Kuka za pletiva - težak posao postaje lagan!

Kuka za spojnice za pletenje (KDVA) - jednostavan uređaj za izgradnju pouzdanog i izdržljivog kaveza za ojačanje, koji može koristiti osoba bez posebnih tehničkih vještina.

1 Kukičane kuke - pomoćnici stvarnih graditelja

Tehnologija pričvrsnih ventila viskoznih u profesionalnom okruženju prepoznata je kao vrlo učinkovita i ne zahtijeva korištenje skupe i sofisticirane opreme. Ova se operacija izvodi pletivom žicom, debljina koja je u rasponu od 1-2 mm (što je veća debljina građevinske armature, deblji se proizvodi žice moraju koristiti).

Kuka za pletiva - vrlo jednostavan uređaj izrađen od metalne šipke s blago zakrivljenim krajem. Takav zavoj je neophodan za prikladnu žičanu hvat, s kojom su proizvodi za pojačanje povezani jedan s drugim.

Tvornica KDVA su prilično jeftina, mogu se kupiti u bilo kojoj modernoj zgradi. Ali ne uvijek tvornice pogodne za pletenje određenih armatura. Ako je kukica tanka, može se savijati kad se žica učvrsti. Postoje također i situacije kada KDVA zavoji su neprikladni za korisnika.

Nije teško izrađivati ​​domaću kuku za spajanje šipki za ojačavanje, koristeći se u tu svrhu prikladnu metalnu šipku ili zajedničku elektrodu za zavarivanje. U sljedećem odjeljku naučit ćete kako napraviti samostalnu i prilično pouzdanu kukičanu kuku.

2 Samokretne kuke - idealne za male količine posla.

Za proizvodnju KDVA sami trebate sljedeće:

 • dva podloška s maticama, koji su prikladni za promjer do dijela upotrijebljene armature;
 • štap od bilo kojeg čelika (može se koristiti konvencionalno armiranje) debljine oko 7 mm;
 • ručicu iz građevinske lopatice, odvijača ili valjka za boje.

Postupak izrade kukice za pletenje je jednostavan - umetnite štap u ručku i popraviti dobivenu konstrukciju pomoću hardvera. Prije toga pazite na oštrenje vrha štapa. Još jedna suptilnost - presjek šipke trebao bi biti izabran nešto manji od promjera rupice koju koristi ručka. To je posljedica činjenice da potonji u odnosu na šipku za ojačanje obavlja slobodnu rotaciju.

Kada treba obaviti malu količinu rada, može se napraviti još jednostavniju kuku od 4 mm elektrode. Treba biti savijena, izoštriti vrh i zamotati ovaj jednostavan dizajn s trakom (vidi fotografiju). Pomoću takvog KDVA možete pletiti tanku žicu. Teoretski, također je pogodan za rad s debelim materijalom za pletenje. No, u ovom slučaju, ruka kada pletenje će biti vrlo umorna, smanjujući produktivnost procesa.

3 Poluautomatski i automatski KDVA za pletenje velike brzine

Poluautomatske kuke (obično nazvane vijkom) karakteriziraju prisutnost posebne ručke. Obavi translacijsko gibanje, čime se daje rotacija na vrhu uređaja za pletenje. U praksi to izgleda ovako - radnik vuče ručku vijka KVA na sebe, vrh počinje rotirati, žica za pletenje je zategnuta.

Ima smisla nabaviti poluautomatske uređaje i koristiti ih u slučajevima kad je potrebno postići visoku brzinu pletenja elemenata za pojačavanje u velikim količinama. Za potrebe kućanstava nema smisla kupiti ga zbog velike brzine kuke. Načelno, možete pokušati napraviti vijčanu kuku sami. Uzmite čav bez kape, savijte jedan od vrhova i stavite drugu u električni odvijač. Neće biti lako riješiti, ali u načelu to je moguće.

Najsuvremenije učvršćenje za pletiva je automatski pištolj. To nije moguće sami, ali lako je kupiti u hardveru. Istina, cijena takvog uređaja je objektivno visoka. Najčešće ih stječu stručnjaci koji obavljaju velike poslove, uključujući provedbu desetaka tisuća viskoznih šipki za ojačavanje.

Automatski pištolj u jednoj sekundi bez ikakvih poteškoća povezuje jedan čvor - brzina je uistinu jedinstvena. Štoviše, tijekom rada, nećete morati rezati žicu za parenje u zasebne komade. Jednostavno se umetne u uređaj, koji sam snima žicu, izvršava planiranu operaciju, a zatim uklanja dodatne dijelove materijala za pletenje. Automatske kuke mogu se spojiti na električnu utičnicu za kućanstvo. No, najpopularniji mehanizmi s ugrađenim akumulatorima. Mogu se koristiti na objektima gdje nema struje.

4 Tehnologija korištenja pletiva - kratko o glavnom

Metoda parenja gotovo ne ovisi o vrsti kuke koju koristite - domaćoj ili tvornici. Kada koristite konvencionalne i poluautomatske uređaje, potrebno je rezati žicu za vezivanje u segmentima od 300-400 mm, a zatim izvršite sljedeće korake:

 • jedan komad žice je presavijen na pola i omotan oko vezanog armature;
 • kuka prolazi kroz petlju, prianja na drugi kraj materijala za pletenje;
 • uvijanje žice počinje zakretanjem KDVA.

Potrebno je aktivno uvijati mehanizam dok se žica gotovo ne stegne. Zatim lagano pauzirajte i zategnite žicu tako da se povuče, ali ne i slomiti. Sada možete izvaditi uređaj za pletenje i provjeriti čvor za sigurno prianjanje. Provjera je jednostavno - jedna šipka za ojačanje se trga u odnosu na drugu. Šipke ne bi trebale "hodati" ako ste sve ispravno i čvrsto stegnete čvor s kukom.

Pletenje pojačanja. Na iskustvo sudionika portala

Korisnici portala dijele svoje iskustvo u kavezima za učvršćivanje armatura ručno i korištenjem električnih alata.

Kako i kako vezati armaturu? Na prvi pogled izgleda da je odgovor na ovo pitanje jednostavan. Uzmite mekanu žicu za pletenje, pričvrstite i krenite na posao. Ali iskustvo korisnika našeg portala sugerira da čak iu takvoj jednostavnoj vezi postoji mnogo nijansi, od izbora promjera žice do metode vezivanja. Međutim, ove "male stvari" izravno utječu na brzinu rada i konačne troškove. Dakle, iz ovog članka saznat ćete:

 • Je li isplativo vezati kavez za pojačanje s pištoljem za pletenje baterije?
 • Kako napraviti domaću kuku za vezanje rebar.
 • Kako naučiti kukičati rebar.

Spajanje armature s pištoljem za pletenje: pro i kontra

Prva stvar koju svaki razvojni programer razmišlja kada odlučuje sastaviti kavez za pojačanje jest kako ga pletiti. Netko ovdje koristi domaće ili kupljene kuke.

Drugi radije upotrebljavaju kliješta. Ipak drugi vjeruju da će samo rješenje problema riješiti samo kupnju posebnog punjivog pištolja za parenje.

