatu u tri ili četiri dana. Školjke nastale u dobivenim prstenima moraju biti prekrivene otopinom cementa.

Nakon uklanjanja oplate, prsten ostaje na istom mjestu tjedan ili dva, a pokriva ga i od sunca. Potrebno je navlažiti prsten s vodom tri do pet dana četiri do pet puta.

Okrugla oplate za bušotinu

Bunar, na temelju predložene tehnologije, ima čvrstu monolitnu armiranobetonsku osovinu. Monolitna bušilica nema oslobađanja u bunarima betonskih prstenova: nema šavova u armiranobetonskom vratilu (to je zapravo čvrsta armiranobetonska osovina). Pravilnom montažom oni zadržavaju snagu već desetljećima. U tom slučaju kruti betonski zid savršeno štiti vodu od prodiranja gornjih podzemnih i čestica tla.

Nemojte se zabavljati na uobičajenom okruglom obliku bušotine! Mnogo je lakše baciti šah na bušotini ne okruglog, već četvrtastog oblika, na primjer 100x100 cm. Za izradu takvog monolitnog betona potrebno je također izraditi vanjske i unutarnje oplate, ali uobičajeniji i jednostavniji za izradu pravokutnog oblika i dizajna. Visina zidnih stijenki trebala bi biti 50-60 cm. Osim toga, pravokutna bušotina je lakša i jednostavnija za pojačavanje.

Priprema betona:

Beton je dobro otporan na kompresiju i slabo rastezljiv, pa se u slučajevima kada se u strukturi očekuju rastezne deformacije, beton se pojačava željeznom, što podnosi vlačne opterećenja. Ovaj materijal se naziva armiranobeton. Za pojačanje betona, najbolje je koristiti specijalni armaturni čelik s valovitom površinom ojačanja periodičnog profila (časopisa, kako se zove), bilo koji bar ili trakasti čelik, kao i žice, čak i bodljikave, također će raditi. Potrebno je samo da hrđa na metalu bude što je moguće niža, najbolje ako je potpuno odsutna. Krajevi glatkih čeličnih šipki moraju ih savijati ili zavarivati ​​čelične kuke. To je neophodno, tako da se tijekom vlačnih opterećenja armatura ne pomiče u odnosu na beton, već s njom rade kao jedna jedinica. Zbog alkalne okoline koju beton stvara, ojačanje u betonu ne korodi, ali za to treba da ojačanje ne bude bliže od 15 mm na površinu betonskog proizvoda.
Materijali za proizvodnju armiranobetonskih bušotina su relativno pristupačni i rad s betonom je jednostavan i ne zahtijeva nikakve posebne kvalifikacije.
Ipak, treba znati osnove tehnologije pripreme betona kako bi se izbjegle pogreške, a ne gubiti vrijeme, rad i materijal.
Pripremite betonsku smjesu u betonskim miješalicama ili ručno. U ručnoj pripremi prvo pomiješajte cement i pijesak, a zatim dodajte pravu količinu vode i lopata, zatim dodajte šljunak ili lomljenu kamenu, prethodno navlaženu vodom i opet sve lopatice dok ne postane homogena mješavina.
Sastav betonske smjese određen je omjerom mase (ponekad nepreciznijim po volumenu) između cementa, pijeska i šljunka (ruševina), uzimajući u obzir količinu cementa po 1. Također je potrebno naznačiti omjer vodene smjese - V / C, odnosno omjer mase vode i mase cementa. Mješavina betona s komponentama pomiješanim u sljedećim omjerima treba koristiti za jažice: 1: 2: 3 ili 1: 2,5: 4 i W / C = 0,5-0,7. Omjer vode i cementa je vrlo važan pokazatelj: povećanjem se povećava mobilnost betonske mješavine i lakše ispunjava kalup, ali istodobno snaga betona oštro se smanjuje. Stoga, za bušotine W / C više od 0,7 ne može se uzeti.
Za pripremu betonske otopine preporuča se korištenje čistog pijeska i samo granitnih ruševina. Pijesak se najčešće nalazi u kvarcu, najbolje je za beton. Ostali pijesak, osobito vapnenac i ljuska pijeska, treba ispitati na čvrstoću u građevinskom laboratoriju. Pijesak se sastoji od mješavine zrna različitih veličina (0,1-3 mm). Postoje rijeke, more i planine (gully) pijesaka. Zrna rijeka i pijeska obično su zaobljena, planinski zrnci su akutno zakrivljeni, što poboljšava adheziju na cementni kamen. Međutim, riječne i morske pijeske općenito su manje onečišćene glinom i organskim nečistoćama. Glina je vrlo štetna komponenta - obuhvaća zrnca pijeska i neće im dopustiti vezivanje cementom. Betonsko lijevanje najbolje je u malim obrocima, sprječavajući nastanak praznina i šupljina. Da biste to učinili, postavljen je u obliku slojeva od 10-15 cm i sa zbijenom kosom do "cementnog mlijeka". Ova operacija je također vrlo važna: što je bolja zbijanja, to je veća čvrstoća betona. U izgradnji zbijanja betonske mješavine koju proizvode vibratori. Betonska smjesa, kada vibrira, stječe svojstva teške tekućine, širi se, ispunjava oblik i zbije. U tu se svrhu može obratiti domaćem obrtniku za prilagodbu vibrirajuće pumpe, vibracijskog pokretača perilice rublja ili vibrirajućeg spreja za boju. Nakon izlijevanja prve trake (ne manje od 12 sati), oplata se uklanja i premješta na novu lokaciju. To je instaliran tako da je 5-7 cm otišao na prethodno lijevanog betona.
Nakon polaganja betonske mješavine i njezine zbijanja mora se pobrinuti da se proces otvrdnjavanja, osobito u prvih 7-10 dana, odvija bez sušenja i zamrzavanja. Obje su vrlo štetne. U toplom i vjetrovitom vremenu, beton treba prekriti mokrom piljevinom, otplaviti nekoliko slojeva ili druge prikladne materijale, a zatim se navlažiti vodom nekoliko puta tijekom dana. Ako je moguće mraz, beton se zagrijava, zatvara se istom piljevinom, ali samo suha. Toplinska provodljivost suhog piljevine je vrlo niska, a sloj od 5 cm pouzdano će štititi svježi beton od jesenskog mraza.

