Kuka za pletiva - težak posao postaje lagan!

Kuka za spojnice za pletenje (KDVA) - jednostavan uređaj za izgradnju pouzdanog i izdržljivog kaveza za ojačanje, koji može koristiti osoba bez posebnih tehničkih vještina.

1 Kukičane kuke - pomoćnici stvarnih graditelja

Tehnologija pričvrsnih ventila viskoznih u profesionalnom okruženju prepoznata je kao vrlo učinkovita i ne zahtijeva korištenje skupe i sofisticirane opreme. Ova se operacija izvodi pletivom žicom, debljina koja je u rasponu od 1-2 mm (što je veća debljina građevinske armature, deblji se proizvodi žice moraju koristiti).

Kuka za pletiva - vrlo jednostavan uređaj izrađen od metalne šipke s blago zakrivljenim krajem. Takav zavoj je neophodan za prikladnu žičanu hvat, s kojom su proizvodi za pojačanje povezani jedan s drugim.

Tvornica KDVA su prilično jeftina, mogu se kupiti u bilo kojoj modernoj zgradi. Ali ne uvijek tvornice pogodne za pletenje određenih armatura. Ako je kukica tanka, može se savijati kad se žica učvrsti. Postoje također i situacije kada KDVA zavoji su neprikladni za korisnika.

Nije teško izrađivati ​​domaću kuku za spajanje šipki za ojačavanje, koristeći se u tu svrhu prikladnu metalnu šipku ili zajedničku elektrodu za zavarivanje. U sljedećem odjeljku naučit ćete kako napraviti samostalnu i prilično pouzdanu kukičanu kuku.

2 Samokretne kuke - idealne za male količine posla.

Za proizvodnju KDVA sami trebate sljedeće:

 • dva podloška s maticama, koji su prikladni za promjer do dijela upotrijebljene armature;
 • štap od bilo kojeg čelika (može se koristiti konvencionalno armiranje) debljine oko 7 mm;
 • ručicu iz građevinske lopatice, odvijača ili valjka za boje.

Postupak izrade kukice za pletenje je jednostavan - umetnite štap u ručku i popraviti dobivenu konstrukciju pomoću hardvera. Prije toga pazite na oštrenje vrha štapa. Još jedna suptilnost - presjek šipke trebao bi biti izabran nešto manji od promjera rupice koju koristi ručka. To je posljedica činjenice da potonji u odnosu na šipku za ojačanje obavlja slobodnu rotaciju.

Kada treba obaviti malu količinu rada, može se napraviti još jednostavniju kuku od 4 mm elektrode. Treba biti savijena, izoštriti vrh i zamotati ovaj jednostavan dizajn s trakom (vidi fotografiju). Pomoću takvog KDVA možete pletiti tanku žicu. Teoretski, također je pogodan za rad s debelim materijalom za pletenje. No, u ovom slučaju, ruka kada pletenje će biti vrlo umorna, smanjujući produktivnost procesa.

3 Poluautomatski i automatski KDVA za pletenje velike brzine

Poluautomatske kuke (obično nazvane vijkom) karakteriziraju prisutnost posebne ručke. Obavi translacijsko gibanje, čime se daje rotacija na vrhu uređaja za pletenje. U praksi to izgleda ovako - radnik vuče ručku vijka KVA na sebe, vrh počinje rotirati, žica za pletenje je zategnuta.

Ima smisla nabaviti poluautomatske uređaje i koristiti ih u slučajevima kad je potrebno postići visoku brzinu pletenja elemenata za pojačavanje u velikim količinama. Za potrebe kućanstava nema smisla kupiti ga zbog velike brzine kuke. Načelno, možete pokušati napraviti vijčanu kuku sami. Uzmite čav bez kape, savijte jedan od vrhova i stavite drugu u električni odvijač. Neće biti lako riješiti, ali u načelu to je moguće.

Najsuvremenije učvršćenje za pletiva je automatski pištolj. To nije moguće sami, ali lako je kupiti u hardveru. Istina, cijena takvog uređaja je objektivno visoka. Najčešće ih stječu stručnjaci koji obavljaju velike poslove, uključujući provedbu desetaka tisuća viskoznih šipki za ojačavanje.

Automatski pištolj u jednoj sekundi bez ikakvih poteškoća povezuje jedan čvor - brzina je uistinu jedinstvena. Štoviše, tijekom rada, nećete morati rezati žicu za parenje u zasebne komade. Jednostavno se umetne u uređaj, koji sam snima žicu, izvršava planiranu operaciju, a zatim uklanja dodatne dijelove materijala za pletenje. Automatske kuke mogu se spojiti na električnu utičnicu za kućanstvo. No, najpopularniji mehanizmi s ugrađenim akumulatorima. Mogu se koristiti na objektima gdje nema struje.

4 Tehnologija korištenja pletiva - kratko o glavnom

Metoda parenja gotovo ne ovisi o vrsti kuke koju koristite - domaćoj ili tvornici. Kada koristite konvencionalne i poluautomatske uređaje, potrebno je rezati žicu za vezivanje u segmentima od 300-400 mm, a zatim izvršite sljedeće korake:

 • jedan komad žice je presavijen na pola i omotan oko vezanog armature;
 • kuka prolazi kroz petlju, prianja na drugi kraj materijala za pletenje;
 • uvijanje žice počinje zakretanjem KDVA.

Potrebno je aktivno uvijati mehanizam dok se žica gotovo ne stegne. Zatim lagano pauzirajte i zategnite žicu tako da se povuče, ali ne i slomiti. Sada možete izvaditi uređaj za pletenje i provjeriti čvor za sigurno prianjanje. Provjera je jednostavno - jedna šipka za ojačanje se trga u odnosu na drugu. Šipke ne bi trebale "hodati" ako ste sve ispravno i čvrsto stegnete čvor s kukom.

Pletenje pojačanja. Na iskustvo sudionika portala

Korisnici portala dijele svoje iskustvo u kavezima za učvršćivanje armatura ručno i korištenjem električnih alata.

Kako i kako vezati armaturu? Na prvi pogled izgleda da je odgovor na ovo pitanje jednostavan. Uzmite mekanu žicu za pletenje, pričvrstite i krenite na posao. Ali iskustvo korisnika našeg portala sugerira da čak iu takvoj jednostavnoj vezi postoji mnogo nijansi, od izbora promjera žice do metode vezivanja. Međutim, ove "male stvari" izravno utječu na brzinu rada i konačne troškove. Dakle, iz ovog članka saznat ćete:

 • Je li isplativo vezati kavez za pojačanje s pištoljem za pletenje baterije?
 • Kako napraviti domaću kuku za vezanje rebar.
 • Kako naučiti kukičati rebar.

Spajanje armature s pištoljem za pletenje: pro i kontra

Prva stvar koju svaki razvojni programer razmišlja kada odlučuje sastaviti kavez za pojačanje jest kako ga pletiti. Netko ovdje koristi domaće ili kupljene kuke.

Drugi radije upotrebljavaju kliješta. Ipak drugi vjeruju da će samo rješenje problema riješiti samo kupnju posebnog punjivog pištolja za parenje.

Kao što pokazuje praksa naših korisnika, u većini slučajeva pištolj za pletenje baterije je preskup za običnu gradilištu. Uz visoku cijenu (markirani modeli koštaju između 1.000 i 2.000 dolara), pištolj za pletenje može ponekad usporiti žicu. Štoviše, oprema će morati kupiti posebnu žicu na zavojicama (nije jeftina). Pokušaj "nadmudriti" mehanizam i, nakon što je vlasnička žica završila, da se navlači običnom svitku, dovest će do kvara opreme.

Čak ne savjetujem da pokušavam jednostavno puhati, kupljen na najbližem tržištu umjesto žičane marke. Provjereno. Par takvih "nabijenih" svitaka i prljava, slabo žarena žica će razbiti pištolj za pletenje. Dizajneri su osigurali zaštitu od samoposlužnih potrošnih materijala. Osim razbijanja skupe "igračke", nakon takvog fokusa, automatski se leti iz jamstva.