Kao što pokazuje praksa naših korisnika, u većini slučajeva pištolj za pletenje baterije je preskup za običnu gradilištu. Uz visoku cijenu (markirani modeli koštaju između 1.000 i 2.000 dolara), pištolj za pletenje može ponekad usporiti žicu. Štoviše, oprema će morati kupiti posebnu žicu na zavojicama (nije jeftina). Pokušaj "nadmudriti" mehanizam i, nakon što je vlasnička žica završila, da se navlači običnom svitku, dovest će do kvara opreme.

Čak ne savjetujem da pokušavam jednostavno puhati, kupljen na najbližem tržištu umjesto žičane marke. Provjereno. Par takvih "nabijenih" svitaka i prljava, slabo žarena žica će razbiti pištolj za pletenje. Dizajneri su osigurali zaštitu od samoposlužnih potrošnih materijala. Osim razbijanja skupe "igračke", nakon takvog fokusa, automatski se leti iz jamstva.

Unatoč visokoj cijeni automatskog pletenja, na portalu postoje entuzijasti koji ga kupuju ili iznajmljuju.

Volio sam raditi s takvom opremom. Jedan pištolj za pletenje zamjenjuje nekoliko ljudi. Baterije se brzo puni. Samo uspijem mijenjati zavojnicu. Od minusa, napominjem - da, skupo. I pištolj i valjci koštaju novac. Čuo sam da ne možete puzati svaki pištolj posvuda, posebno u uskim mjestima, ali na velikim količinama i profesionalnom uporabom mislim da je to opravdana akvizicija.

Moje teške radnice i volio sam raditi kao pištolj za pletenje, ali zadovoljstvo je skupo.

Još jedan nedostatak pištolja za pletenje, pogotovo u odnosu na naše uvjete građenja, je mogućnost njegovog lomljenja zbog "krivih" ruku radnika ili banalne krađe skupog alata.

Zanimljivo iskustvo člana portala s nadimkom Sinyavinsky. Korisnik je unajmio pištolj i bio je posve razočaran. Prema sudioniku, moć vuče žice je slabo regulirano u pištolju. Žica je zapetljana ili rana na pogrešnom mjestu. Kao rezultat toga, Sinyavinsky je odbio koristiti pištolj za pletenje i angažirao "radnike za pojačanje" koji su vezali okvir kukama.

Zaključak: sa svim prednostima pištolja za pletenje, njegova kupnja ili najam zahtijeva pažljivi izračun - je li to ekonomski opravdano? Dakle, većina godina prije svega dokazana metoda - za kukičanje.

Moji su radnici pleteni kavezi za ojačanje jednostavnim kukičanjem s rotirajućom drvenom ručkom. Cijena je prilagođena - 150 rubalja. I sve vrste automatskih mehanizama, uključujući reverzibilne kuke i upotrebu odvijača - to je tako, samozadovoljstvo. Profesionalci koriste kuke.

O prednostima i nedostacima korištenja tzv. Ojačanja za vezivanje. poluautomatske - kuke s obrnutim i punjivim "šurikovom" s kukom zakačene u spremnik, što ćemo reći u drugom dijelu članka. A sada ćemo detaljnije opisati proces izrade domaće kuke i reći vam kako ispravno pletu rebar.

Kako napraviti domaću kuku za pletiva

1. Kuka može biti samostalno ili kupiti spreman. Cijena izdavanja - 150-200 rubalja. Prednosti kupnje: čelično "tijelo" kuke slobodno rotira u ručki, što znatno ugrožava rad.

Prednosti domaće kuke - možete ga napraviti u 10-15 minuta od onoga što je pri ruci. Na primjer, kuka za pletenje armature je napravljena od nokta na "150", elektroda, armature promjera 8 mm, držača valjka za bojanje, kod kojih je valjak odrezan, ručke s lopaticama itd.

Postoje mnoge mogućnosti. Sve ovisi o mašti i prisutnosti "nepotrebnih" stvari koje se nalaze u kućanstvu.

Napravila sam domaću kuku za spajanje rebar od čelične šipke. Jedan je kraj sjeo na konus na oštreniku i savio štap na dva mjesta. Umjesto ručke, možete staviti komad cijevi, tako da je prikladnije za rad i rukavica nije namotana na uređaju.

Druga inačica samopravljene kuke nudi član portala s nadimkom alexdomm. Da biste to učinili, uzmite staru zupčanik (ako se, naravno, nalaze na farmi) i odrežite jedan pin. Dalje, uzmemo cijev s promjerom od 16 mm, pomičemo ga u njega i izvadimo / zavarimo kraj. Radni dio je izoštren na kotaču za zube ili pomoću "brusilice".

Posebno Po prvi put sam napravio domaću kuku, koristio sam valjak za bojanje, iz kojeg sam odrezao sve "nepotrebne".

Druga mogućnost je da kuka od slomljenog ili nepotrebnog lopatica.

Princip je isti - prekidajte ili odrežite oštricu i brušite radni dio kuke na konusu.

Ja sam napravio kuku od glatkih elemenata "osam". Da biste brzo uklonili kuku iz petlje, pazite da ga izoštrite na konusu. "Tijelo" kuke je savijeno pod kutom od 20 stupnjeva. Tako povećava brzinu rotacije. Za udobnost možete staviti komad crijeva na ručku.

Kako pletiti rebar s redovitim kukičanjem

Ako koristite najjednostavniju kuku, kao na donjoj slici, onda je rad s njim neprikladan. Previsoka brzina, kao da vijak za vijak s odvijačem. Bolje je uzeti kuku na rotirajućoj ručki. Brzina se znatno povećava, nakon što ste napunili ruku, zaustavili ste rastvaranje žice, uvijanje.

Važno je odabrati optimalni promjer žice za pletenje. Previše tankih lomova, čvor je dobar da ne stegne. Previše debeli, 2,4-3 mm, teško pleteni, zglob se brzo umori. Dakle, najčešće korištena vezna žica promjera 1,2-1,4 mm.

Korisnici portala savjetuju - u nedostatku žice za pletenje, uzmite gumu metalnom žicom i spali ga. Iako je ova metoda prikladnija za najstrašniji slučaj, jer goruća guma ispušta crni mirisni dim.

Idite na rebaru za supružnike.

Proces je podijeljen u niz uzastopnih koraka.

1. Prvo rezati snop žice za pletenje u željene dijelove (ako žica nije izrezana u komadiće). Duljina žice je oko 30-40 cm.

2. Preklopimo žicu na pola.

3. Savijte žicu oko prsta.

4. Dobivamo pod pojačanje.

5. Savijte krajeve i umetnite kuku u petlju.

6. Započeli smo uvijati kuku, uhvativši drugi kraj žice.

Kako napraviti kukičanu kuku

Danas niti jedan građevinski objekt ne može raditi bez pojačanja. Snaga i pouzdanost metalnih šipki znatno poboljšavaju karakteristike betona, čime se traje desetljećima, otporno svim naprezanjima. No, kako bi se vezao pouzdani okvir grančica, potrebna vam je kuka za pletiva, možete ga kupiti u trgovini ili to učiniti sami.

