Ojačanje savijanja - jednostavna rješenja za ozbiljno pitanje.

Svaka čvrsta konstrukcija zahtijeva rad s metalom. Savijanje ojačanja treba biti u skladu s tehnologijom - ovisi o pouzdanosti gradnje objekata i zgrada.

1 Zašto i kako saviti pojačanje - podsjetnik za početnike

Glavna svrha armature je betonsko pojačanje, koje se podvrgava uništenju opterećenjem savijanjem. U armiranobetonskim strukturama, zatezne i tlačne sile imaju metalnu šipku. Izgraditi prilično pouzdanu i čvrstu temelje bilo kojeg doma je gotovo nemoguće bez kaveza za pojačanje.

Istodobno, ojačanje uglova i raznih nosača s križištem ravnih šipki je gruba kršenja tehnologije koja slabi strukturu, što može dovesti do odvajanja betona. U kutnim kutijama potrebno je polaganje savijene armature s preklapanjem od najmanje 80 cm na svakoj strani. Savijanje šipki također je potrebno za izradu različitih priključnih elemenata koji rade u napetosti (na primjer, standardna kuka, noga, drugo).

Ne svatko zna kako saviti armaturu tako da zadržava svoje karakteristike čvrstoće. Nemoguće je savijati stakloplastike, pa je stoga samo čelik podvrgnut takvoj obradi. Dopušteno je savijati armature samo mehanički, izbjegavajući oštre kutove u točki savijanja. Potrebno je napraviti okruglu površinu glatkom - optimalni radijus iznosi 10-15 promjera armature.

Trebali biste znati da se A3 fitinzi u hladnom stanju saviju bez gubitka snage pod kutom od 90 ° (tzv. Ravna crta). Svojstva čvrstoće se smanjuju za oko 10% pod kutom od 180 °.

Trenutno je najmanje 2 neprihvatljiva načina savijanja savijanja vrlo česte:

 • mjesto gdje se savijanje izvodi se rezati pomoću stroja za rezanje ili sličnog alata;
 • mjesto zavoja grije se s puhaljkom (zavarivanje, autogeno, na vatri).

Nakon ovih "pripremnih" radova, koriste se alati za pričvršćivanje (armature, čekići, čekići, cijevi itd.). Očito je da obje metode nekoliko puta oslabljuju štapove, a to može dovesti do njihova uništenja pod utjecajem opterećenja. Sve vrste ventila moraju biti savijene u hladnom stanju bez kršenja njihovog integriteta, osim ako projektant nije drugačije odredio.

2 Uređaji za savijanje armaturnih šipki

Tijekom povijesti razvoja tehnologija gradnje i obrade metala, čovječanstvo je izumilo mnogo više od jednog uređaja za pojačanje armature. Načelo rada je ista za sve, a razlika je u izgradnji opreme i promjera savijenog armature, ovisno o modelu.

Dio koji se mijenja pričvršćen je između središnjeg i zaustavnog valjka (vratila) uređaja. Treći valjak (savijanje) metal je savijen u željenom smjeru do željenog kuta. Okretanje se može izvesti u smjeru kazaljke na satu i protiv. Prepreka za deformaciju duž cijele duljine je potisna osovina koja ne dopušta da se neiskorišteni dio radnog dijela rotira ili pomakne.

Postoje dvije opcije opreme:

 • ručni modeli;
 • mehanički pogonjen.

Pogonski strojevi, osim posebnih, rade prema istoj shemi. Radno tijelo je disk koji je postavljen na okomito vratilo i rotira se u vodoravnoj ravnini. Savijanje i središnji prsti postavljeni su na disk - između njih se postavlja pojačanje. Utisni valjak je montiran na stalak - ventil se oslanja na nju kada se disk rotira i zakreće oko središnjeg čahura pod djelovanjem prstiju savijanja koji se kreće duž vanjske površine štapa.

Strojevi se razlikuju po snazi, performansi i podijeljeni su u 3 skupine ovisno o svrsi:

 • za lagano ojačanje - promjer šipke 3-20 mm;
 • teška - 20-40 mm;
 • super teška - 40-90 mm.

Takav uređaj za savijanje može istodobno savijati nekoliko šipki. Dostupna je oprema za promjer od 3-90 mm. Ako je potrebno napraviti složenu strukturu s promjenjivim kutovima savijanja, tada je najprikladniji hidraulični stroj. Omogućuje vam da učinkovitije savijate štapove, bez formiranja na površini radnih komada i nabora koje prate stres metala. Na ovom stroju možete savijati pod kutom do 180 °.

Ručni alati za savijanje omogućuju različite tipove, uključujući prijenosne. Vrlo su jednostavne za korištenje i pristupačne. Za rad s šipkama može se kupiti kao poseban stroj, i cijevi savijač. Instalirajte ovaj alat na radni stol. Većina uređaja dizajnirana je za savijanje šipki promjera ne većeg od 14 mm. Takvi strojevi su vrlo pogodni za privatnu konstrukciju, ali neprikladni za velike količine posla.

Izbor opreme za savijanje određen je promjerom ojačanja i opsega rada. Prije nastavka obrade metala valja napomenuti da se različiti dijelovi šipke podvrgavaju različitim naprezanjima, vanjski dio je istegnut, a unutarnji dio je komprimiran. Pogrešan izbor stroja ili njegova nepismena uporaba može dovesti do pojave ne samo nabora i prekida, već i oštećenja armature. Stoga je potrebno precizno odrediti sve dimenzije izratka, odgovarajuću postavku opreme i ispravno učvršćivanje šipke u njemu.

3 Samouslužni uređaji za savijanje - svi mogu!

Domaći stroj za savijanje pojačanja može se napraviti samostalno. Postoje mnoge varijante izvršenja, ali sve izgledaju kao ručni stroj u tvornici. Za metalni okvira ili pločasti zavareni potisni klin ili kut. Zatim postavite rotacionu metalnu platformu, opremljenu ručicom, središnjim i savijanim iglama. Udaljenost između konstrukcijskih elemenata ovisi o promjeru šipki koje treba savijati. Noge kreveta treba biti pričvršćene na pod - to će vam omogućiti rad s armaturama debljine od 6-12 mm.