Unatoč visokoj cijeni automatskog pletenja, na portalu postoje entuzijasti koji ga kupuju ili iznajmljuju.

Volio sam raditi s takvom opremom. Jedan pištolj za pletenje zamjenjuje nekoliko ljudi. Baterije se brzo puni. Samo uspijem mijenjati zavojnicu. Od minusa, napominjem - da, skupo. I pištolj i valjci koštaju novac. Čuo sam da ne možete puzati svaki pištolj posvuda, posebno u uskim mjestima, ali na velikim količinama i profesionalnom uporabom mislim da je to opravdana akvizicija.

Moje teške radnice i volio sam raditi kao pištolj za pletenje, ali zadovoljstvo je skupo.

Još jedan nedostatak pištolja za pletenje, pogotovo u odnosu na naše uvjete građenja, je mogućnost njegovog lomljenja zbog "krivih" ruku radnika ili banalne krađe skupog alata.

Zanimljivo iskustvo člana portala s nadimkom Sinyavinsky. Korisnik je unajmio pištolj i bio je posve razočaran. Prema sudioniku, moć vuče žice je slabo regulirano u pištolju. Žica je zapetljana ili rana na pogrešnom mjestu. Kao rezultat toga, Sinyavinsky je odbio koristiti pištolj za pletenje i angažirao "radnike za pojačanje" koji su vezali okvir kukama.

Zaključak: sa svim prednostima pištolja za pletenje, njegova kupnja ili najam zahtijeva pažljivi izračun - je li to ekonomski opravdano? Dakle, većina godina prije svega dokazana metoda - za kukičanje.

Moji su radnici pleteni kavezi za ojačanje jednostavnim kukičanjem s rotirajućom drvenom ručkom. Cijena je prilagođena - 150 rubalja. I sve vrste automatskih mehanizama, uključujući reverzibilne kuke i upotrebu odvijača - to je tako, samozadovoljstvo. Profesionalci koriste kuke.

O prednostima i nedostacima korištenja tzv. Ojačanja za vezivanje. poluautomatske - kuke s obrnutim i punjivim "šurikovom" s kukom zakačene u spremnik, što ćemo reći u drugom dijelu članka. A sada ćemo detaljnije opisati proces izrade domaće kuke i reći vam kako ispravno pletu rebar.

Kako napraviti domaću kuku za pletiva

1. Kuka može biti samostalno ili kupiti spreman. Cijena izdavanja - 150-200 rubalja. Prednosti kupnje: čelično "tijelo" kuke slobodno rotira u ručki, što znatno ugrožava rad.

Prednosti domaće kuke - možete ga napraviti u 10-15 minuta od onoga što je pri ruci. Na primjer, kuka za pletenje armature je napravljena od nokta na "150", elektroda, armature promjera 8 mm, držača valjka za bojanje, kod kojih je valjak odrezan, ručke s lopaticama itd.

Postoje mnoge mogućnosti. Sve ovisi o mašti i prisutnosti "nepotrebnih" stvari koje se nalaze u kućanstvu.

Napravila sam domaću kuku za spajanje rebar od čelične šipke. Jedan je kraj sjeo na konus na oštreniku i savio štap na dva mjesta. Umjesto ručke, možete staviti komad cijevi, tako da je prikladnije za rad i rukavica nije namotana na uređaju.

Druga inačica samopravljene kuke nudi član portala s nadimkom alexdomm. Da biste to učinili, uzmite staru zupčanik (ako se, naravno, nalaze na farmi) i odrežite jedan pin. Dalje, uzmemo cijev s promjerom od 16 mm, pomičemo ga u njega i izvadimo / zavarimo kraj. Radni dio je izoštren na kotaču za zube ili pomoću "brusilice".

Posebno Po prvi put sam napravio domaću kuku, koristio sam valjak za bojanje, iz kojeg sam odrezao sve "nepotrebne".

Druga mogućnost je da kuka od slomljenog ili nepotrebnog lopatica.

Princip je isti - prekidajte ili odrežite oštricu i brušite radni dio kuke na konusu.

Ja sam napravio kuku od glatkih elemenata "osam". Da biste brzo uklonili kuku iz petlje, pazite da ga izoštrite na konusu. "Tijelo" kuke je savijeno pod kutom od 20 stupnjeva. Tako povećava brzinu rotacije. Za udobnost možete staviti komad crijeva na ručku.

Kako pletiti rebar s redovitim kukičanjem

Ako koristite najjednostavniju kuku, kao na donjoj slici, onda je rad s njim neprikladan. Previsoka brzina, kao da vijak za vijak s odvijačem. Bolje je uzeti kuku na rotirajućoj ručki. Brzina se znatno povećava, nakon što ste napunili ruku, zaustavili ste rastvaranje žice, uvijanje.

Važno je odabrati optimalni promjer žice za pletenje. Previše tankih lomova, čvor je dobar da ne stegne. Previše debeli, 2,4-3 mm, teško pleteni, zglob se brzo umori. Dakle, najčešće korištena vezna žica promjera 1,2-1,4 mm.

Korisnici portala savjetuju - u nedostatku žice za pletenje, uzmite gumu metalnom žicom i spali ga. Iako je ova metoda prikladnija za najstrašniji slučaj, jer goruća guma ispušta crni mirisni dim.

Idite na rebaru za supružnike.

Proces je podijeljen u niz uzastopnih koraka.

1. Prvo rezati snop žice za pletenje u željene dijelove (ako žica nije izrezana u komadiće). Duljina žice je oko 30-40 cm.

2. Preklopimo žicu na pola.

3. Savijte žicu oko prsta.

4. Dobivamo pod pojačanje.

5. Savijte krajeve i umetnite kuku u petlju.

6. Započeli smo uvijati kuku, uhvativši drugi kraj žice.

Izrada kuke za pletiva

Nije poželjno podvrgnuti okvir s velikim brojem ojačanja za zavarivanje. To može uzrokovati koroziju i gubitak kvalitete željeza. Stručnjaci savjetuju povezivanje elemenata monolitne strukture pletivši, što osigurava snagu instalacije. Za pričvršćivanje betonskih konstrukcija od čelika od neopterećenih površina pomoću posebnog alata - kuka za pletiva.

Imenovanje kuke za pribor za pletenje

Uređaj omogućuje praktičnost, brzinu i sigurnost rada. Koristi se za povezivanje okomitih šipki debljine ne više od 2 mm na njihovim sjecištima. Opseg primjene - osnova trake, izgradnja stambenih, industrijskih i administrativnih objekata.

Kukičana kuka lako se izraditi ako znate značajke njegovog dizajna.

Raznolikost kukičanih kukica

Tehnologija rebar bundle je prilično jednostavna. To ne zahtijeva posebne vještine, što je vrlo pogodno za početnike graditelji. Pletenje pojačanja pomaže u učenju algoritma rada, osjetiti optimalnu napetost materijala kako bi se stvorili visokokvalitetni čvorovi. Postoji nekoliko vrsta uređaja.

Jednostavan dizajn

Jednostavne kuke olakšavaju hvatanje petlji. Alat izgleda poput šipke s zakrivljenim vrhom za prianjanje žice i prikladne ručke s ugrađenim ležajem. Oblik šipke ima nepravilni zavoj. Unatoč činjenici da je uređaj ručno zakrenut, može se razviti velika brzina i čvrsto zategnuti žicu.

Jednostavne kuke pogodne su za kućnu upotrebu, osobito ako trebate obaviti malu količinu posla. Brzina uvijanja je ista kao i odvijač. Pletenje pribora kao što je miješanje boje u limenku s posebnom drvenom lopaticom. Alat ima niz pozitivnih osobina:

 • niske cijene;
 • jednostavna operacija;
 • pogodna za teško dostupna mjesta.