Zašto pletu okvir?

Kada ojačavate malu količinu betonskih graditelja, jednostavno stavite armaturu u oplatu, a zatim ulijte otopinu. Međutim, ako postoji potreba za ojačanjem velikih proizvoda od betona, na primjer monolitne (ploče) ili masivne temelje, onda je potreban okvir. Armatura mora biti ravnomjerno raspoređena po volumenu betona kako bi se pouzdano obavljala funkcija povećanja strukturalne čvrstoće. U tim je slučajevima metalni okvir izrađen od metalnih šipki.

Kod rada s većinom tipova ventila nije poželjno koristiti zavarivanje. Prvo, mjesta zavarivanja češće su izložena koroziji, što značajno smanjuje čvrstoću i vijek trajanja metala. Drugo, pregrijavanje metala dovodi do činjenice da više ne može izdržati teška opterećenja i može uspjeti.

Stoga profesionalci vole koristiti pletenje kao spoj. Svako križanje šipki povezano je posebnom žicom koja jamči pouzdanost okvira. Radi pojednostavljivanja rada koristi se kuka za rebar ili druge specijalizirane alate. Bit će korisno reći o njima, kao io njihovim prednostima i nedostatcima detaljnije.

Kako spojiti okvir?

Sljedeći alati se mogu koristiti za parenje armature:

 1. Kuka za pribor.
 2. Mehanička kuka.
 3. Pletenje pištolja.

Kukičana kuka

Prva opcija je najlakša i najpovoljnija. Ako je potrebno, možete ga kupiti u specijaliziranoj trgovini za stotinu rubalja, pa čak i jeftinije. Štoviše, to može biti ručno u prisutnosti prikladnog materijala - vratit ćemo se kasnije. Loša strana je loša izvedba. Početnik pleter, ako postoji odgovarajuća opskrba žicom, moći će dati 6-10 pletiva u minuti. Iskusan majstor koji je radio na ovom području više od godinu dana, doseže ograničenje od 15-20 parenja. Ali ovo je vjerojatno maksimum. Zbog toga će provedba velike količine posla trajati dosta vremena. Također ćete morati provoditi vrijeme rezanja žice na komade odgovarajuće duljine i pažljivo savijanje. Budući da čak i mali objekt može zahtijevati stotine komada, ovaj faktor treba uzeti u obzir.

Vijak kuka

Vijak kuka je sljedeći korak u razvoju alata za pletenje rebar. Izvana, to je pomalo poput normalnog, ali zahvaljujući tome, brzina vezanja će se povećati, a radnik će umoriti znatno manje. Ako, kod rada s redovitim kukičanjem, stručnjak mora preopteretiti krajeve žice i ručno ih zategnuti, tada je jedan vijak puno prikladniji. Preklapajte petlju i krajeve, a zatim lagano, ali sigurno povucite prema sebi. Plastična ručka će biti fiksirana u vašoj ruci, a sama kuka će se početi vrtjeti brzo, čvrsto zategnuti petlju. Vrijedi takav alat od 600 do 1000 rubalja - ovisno o proizvođaču i trgovini. Bit će to izvrstan izbor ako jednom trebate raditi na relativno velikom objektu. Brzina vezanja će se povećati, međutim žica će i dalje biti izrezana i savijena rukom.

Automatski pištolj

Konačno, poseban pištolj. Ako koristite automatski pištolj za parenje pribor, onda čak i najveći volumen rada može lako upravljati početnik koji nikad prije nije sudjelovao u takvim aktivnostima. Prilikom rada s njim nije potrebno rezati i savijati žicu - zavojnica s žicom je navijena u pištolj, koja je savijena i izrezana automatski. Dovoljno je pritisnuti pištolj na zglob i povući okidač - za manje od sekunde armatura će biti čvrsto stegnuta. U jednom trenutku neiskusni radnik može napraviti 50-60 parenja. Naravno, ovo je apsolutni rekord. Nažalost, pištolj za pletenje ima nedostatak - trošak. Najjednostavniji modeli koštaju oko 50 tisuća. Osim toga, ovdje nije prikladna nikakva žica. Potrebno je upotrijebiti poseban uređaj koji ima određeni promjer i krutost, ali košta puno više od redovitog pletenja. Uporaba neodgovarajuće žice može rezultirati neuspjehom skupe opreme.

Poznavajući različite vrste uređaja za pletenje, možete jednostavno napraviti pravi odabir, odlučujući koja vam je opcija u potpunosti odgovara.

Napravimo kuku sami

Unatoč niskoj cijeni kukičanih kukica za pribor, neki iskusni obrtnici koji su radili s fitinzima više od godinu dana radije koriste domaće, a ne kupljene. To ima svoje prednosti.

 1. Kada se izrađujete sami, možete dati ručku optimalnom obliku kako bi vam udobno ležali u ruci. Ruka će biti manje umorna, a produktivnost će se povećati.
 2. Izbor čelika za proizvodnju često dolazi preko tehničkih kuka od mekog metala. Kao rezultat toga, ne može izdržati opterećenje i savijanje.
 3. Napravite kuku za pletiva za željenu veličinu. Postoje slučajevi kada se tvornica kuka ne može puzati na mjesto parenja, zbog svoje dugo.
 4. Mala, ali još uvijek ušteda (ovisno o raspoloživosti materijala i alata).

Kuka s elektrodom

Kuka s elektrode prikladna je za malu količinu posla. Kada je potrebno vezati mali okvir ojačanja.

Izrada kuke s vlastitim rukama traje samo 5 minuta. Potrebno je: elektrode 4, kliješta i bugarski (ako ne, onda možete to učiniti bez nje).

Dajmo analizirati korake kako to učiniti:

 1. Otpustite elektrodu od zaštitnog premaza.
 2. Odstupanje od ruba od 1-2 centimetra i savijanje ispod 80-90 stupnjeva.
 3. 3-4 centimetara odmaknuti s drugog ruba, izradimo prvi zavoj na 90 stupnjeva. Povlačimo se još 10 do 12 centimetara i napravimo drugi zavoj na 90 stupnjeva. Povlačimo se još 4-5 centimetara i napravimo treći zavoj.
 4. Oštrenje malo vrha, kuke, kako bismo bolje izrezali žicu.

Kuka je spremna, ona bi trebala biti takav oblik, kao u crtežu ispod.

Kućna kuka s drvenom ručkom

Kućni kuka najčešće se koriste profesionalnim montažerima, zahvaljujući gore opisanim. Njegova proizvodnja trajat će oko 2 sata, zbog čega ćete dobiti kuku koja nije niža od tvornice.

Za izradu kuke potrebno je sljedeće materijale i alate:

 • Valoviti elementi od 8-10 promjera, duljine 35-50 cm;
 • drveno prazno za dršku;
 • 2 podloška - promjer jednak kvačnoj ručki;
 • 2 matice;
 • kliješta, noža ili sjekiru;
 • brusilice i zavarivanje;
 • bušilica s bušenjem od 8-10 promjera;
 • brusnim papirom.