Izgradnja na ploči bit će prijenosna opcija. Ali za to je nužno osigurati način vezivanja na mjestu rada To mogu biti rupe za vijke - za pričvršćivanje na radni stol ili na drugu osnovu. Također možete zavariti 2 ili više igala na stražnjoj strani ploče koja će morati biti umetnuta u rupice baze. Mogućnosti takvog stroja vjerojatno će biti ograničene na promjer od 10 mm ojačanja.

4 Kako savijati pojačanje rukama - jeftino i veselo

Kada su posebni uređaji odsutni, moguće je, naravno, u nekim slučajevima učiniti bez njih. No, treba imati na umu da je ručno savijanje ojačanja mnogo traumatičnije nego na alatnom stroju. Bilo koje loše zamišljeno djelovanje, pokret može dovesti do činjenice da će bar ili improvizirani uređaji prolaziti ili skliznuti i nanijeti štetu nesretnom gospodaru.

S dobrom fizičkom pripremom, tanke šipke do 8 mm mogu se savijati ručno čak i bez uređaja. Kvaliteta će biti prikladna - radijus zavoja bit će prevelik. Takvi spojevi vjerojatno neće u potpunosti izvršiti zadane funkcije za jačanje temelja.

Korištenje dviju čeličnih cijevi značajno će poboljšati rezultat i omogućiti savijanje debljih šipki. Što je dulja cijev, veći promjer armature može biti, a manje napora će biti potrebni. Shema rada - šipka je učvršćena u jednoj cijevi, a druga je stavljena na izbočeni kraj obratka i koristi se kao poluga. Tanke šipke mogu se savijati ravno s tla, koračajući na potisnu cijev. Naprednija opcija je kada je cijev za pričvršćivanje pričvršćena na fiksno stanje na radnom stolu u potki, u tlu (ukopan, betoniran) ili na drugi način.

Druga mogućnost je s upotrebom cijevi, kada su 2 igle čvrsto utisnute u zemlju, koriste se kao zaustavljanje staze na točki savijanja. Armatura biljka između igle. Obje cijevi igraju ulogu poluge. Umjesto igle, možete koristiti 2 uzastopna stabla, ali ekolozi ne vole to jako!

Također možete koristiti gore spomenute metode koje nisu preporučene, ali samo ako ne utječu na pouzdanost dizajna ili kada rezultat nije važan. U tom slučaju savijanje ojačanja vlastitim rukama počinje osiguravanjem šipke (po izboru). Mjesto zavoja je urezano ili zagrijano, a potom je ojačanje savijeno u pravom smjeru. Ako je potrebno, koristite čekić ili cijev.

Prilagodba (ručni stroj) za savijanje ojačanja

Načelo rada svih nacrta ručnih uređaja za savijanje metala (ponekad se naziva i ručnim strojevima) je isti: koristi se "poluga prve vrste". Ako imate:

 • želja (pokrenuta po potrebi) za stvaranje uređaja za savijanje armature;
 • bravarske vještine;
 • potreban alat (uključujući radni stol sa stolom)

- onda ste došli na pravo mjesto. Pomoću naše pomoći ćete moći stvoriti čahuru (ručni stroj) za fleksibilne armature vlastitim rukama. Uređaj predloženog dizajna može savijati armaturu čelika promjera ≤ 15 mm.

Koji je alat potreban

Osim skupa alata za bravarske radove, koji je dostupan bilo kojem masterovita domaćinu za obavljanje "rada oko kuće i zemlje", trebat će vam:

 • bilo koji zavarivač. Zavarit ćete MMA na njemu;
 • električna bušilica;
 • stroja za rezanje (kutna brusilica) i reznog diska "za čelik";
 • abrazivni stroj.

Opis alata savijanja

Uređaj za savijanje sastoji se od dva dijela:

 • fiksna. Naziva se bazom;
 • mobitel. Zove se poluga.

Strojna šipka smještena je između igala i deformirana pod utjecajem klina postavljenog na polugu. Veličina sile određena je duljinom ručice (obično oko 500 mm) i fizičkim sposobnostima bravara. Ako je potrebno, trebalo bi biti moguće produžiti ručku (na primjer, sa šupljom cijevi).

Strojevi za proizvodnju tehnologije za savijanje

Potrebno je pripremiti igle 3 komada Ø 20 mm i klin Ø 25 mm s duljinom od 50 mm (vidi crteže). Poluga treba biti labavo pričvršćena na zatik. To se postiže obradom veličine Ř 25 mm na klin s abrazivnim strojem.

Baza

Za podnožje odrežite čeličnu ploču debljine ≥ 10 mm (pločasti prikaz vidi dolje). Izbušavamo rupe na njemu:

 • Ø 20 mm za svornjak;
 • Ø 25 mm za klin.

Temelj uređaja za savijanje.

Ako ste sretni vlasnik snažnog i snažnog radnog stola, tada možete pričvrstiti 4 rupe Ø 8... 10 mm u podnožju (označeno s Ø 8 mm na crtežu) za pričvršćivanje učvršćenja. Ako je čvrstoća radne ploče nedoumica, temelj treba zavariti na kut od 100 x 100 (mm) duljine 1000 mm i već izbušen u kutu kako bi se popravile gore navedene rupe.
Umetnite vrh i klin (kao što je prikazano na crtežu) u izbušene rupe Ø 20 mm i Ø 25 mm i zavarite ih.

ručica

Za polugu smo izrezali čeličnu ploču debljinu od 10 mm (pločasti prikaz vidi dolje). Izbušavamo rupe na njemu:

 • Ø 20 mm za svornjak;
 • Ø 25 mm za klin.

Poluga za savijanje.

Zavarite ručicu ručice Ø 20 mm i duljinu od 550 mm. Da biste spriječili ozljede na radu, možete staviti neku vrstu zaštite (na primjer, plastični pluteni šampanjac) na kraju ručke.

zaključak

Nakon što obavite sav posao, mjesta zavarivanja treba očistiti trokutom zavarivanja četkom. Svi oštri rubovi trebaju biti "ispunjeni" uz pomoć male datoteke.
Uređaj će se koristiti na otvorenom i stoga je potrebno osigurati antikorozivnu prevlaku - u ovom slučaju dovoljna je pentafalna boja PF tipa (samo ne zaboravite pripremiti površinu - očistiti ga odgovarajućim otapalom).
Na spoju poluge s iglom površine treba podmazivati ​​bilo kojim mastima (masti, masti, masti, itd.). Stanje ovog čvora treba stalno pratiti i podmazivati ​​(to će uvelike olakšati vaš rad i produljiti "život" uređaja).