Vijak kuka

Vijčane kuke su poluautomatske, jer zatežu petlje s kuka na vrhu u obliku bušilice s fiksnom ručkom. Oni imaju drugačiji dizajn i uvelike olakšavaju monotono djelo gospodara. Da čvrsto stegnu čvor, morate napraviti nekoliko naprijed kretanja na sjecištu šipki.

Proces se vrši okretanjem vrha s crnim zupčanikom kada snažno pritisne ručku. Oprema za proizvodnju pletiva, ima drugačiji naziv - reverzibilna. Ima nekoliko prednosti:

 • trajnost;
 • jednostavnost korištenja;
 • velika brzina

Pištolj za pletenje

Ovaj dizajn karakterizira visoka produktivnost, stoga se koristi u velikoj konstrukciji. Uređaj je potpuno automatiziran, radi iz napajanja ili pomoću baterija. Napunjen je žicom, koja je namotana na posebnoj zavojnici.

Načelo rada je kako slijedi: pištolj za pletenje dokova sa željenim elementom i pritisnite okidač. Za nekoliko sekundi, žica je namotana, uvučena u čvor. Napetost je ujednačena. Za rad s alatom potrebna je žica određenog promjera i krutosti. Inače, oprema može propasti.

Izbor alata za pletenje ovisi o namjeni korištenja i značajkama instalacije. Može se koristiti ne samo za metal, već i za armaturu od staklenih vlakana, koji je pleten s žičanom žičanom žicom, plastičnim kravama, stezaljkama ili plastičnim spojnicama. Ovo je suvremeni materijal s pozitivnim svojstvima:

 • otpornost na koroziju;
 • vlačna čvrstoća;
 • niska toplinska vodljivost.

Izraditi kuku s vlastitim rukama

Domaća kukičana kuka za armature je mala. Ne zahtjeva puno vremena za proizvodnju. Rebar se sastoji od dva glavna elementa: osnovica, koja je radni dio i ručka. Može se napraviti na dva načina.

Na temelju elektrode za zavarivanje

Za ugradnju proizvoda trebat će vam sljedeći materijali:

 • Elektroda za zavarivanje ili čelična žica promjera 3-4 mm.
 • Komad tankog crijeva ili ručke iz korištene građevinske lopatice.

Dizajn se vrši na ovaj način:

 • Crijevo se koristi za izradu ručke uređaja prema veličini štapa.
 • Dijelovi se pričvršćuju zajedno s epoksi smolom.
 • Radni dio je savijen pod kutom od 900 na udaljenosti od 6 cm od ručke. U izgledu, to nalikuje rockeru.
 • Vrh koji nije duži od 2 cm je lučno oblikovan.
 • Prije stavljanja u pogon stavlja se kukičana kuka.

Na temelju rebar

Da biste napravili uređaj za pletenje, trebat će vam:

 • Komad čelične žice promjera 7-8 mm.
 • Stezaljke: šesterokute i podloške odgovarajućeg promjera tako da se mogu montirati na šipku.
 • Stara olovka iz bilo kojeg ručnog alata: odvijači, valjak za bojanje.

Proces proizvodnje je isti kao u prethodnom slučaju. Samo držač je pričvršćen na bazu s isječcima. Treba zadržati slobodnu rotaciju oko baze.

Značajke tehnologije kukičanja

Pletenje rebar je prilično jednostavna tehnologija. Predlaže mnoge načine da se udaju:

Glavne metode montaže su sljedeće:

 • Formiranje jedne petlje preklapaju se s poštivanjem duljine nametanja grančica.
 • Formiranje dvije petlje za montažu stražnjice.

Za svaku vrstu metala koristi se određeni brand montažnih šipki. Najjednostavnija i često korištena je prva metoda. Radnje se izvode u ovom redoslijedu:

 • Žica za ojačavanje je prešana u komade - do 30 cm duge.
 • U radu morate koristiti fleksibilan, elastičan materijal koji nije rastrgan. Ova svojstva imaju pečeni profil promjera 1 mm.
 • Prazno je presavijeno pola i omotano oko šipki armature.
 • Kuka se prolazi kroz petlju.
 • Alat snima krajeve žičane šipke.
 • Izvršite rotacijsko kretanje za pričvršćivanje žice. Ispada 2-3 zavoja.
 • Pažljivo držite čvor kako ne biste prekidali.
 • Izvucite kukičanu kuku.
 • Glavna stvar - nemojte dugo zavijati.

Provjerite jačinu veze. Da biste to učinili, ne morate dodirnuti žicu. Dovoljno je premjestiti šipke za ojačavanje. Moraju se čvrsto držati jedno drugome.

Pletenje pojačanja na drugi način izvedeno je kako slijedi:

 • Duljina naslona za ruke je savijena na pola.
 • Jedna trećina udaljenosti od petlje pada, ponovno zavoja.
 • Pokrijte zglob. Petlja je s jedne strane, slobodni krajevi - s druge strane.
 • Kuka je umetnuta u petlju, zakačite savjete, povucite.
 • Elementi su zakrivljeni zajedno s petljom u nekoliko zavoja.

Pletenje rebar zahtijeva pridržavanje određenih pravila u skladu s normama SNiP.

Kuka za spojnice za pletenje

Kuka za pletenje armature - uređaj koji omogućuje smanjenje složenosti rada na spajanju armaturnih šipki u jednom dvodimenzionalnom ili trodimenzionalnom dizajnu. Kavez za metalnu armaturu koristi se prilikom izlijevanja monolitnih betonskih konstrukcija: temelja, zidova, stropova, oplate. Knit izvodi mekanu žicu koja ima visoku duktilnost i vlačna čvrstoća.

Dizajn uobičajene kuke

Najjednostavnija kuka s rebarom je metalna šipka zakrivljena na kraju u obliku kuke za prikladno zahvaćanje žičane petlje. Sam štap ima zakrivljen oblik koji, zajedno s ležajem ugrađenim u ručku, omogućuje brzu rotaciju, zbog čega se žičana petlja omotana oko veze za pojačanje stegne, pričvršćujući šipke za ojačavanje.

Vijčana kuka

Vijak za spajanje armature - mehanizirana verzija uobičajene kuke. Načelo rada je slično: zbog rotacije vrha kuka, petlja je zategnuta. Razlika je u tome što rotacija na vrhu se prenosi preko crvnog zupčanika tijekom translacijskog gibanja ručke učvršćenja gore i dolje. Brzina vezivanja kada koristite mehaniziranu kuku je više, cijena je nešto veća, stoga, s velikom količinom posla, njegovo stjecanje je prikladno i omogućit će vam uštedu vremena na vezivanju rebar.

Oružje

Prilikom izrade velikog objekta monolitnog betona, volumen vezivanja je tako velik da ima smisla kupiti vezivo pištolj. Posve je mehanizirao ovu operaciju: unaprijed se uvlači u pištolj spiralu žice, kada je veza pletena, pištolj navlači žicu, zateže i zakreće petlju, a zatim prekrije višak. Potrošnja žice s ovom metodom pletenja je nešto veća, ali napetost žice je jednolična. Brzina rada je puno veća nego kod pletenja jednostavnim kukičanjem. Pištolj za pletenje je skup alat, stoga je njegova kupnja i uporaba prikladni samo za velike količine posla.

Kuki za pletenje pribora učiniti sami

Nije potrebno izgraditi temelj male kuće ili oplate za kupnju alata, moguće je sami napraviti kuku. Možete rukovati s valjkom za bojanje i saviti ga pod pravim kutem, lagano izoštriti kraj i oblikovati kuku. Za mehanizaciju procesa, možete napraviti šipku potrebnog oblika iz šipke, elektrode za zavarivanje ili dugog nokta i popraviti improvizirani pričvrščivač u odvijaču.