Kako sami napraviti kliznu oplatu?

U modernoj konstrukciji, klizna (pokretna) oplata služi za brzu konstrukciju monolitnih konstrukcija s malim brojem ugrađenih elemenata i otvora. Prednost ove tehnologije je odsutnost šavova, visoka stopa rada i učinkovitost. Građevine s njim imaju dobru čvrstoću, zvuk i toplinsku izolaciju i otporne su na vanjske utjecaje. U industrijske svrhe koriste se sustavi s električnim automatskim dizalom, hidraulične i ručne verzije su uobičajene u pojedinačnoj konstrukciji. Posljednji je najniži, ali takva proizvodnja kliznih oplata kod kuće ekonomski je opravdana.

Standardna shema obuhvaća: dvije identične ploče od šperploče ili konstrukcijskog čelika otporne na vlažnost, šipke za podizanje i okviri, suspendirane skele i unutarnji podovi. Pokretni elementi izrađeni su od metala s visokom čvrstoćom, grede i podne obloge mogu biti izrađene od drveta. Oko konture (iznutra i izvana) postoje krute grede, težina kliznih oplata je ravnomjerno raspoređena između njih. Na okvirima se postavljaju automatski utični (hidraulični ili električni) utičnici koji su pričvršćeni na donji dio betoniranja (temelj, dno bušotine ili cijevi).

Ovaj dizajn je pogodan prvenstveno za lijevanje vertikalnih sustava zgrade, debljine 12 do 25 cm, a ne za podove i vodoravne širine. Poteškoće nastaju pri stvaranju otvora i polaganju komunikacija ili uklanjanju nedostataka. Korištenje kliznih oplata podrazumijeva kontinuitet procesa betoniranja i pojačanja, zahtjevi za kvalitetom betona su vrlo visoki. Maksimalni učinak postiže se uvođenjem u otopinu onečišćenja koja ubrzavaju skrućivanje, u sjevernim područjima smjese se zagrijava električnom ili infracrvenom zračenjem.

Ovisno o veličini, razlikuju se velike i male štitne konstrukcije, oba su prikladna za nisku i visokoučinkovitu konstrukciju. U prvom slučaju potrebna je posebna oprema za dizanje, kao i za kvalitetnu raspodjelu rješenja unutar (dizalice i vibratori zgrada). Lakše je skinuti oplatu skloništa, ali su svestrani, pojedinačni elementi lako se podižu. Ali ukupna složenost procesa betoniranja se povećava. Bez obzira na dimenzije, ploče su ravne ili zakrivljene, ova tehnologija pogodna je za izradu zidova bilo koje konfiguracije.