Operativna pravila

Načelo rada ovog uređaja je izuzetno jednostavna - lako je razumjeti, ako pogledate fotografiju.
Obratite pažnju na jednostavne sigurnosne upute:

Nemojte obrađivati ​​promjer čelične šipke ≥ 15 mm;
Prije početka rada provjerite tehničko stanje uređaja. Ako je pričvršćenje igala ili igle labav, potrebno je izvršiti popravke i tek onda nastaviti s radom;
radno mjesto mora biti oslobođeno od svega što je suvišno.

video

Video pokazuje kako to radi, stroj je malo drugačiji, ali suština je jasna.

Ispunjavanje tih jednostavnih zahtjeva spasiti će vaše zdravlje.

Gdje kupiti spreman

Mosmonolit Service Company;

Adresa: 117997, Moskva, sv. Obrucheva, kućni broj 21;

Telefoni: + 7- (495) -647-92-71, + 7- (495) - 647-69-81;

Tvrtka prodaje ručne strojeve za savijanje za ventile promjera 16 mm. Trošak: 3999,00 rubalja.

Stroj za savijanje za DIY pribor

U svakodnevnom životu u provedbi građevinskih radova, povremeno se zahtijeva rad koji zahtijeva savijanje radova od takvih građevinskih materijala kao što su armature. Ruke za savijanjem takvog debelog materijala vrlo je teško.

Zato je izumljen stroj za savijanje armaturnih materijala. Takav uređaj postao je široko rasprostranjen u metalu i dosegao industrijsku razinu. Kupnja skupe opreme nije dostupna za mnoge, međutim, otkriven je izlaz. Stroj za savijanje je napravljen kako bi mnogi ljudi lakše radili s metalima.

Osnovni pojmovi i opseg

Stroj za savijanje dizajniran je za savijanje različitih promjera i metalnih šipki, kako bi materijal dobio željeni oblik. Takva oprema koristi se iu industriji iu svakodnevnom životu. Uz to možete napraviti staklenike. Široko se koristi u pojačanju temelja i betonskih konstrukcija. Ako trebate napraviti dekorativne elemente metalnih šipki, tada će takva oprema poslužiti kao siguran alat.

Prije nego što se počnemo upoznati sa samim strojem, potrebno je upoznati s klasifikacijom ventila.

Klasifikacija pojačanja

U našoj zemlji postoji obvezni GOST 52544 - 2006 za izradu rebar. Prema njegovim riječima, ojačanje se smatra metalnom šipkom kružnog poprečnog presjeka, kao i glatkom površinom ili površinom s periodičnim profilom. Promjer štapa varira od 4 mm do 80 mm, a duljina duljine 12 metara.

Glavna svrha ovog metalnog valjanja je ojačati armiranobetonske konstrukcije, kao i konstrukcije koje zahtijevaju prisutnost šipke za ojačanje.

Do danas je proizvedeno 6 različitih klasa ventila

A 240 (A1)

Ovaj izgled ima glatku površinu s promjerom od 4 mm do 40 mm. Koristi se kao vezivo i distribucijska komponenta strukture.

300 (A2)

Ova klasa ima površinu s periodičnim profilom. Promjer se kreće od 10 mm do 80 mm.

A 400, A 500 (A3)

Takvi spojevi imaju valovitu površinu. Promjer se kreće od 6 mm do 40 mm. Ova klasa rebar je vrlo popularna u izgradnji. Koristi se za izgradnju stambenih zgrada, uredskih zgrada.

600 (A 4)

Opseg takvih proizvoda je ograničen, stoga je njihov promjer također ograničen od 10 mm do 32 mm. Ova klasa se koristi za zavarivanje. Glavna struktura takvih elemenata uključuje nisko legirani, toplinski ojačani čelik.

800 (A 5)

Ova klasa je klasificirana kao visoka snaga. Površina je užlijebljena, promjer sekcije povećava se od 6 mm do 40 mm. Takve šipke koriste se u formiranju zavarenih konstrukcija, kao standardnih i nosivih elemenata.

1000 (A 6)

Spada u klasu radnih šipki. U ovu klasu odgovara bilo koji zavarivanje. Opseg - izgradnja visokih zgrada, dimenzionalne strukture. Čelik s niskim udjelom omogućuje presjek od 6 mm do 32 mm.

Sada kad znamo materijal s imenom ventila, možemo nastaviti upoznati se sa strojem, njegovim uređajem i radom.

vrsta

U poslovanju metalnim valjcima postoji samo nekoliko vrsta opreme za savijanje vijaka:

Mehanički uređaji

Stroj za savijanje rebar

Temelj mehanike ove opreme je disk koji obavlja rotacijski pokret. Središnji i savijeni prsti nalaze se na površini diska s potrebnim razmakom između kojih se postavlja metalna šipka koja je neophodna za rad. Kada disk proizvodi rotacijski pomak, ojačanje se pričvršćuje između dva valjka i pod djelovanjem sile rotacijskih zavoja duž ravnine središnjeg prsta. Takvi strojevi mogu istodobno saviti nekoliko metalnih šipki.

Ručni strojevi

Stroj za savijanje

Mogu se pripisati grupi prijenosnih uređaja vašeg alata. Ovi stanochki imaju iznimno malu težinu, mogu se postaviti bilo gdje i na ravnoj površini. Naravno, na takvom uređaju nemoguće je savijati velike promjere. Ovaj dizajn jedinice je vrlo jednostavan i ne zahtijeva velike troškove.

Strojevi opremljeni električnim pogonom

Stacionarni stroj za savijanje armature

Ova vrsta uređaja odnosi se na industrijske strojeve. Na tome se provodi izrada savijenih proizvoda masovne ljestvice. Učinkovitost jedinice je vrlo visoka. Potrebno je samo 10 sekundi za izvođenje jedne operacije savijanja na šipku. U ovom slučaju dopušteno je rad sa svim promjerima armature. S druge strane, takvi strojevi su podijeljeni u tri tipa:

Oprema za svjetlosne armature

Promjer je ograničen na 20 milimetara.