Mating tehnologija

Žica je izrezana na komade od oko 40 cm, savijati ih na pola u obliku petlje. Pripremljena žica je petlja petlje prema naprijed petlje ispod raskrižja armature i podignuta, slobodni krajevi postavljeni su na vrh i zakačeni na petlju. Ispod dobivenog kuke za kukice za pričvršćivanje i okrećite ga na takav način da žica oblikuje zavoj i izvadi armaturne šipke.

Za osobito važne spojeve, žica se može nekoliko puta lagano ranu oko rešetkastih raskrižja, a zatim na isti način zavrti rezultirajuću petlju.

Kuki za pletenje pribora učiniti sami

Ako je planirana izgradnja zgrade, onda će se u svakom slučaju pojaviti pitanje potrebe za izgradnjom zaklade. Najčešće takav okvir zahtijeva pojačanje, čime se poboljšavaju karakteristike čvrstoće i snažno jačaju betonsku smjesu, čineći strukturu stabilnom i pouzdanom. Pojačanje se može izvesti zavarivanjem ili ručno. U potonjem slučaju, potreban vam je poseban uređaj koji možete sami raditi. Kako napraviti kuku za pletenje armature učiniti-to-sami reći ovaj članak.

Što je kukica za pletiva i njegove vrste

Za pletenje okova s ​​vlastitim rukama primijeniti posebne alate. Jedna od vrsta takvog alata je posebna kuka. Prikladna je i jednostavna za stezanje žice koja spaja armaturu. Obično kuka ima određeni oblik i izrađen je od metala, a za praktičnost rada s njom opremljen je ručkom. Može se kupiti u trgovinama građevinskim materijalima, a to je lakše to učiniti sami, znajući značajke oblika alata.

Kuka za pribor za pletenje je nekoliko tipova:

 • Jednostavan uređaj (domaći ili kupljen);
 • vijak;
 • Polu-automatski.

Odvojeni pogled na učvršćenje za pribor za pletenje je poseban uređaj u obliku pištolja. Uz to, možete brzo izraditi okvir za pojačanje jer brzina pletenja takvog alata iznosi do 1 čvor u sekundi.

Nema potrebe za rezanjem žice u zasebne dijelove, sam uređaj skida krajeve i obavlja čvor na traženom mjestu. Osim toga, prisutnost baterije čini ga mobilnim. Automatska kuka za ojačanje najpotrebnija su od profesionalnih graditelja, koji često moraju obavljati poslove vezane za instalaciju armaturnih konstrukcija.

Domaća kuka

Samopravna kuka može se koristiti za male količine posla, budući da je teško izraditi velike količine s takvim uređajem.

Vrlo je jednostavno izraditi vlastitu kuku koja je optimalno prikladna za specifične parametre buduće armature. Da biste to učinili, možete koristiti uobičajenu elektrodi za zavarivanje čija debljina mora biti najmanje 4 mm. Možete upotrijebiti drugi materijal, sve dok je dovoljno elastičan i mekan.

Da biste stvorili takav uređaj, trebate zalihe:

 • Čelična šipka, čija duljina iznosi 15-20 cm, promjer poprečnog presjeka od 5 do 6 mm;
 • Dva šesterokutna matica i dva pranja, čiji je promjer malo veći od armature i mogu se dobro nositi na šipci;
 • Ručica od starog odvijača bez obzira jesu li valjci.

Matice i podložni nosači koriste se kao ručice na šipci kako bi se spriječilo da se vješaju tijekom rada. U ovom slučaju ručka oko štapa treba slobodno rotirati i bez prepreka. Druga strana šipke treba izoštriti, savijena, kao što je prikazano na slikama.

Pletenica s takvim prikladnim alatima je jednostavna i brza, dok je dovoljno izdržljiva i svi ga mogu napraviti.

Vijak kuka

Takav je alat lakše kupiti u specijaliziranoj trgovini nego sami. Na neki način, također je poluautomatski, jer njegova ručka osigurava rotaciju vrha zbog svojeg posebnog rasporeda. Kada se to dogodi, kretanje naprijed kuke. Ako ga povučete prema vama, žica se stegne okretanjem vrha. To ne zahtijeva primjenu velikih napora, a parenje armature se brzo događa. Takav alat je vrlo prikladan i jednostavan za korištenje, ali nije jeftin i njegovo stjecanje opravdano je velikim količinama posla.

Poluautomatski uređaji

Jedna od mogućnosti za samostalnu proizvodnju poluautomatskih alata za rad s armaturama može se smatrati kuka, koja je čavao, s ošišanom glavom i kutom savijenim prema određenom principu, koji je umetnut u odvijač.

Kuka izrađena u ovom stilu prilično je praktična i jednostavna za korištenje, a također osigurava brzinu rada.

Tehnika pletenja

Kada koristite jednostavnu kućnu kukičanu tehniku, uključuje se sljedeće radnje:

 • Žica, koja će biti element za pričvršćivanje, izrezana je na komade od 30-40 cm;
 • Svaki je komad presavijen dva puta i primjenjuje se na mjesto križanja. Pričvrstite dno, lagano podignuvši rub žice;
 • Kraj kuke je umetnuta u rezultirajuću petlju, a drugi kraj je savijen na stražnjoj strani alata;
 • Zatim, čvrsto držeći alat u ruci, obavite kružnu rotaciju, što uzrokuje da se grančice okreću među sobom;
 • Nakon što se traži potreban broj okretaja, kuka se izvadi.

Pletenje pomoću kuke za vijak izvodi se na isti način, ali umjesto rotacije ručka se povuče na sebe, što aktivira okretni mehanizam kuke.

Neke značajke

Čelik s niskim udjelom ugljika najbolji je za pletenje. Teško je deformirati, a ako je potrebno, može se žariti, što će poboljšati svojstva materijala. Da bi se osigurala optimalna razina fleksibilnosti, promjer žice je odabran na oko 1,5 cm. Prilično tanak - brzo će se suziti i deblji - ne može savijati po potrebi.

Prikladan i jednostavan alat koji nije tako teško učiniti s vlastitim rukama - kuka za pletenje pojačanja pomoći će vam brzo i bez napora kako bi napravili potrebnu strukturu koja će poboljšati snagu i izdržljivost temelja. To će poboljšati parametre izdržljivosti i pouzdanosti kuće.

Da biste razumjeli načelo rada i steći neko iskustvo u praksi, to možete učiniti samo ako pokušate vezati rebar vlastitim rukama pomoću kukice. Ovaj jednostavan i zanimljiv proces postaje još čudesniji i zabavan ako koristite neovisni uređaj. Nakon što ste odlučili vezati pojačanje na ovaj način, trebate odabrati vrstu kuke za pletenje, ovisno o parametrima budućeg dizajna.

Kako kukati za početnike

Kako vezati kavez za ojačanje za temelje

Budući da je kostur temelj temelja, čija kvaliteta određuje čvrstoću cjelokupne strukture kao cjeline, vezanje ojačanja i, posebno, metoda izrade tih djela, od velike važnosti za određivanje kvalitete i pouzdanosti strukture. Snaga građevine i sposobnost izdržavanja utjecaja na okoliš izravno ovise o tome koliko su dobro povezani elementi za pojačanje: o vrsti armature i njegovoj količini koja se koristi za polaganje temelja, načinu vezanja šipki.

Kako vezati pojačanje za temelje

Odabir šipki za gradnju

Glavni pokazatelj koji određuje uporabu određene marke ojačanja na danoj podlozi smatra se promjerom. Deblji štapovi će nositi više napetosti i drugih opterećenja. Promjer je određen u konstrukciji strukture na temelju pokazatelja podizanja tla, planirane težine strukture. No, ne svi se strogo pridržavaju građevinskih projekata, ali netko ih općenito ne čini. Koje šipke koristiti ako se gradnja provede bez projekta?