Postupak proizvodnje:

 1. Usitnimo rebra za pojačanje na brusilici kako bi postali glatki. Uzimamo valoviti, ali ne glatki, jer se za proizvodnju čelika višeg razreda koristi kukica koja će biti jača.
 2. Pripremite ručku. Izbušite bušilicu, bušite odgovarajući promjer, rupu u središtu obratka. Nakon toga, po potrebi, podesite ga odgovarajućom veličinom nožem ili sjekirom. Istodobno provjerite da li je rupa ispala u središtu ručke. Zatim olovkom polirati na glatko stanje s mrljama papira.
 3. Stavili smo maticu na rub armature i zavarili ga zavarivanjem. Gurnite matice, stavite podlošku, zatim stavite ručku, zatim opet podlošku i maticu. Važno je da između podizača i ručke treba biti mali razmak kako bi se kuka za kuku dobro spinula. Da biste to učinili, stavite složeni komad papira par puta između njih. Zatim zavarite drugu maticu. Budite sigurni da ćete staviti vodu blizu vas kako bi ga ugasili u struk u slučaju požara.
 4. Sada brusilica oštri rub ojačanja, nemojte pretjerivati, tako da se ne ispostavi suviše tanke, inače kukičana kukica će se savijati.
 5. Vratimo se s ruba ručke 1-2 cm i napravimo savijanje na 90-140 stupnjeva (sve ovisi o vrsti odabrane kuke, pogledajte sliku ispod za primjere zavoja). Povlačimo se od ruba armature 1-2 centimetara i savijamo vrh kuke kliješta ispod 80-100 stupnjeva. Pazite da se zavoje ispale u istoj ravnini.
 6. Za povećanje vijeka trajanja ručke pokriva se impregnacijom za stablo iz truljenja i vlage u dva sloja. Nakon sušenja, laka na drvu.
 7. Kuka je spremna, ostaje napraviti nekoliko remena za ispitivanje, ako se dobro uklapa, onda ga ne morate saviti, inače se možete malo saviti ispod ruke.

Preporučujemo da pregledate video upute, jednu od mogućnosti za izradu kukičane kuke s vlastitim rukama.

To je sve. Sada ste ne samo saznali o uređajima za pletenje, već ste naučili kako napraviti kuku za pletenje pojačanja vlastitim rukama i lako se nositi s tim zadatkom.

Pletenje kuke za pojačanje

U monolitnoj konstrukciji, prije lijevanja betona, ugrađena je armatura koja čini pouzdani okvir. Da ne mijenja svoj oblik pod djelovanjem betonskog rješenja, šipke moraju biti fiksirane zajedno. Najlakši i najbrži način spajanja izvodi se pomoću kukice za pletenje armature.

Sastoji se od: ručka, prikladna za držanje i zakrivljeni dio, koji vrši montiranje. Dizajn vam omogućuje da razvijete dobru brzinu u formiranju čvorova. Detaljan krak slobodno se nalazi u ručki, pa se okreće u pravom smjeru. Pletenje je popraćeno pokretima sličnim miješanju boje s drvenom špatulom. Čvorovi se formiraju pomoću žice. Jednostavan uređaj omogućuje vam pričvršćivanje nekoliko šipki za armiranje u jednu strukturu.

Vrste i primjena

Spajanje šipki pomoću različitih konstrukcijskih čvora. Postoje:

 1. Kuka za ruku je proizvod koji se sastoji od metalne zakrivljene šipke i drvene ručke. Uz to, lako je uhvatiti petlju i zategnuti ga čvrsto pričvršćivši rebar. Brzo okretanje omogućuje posebnu ručku s ugrađenim ležajem. Možete kupiti ručne alate za 190 rubalja / kom.
 2. Spajanje armatura s kukom za vijke omogućuje povećanu produktivnost. Ugrađeni crvni zupčanik ulazi u rad s silom koja djeluje na ručku, zbog čega se čvor automatski zateže žicom. Ručka alata ima gumiranu podlogu, a radni je dio od pocinčanog. Cijena reverzne kuke za vezivanje rebarom - od 600 rubalja / kom.

Proizvod se koristi za bilo koji posao vezan uz monolitnu konstrukciju. Najčešće - organizacija temelja trake, izgradnja stambenih ili upravnih zgrada. U privatnoj konstrukciji, pričvršćivanje rebar je neophodno prilikom oblikovanja okvira za septičku cisteriju ili vanjske zgrade. Kućna kućna kuka.

Prednosti i slabosti

S obzirom na mogućnosti udice, uspoređuje se s alternativnim metodama. Oni zavaruju, koji ne osiguravaju sigurno prianjanje, ili pištolj za pletenje, koji nije prikladan za teško dostupna mjesta.

Prednosti ručnog uređaja uključuju:

 • niske cijene;
 • jednostavnost rada.

Među nedostatcima zabilježite umor u procesu, ako želite napraviti puno veza i nisku produktivnost.

Pletenje vijčane armature ima sljedeće prednosti:

 • trajnost alata;
 • jednostavnost korištenja;
 • velika brzina.

U procesu primjene nedostataka nisu identificirani. To se može pripisati samo visokoj cijeni u usporedbi s ručnim uređajem. Ako planirate raditi na velikom objektu, onda je bolje kupiti automatsku kuku za parenje armature.

Kako to učiniti sami?

Mnogi obrtnici vole domaću kuku. Za proizvodnju neće trebati složeni materijali i puno vremena. Kao osnovica uzima se elektroda zavarivanja promjera ne većeg od 3 mm. Ručka može biti izrađena od komada crijeva ili lopaticom bez lopatice, koja je pričvršćena na jedan kraj elektrode. S druge strane oblikujte kuku. Prije rada, alat treba lagano izoštriti.

Automatska kuka za pletenje za pričvršćivanje može se napraviti ručno ako koristite dodatne uređaje. Jedna je mogućnost uzeti odvijač. U ulošku umetnite kuku koja je prethodno izrađena od nokta. Da bi proces mogao brzo i bez odbijanja, potrebno je prilagoditi brzinu domaćeg proizvoda.

Glavni zadatak - kako bi se spriječilo lomljanje žica s kojim obavljaju vezivanje. Preporuča se prethodno ga spaljivati, pogotovo ako se ne savije.

Da biste to učinili, zadržava se neko vrijeme na vatri i hladi se prije upotrebe. Promjer žice mora biti najmanje 1 mm (s većim, teškoće kod savijanja, s manjom, može se slomiti).

Za pletenje također su potrebni pričvršćivači, predstavljeni u obliku plastičnih dijelova. Potrebno je stvoriti zaštitni sloj između šipki i oplate i spriječiti uništavanje strukture.

Kako koristiti?

Pletenje armature s kukom pojavljuje se u sljedećem redoslijedu:

Jedna osoba radi. Ovo je najjednostavnija i najpopularnija metoda koja se koristi u profesionalnoj gradnji i domaćim potrebama.

Kako napraviti kuka za pletenje pribor s vlastitim rukama?