Teška oprema

U tom slučaju možete koristiti promjer od 22 milimetra do 40.

Oprema za dodatno pojačanje

Dopušteni integral promjera od 40 mm do 80 mm.

Stacionarni strojevi su dovoljno snažni i potrošnja električne energije pogona može doseći 5 kW po satu. Međutim, težina takvog stroja je oko 400 kilograma. Što ovaj mehanizam čini nepokretnim? Ogromna prednost ovog stroja je njegov potpuno automatizirani rad.

U tom slučaju, operater čini minimalnu količinu napora. Najvažnija točka u radu takve jedinice je njegova krutost stacionarnosti. tj njegov položaj treba biti usredotočen i smješten na ravnoj površini.

Kada se vrste opreme za savijanje raspoređuju na policama, vrijeme je da se upoznate s nacrtom alata savijanja.

Dizajn domaćeg stroja za savijanje

Sam po sebi, uređaj za savijanje je vrlo jednostavan u svom dizajnu i ne zahtijeva ogromne troškove. Smatramo dizajn, nazvanim u čast I. S. Zamkove. Takav uređaj ima samo 11 elemenata njegove strukture:

Strojno tijelo

Podnožje stroja na kojem se provodi sastavljanje cijelog uređaja.

kuhalo

To je ploča koja povezuje bazu i mehanizme u cijeloj strukturi.

Valjci na osovinskoj osovini i zaustavljanje

Isti valjci se stavljaju na fiksirane prste, koji će u procesu rada djelovati na armatu.

Rusk nosi na prst savijanja

Isti naglasak koji neće dopustiti slaganje pripreme i rada sigurno će biti izveden.

letva

Na njemu se stavlja prst savijanja i ručka za vježbu.

ručica

Istu ručku s kojom će se izvršiti pokreta savijanja.

Savijanje prsta

Smješten na traci i ima glavnu ulogu u savijanju rebar.

Aksijalni prst

Oko tog prsta će biti napravljena sva savijanja. Potrebno je dati ispravan pravilan i ujednačen oblik.

Pomični prst, koji će se odmarati na armaturom u tom procesu.

Valjak od 40 milimetara

Koristi se ako je potrebno savijati šipku promjera 6 mm do 8 mm.

Valjak od 28 milimetara

Ovaj valjak se koristi ako je promjer šipke od 10 mm do 14 mm.

Na temelju gore navedenog, takav alat može prikupiti bilo tko, bez posebnog obrazovanja.

Postupak montaže stroja za savijanje ojačanja

Postupak savijanja savijanja

Prva stvar

Potrebno je napraviti okvir ili podnožje stroja. Kada je spreman, aksijalni prst je zavaren na metalnu ploču. Dalje, stroj za zavarivanje je zavaren na postelju.

odvojeno

Ručka je izrađena od nikla na kojoj će se nalaziti prst savijanja i rupica za središnji prst. Pritisni prst je zavaren na peć. Prsti moraju biti postavljeni na takav način da sigurno postavljaju armaturu između njih. Na prstima oblače rukave (valjci).

Savjet: Ako vaš izbor tehničkih karakteristika stroja ostane nepromijenjen, a zatim preko svih tri prsta možete zavarati pyataks. To će osigurati zaštitu od otpuštanja tijekom rada.

U ovom procesu montaže možete završiti i pokušati savijati prvo pojačanje.

Opće recenzije i obavijesti

Na internetu postoji toliko mnogo različitih recenzija o ovoj vrsti alata. Svatko izražava svoje mišljenje. Međutim, svaki građevinski rad, gdje se koristi armatura, postaje teško, a ponekad i nemoguće zadaće.

U svojoj jezgri, ovaj alat je uobičajeni konopac cijevi, koji je izgrađen na istom principu. Može se zaključiti da je ova oprema izuzetno potrebna u radu s upotrebom armaturnih šipki. Dakle, ako namjeravate savijati šipke za ojačanje, onda svakako nabavite savitljivu armaturu.

Recenzije videozapisa

Video pregled domaće opreme za savijanje ventila:

Oružje s vlastitim rukama

Stručnjaci FORUMHOUSE recite kako napraviti ventil samostalno.

Gotovo da nikakva građevina ne može raditi bez konkretnog rada, a tamo gdje je beton, postoji pojačanje. Za izgradnju temelja, za popunjavanje stropova, postavljanje oklopnog pojasa u garažnu betonsku kuću. Sva ta djela uključuju uporabu armature, kojom se pojačavaju armirano betonske konstrukcije.

Programeri početnice imaju pitanje: kako pravilno saviti ojačanje kako ne bi izgubio svoje karakteristike čvrstoće.

Pogrešan domaći stroj za savijanje armature

Ako šipka promjera 6-8 mm može biti savijena "na koljenu", onda je teško savijati armaturu većeg promjera rukama. I što je najvažnije - kvaliteta takvog proizvoda bit će ispod bilo kakve kritike.

Također, ne možete pribjeći takvim "popularnim metodama" su fleksibilni ventili kao:

 1. Ispunjavanje "brusilice" mjesta savijanja armature;
 2. Zagrijavanje mjesta savijanja armature otvorenim plamenom, vatrom ili puhaljkom.

Ove metode, zbog mehaničke i toplinske obrade metala, dovode do smanjenja svojstava čvrstoće na zavoju. To kasnije može dovesti do uništenja armature pod djelovanjem opterećenja.

Stoga (ako nema drugih instrukcija na projektu), potrebno je savijati "na hladno", savijanje štapa u akutnom kutu nije dopušteno.

Za strojeve za savijanje rabljenih strojeva s mehaničkim ili ručnim mjenjačem. Zbog visoke cijene, strojevi s mehaničkim pogonom nisu bili široko korišteni među samostalnim graditeljima.

Također se naziva i cijena markiranih ručnih zavoja.