Za gradnju kuće pjene, toplinskih i plinskih blokova, prikladna je mala kućica, garaža, šipke pogodne za promjer od 12 mm. Nije dopuštena uporaba šipki promjera manjeg od 12 milimetara pri postavljanju temelja.

Ako se planira izgradnja velikih, velikih zgrada, osnovna baza se pojačava šipkama velikog promjera. Prilikom planiranja konstrukcije pazite na klasu šipki. U privatnoj gradnji prikladna je klasa A-3. Takav metal, čak iu hladnom stanju, savijen za 90 stupnjeva bez posljedica. Koristi se, ali mnogo rjeđe, i štapići klase A-2, savijanja 180 stupnjeva u hladnom stanju. O tome kako uliti temelje, pročitajte ovdje.

Spojimo krajeve žice s kliještima

Sustavi za uvezivanje okvira

Za temelj, armatura može biti pletena bilo ručno ili polu-automatski.

Ako pletite rukama, trebali biste upotrijebiti posebnu kuku ili kliješta. Vezuju štapove na mjesto njihovog prijelaza s uobičajenom žicom s presjekom od 0,8 do 1,2 mm. Za snop, žica je presavijena na pola, omatajući grančice oko nekoliko desetaka centimetara dvostruke žice. Zatim se krajevi okovanih oko šipki za ojačanje trebaju uvijati zajedno s kliještama.

Ako se veza šipki za armiranje vrši pomoću vezne kuke, postupak izgleda ovako: žica se dvaput uvlači, prolazi ispod crosshaira, petlja se stavlja na kuku, a drugi kraj se također stavlja na kuku, a zatim počinju okretati alat. To dovodi do pooštravanja veze.

Kukičasta kuka može se zamijeniti vijkom. Kuka za vijak također okreće žicu, ali za to je dovoljno samo povući ručku.

Mora se priznati da je manualno pletenje armature dosta dugo i puno energije. Lakši način vezivanja kaveza za pojačanje je korištenje pištolja za pletenje.

To uvelike pojednostavljuje proces samog estriha i značajno smanjuje vrijeme potrebno za izvođenje ovog postupka. Na kravatu jednog komada armaturnih šipki, sa

prisutnost pištolja za pletenje troši se najviše dvije sekunde. Da biste upravljali uređajem, samo trebate pritisnuti gumb okidača. Uz sve prednosti takve opreme, jedini značajan nedostatak je visoki trošak. Od tisuću dolara i više. Pištolj za pletenje neophodan je za izgradnju većih zgrada i konstrukcija, a upotreba je na niskim zgradama iracionalna.

Video - vezivanje rebar

Video - kako za kukičanje rebar

Vidi također:

 • Kuka za spojnice za pletenje
 • Izračun ojačanja za temelje
 • Koje pojačanje upotrijebiti za temelj
 • Izgradnja baze za produžetak kuće

Kako pletiti armaturni armaturu - vodič za početnike

Trošak izgradnje temelja buduće zgrade je najskuplji dio proračuna gradnje. Ovdje je temeljito potrebno u svemu - naposljetku, snaga cijele kuće ovisi o kvaliteti temelja. Ojačanje čini temelj strukture praktički neranjivim od intersekcijskih gibanja tla i stoga se koristi gotovo svugdje.

Ovaj članak opisuje kako popraviti ojačanje prilikom postavljanja okvira na temelj, o prednosti pletenja armature preko zavarenog metode. Opisano kako plesti armaturu za temelje pomoću posebne kuke. S obzirom na potrebne savjete i preporuke za početnike monolithiku, u vezi ove faze rada.

Pletenje ili zavarivanje

Prije lijevanja betona, unutar oplate, sastavljen je okvir ojačanja. Metode pričvršćenja šipki su različite:

 1. plastične stezaljke;
 2. zavarivanje;
 3. zatezanje žicom za pletenje.

Učvršćivanje armature s plastičnim stezaljkama, blago rečeno, izaziva skepticizam među iskusnim stručnjacima. Neodlučnost od plastike, uzrokuje njegovu upotrebu, u nekim slučajevima, prilikom lijevanja krutih vodoravnih površina i uz uporabu armature od staklenih vlakana.

Zavarivanje značajno povećava troškove i usporava proizvodni proces kaveza za ojačanje za temelje. Uvjeti za kvalitetu zavarivanja su ovdje visoki i mora ih ispuniti dobar stručnjak. Dobar stručnjak zauzima dobar novac za svoj rad. Pogotovo za pomicanje sa strojem za zavarivanje i kuhanje okvira iznutra je krajnje neugodan, i stoga sporo. Osim toga, s obzirom na nova istraživanja, u kojima se ispostavilo da se zavarivanje prekida kada je beton pod stresom, izvedivost procesa zavarivanja armature za temelj postavlja se u veliko pitanje.

Spajanje armature žicom za pletenje je najbolja opcija prilikom postavljanja okvira za temelj. Žica u ovom slučaju zadovoljava sve potrebne uvjete: brzo i jednostavno ga pletite, stezaljke su jake (okvir je stabilan i ne popušta), dobra otpornost na kidanje i rastezanje.

A ako su ispunjeni svi zahtjevi - nema potrebe tražiti drugo rješenje. S obzirom na to, većina monolitnog rada na temeljima temelja obavlja se vezivanjem žice na okvir.

Od pletene žice

Proces parenja kuka za pojačanje za temelje - izuzetno turobna i dosadna vježba. I zašto ne biste samo uspjeli ubrzati ili olakšati:

 • modernizirati kukičanu kuku;
 • mehanizirati postupak s odvijačem;
 • koristite poseban pištolj za vezivanje žice.

Modernizacija kuke leži u činjenici da se daju razni, ponekad i bizarni oblici. Ručka ove kuke može se okretati oko radnog dijela. To, usput, nije lišeno značenja - iskusni obrtnici ne koriste kupljene kuke, već ih sami rade - "za sebe".

Mehanizacija s odvijačem. Dalje: s brusilicom, radni dio je odsječen od kukice, pričvršćen je u uložak od odvijačem i uz pomoć pomiče žicu.

Vrh misao - pištolj za parenje. Žica u njemu se pomiče duž zakrivljenog utora, za 2-3 zavoja pokriva zglob šipki i okreta s posebnim zupčanikom. Nakon završetka procesa, sam pištolj smanjuje žicu. Stupanj napetosti čvora je podesiv, vezivanje traje 1-2 sekunde po spoju.

Čini se da je sve dobro, prikladno i brzo, ali je cijena takvog pištolja izuzetno visoka. Nije profitabilno kupiti ga za jednokratni temelj privatne kuće. A ako uzmemo u obzir prekomjerno nanošenje žice za pletenje i nemogućnost upotrebe pištolja u nekim dijelovima unutar okvira, njegova upotreba nije tako primamljiva.

Korištenje raznih metoda za vezanje kaveza za ojačanje temelja ima svoje prednosti i nedostatke. Najbolji način za određenog zaposlenika odabran je eksperimentalno. Brzina parenja u svim slučajevima je otprilike jednaka. U svakom slučaju, sposobnost za kukičanje ostaje najpopularnija stručnost među stručnjacima.

Važno je! U specijaliziranim timovima postoji velika potražnja za radnicima koji brzo i učinkovito pletu kaveze za pojačanje za temelje. Materijal prikazan u ovom članku i videozapisu pomoći će vam da naučite osnove pletenja za početak monolita i steknite vještine ove tražene profesije.

Metode parenja armature

Postoje mnoge mogućnosti za vezivanje pojačanja na temelj, kojemu je prikladnije, razmotriti neke od njih:

Prva metoda: savijati žicu na pola; natrag dolje jednu trećinu dužine petlje i opet savijati; pokrivamo spoj armature, tako da je petlja na jednoj strani zgloba, a dva slobodna kraja s druge; umetnite kuku u petlju, držite ga s drugom rukom i lagano istegnite krajeve žice. Okretanje kuka mi kuka na njihove slobodne krajeve i uviti ih zajedno s petlja za 3-5 zavoja. izrezati višak ili savijati.