Spajanje metalnih armaturnih šipki u okviru betonskih konstrukcija u zgradi privatne kuće vrši se metodom parenja. Za montažu okvira za pojačanje koristi se poseban uređaj u obliku male kuke. U nastavku ćemo razmotriti kako napraviti kuku za pletenje pojačanja vlastitim rukama i kako ispravno raditi s njom.

Vrste alata za pletenje armature

Metoda parenja uključuje upotrebu čelične žice za štapove za pričvršćivanje koje su okomite jedna na drugu na mjestima njihovog križnog presjeka ručno.

Kukičasta kuka je jednostavan i siguran alat koji vam omogućava brzo, sigurno i ravnomjerno vezanje šipki armature.

Do danas, postoje tri vrste gotovih kuka za pletenje rebar, koji se mogu kupiti u trgovini. Osim toga, kuka za ventile može se samostalno napraviti.

priručnik

Foto kupljena kuka. Ručka se rotira slobodno.

Jednostavna kuka je šipka pričvršćena na ručku s zavojima koji hvataju žicu. Ručna kuka za parenje čvora ručno. Prednost ručnog alata je njegova dostupnost, trajnost i jednostavnost korištenja.

Kuka za ruku je izvrsna opcija za početnike koji će vam omogućiti da se bavite algoritmom parenja, da osjetite optimalni stupanj napetosti žice za dobivanje visokokvalitetnih čvorova.

vijak

Žica koja se veže odabire se s promjerom od 0,8 do 2 mm.

Poluautomatska kuka je alat za pomicanje koji radi tijekom naprijed kretanja ručke. Uređaj ima šipku s kukom u obliku bušilice koja ulazi u lijevak ručke duž navoja, zatežući žicu.

Trošak takvog alata je veći od ručnog. Ali alat za vijke omogućava kratko vrijeme da se nosi s velikim brojem radova - kako bi se čvor potpuno stegnuo, dovoljno je napraviti samo nekoliko pokreta.

mehanički

Graditelji, koji njeguju svake sekunde, odabiru automatsku kuku (pištolj) za vezivanje rebarom. Načelo rada pištolja temelji se na potpuno automatskom rotacijom kuke. Ovaj uređaj - najmoderniji i savršen, omogućuje vam postizanje maksimalnih rezultata i brzine bez puno truda od strane graditelja.

Kupnja takve kuke za domaće namjene neće biti opravdana: rad s pištoljem podrazumijeva veliku potrošnju žice, a troškovi uređaja su visoki. No, na velikim web stranicama ili pri izvođenju radova koje treba izvršiti u vrlo kratkom vremenu, ta je mogućnost savršena!

self-made

Fotografija: žičana kuka s promjerom od 3-4 mm.

Kupljene kuke ne mogu uvijek u potpunosti zadovoljiti potrebe gradnje. Često, oblik njihove jezgre ima nepravilne zavoje, a duljina alata je premalena, što značajno utječe na kvalitetu rada. Pa kako ćete pravilno učvrstiti kuka?

Da bi napravili uređaj za pletenje armature vlastitim rukama, potrebna nam je elektroda za zavarivanje ili čeličnu žicu promjera 4 mm.

Da biste napravili kuku, morate:

 1. Napravite ručku za uređaj iz komada tankog crijeva do veličine štapića ili lopaticu bez škapule.
 2. Umetnite elektrodu u crijevo ili umetnite lopaticu u lijevak i učvrstite ga (na primjer, upotrebom epoksidne smole).
 3. Savijte šipku pod kutom od devedeset stupnjeva na udaljenosti od otprilike 5 cm od ručke (savijena šipka bi trebala nalikovati izgledu rockera).
 4. Kraj štapa se savijati lukom.
 5. Prije rada, izoštriti oštar rub elektrode s datotekom ili oštrilikom.

Savjet! Bolje je učiniti ušicu za kuku dulje od 1-2 cm: to će biti praktičnije raditi na taj način.

Kuka se može načiniti od nepotrebnog odvijača ili ručice iz konstrukcijskog valjka, savijanjem oštrog kraja pod kutom i oslobađanjem. Automatski mehanizam se može napraviti umetanjem jedne na kraju elektroda zaobljenog u odvijač.

Samokretni alat savršen je za domaće namjene, uštedite novac i omogućuju brzo pletenje ujednačenih i pouzdanih čvorova.

Kukičasta tehnologija žica

Shema metoda pletenja na radnom crtežu monolitne strukture.

Tehnologija spajanja armaturnih šipki za temelje je vrlo jednostavna i nije određena vrstom kuke: žica za pletenje, na ovaj ili onaj način, se stegne petljom, povezujući tako metalne šipke.

Pletenje pojačanja javlja se nakon pripreme i montaže vertikalnih šipki. Za ugradnju armatura koristiti radni crtež monolitne strukture.

U praksi postoje dvije osnovne tehnologije za parenje:

 1. Jedna petlja za preklapanje veze.
 2. Dvije petlje za udubljenje.

Najčešće pletu na prvo mjesto, budući da je to najjednostavnije: možete ga naučiti za nekoliko minuta, a prilično je teško napraviti pogrešku pri radu. S druge strane, čvrsto povezivanje, u teoriji, dobro je za kutne elemente.

Važno je! U ovom radu koristite samo žarenu žicu s okruglim profilom i promjerom od 1 mm, budući da je fleksibilna i elastična: dobro se uklapa u štapove i ne odvaja se kada se pletu.

Algoritam za vezanje jedne petlje

Načelo pletenja okova s ​​jednom omča u prvom stupnju ne ovisi o vrsti kuke. Razlike u radu različitih alata bit će samo u načinu rotacije štapa: četkom, inertnošću ili automatski.

Da biste povezali trake okvira:

 1. Izrežite žicu za pletenje u dijelove od 20-40 cm (ovisno o promjeru šipki).
 2. Presavijte segment na pola i zakopčajte zglobove na raskrižju šipki malo preklapaju.
 3. Uzmi kuku, proteže je u petlju.
 4. Zakačite alat na dva slobodna kraja žice.
 5. Obratite žicu u napetost, lagano podignite alat.
 6. Uklonite alat iz šarke i provjerite kvalitetu sklopa.

Dijagram vrsta žičanih čvorova za ručno pletenje.

Pouzdanost snopa nije provjerena zbog napetosti žice (ako ga podignete, žica se lako može slomiti), već pokretljivost šipki.

Savjet! Prije nego što smanjite broj komada za cijelu količinu posla, bolje je odrezati nekoliko opcija testiranja različitih duljina i pokušati raditi sa svakim od njih: na taj način možete odabrati najprikladniju duljinu i eliminirati mogućnost prevodenja materijala.

zaključak

Svatko tko je odlučio ozbiljno sudjelovati u monolitnoj konstrukciji trebao bi znati spajati armaturu s kukom, jer je to najlakši i najprikladniji način da napravite izdržljiv i pouzdan okvir za lijevanje betona. Kukičasta kuka može se kupiti i napraviti osobno. U svakom slučaju, ovaj uređaj će postati neophodan za brzi rad i pletenje pouzdanih spojnih čvorova!