Stoga, FORUMHOUSE korisnici preferiraju domaće proizvode za kupljene proizvode. Kao što pokazuje praksa, takva prilagodba za savijanje ojačanja vlastitim rukama je sasvim sposobna za sve. Koristi se za rezanje vodovoda, šipki kanala, kutova, vijaka, otpadnog metala i drugih "nepotrebnih smeća", koji se mogu naći u posudama bilo kojeg domaćeg obrtnika. Cijena takvih proizvoda kreće se od 50 do 500 rubalja, a trošak pribora koji se kupuje u trgovini može biti 3-5 i 10 tisuća rubalja. Prednost je očigledna. Skidajte rukave i spustite se na posao.

Kako napraviti ventil samostalno

Najjednostavniji i najpristupačniji način savijanja šipki promjera ne većega od 6-8 mm (izrada okvira, stezaljki, itd.) Je da voze tri debelog dijela u trup. Štoviše, dva komada se voze duž iste linije, a treći ih se skače između njih, uvučen iz središnje linije debljinom ojačanja, koja bi trebala biti savijena.

Drugi način je pričvrstiti / zavariti dva kuta s donjim zaustavljanjem na kut odjeljka / post i savijati armaturu između njih.

Ili zavarite vijke na kolosijeku.

Usprkos jednostavnosti ovih samonosivih adapta, rad na njima nije baš prikladan i najprikladniji su za proizvodnju U-oblika, stezaljki i okvira.

Stoga je daljnji razvoj uređaja proizvodnja visoko kvalitetnog domaćeg savijanja ojačanja, koja djeluje u horizontalnoj ravnini.

Načelo rada ovakvog armaturnog savijanja je kako slijedi: šipka armature je fiksirana između stopnog elementa (kut) i središnjeg nepokretnog metalnog zatika. Zatim postavite zakretnu jedinicu koja je opremljena klinom za savijanje i dugom polugom (cijev).

Kod okretanja jedinice za savijanje, zbog sile koja se pojavljuje na ručici, šipka za ojačanje je savijena oko središnjeg metalnog zatika do traženog kuta.

Ručno ručno ručno izrađeno u nekoliko sati. Svaki programer koji je ikada radio na takvom uređaju neće se vratiti na savijanje armature, držeći ga u zamku.

Ovdje je jedna od mogućnosti za proizvodnju takve armature pod "receptom" forumchaninom s nadimkom Konstantin Ya:

Krevet je 12. ili 14. kanal s duljinom od 1 metra. Zavarite kanal na dva nosača (metalne cijevi), nataknute u tlo. Za naglašavanje okova spojimo dva uglova na gornju policu kanala. Poluga su dvije cijevi zavarene pod kutom od 90 stupnjeva. Os prolazi kroz okomitu cijev, a na vodoravnoj cijevi stavimo produžni produžni kabel dužine 1.2 metra. To povećava snagu na poluzi. S gornje strane poluge zavaravamo kut, zahvaljujući kojemu se kraj armature pridržava kada se zavoji. Kut bi trebao biti ispiran s gornjom polovicom kanala.

Axis forumchanin izrađen od metalne šipke promjera 30 mm. Donji dio je okrenut ispod trga. To neće dopustiti da se os rola ili pada, jer donja rupa u kanalu također je izrezana ispod trga. Gornji kraj osi naliježe iznad gornje polovice kanala. Pojačanje je savijeno (pogledajte ovaj jednostavan crtež):

Za proizvodnju ojačanja savijanja na sve o svemu, zajedno sa zavarenim radom, proveo sam 3 sata. Već je 3 tone ojačanja. Mirno, sam, guska greda s promjerom od 14 mm. Uređaj je potpuno zadovoljan, jer prije nego što je bio napravljen, razbio je dobar snažan potpor - on je savijen rebar s promjerom od 12 mm na njima, stavljajući cijev na njega.

Moja "jedinica" je nešto jednostavnija. Krevet je kanal broj 10-12. Za proizvodnju "nogu" uze armaturu promjera 20 mm. Kutovi - veličina 50x4. "Twelfth" rebar savijen bez problema.

Armatura iz kuta s vlastitim rukama

S obzirom na domaće forume, možemo reći da je pojačanje savijanje na temelju uglova je najrasprostranjeniji.

Takav uređaj impresionira jednostavnost proizvodnje, dostupnost materijala i nisku cijenu. Nudimo vam crtež ventila:

Takav uređaj može biti izrađen čak i bez stroja za zavarivanje, povezivanje vijaka i matica. Ali prisutnost stroja za zavarivanje znatno širi mogućnosti proizvodnje ventila.

Tijekom izgradnje, imao sam pitanje, što je savijanje ojačanja. Nakon proučavanja foruma izabrao sam najjednostavniju opciju - od dva dijela povezana vijkom. jer Trebala sam savijati štapove promjera ne većega od 8 mm, a onda ja nisam ojačao konstrukciju. Zavario sam komad cijevi promjera 20 mm do jednog kuta. Kutovi su zakriljali M10. Navela sam matice na nju, a zatim sam pričvrstila konstrukciju na improviziranom krevetu - komadiću debele šperploče. Proveli su 1,5 sata za proizvodnju. Istovremeno je istodobno proveo i proizvodnja okvira dimenzija 150x750 mm u količinama od 90 komada.

Unatoč popularnosti ovog dizajna armature, korisnici foruma idu dalje na putu modernizacije i poboljšanja mehanizma. Od osobitog interesa je uređaj za savijanje ojačanja vlastitim rukama, napravio max68.2011.

Broj kanala broj 10 služi kao osnova, budući da prikladno ga je pričvrstiti na komad drveta. Također ćete trebati ležajeve, kutevi 25x25 mm, dužine 50 mm, koji su zavareni na stranu kanala. Izbušene su dvije rupe sa strane, izrezana je nit M10x1,5 (za finu armatura).

Os ventila su vijci M16x2. Jedan je vijak zavaren na kanal. Drugi vijak zavaren je na zglob (okretna jedinica) u kojoj se koristi izvori iz gazela. Ručka za polugu je cijev promjera 34 mm i dužine 300 mm. Da biste povećali snagu na poluzi, možete staviti produžetak na kratku cijev - dugu cijev veće (nošene izvana) ili manji (umetnuti) unutarnji promjer.

Potrebno je usredotočiti se na trenutak za koji ventil zahtijeva niz rukava različitih promjera duljine 4 cm.