Druga metoda: savijanje na pola komada žice; ih omatamo na dnu armature; kuka petlja; umetnite preostale slobodne krajeve u kuku i savijati; okrenimo sve zajedno sve dok ne uskočimo spoj šipki.

Treća metoda (najčešća): savijanje na pola komada žice; ih omotamo stražnjicom šipki dijagonalno; umetnite kuku u petlju i protežu se, drugi kraj je isti kao u drugom slučaju, savijamo se preko zavoja kuke; Sada izvucite kuku i istodobno pomaknite u smjeru kazaljke na satu.

Treća mogućnost pričvršćivanja kaveza za pojačanje na temelj je najpoželjnija: jača i uredna veza. manje umora na poslu i brzinu, kada postignete određenu vještinu, brzo. Razmislite o procesu pletenja okvira u detalju s pokaznim videom.

Kako plesti armaturu za temelje

Pletenje žice može se kupiti u spremištu ili izgorjeti neželjenu gumu za automobile (u procesu sagorijevanja, žica namijenjena za ojačanje gume, opekline i nužna za pletenje, mekoću i fleksibilnost). Žica odrezana na komade od 30 cm.

Armatura za kosturnu napravu (u pravilu, s presjekom od 10-16 mm) prvo se izrezuje na segmente određene duljine. Zatim se povezuju pojedini elementi okvira. Kada se spajaju okomiti čvorovi, koristi se cross-mudra dijagonalna metoda. Ako je potrebno paralelno vezati armaturu (za produženje okvira), napravljeno je preklapanje od najmanje 25 cm, broj čvora na ovom spoju treba biti najmanje tri.

Nastojimo izvesti većinu ovih djela izvan oplate, na slobodnom prostoru. Unutar oplate, samo vezanje pojedinih elemenata okvira - njegovo produljenje i kutna povezanost.

Važno je! Pri zatezanju zgloba armature - pokušajte pronaći prosječnu vrijednost napetosti. Nije preporučljivo otpustiti i ojačati armaturu. Ako ne uspijete, okvir će postati tanak i može se "razviti", povucite ga - čvor će prsnuti tijekom uvijanja ili prijevoza.

Ovdje, u principu, to je sve. Ovaj rad nije osobito težak, brzina i kvaliteta pletenja dobivaju se na praktičan način. Ako imate pitanja o stadijima procesa - pogledajte videozapis.

Sposobnost pletenja pojačanja pomoći će uštedjeti kada se temelje nezavisne uređaje. A ako proces učenja ide vrlo dobro i određene vještine se pojavljuju, onda pitanje privremenog ili trajnog zaposlenja može se ukloniti iz dnevnog reda. Uostalom, svaki tim monolita rado će se obratiti stručnjaku koji je sposoban kvalitetno i brzo brusiti rebar.

Kako pletiti pojačanje za shemu zaklade s fotografijama i videozapisima

Tehnologija izgradnje temelja sastoji se od nekoliko glavnih faza: označavanje, kopanje rovova, postavljanje pješčane i šljunčane opreme, montažu oplate, pletenje okvira od armature i lijevanja betona. Sve faze moraju se provoditi u skladu s potrebnim zahtjevima i kodovima građevine, budući da je temelj temelj strukture, a najmanja pogreška u procesu njegove izgradnje može značajno smanjiti vijek trajanja.

Posebno mjesto u izgradnji temelja igra parenje armature, pravilno spojeni okvir čini strukturu što je izdržljiviji moguće. Takav temelj se ne boji vanjskog utjecaja i ne praska u najmanjem zamahu tla. Stoga ćemo u ovom članku detaljno analizirati pitanje: kako ispravno ojačati temelje?

Načini spajanja spojeva

Razmotrite osnovne metode spajanja armature za temelj. Iskusni graditelji prakticirali su četiri osnovna načina vezanja pojačanja za montažu različitih okvira i rešetki:

 1. zavarivački elementi;
 2. vezivanje ojačanja žicom;
 3. preklopni spoj
 4. mehaničko spajanje armature čeličnim spojnicama.

Sve metode imaju svoje pro i kontra. U izgradnji malih kuća najčešće se instalira armaturni kavez zavarivanjem ili pletenjem armature žicom.

Knit ili kuhati rebar

Usporedba ovih dviju metoda nije sasvim točna, budući da su to različite tehnologije, ali ipak postoje situacije u kojima bi odabir između tih metoda pomogao uštedjeti vrijeme i novac bez oštećenja snage strukture.

Spajanje armature uz pomoć zavarivanja jedan je od najučinkovitijih načina, ali uporaba ove vrste armature nije uvijek prikladna. Najčešće se koristi za ugradnju velikih okvira za višekatne zgrade i teške cigle.

Nedostaci veze ojačanja zavarivanjem:

 • potrebno je profesionalne vještine ili ćete morati pribjeći uslugama zavarivača, što će značajno utjecati na troškove strukture;
 • smanjenje snage proizvoda ojačanja na mjestima zavarivanja;
 • sposobnost korištenja, na primjer, jedne od najpoželjnijih razreda za ojačanje A-400 (A-III) ne može se spojiti zavarivanjem, ojačanje staklenih vlakana ne može se zavarivati;
 • mogućnost oštećenja zglobova tijekom rada na zbijanju betonskih vibratora.

Prilikom izgradnje privatne kuće, kupelji ili druge strukture, najbolje je koristiti pletenje armature uz pomoć žice.

Prednosti i nedostaci vezivanja žica

 • brzina rada - lako i brzo pletu pojačanje žicom, ali s manualnom tehnikom pletenja, proces postaje vrlo intenzivan za rad;
 • lako je ukloniti nedostatke - okvir za temelj ne bi trebao biti savršeno glatko, ali ipak lagano odstupanje ili slom tijekom veze za zavarivanje, a vi ćete morati pribjeći dodatnim operacijama, kao što je korištenje brusilice za uklanjanje puknutog zavarivanja, au slučaju žičane pletiva ne možete ni razbiti žicu navijanje na vrhu njene nove;
 • parenje može biti učinjeno izravno u oplatu;
 • niske cijene u odnosu na zavarivanje;

Glavni nedostaci pletenja armiranjem žicom su neizvjesnost nastale strukture.

Skupljena struktura ima dobru čvrstoću, ali kada se kreće, na primjer, kada je uronjena u oplate, snaga se gubi, taj je učinak osobito vidljiv na ojačanju staklenih vlakana. Činjenica je da ojačanje, savijanje, mijenja napetost u mjestima parenja, pa cijela struktura počinje hodati, a instalacija ojačanja postaje teška.

Alat za vezanje rebar

Žica može biti pletena različitim tehnikama i korištenjem različitih alata.

Pletenje alata i uređaja:

 • kuka;
 • improvizirana sredstva:
  • domaće kuke;
  • odvijač za grlo;
  • čelična šipka promjera oko 50 mm i dužine 250 mm;
 • pištolj za pletenje;
 • kliješta ili kliješta.

Kuka za spojnice za pletenje

Pletenje s kukom za pohranu ima dva nedostatka:

 1. ručni rad;
 2. treba dobiti ruku za dobru brzinu.

Kuka za spojnice za pletenje

U pravilu, takve kuke imaju prikladnu plastičnu ručku, vrh čeličnog alata i praktičnost u radu, a troškovi su u granicama od 1000 rubalja.

U trgovinama također možete pronaći automatske kuke za pletiva, iako se recenzije o njima razlikuju. Mnogi kažu o malom resursu, a drugi da žica s debljinom od više od 2 mm, ovaj alat se pomiče s poteškoćama. Postoje pozitivne recenzije.