Primjena u privatnoj gradnji

Glavna svrha povezana je s izgradnjom visokih zgrada ili monolitnih zgrada s minimalnim brojem otvora: dimnjaci, silosi, vodeni tornjevi ili televizijske kule. Stoga je ugradnja kliznih metalnih oplata s automatskim utičnicama pogodnija za industrijsku konstrukciju, a ne privatni. Ali sustav se brzo konfigurira za bilo koji zadatak, do restauracije. Dopuštena je upotreba kliznih oplata za popravak zidova bunara.

U pojedinačnoj konstrukciji, sama metoda je popularnija, tj. Podizanje oplatnih ploča vertikalno ručno. To vam omogućuje provesti besprijekorno ispunjavanje bunara i drugih spremnika, monolitnih zidova iz podruma. Istodobno, u svim konstrukcijama, bez iznimke, unutar pouzdane armaturne okvire ojačava snagu i pouzdanost zgrade. Kod kuće je teže izvoditi neprekidno betoniranje, poplavljeni prostor je između ploča dulje od jednog dana (do stanja solidifikacije dopuštenih normama).

Upute za ugradnju oplate za bušotinu

Ova metoda preporučuje se za betoniranje bušotine, a rad se obavlja u sezoni pada podzemnih voda: od kolovoza do listopada. Svi potrebni materijali, alati i mjesto za postavljanje iskopanog tla pripremaju se unaprijed. Preporuča se dobro raspored:

 • Betonski "nož" - širi betonski prsten, istaknut iznutra.
 • Zidovi (nisu uvijek okrugli).
 • Donji filter - jastuk ruševina i pijeska.
 • Zemljište za postavljanje crpke (izborno).
 • Podzemno hidroizolacijsko popločavanje ruberoida ili filma.

Za izradu kliznih oplataka trebat će štitnici od čelika, najmanje debljine 2 mm, za okvir i druge dijelove odgovarajuće drvo. Zapravo, to je jednokratni dizajn, potrebna veličina i oblik postižu spajanjem listova s ​​vijcima ili maticama. Spojnice ne bi trebale pasti u konkretno rješenje, one se prikazuju vani.

Preporučeni unutarnji promjer klizne oplate za bunar je 80 cm, vanjski je 100, visina zidova je 50-60. Na određenoj visini ploče su fiksirane metalnim trakama, međusobno su postavljene drvene šipke iste dužine (preko širine zidova). S malim protokom vode se mijenjaju na shemu: donji dio izrađen je s utorima, u koji će kasnije biti instalirani filteri.

Radovi se provode u fazama:

 • Kopanje rupa.
 • Izrada i postavljanje kliznih oplata.
 • Izlijevanje betonskog "noža", čiji gornji rub mora biti strogo vodoravan.
 • Betoniranje prstenova s ​​obveznim armiranjem.
 • Dopunjavanje tla (dopušteno je zakopati nedovršena bušotina do kraja).

Jednostavno se montira i puni betonom po sebi, preporučljivo je koristiti podizna vrata za praktičnost. Za izradu betonskih, zakrivljenih dasaka postavljeni su u oplatu. Šipke za ojačanje ili žice postavljene su okomito i vodoravno, kao što je tkani okvir. Beton se odabire kao najveća čvrstoća, preporučuje se provjera cementa (preporučeni stupanj nije manji od M500). Jednostavnija opcija je kvadratni klizni oplate, na primjer - 100 × 100 cm, s ovim dizajnom lakše je izvesti armaturu.

Što kažu gospodari?

Savjeti i trikovi:

1. Kada radite kod kuće, trebali biste pronaći zamjenu za graditeljski vibrator, a lemljenje željezne cijevi od odgovarajućeg promjera idealno je za tamponiranje žbuke.

2. Unutarnja armatura je nužna nijansa tehnologije, a optimalni učinak postiže se korištenjem valovitih čeličnih šipki. Horizontalno pojačanje bušotina izvodi se žicom svakih 30 cm. Unutarnji okvir štiti od korozije: šipke ne smiju biti smještene blizu površine (od 15 mm i dublje, idealno u sredini zida).

Da biste odredili način izrađivanja oplate vlastitim rukama, bolje je proučiti video materijale.