Prema SP 52-101-2003 "Betonske i armiranobetonske konstrukcije bez prethodno podvrgnutih ojačanja", kod savijanja ojačanja, minimalni promjer savijanja pojedinačne šipke mora biti takav da se izbjegne lomljenje ili cijepanje betona unutar zavojne armature i uništenje na mjestu zavoja. Stoga - minimalni promjer svornjaka kod savijanja armature ovisi o promjeru štapa. Radi jasnoće, sve su vrijednosti sažete u sljedećoj tablici:

Tijekom vremena, ventil max68.2011 je prošao izmjene. Sada se u izgledu ne razlikuje od industrijskih proizvoda.

Također, mnogi članovi foruma zainteresirani su za pitanje: kako izračunati duljinu rebarova tijekom izrade okvira. Uostalom, jednostavno dodavanje vrijednosti ako bi okvir trebao biti 50x20 + 2 uši 40 mm, teoretski, duljina štapa bi trebala biti 50 + 50 + 20 + 20 + 4 + 4 = 148 cm, ali uzevši u obzir savijanje, to je pogrešno, Ovdje je izlaz iz ove situacije:

U mojoj praksi mogu reći da dodatno "bacam" svaku zavoj od 5 mm. Ovisi o promjeru armature. Potrebno je napraviti okvir 50x20x4 (uši) armature "desetaka", savijamo: 4,5 + 50,5 + 20,5 + 50,5 + 20,5 + 4,5. Ukupno ispada dužina šipke = 151 cm.

U zaključku ćemo vam reći o još jednoj "tajnoj" članovima foruma, koja se koristi kada savijanje pojačanja. Potrebno je učvrstiti učvrščivač na dugom drvenom stolu i predvidjeti ga pričvršćivanjem vijaka s automatskim navijanjem i obilježavanjem oznaka vrijednosti koje odgovaraju dimenziji montaže okretanja štapa u jedinici za savijanje. Tako se možete spasiti od toga da svaki put morate mjeriti vrpcu, mjerenjem potrebne duljine štapa.

Nakon čitanja tema Kako saviti rebar i Armaturegib učiniti sami za 1,5 sati, upoznat ćete različite opcije za samostalnu proizvodnju ovog uređaja (crteži, fotografije, upute su priložene). Također nudimo i znati odgovor na pitanje: kako pravilno učvrstiti temelj u uglovima. Također FORUMHOUSE preporučuje učenje svih tajni zavarivanja i pročitajte članak o značajkama hladnog kovanja. A ovaj će vam videozapis pomoći da razumijete kako ispravno raditi pojačanje.

Stroj za fleksibilne armature napravimo sami

U procesu izvođenja građevinskih radova često se javlja potreba za savijanjem armature, naročito kada se ojačavaju temelji, zidovi i podovi, kao i armiranje armiranobetonskih konstrukcija drugih tipova. Također će biti potrebne šipke za savijanje za izgradnju malih zgrada - poput staklenika ili luka. Za savijanje šipki potrebno je koristiti stroj za pojačanje specijalne opreme, o čemu ćemo razgovarati u ovom članku.

Razmotrit ćemo stroj za savijanje ventila, predstaviti pregled modela koji su zajednički na tržištu i dati preporuke po njihovom izboru. Dati će se crteži i upute, nakon čega ćete moći napraviti uređaj za savijanje metalnog valjanja vlastitim rukama.

1 Načelo rada i značajke dizajna

Stroj za savijanje za pojačanje je poseban uređaj pomoću kojeg se traženi oblik prvo pričvršćuje na izravnu armaturu. Takva oprema, ovisno o vrsti gradnje, razvrstana je u dvije vrste:

Dizajn ovog uređaja je vrlo jednostavan. Sastoji se od radne površine u obliku okruglog ili pravokutnog tanjura na kojemu se zaustavljaju (klinovi), koji ograničavaju kretanje šipki, a poluga koja je fiksirana vijkom i opremljena završnim dijelom s otvorom.

Vidi također: zašto se žice za provlačenje koriste u zavarivanju?

Savijanje se izvodi na sljedeći način - šipka se montira u otvor za ugradnju i umetnuta je između dva valjka, nakon čega se položaja poluge mijenja, a jedna od osovina pritisne na nepomičnu šipku, što dovodi do stvaranja zavoja.

Ručni stroj za savijanje

Takav uređaj je najprikladniji za kućnu upotrebu. Uređaj omogućuje savijanje šipki malog promjera (do 12 mm) i možete ga sami napraviti. Novi tvornički izrađeni alat košta vas 3-5 tisuća rubalja.

U proizvodnji velikih i malih razmjera (uključujući i na mjestima za proizvodnju armature), kao iu industrijskoj gradnji, gdje se radi s velikim serijama valjane metalne ili šipke velikog promjera, koriste se strojevi za rezanje i savijanje. Mehanizirani upravljački program, ovisno o vrsti pogona, može biti:

 • hidraulički;
 • elektromagnetski;
 • elektromehanički;

Najčešća hidraulička oprema, koja se razvrstava u tri skupine: svjetlo - za šipke promjera 3-20 mm, teški - 20 - 40 mm, štapovi s prekomjernom teškom savijanju promjera preko 40 mm. Hidraulični uređaj omogućuje vam točno određivanje radijusa savijanja, što se ne može obaviti ručnim alatom. Maksimalni polumjer savijanja na pogonskim uređajima - 180 0.

Pogon stroja za armature su fleksibilni

Mehanizirana oprema ima radno tijelo u obliku kružnog diska postavljenog na okomito vratilo. Na samom se disku nalaze dva cilindra - središnje i savijanje. Između njih ležao je štap, koji je pričvršćen na dva stalka uređaja. Zatim, osovina se počinje okretati, cilindar za savijanje se pomiče duž vanjske konture štapića i savijen je oko središnjeg čvora. Radijus zavoja određuje se brojem okretaja diska oko svoje osi.
na izbornik ↑

1.1 Pregled tržišta i smjernice za odabir

Najčešći alat kućanstva je Afacan ručni stroj za savijanje. Tvrtka isporučuje dva modela: Afacan 10E - namijenjen za savijanje šipki promjera 6-12 mm, i Afacan 12E - za šipke 10-12 mm. Također je proizveden i U serijal (univerzalni kreten), koji radi s valjanim proizvodima promjera 6-20 mm. Ručni stroj za Afacan armature fleksibilan će vas koštati 2-5 tisuća rubalja, ovisno o modelu.