Povezani videozapisi

Video prikazuje verziju domaće kuke, kao i način rada s njom:

Kuka za pribor za pletenje - primjena, izbor

Prilikom konstruiranja okvira za pojačanje, javlja se prirodno pitanje:

Kako i kako spojiti pojačanje međusobno, tako da okvir postaje izdržljiv i pouzdan?

Naravno, možete pokušati pletiti improvizirani alat, na primjer, kliješta, ali nakon prvih deset povezanih čvorova, ova okupacija više neće izgledati tako jednostavna i brza. Pa, kako biste olakšali i ubrzali ovaj postupak, možete koristiti posebnu kuku za pletenje armature.

U ovom ćemo članku pogledati:

Armatura je vezana žicom za pletenje debljine 1-2 mm, ovisno o debljini samog armature. Što je deblje ojačanje, odgovarajuće deblji treba biti veziva žica. Takva žica se prodaje u zavojima od 50, 100, 200 m. Njena cijena nije visoka, stoga mislim da je nemoguće spasiti žicu.

Razmotrit ćemo nekoliko vrsta kuka koje mogu uvelike olakšati i ubrzati proces pletenja pribadača:

 1. Jednostavna kuka
 2. Vijak kuka
 3. Automatska kuka

Pogledajmo sve gore navedene vrste, njihove razlike i primjenu.

Ako već imate kukičanu kuku, možete preskočiti dio članka i prijeći izravno na tehnologiju pletenja armature, što je detaljno opisano na kraju članka.

Što je kukičana kuka?

Pletenje kuke je uređaj koji uvelike olakšava vezanje šipki za pojačanje jedni drugima. Izgleda kao kuka, zato se tako zove.

Može se kupiti u trgovini ili iskoristiti većinu improviziranih sredstava.

Izgleda kao šipka, obično metalik, čiji je vrh lagano savijen za držanje žice u procesu pletenja. U trgovini takva kuka će koštati između 100-300 rubalja.

Nemojte misliti da ako ste kupili kukičanu kuku u trgovini, onda je to savršeno za vas. Često se događa da savijanja metalne šipke nisu potpuno točne i nećete biti prikladne za njihovo pletenje, ponekad jezgra je suviše tanka i kada se žica za pletenje zategne, savit će se.

Da bi kuka bila idealna za vas, i uvelike pojednostavljuje postupak parenja, možete ga sami izraditi.

Domaća kuka

Kuke za elektrode

Najjednostavnija je mogućnost napraviti kuku od konvencionalne elektrode debljine 4 mm ili više.

Ova kuka je prikladna samo ako imate malu količinu posla, kao i tanku žicu za pletenje, jer se četkica može umoriti od takve kuke vrlo brzo. Ako pletite pojačanje za temelje kuće ili garaže, onda bi bilo korisnije napraviti bolju i pouzdanu kuku, na primjer ojačanja.

Uvučena kuka

Druga mogućnost je da se spojite kukičanu kuku s rebarom ili metalnom šipkom sličnih svojstava.

Za izradu takve kuke za parenje armature potrebno nam je:

 • rebar ili čelična šipka s sličnim karakteristikama, debljine 6-8 mm;
 • dva matica i dva podloška prikladna za promjer armature;
 • neka vrsta olovke, na primjer, iz starog valjka, velikog odvijača, lopatice ili slično;

Mislim da proces izrade takve kuke ne bi trebao biti detaljno opisan, fotografija je jasna, samo trebate pojasniti da vrh kuke treba izoštriti, a matice trebaju biti dobro fiksirane, tako da ručka ne skoči.

Usput, rupa u ručki treba biti veća od promjera armature, jer bi se trebalo slobodno rotirati u odnosu na armaturu.

Ova opcija je malo teža, ali njegova će upotreba moći značajno pojednostaviti i ubrzati pletenje čak iu usporedbi s kukom iz elektrode. Takva kuka za parenje armature će vas dugo trajati, a njegova proizvodnja praktički ne zahtijeva financijske troškove.

Vijak kuka

Neće biti vrlo lako napraviti kukičanu kukičanu kukicu, ili kako se zove - poluautomatska kukičana kuka, s vlastitim rukama, ali ga možete kupiti u trgovini.

Poluautomatska kuka za vijke razlikuje se po tome što ima posebnu ručku koja prenosi rotaciju do vrha, što čini translacijske kretnje.
Drugim riječima, ako povučete ovu ručku prema sebi, vrh se počinje okretati, tako da pritegne žicu za pletenje.

Vijčane kuke za pribor za pletenje vrlo su prikladne, ali postoji jedan manji nedostatak, takva kukičana kuka je skuplja od uobičajene, a njegova uporaba će biti opravdana ako je količina posla velika i vrijeme nije jako puno.

Poluautomatska kuka odvijača

Poluautomatska kuka, možete pokušati napraviti sami. Da bismo to učinili, potrebna nam je mala metalna šipka, na primjer, čavao bez kapice čiji oštri vrh mora biti malo savijen, a drugi kraj umetnut u odvijač.

Ako se prilagodite, dobivate sjajnu poluautomatsku kuku za pletiva. Tehnologija će ostati ista, samo da biste zategnite žicu za pletenje više neće biti s rukama, već s odvijačem.

Automatski kuka za spojnice - pištolj

Naravno, tehnologija se nije zaustavila kod mehaničkih kuka, tu je poseban alat koji vam omogućuje da gotovo potpuno automatizira proces pletenja armature i to se zove - pištolj za pletenje.

Automatska kuka (pištolj) je vrlo prikladna, brzina pletenja uz pomoć njega utječe na čvor u sekundi, a žica za pletenje ne treba rezati na komade, jednostavno je umetnite u pištolj, a on će ga zaustaviti, vezati i će odrezati višak. Treba reći da pištolj radi na bateriji i ne mora imati izlaz na ruku.

Automatska kuka za pribor za pletenje ima značajan nedostatak - njena cijena, a za izgradnju vlastitih ruku, kao što znate, svaki peni broji. Njegova uporaba će biti opravdana samo ako imate veliku količinu posla - tisuće ili desetke tisuća pletenih čvorova.

Kukičana tehnologija

Tehnologija pletenja vrlo je jednostavna i praktički ne ovisi o vrsti kukičane kuke, jer u svakom slučaju, žica za vezanje je jednako odgođena, samo se proces uvijanja mijenja.

Ako je netko zainteresiran za učenje više o pletenju pojačanja za temelje, pročitajte jedan od mojih prethodnih članaka, detaljno opisuje kako pletu pojačanje za temelje, kako pravilno primijeniti kuku. Također opisuje sheme pletenja raznih kaveza za pojačanje.

Žica za pletenje izrezana je na komade od oko 30 - 40 cm. Koji komad vam je potreban ovisi o promjeru armature. Prije rezanja komada, savjetujem vam da odrežete nekoliko sondi i odaberete odgovarajuću duljinu.