Domaći kukičanski krak

Izgraditi kupalište? Morate vezati mali okvir, ali ne postoji alat pri ruci? Možete napraviti domaću kukičanu kuku od improviziranih sredstava.

Domaći kukičanski krak

Materijal za takvu kuku može poslužiti kao čelični komad žice od prikladnog promjera, običnih noktiju ili drugih materijala. Kao ručica, možete koristiti različite cijevi ili napraviti drvenu ručku.

Kukičani odvijač

Za automatizaciju procesa pletenja, možete upotrijebiti odvijač s domaćom kukom, što je lako napraviti od nokta škriljevca.

Zavijte odvijač za armaturu

Takav uređaj omogućuje vam ubrzavanje procesa, a pomoću ručice zakretnog momenta alat se može podesiti tako da napetost snopa bude maksimalna i žica se neće slomiti.

Oružje

Građevni pištolji za pletenje rebarom najbrži su i najprikladniji način za montažu kaveza za ojačanje temelja, ali visoka cijena ovog tipa alata čini ovu opciju prikladnu samo za velike konstrukcije. Trošak pištolja za pribor za pletenje kreće se od 30 000 rubalja.

Pištolj za pletenje pribora u radu

Brzina rada s takvim alatom može doseći i do 2 sekunde za 1 čvor.

Žica za pletiva

Najvažniji alat za povezivanje temeljnog okvira je žica, a snaga strukture, brzina rada i ušteda troškova ovise o izboru.

Žica za pletenje izrađena je od čelika s niskim udjelom ugljika prema GOST 3282-74 - "Žica od nehrđajućeg čelika opće namjene. Tehnički uvjeti.

Postoje i zahtjevi za promjer žice za promjer armature:

 • za pojačanje ∅ do 12 mm žica za pletenje ∅ 1,2 mm;
 • za ojačanje kaveza ∅ 16-18mm, koristiti žicu ∅ 1,6 mm;
 • za armatura preko ∅ 18mm, žica ∅ 2mm ili 2x1.2.

Metode i sheme za pletenje ojačanja žicom

Moguće je pletiti žicu na različite načine prema različitim shemama. U pravilu se ne razlikuju mnogo s obzirom na ekonomiju i snagu udisanja. Glavna razlika u udobnosti, način na koji vam se sviđa više i ta upotreba.

Najlakši način

Ova metoda je svakako najprikladniji i najčešći način pojačanja ručno pletiva, recenzije o tome na internetu također su samo pozitivni.

 1. uzeti žicu željene duljine i savijati ga na pola;
 2. savijena žica ponovno je savijena, ali ne u potpunosti, ali kako bi se dobila udica;
 3. stavili smo žicu ispod prikladne spojnice (vidi sliku);

Shema kako pletiti pojačanje za temelje

 • umetnite kuku u petlju i uhvatite slobodni kraj žice;
 • napraviti jedan zaokret, držeći slobodni kraj;
 • Sada možete uviti žicu, povlačenjem kuke na sebe.
 • Detaljnije i jasnije ova metoda prikazuje se na videu na kraju članka. U skladu s ovom metodom, možete pleteni pričvrsni vijak ručno i poluautomatski pomoću odvijača.

  Fotografska dodatna armatura

  Mali izbor od 10 fotografija na vezivanje armature za temelj.

  Pojačanje video parenja

  Ovaj video opisuje kako brzo pletiti pojačanje za temelje. Razmatraju se dva različita načina rebara:

  • pomoću kuke;
  • pomoću odvijača s domaćom mlaznicom šiljastog nokta.

  I na kraju, ako ne znate pletiti pojačanje za temelje, pokušajte improvizirati i izraditi vlastiti način plakanja.

  Kuka za spojnice za pletenje

  Izgradnja je neraskidivo povezana s provedbom pojačanja. Ojačani temelji i podovi ojačani okvirom osiguravaju pouzdanost i dug životni vijek zgrade. Ojačani beton ima povećanu marginu sigurnosti, sposoban je izdržati značajna opterećenja i održava integritet već desetljećima. Za izradu pouzdanog prostornog okvira, kuka za pletenje za armiranje je nezamjenjiv alat. Lako je pričvrstiti za pribor za pletenje vlastitim rukama ili pomoću kupljenog učvršćenja.

  Što je kukičana rebar

  S malom količinom rada na betoniranju, čelične šipke smještene su u okviru oplate, punjene betonom. Međutim, kada se pojačavaju velike temeljne konstrukcije, izgrađen je prostorni okvir čeličnih šipki. Šipke su ravnomjerno raspoređene po čitavom prostoru. To omogućuje armiranom betonu da ravnomjerno opaža opterećenje i povećava čvrstoću građevinskih konstrukcija.

  Pletenje armature za temelj zavarivanjem

  Povezivanje pojedinih elemenata metalne armature može se napraviti na različite načine:

  • pomoću električnog zavarivanja. Unatoč povećanoj brzini učvršćenja dijelova armaturne rešetke, materijal se pregrijava u zglobnoj zoni, što razbija svoju kristalnu strukturu i može uzrokovati pucanje pod utjecajem opterećenja. Zavarene sekcije također su osjetljive na korozijske procese koji nepovoljno utječu na čvrstoću i izdržljivost metalne konstrukcije;
  • uz upotrebu posebnih stezaljki izrađenih od elastične plastike. Oni mogu značajno smanjiti trajanje pletiva, ali imaju ozbiljan nedostatak. Plastika u hladnoj sezoni gubi svojstva čvrstoće. To je razlog slabljenja određenih područja vezivanja i lomova stezaljki prilikom pomicanja po armaturnim šipkama;
  • pomoću kukica za pletiva. Ovo je prilično jednostavna metoda fiksacije, koja ima visok stupanj pouzdanosti. Za obavljanje posla morate rezati žicu u potrebnoj količini. Za montažu rešetke koristi se posebna žica za vezivanje, kojom se šipke koriste na mjestima sjecišta. Kako bi se pojednostavio učvršćenje, koristi se kuka armature - alat za pletenje s jednostavnim načelom rada.

  Stručni graditelji u provedbi mjera za pojačanje koriste različite uređaje za pletenje. Ovo je najbolje rješenje. Za male okvire, koriste se kuka za pletenje i povećani volumen pletenja - posebni pištolji.

  Rebar Hooks - Vrste alata

  Za vezanje čeličnih šupljina prostornog okvira koriste se različite vrste uređaja:

  • priručnik. Zahtijeva znatne napore kako bi se osigurala fiksacija. Takav uređaj je lako napraviti sami, nakon što je proveo najmanje novca;
  • poluautomatski. Pomoću industrijski proizvedenih vijčanih sklopova možete olakšati postupak vezivanja i ubrzati proces montaže kutije za napajanje;
  Kukičane kuke za pojačanje
  • automatski. Korištenje profesionalnog pištolja omogućuje vam ubrzavanje procesa spajanja metalnih šipki pri fiksiranju na industrijskoj razini.

  Dopustimo se da se zadržimo na značajkama svake vrste alata za pletenje.

  Standardna kuka za pribor za pletenje

  Koriste se različite vrste ručnih alata:

  • instrument izrađen sam od sebe od elektrode ili čelične žice;
  • Spremni uređaji kupljeni u trgovinama hardvera.

  Za izvođenje fiksacije, prvo morate rezati žicu na komade potrebne veličine. Ovisno o vještini pletera, moguće je pričvrstiti od 5 do 15 dijelova veze na minutu.

  Prednosti ručnih alata:

  • jednostavnost vezivanja;
  • mogućnost stvaranja vlastitih ruku;
  • niske cijene proizvodnje ili kupnje.
  Kuka za pletenje VOREL 49830 armature

  Uz prednosti, postoje i slabosti:

  • smanjena produktivnost pletenja;
  • povećana razina napora za uvijanje žice.