Vidi također: koliko pojačanja teži - tablice, standardi i izračun.

Traženi modeli pogonske opreme su:

 1. MUH 1 - radi s šipkama promjera 10-32 mm, snage 3 kW, radijusom savijanja - 160 0. Cijena uređaja iznosi 96.000 rubalja. Prosječna dnevna cijena najma na tržištu iznosi 1 tisuća rubalja.
 2. GW40 - naponski uređaj 3 kW, radni promjeri - 12-40 mm, najveći radijus savijanja je 180 stupnjeva. Trošak - 90 tisuća rubalja, najam - od 700 rubalja / dan.
 3. G40 - karakterizira prisutnost tri transmisijska para, koja proširuje način rada opreme (obavlja do 8 zavoja jedne šipke u isto vrijeme). Snaga - 3 kW, promjeri - 10-35 mm, polumjer - do 180 0. Prosječna tržišna cijena - 140 tisuća, dnevni najam će vas koštati 1.500 rubalja.
 4. G50 - snažnije (4 kW) modifikacije stroja G40. Radi s šipkama promjera do 50 mm, može istodobno savijati nekoliko šipki manjeg dijela. Cijena - od 220 tisuća, iznajmljivanje - od 2 tisuće / dan.

Stroj za GW40 armature je fleksibilan

Također, prilikom odabira pogonske opreme, preporučujemo da obratite pozornost na strojeve za spojnice MGA-1 i MGA-2. Ovo je najbolji uređaj u smislu cijene i izvedbe. MGA-1 radi s šipkama 32-40 mm, MGA-2 - 40-56 mm. Snage 3 i 4 kW.
na izbornik ↑

1.2 Tehnologija su fleksibilni ventili

Razmislite o savijanju armature na ručnom učvršćenju. Ako koristite prijenosni alat, mora se sigurno pričvrstiti na radnu površinu. Zatim se šipka umetne u sjedalo između zaustavnog valjka i valjka za savijanje, a šipka je savijena do željenog polumjera pomicanjem poluge.

Ojačanje savijanja na ručnom stroju

Rad s pogonskim uređajem zahtijeva pažljiviji pristup. Takva oprema, ovisno o modelu, može imati pojedinačne karakteristike rada, stoga prije uporabe svakako pročitajte tehničku uputu. Većina hidrauličkih ili elektromehaničkih jedinica kontrolira se pomoću papučice, tako da ruke operatora ostanu bez radnog vremena tijekom rada.

Vidi također: kako blokirati vodu na radijatoru grijanja - na tipovima ventila i spojnica.

Kako savijati pojačanje - upute za korak po korak:

 • uređaj je dovršen valjkom za savijanje potrebne veličine, odabranog u skladu s promjerom upotrijebljenog armature;
 • odabran je kut savijanja (moderne jedinice imaju raspon od 0-180 0);
 • štap se postavlja u montažni utor radnog diska i učvršćuje se na police;
 • pritisak na pedalu uključuje uređaj, savijanje određene konfiguracije;
 • na kraju zavoja, papučica se oslobađa i traka se ukloni.

U procesu rada potrebno je strogo pridržavati se sigurnosnih mjera i osigurati da ruke i odjeća budu na dovoljnoj udaljenosti od rotirajućih valjaka.
na izbornik ↑

1.3 Izrada najjednostavnijeg ručnog gibshchika (video)

2 Izrada stroja s vlastitim rukama

Kućni stroj za pojačanje trebao bi biti svestran, stoga vam nudimo upute o tome kako izraditi uređaj koji vam omogućuje savijanje kuta, profiliranih cijevi i čeličnih traka. Crtež alata prikazan je na slici:

Shema domaćeg stroja

Da biste napravili žbuku s vlastitim rukama, trebat će vam utičnica (jednostavna naprava za automobil s snagom od najmanje 2 tone), 100 mm kanalna šipka (za nosivi okvir) i šarke za vrata koja će se koristiti za zaustavljanje. Za proizvodnju tijela i bušenja (mehanizam za prešanje) potrebno nam je kut čelika od 25 i 32 mm i profil od 40 x 20.

Samotamljeni alat izrađen je pomoću stroja za zavarivanje, brusilice, nivoa, čekića, četke na metalu i uređaja za označavanje (mjerač vrpce, krede, vladar).

Vidi također: za što i gdje se koristi mreža za ojačavanje?

Podrobne upute za sam rad:

 1. U početku je neophodno izmjeriti i izrezati prazne duljine 5 cm od uglova 25 i 32 mm, kvadratni profil i rebar (koristeći posebne škare) promjera 12 mm.

Ubodite praznine

Ugradnja bušenja na utičnicu

Rezultirajući domaći uređaj je iznimno jednostavan, ali kao rezultat dobivate učinkovit uređaj, čije korištenje ne zahtijeva fizički napor, za razliku od jeftinih tvornica alata tipa poluge.

Stroj u radu

Približne troškove domaćeg alata - od 1 do 2 tisuće (trošak utičnice + cijena petlje ulaza), uglovi i dijelovi profila koštaju denar. Vrijeme provedeno na sastavljanju kastra sa svojim rukama je 3-4 sata.

Vezani članci:

Portal o armaturama »Fittings» Izrada stroja za fleksibilne armature vlastitim rukama

Vrste i nacrti strojeva za savijanje ventila

Za rad na promjeni profila valovite i glatke armature koriste se naprave za savijanje. Takvi uređaji se široko koriste u konstrukciji za proizvodnju armature različitih profila proizvoda od armiranog betona.

Vrste ručnih strojeva za savijanje

Dizajn uređaja za savijanje armature (ojačane šipke) uključuje upotrebu nekoliko zaustavljanja (obično tri) čeličnog materijala i pogonskog pogona, koji mogu biti različiti mehanizmi poluge ili kretanje samih zaustavljanja.

U konstrukciji ručnih uređaja za savijanje ojačanja, upotreba mišićne snage zaposlenika koristi se kao pokretač snage. Da bi se olakšalo fizičko naprezanje, posebno kada je potrebno raditi s proizvodom koji ima veliki poprečni presjek, u strojarnoj konstrukciji koristi se poluga za napajanje. Ova poluga zbog pružanja većeg ramena može značajno olakšati rad savijanja šipki.