 1. Nakon što je žica spremna - presavijemo jedan komad u dva i zamotajte ga oko čvora koji treba vezati.
 2. Nakon toga uvučemo kuku u petlju i pričvršćenjem drugog kraja žice s kukom, počinjemo zakretati kukičanu kuku, uvijajući žicu.
 3. Brzo izvršavamo nekoliko skretanja
 4. Kada je žica za pletenje gotovo zategnuta, potrebno je usporiti i nježno podići tako da se žica ne probije.
 5. Izvadimo kuku iz petlje i provjeravamo pouzdanost čvora.

Pouzdanost montaže treba provjeriti ne silom napetosti žice, već povlačenjem jednog štapa armature u odnosu na drugu, ako je sklop pouzdan, tada se ojačanje ne bi trebalo "hodati".

Odabir kukičane kukice

Koju kuku odabrati i koristiti za izgradnju kuće?

Samo vi možete odgovoriti na ovo pitanje. Netko uopće ne želi "gnjaviti" kuke, jer je zbog nekoliko desetaka stranica financijski bezvrijedno graditi vlastitim rukama, a kamoli trošiti novac. Druga stvar je da, ako postoji puno čvorova, na primjer, osnivanje privatne kuće, onda je već potrebno odlučiti hoće li financijska sredstva dopustiti, onda možete potrošiti novac i kupiti gotovu kuku, ako je svaki peni na računu, onda ga možete sami izvršiti.

Vjerujem da je moguće upotrijebiti potpuno automatsko i ne vrlo jeftino učvršćenje za pletiva - samo ako nije skupo za proračun, a istodobno se u kratkom vremenu mora povezati vrlo veliki broj veza. Također je pogodan za one koji to profesionalno rade.

Pletenje pojačanja vlastitim rukama: uređaji i metode

Spajanje armature za temelj - važan korak u izgradnji zgrade. Kvaliteta i snaga okvira ovisi o tome koliko će biti struktura. Stoga, ovaj proces treba dati maksimalnu pozornost, kao i kupnju visokokvalitetnih komponenti.

Viskoziv - dugo stvar, iako nije jako teško. Posebno će puno vremena biti potrošeno na remenasto remen ploče temelja. Tamo, broj točaka raskrižja u stotinama ili čak tisućama. I svako takvo raskrižje zahtijeva fiksaciju, pa stoga mora biti pletivo. I često dvaput.

Više radova bit će na temeljima ploča.

Brže, to će ići sa vrpcom uređaja ili gomilom temelja. U tom slučaju, kada gradite kupelj, možete doći sa nekoliko stotina bodova za pletenje, iako to sve ovisi o veličini zgrade i njegovom izgledu.

Možete, naravno, zaposliti brigadu, ali će tražiti znatnu količinu. Povezivanje vlastitih temelja će vam uštedjeti mnogo novca.

Sada o tome gdje plesti. Postoje dvije mogućnosti - odmah na mjestu na temeljima. U slučaju ploča temelja, to je vjerojatno jedini mogući način: preveliki volumen. Za traku ili hrpu možete vezati okvir na mjestu, stol, poseban stalak, itd., A zatim postaviti u jarak ili hrpa.

Žica za vezivanje

Spajanje šipki u niskoj zgradi pomoću žarene čelične žice s niskom razinom ugljika. Također se zove "pletivo" žica. Njegova kvaliteta i parametri su regulirani: sve karakteristike moraju biti u skladu s GOST 3282-74.

Za niskogradnju žice potrebno je promjer od 1,0 -1,4 mm. Majstori vjeruju da je najbolja opcija 1,2 mm ili 1,4 mm. Milimetar je preslab i često prekida, veći promjer, teško se pretvara.

Jednostavna žarena žica ima tamnu boju. Ima još svjetla - pocinčana. Zaštitna prevlaka uvelike povećava otpornost na koroziju bez utjecaja na fleksibilnost i elastičnost. Trošak je veći, ali pouzdanost parenja, zajedno s kvalitetom ojačanja i betona, određuje pouzdanost cijelog temelja. Dakle, to je slučaj kada trebate uzeti najbolje.

Žica za pribor za pletenje može se prodati u zavojima ili već rezati

Dostupna još neozhennaya žica. Trošak je manji, ali plastičnost i snaga su niži, češće se razbija. Zato je bolje poduzeti sve iste prošle toplinske obrade.

Jedna veza zahtijeva od 25 do 50 cm žice. Rezanje komad dane duljine, savijeno je na pola i upotrijebljeno u ovom obliku. Što je veći promjer šipke, to vam više trebate komad žice za vezivanje. Za ojačanje 10 mm je 25 cm, za 12 mm 30 cm je dovoljno, za 14 mm 35-40 mm je potrebno.

Trebate više segmenata na mjestima na kojima morate povezati tri trake. I ima mnogo takvih mjesta. Ovdje će vam trebati segmenti od 50 cm.

Prodajte žicu u zavojnicama, ili već izrežite, u komade odreñene duljine. Rezani paketi mogu biti različitih težina - od 0,5 kg do 10 kg i više.

Pribor za spojne spojnice

Koliko je lako i brzo vezivanje ovisi o alatu koji koristite. Svoje ruke možete okretati armaturu, ali je teško i dugo. Postoje različiti uređaji za to. Jednostavno i teže.

kuke

Najraširenija vrsta kuka. Mnogo ih je u trgovinama, neovisno o bilo kojem komadu žice od prikladnog promjera.

Kuke armature imaju različite duljine, ručke i oblike

Postoje jednostavne, ravne ili zakrivljene čelične ručke. Razlikuju se u kutu savijanja ručke, obliku kuke, njegovoj veličini. Kako odlučiti što je prikladnije? Samo pokušaj raditi. Nema više.

Postoje mehaničke kuke - oni imaju spiralu ugrađenu u ručku. Ne moraju se okretati kada se spajaju. Samo se podigni. Ručka klizi po spiralnom utoru i okreće kuku. Pogledajte kako funkcionira u videozapisu.

kliješta

Postoji poseban alat u kojem se spajaju kliješta i mehanička kuka. Za pletenje pomoću njihove pomoći može se upotrijebiti deblja žica. Donosi se ispod mjesta presjeka šipki za ojačanje, umetnutih u klipnjače. Oni su stegnuti u bravu, višak žice ugriz. Sljedeći korak je povući ručku nekoliko puta. Krpelji se počnu okretati i pritegnu čvor. Takav uređaj košta 40 do 60 dolara. Koliko vam je potrebno - sami odlučite.

Kliješta s mehaničkom ručkom

Postoje i drugi krpelji. Također su posebne za parenje, samo se okreću rukama. Ovdje nema puno okretaja - kliješta vam omogućuju da uhvatite žicu u blizini učvršćenja i napravite jedan ili dva zavoja.

Oni se razlikuju od uobičajenih u obliku reznog dijela - oni moraju držati žicu. Stručni knitters rade na gradilištima koristeći samo takav alat. Kaže se da je pletenje s krpeljima dvostruko brže nego s kukom i pištoljem. Postoje još dvije prednosti:

 • Nema potrebe za rezanjem žice. Rastvorena je u malim skeinsima koji se drže u svojoj lijevoj ruci.
 • Nema prekoračenja troškova: ostaci "repova" od nekoliko milimetara. S velikim količinama to je važno.