  Profesionalni graditelji često koriste kuke za pletenje izrađene od samoprodaje ili kupljene, koja osigurava povećani stupanj sigurnosti veza.

  Automatska kuka za pribor za pletenje

  Ubrzavanje i automatiziranje procesa uvijanja omogućava poseban uređaj s reverzibilnim principom djelovanja. Na prvi pogled izgleda kao standardni ručni uređaj, no razlikuje se prisutnost mehanizma vijka koji se sastoji od sljedećih dijelova:

  • plastična ručka s vijčanim navojem;
  • radno tijelo s vijčanim navojem na šipci.

  Gornji elementi sastavljeni čine mehanizam s primjenom načela djelovanja. Preokretno učvršćenje jednostavno funkcionira - pomicanje ručke uzrokuje okretanje radnog tijela, na kojem se stavlja žičana petlja.

  Prednosti preokretnog učvršćenja:

  • povećana izvedba vezanja žica;
  • mogućnost korištenja u područjima s ograničenim pristupom;
  Automatska kuka za pribor za pletenje
  • jednostavnost izrade pletiva;
  • trajnost uređaja s redovitim podmazivanjem.

  Uređaj ima jedini nedostatak - povećana cijena, u usporedbi s troškovima običnog ručnog alata.

  Pomoću reverzibilnog alata, pleter, bez napora, može izvesti povećanu količinu posla. U pogledu učinkovitosti, vijčani uređaj je superiorniji od ručnog uređaja kada je potrebno ručno rastezanje i uvrtanje krajeva žice. Bez ponovne instalacije radne kuke, ciklički pomicanjem ručke, možete postići sigurno prianjanje.

  Postupak za korištenje uređaja:

  • Ulovite kuku alata u zakrivljenu petlju.
  • Povucite ručku prema sebi duž radne osi.
  • Vratite ručicu u početni položaj.
  • Izvršite sljedeći ciklus premještanja.

  Također možete napraviti poluautomatski uređaj za stezanje pomoću uobičajenog odvijača. Trebat ćete savijeni nokat bez kapice ili l-oblika, čiji je kraj umetnut u držač alata. Imajući malo vježbe, lako je ovladati načelima rada pomoću ovog uređaja.

  Profesionalna kuka za armature - koristiti pištolj

  Pištolj za pletenje je profesionalni alat koji se koristi na velikim gradilištima. Korištenje automatske kuke za vezanje pištolskih spojnica, lako je za početnike raditi na sklopu velikog kaveza za ojačanje.

  Pištolj za pletenje je profesionalni alat

  Prednosti profesionalnog uređaja:

  • nema potrebe za pre-rezanje žice na obradi;
  • žica se automatski uvodi iz radnog bubnja;
  • uštede materijala zbog nedostatka žičanog otpada;
  • povećana izvedba pištolja;
  • povećana sila stezanja petlje;
  • mogućnost podešavanja sile uvijanja i duljine žice.

  Među glavnim prednostima potrebno je istaknuti mogućnost samostalnog rada s baterijom, kao i korištenje posebnog produžnog kabela, koji vam omogućuje da radite uspravno bez savijanja tijela. Dizajn uređaja omogućuje vam da ga držite u jednoj ruci, a ovaj put drugi - za potporu čeličnih šipki bez pomoći komunalnih radnika. Trajanje zatezanja zgloba ne prelazi jednu sekundu. Vrlo je prikladno kada radite na industrijskoj razini.

  Uz prednosti, postoje i slabosti:

  • prilično visoka cijena profesionalnog pištolja;
  • povećani troškovi za kupnju posebne žice;
  • neugodnosti korištenja u uvjetima ograničenog prostora;
  • potrebu da knitters nauče kako raditi s alatom.

  Važno je kupiti potrošne materijale koji odgovaraju veličini presjeka i karakteristikama krutosti pištolja. U suprotnom može doći do kvarova opreme. Profesionalci koriste pištolj prilikom sastavljanja okvira velikih temelja. Istodobno, u određenim mjestima rešetke, pričvršćivanje se može postići samo upotrebom ručnih alata.

  Pletenje BM-400

  Izrađujemo uređaj za pletenje armature vlastitim rukama

  Majstori koji su dugo uključeni u montažu kaveza za pojačanje, vole domaće alate. To je zbog brojnih čimbenika:

  • Samoproizvodni uređaj može biti opremljen ručkom u prikladnom obliku za ruku. To će povećati produktivnost i osigurati radnu udobnost;
  • Posebne ocjene čelika mogu se koristiti za samostalno raditi. Trajni materijal neće se ispraviti pod utjecajem opterećenja;
  • radno tijelo je lako dati potrebni oblik i obavljati, ako je potrebno, povećanu veličinu. Pogodno je raditi na teško dostupnim područjima.

  Uobičajena kuka za povezivanje rebar-a to je jednostavno.

  Postoje razne mogućnosti:

  • bez ručke. Pojednostavljeni dizajn uključuje uporabu elektrode za zavarivanje;
  • s hvatom. Takav uređaj u kvaliteti nije slabije proizveden u industrijskim uvjetima.

  Za izradu pojednostavljenog dizajna potrebna je zavarivačka elektroda, čekić i kliješta. postupak:

  • Uklonite radnu pokrivenost.
  • Povucite nekoliko centimetara s jednog ruba i savijte se pod pravim kutom.
  • Oblikujte pravokutni držač dimenzija 4x10 cm.
  • Oštrite radni komad i sužite ga.
  Pletujemo armaturu pod stropom vlastitim rukama

  Proces proizvodnje neće trajati više od 10 minuta.

  Dizajn s drvenom ručkom je praktičniji u radu i izrađen je za nekoliko sati. Za montažu će se zahtijevati:

  • čelična žica promjera 8 mm i dužina od 0,4 m;
  • sakupljanje drva za proizvodnju ručke;
  • podloške i matice koji odgovaraju promjeru štapa;
  • električno zavarivanje;
  • kliješta;
  • Bugarski;
  • električna bušilica;
  • list brusnog papira;
  • oštar nož.

  Skup algoritma:

  • Napravite ručku.
  • Izbušite rupu u njemu.
  • Pijesak površine.
  • Zavarite maticu do kraja šipke.
  Kuka za pletenje pojačanja vlastitim rukama
  • Stavite na podlošku i umetnite ručku u rupu.
  • Postavite perilicu i zavarite sljedeću maticu.
  • Dajte kraju šipke potrebnu konfiguraciju, izoštrite rub.
  • Obložite ručku laka ili upijte u antiseptik.

  Nakon dovršetka nekoliko paketa, provjerite rad uređaja. Ako je potrebno, preklopite dio žice.

  Kako pletiti tehnologiju učvršćivanja kukičane armature

  Za sve vrste pletiva uređaji su tehnološki jednostavni. Rad na vezivanju obavlja se na temelju crteža nakon završetka pripremnih aktivnosti i ugradnje vertikalnih šipki. Dokazana metoda fiksacije, koja se izvodi jednim petljom, široko se koristi.

  Kukičane armature kukičaju jednu petlju

  Prije početka vezivanja, rezati žicu s presjekom od 1,2 mm u komade od 20-30 cm u željenoj količini. Daljnji koraci:

  • Zamotajte žicu presavijena u dva sloja oko čvora i postavite ga dijagonalno.
  • Ulovite kuku u formiranu petlju i pričvrstite drugi kraj žice.
  • Unesite krajeve žica na drugu stranu zahvaćajući petlju.

  Zakrenite radni alat, kontrolirajte stupanj pooštravanja priključka. Ostaje izvući radni dio hvataljke iz petlje i možete nastaviti do sljedećeg zgloba.

  zaključak

  Kada planirate sami sastaviti kavez za pojačanje, trebali biste odabrati pravi alat za pletenje za obavljanje posla i proučiti tehnologiju. Raditi sami, možete svladati vještine za obavljanje pletiva i spremanje financijskih sredstava.