Štitnici za pletenje armaturnih remena su posebni. Imaju još jedan oblik spužve: drže žicu

Vjerujte ili ne - to je vaše poslovanje. Ali izgleda nevjerojatno.

Pištolj

Postoje uređaji za automatizaciju vezivanja. Takozvani pištolj za pletenje. Oni su "napunjeni" žicom, radeći od baterija. Sva ljudska uključenost je da donosi pištolj na spajanje i pritisne okidač čuvara. Drugi ili dva, a zavojnice pištolja nekoliko se okreću oko sjecišta šipki i čine čvor.

Kupiti takav pištolj kako bi se vezao jedan temelj bio je neopravdani gubitak novca. Rijetko ih kupuju čak i oni koji to profesionalno rade. Imaju znatne troškove: ne manje od 500 dolara.

Kako plesti armaturu na temelj

Postupak za kukičanje armature

Budući da, najčešće, kada vezujemo rebar, koristi se kukica, reći ćemo kako raditi s njom. Izrezani dijelovi žice za pletenje željene duljine presavijeni su pola, lagano savijeni (savijati se oko trećine duljine). Gurnite savijenu stranu ispod spoja (dijagonalno). Krug je umetnut u petlju, a slobodni krajevi, koji su s druge strane, također su zakačen i preklopljeni. Sada se počinju okretati, zakretanjem zavoja i zatezanjem veze (u smjeru kazaljke na satu ili protiv - pogledaj situaciju, učinite to što je prikladnije). Kada se čvor približi učvršćenju, kuka se jednostavno uklanja.

Ovdje morate odlučiti kako čvrsto zategnuti čvor. Nemoguće je povlačiti - žica će praska, a opremu ne bi trebalo dopustiti da vise. Trebao bi se dobro uklopiti. Čvor se ne smije nalaziti na strani, ali jasno iznad raskrižja. Zato držite kuku preko križa.

Postoji mali trik koji će vam omogućiti da dobro povučete štapove i učvrstite ih. Približno prije posljednja dva ili tri zavoja, kuka mora biti izdignuta naporom, istezanjem žice. I uz napetost da napravim posljednje zavoje. Zbog elastičnosti žice lagano raste, čvor je čvršće, ojačanje je dobro privučeno.

Još jedna napomena - duljina zavoja ne smije biti velika. Može izaći 3-5 zavoja. To će biti dovoljno kako bi veza bila snažna.

Postoji još jedan način pletenja armature. Razlikuje se samo u načinu pričvršćivanja slobodnog kraja na kuku: lagano pomičite žicu za kuku i počnite se uvijati. Najprije opisano, čini se najprikladnijim. U smislu da jedna ruka ostaje slobodna, ona može držati armaturu.

Čvor mora biti točno iznad spoja šipki armature

Nakon što ste uklonili petlju, svi krajevi su savijeni ispod veze - tako da se oni neće miješati, a nećete se ozlijediti i nećete suziti odjeću tijekom daljnjeg rada.

Pletenje odvijača za pojačanje

Ne postoji takav proces koji naši ljudi neće pokušati modernizirati na svoj način. Zato se rebar mnogo ubrzava korištenjem uobičajenog odvijača. Kuka je montažirana, fiksirana u držaču, postavljena je najmanja brzina rotacije.

Postupak je isti kao kod uobičajene kuke. Tek nakon fiksiranja slobodnih krajeva žice na kuku, uključite odvijač nekoliko trenutaka. Zatezanje petlje, isključivanje alata i uklanjanje s kuke. Nakon vježbanja, možete napraviti parenje po sekundi.

Pletene plastične isječke

Moguće je spojiti dijelove sa sklopivim plastičnim stezaljkama. Oni su također gurnuti ispod veze dijagonalno, staviti kraj u držač i zategnuti. Sve se događa brzo.

No, koliko dugo će biti veza s plastičnim isječcima, pitanje je. Plastična masa u estrihu vjerojatno neće biti ništa: kemijski je neutralna. Ali, ima pristojan koeficijent istezanja. To jest, s dugim statičkim opterećenjem, to će se povući. Šipke će početi "hodati", što može dovesti do uništenja estriha. U kombinaciji s činjenicom da su stezaljke skuplje (iako ne mnogo), ova opcija ne izgleda tako atraktivna.

Kako napraviti kuku za pletenje armature to učiniti sami

Kuka ne mora kupiti. Jednostavno se može napraviti samostalno, osim toga, moguće je odabrati sve veličine "sami", kako biste to učinili onako kako vam odgovara.

Pogodna je debela čelična žica - promjera 4 mm i više. Na primjer, možete koristiti elektrodu.

Na jednom kraju, napravite krug. Oslonit će se na ručku. Postavi krug. Ako se samo savijate, to će biti neugodno: stalno ćete se držati rukava. Zato pokušajte dobro savijati, tako da rub leži na štapiću.

Šipka se približno približava u sredini pod kutom od 30 stupnjeva. Nešto slično jaram bi trebalo ispasti. Na štapiću zalijepite dva ili tri podloška, ​​povucite ih na prsten - oni će pričvrstiti ručku.

Mogućnosti za domaće kuke za aramaturu

Napravite olovku. Postoji nekoliko opcija:

 1. Tražite dvije cijevi. Jedan malo veći promjer od šipke (za 4 mm potrebno je unutarnji promjer od 5-6 mm). Drugi - čak i više. Njihova dužina je jedna trećina udice ili nešto više. Umetnite jedan u drugi, i čekićem zakovite svoje krajeve.
 2. Weld podlošci na obje strane cijevi čiji je unutarnji promjer malo veći od promjera štapa.
 3. Nalijet ćete drvenu ručku na tokarski stroj. Ali morate uzeti drvo gustim - bor ili smreka neće stati - brzo će se izbrisati.
 4. Koristite komad plastične cijevi. Prigušivač ili matica za zavarivanje na dnu stopi.
 5. Vaša opcija.

Stavite gotovu ručicu na šipku, zavarite sigurnosnu podlošku tako da ručka ne klize prema dolje.

Sada idemo sama kuka. Brusno mljevenje brusnog kraja štapa u konus. Sharp ne treba malo zaobljen. Zatim upotrijebite kliješta kako biste ga pričvrstili kukom. Sve, vaš je alat spreman. Možete doći na posao.

Morat ćete eksperimentirati s kutom i dužinom same kukice - odabrati onu koja vam najbolje odgovara. Netko misli da je prikladno imati kratku, oštro zakrivljenu kuku, za nekoga tko je bolje raditi s savijenim pod malim kutom, ali velike duljine. Općenito, pokušajte. Glavni uvjet - ne smije razbiti žicu. Zatim će veza biti pouzdana.

rezultati

Načini vezivanja ojačanja na temelj sa svojim rukama puno. Pitanje je dugačko, ali ne i najteže. Odaberite način koji vam je više prikladan jer će biti puno posla.