Ovisno o konstrukciji, ručni čekići za savijanje ojačanja mogu se podijeliti u takozvani uvjetni priručnik i ručno.
Uobičajeno strojevi za savijanje ruku na savijanje armiranih šipki, postoje uređaji u kojima se mijenja mehanički pogon pomoću ručne sile za promjenu profila takvog proizvoda. Tipično, takvi uređaji nalaze se u svom zamašnjem dizalu, pogonjeni fizičkim utjecajem radnika.


Kod rada s ojačanim šipkama, koji imaju poprečni presjek veći od 16 milimetara, potrebno je koristiti alate za savijanje takvog mehaničkog pogona. Budući da se napori koji se moraju poduzeti za savijanje takvih pojačanja vrlo su važni, a izvedba rada u ručnom načinu rada popraćena je velikim fizičkim naporima i može dovesti do nepravilnih i loših postupaka savijanja.

Kod rada s oklopnim štapovima do 16 milimetara, mogu se koristiti ručni savijeni alati. Takvi strojevi, ovisno o mobilnosti, mogu se podijeliti u dvije vrste: stacionarni i prijenosni.

Ovisno o putanji primijenjenoj na savijanje sile vektora, ručni strojevi mogu se podijeliti i na one koji koriste vertikalni vektor primjene sile i horizontalne.

Uređaji s vertikalnim vektorom primjene sile omogućuju rad s velikim promjerima ojačanja jer su prikladniji za stvaranje značajnog opterećenja zbog činjenice da mogu koristiti cijelu tjelesnu težinu jednog zaposlenika. No, radi preciznijeg i kontroliranog savijanja armiranih šipki malih promjera, prikladnije je koristiti ručne uređaje s vodoravnim vektorom primjene sile.


Stacionarni uređaji za savijanje armiranih šipki imaju u svom dizajnu fiksnu osnovicu (okvir). Što obično ima velike dimenzije i masu, takvi uređaji obično se koriste u posebno određenim područjima.


U većini slučajeva, takvi strojevi se koriste u službenoj proizvodnji. To su industrijski uređaji za savijanje pojačanja koji imaju sve potvrde o sukladnosti, a regulatorne vlasti mogu ih raditi. Što se tiče industrijskih uređaja, provode se ispitivanja trajnosti, koja se odnose na sve glavne sklopove mehanizma, od ručke do položaja.

Domaći, stacionarni ručni stroj za savijanje

Za rad s velikim količinama za promjenu profila ojačanja postaje neophodno koristiti stacionarne uređaje za savijanje ojačane šipke. Takvi uređaji omogućuju da se osigura dovoljan broj operacija, na primjer, u izgradnji betonskih monolitnih struktura.

Osnova konstrukcije stacionarnog uređaja je uporaba okvira na kojemu su montirani blok za zaustavljanje i učvršćenje učvršćenja.


Za proizvodnju takvog uređaja potrebne vještine zavarivanja i vodovoda. Budući da se potrebna pouzdanost čvorova može osigurati samo visokokvalitetnim zglobovima kreveta.

Osim toga, ako ne postoje spremni blokovi od trajnog materijala s potrebnim promjerima, postaje potrebno koristiti tokarski stroj. Ako ne postoji mogućnost upotrebe stroja za proizvodnju zaustavljanja, tada možete uzeti armaturu velikih poprečnih presjeka.

• stroj za zavarivanje (baklja);
• električna bušilica s metalnim bušilicama;
• čekić;
• datoteku.

U proizvodnji stroja potrebni su takvi materijali:

• lijevano željezo (debljine 10 milimetara ili više) za bazu;
• Lijevano željezo (od 6 mm debljine) za izradu petlje;
• metalni kut (debljine od 10 milimetara) kako bi se napravio osnovni uređaj (krevet);
• šipke (ojačana šipka ili "prsti") s promjerom ovisno o tome koji je savijanje armature planirano (obično za poprečne presjeke od 6 do 12 milimetara, pri čemu su potrebni klinovi s poprečnim presjekom od 55-60 milimetara) za proizvodnju zaustavljanja;
• cijev za proizvodnju ručke - poluga duljine 500 milimetara i promjer oko 25 milimetara.
Među glavnim detaljima dizajna takvog stacionarnog ručnog stroja za savijanje pojačanja su:

• krevet;
• noge za krevet;
• osnovno učvršćenje;
• zaustavlja (studs) - tri komada;
• petlja;
• poluga ručke.

Zatim je osnovica stroja izrađena od lima, na kojem su klinovi i zglob s polugom pričvršćeni pomoću stroja za zavarivanje.

Stroj za savijanje


Prvi način izrade stroj za savijanje ojačanja vlastitim rukama. Ova metoda je najjednostavnija i neće trošiti puno vremena. Jedna važna nijansa je da trebate imati kotač s gredom i okretnim mehanizmom.

Montaža stroja za fleksibilne armature učinite to sami

Strojevi za savijanje rebara su neophodni uređaji koji se koriste tijekom gradnje i industrijskih radova.

Sa svojom pomoći, u budućnosti, realno je proizvesti armiranobetonske i metalne strukture.

Postoje slučajevi kada to možete sami, ali najčešće debljina proizvoda je tako velika da je savijanje moguće samo uz pomoć posebnih alata.

Izmijenjeni stroj za savijanje armature ne samo da daje listove i druge materijale željeni oblik, već i da ih rezati.

Također, mnogi uređaji omogućuju izradu prstena, pričvrsne stezaljke i dijelove, šarke od žice, cijevi ili drugih sirovina, koje se koriste u instalaciji i konstrukciji.

Unatoč složenosti dizajna, stroj se može konstruirati i sastaviti ručno. Da biste to učinili, potreban vam je pripremljeni crtež, alat i znanje o načelima rada uređaja.

Kako radi stroj za armaturu?

U domaće svrhe, domaći ručni stroj za savijanje armature koristi se prvenstveno u izgradnji temelja.

Gotovo je nemoguće napraviti pouzdanu bazu bez ojačanja dijelova, pa se postavlja pitanje - kako napraviti okvir, kako savijati postojeće pojačanje?

Naravno, danas možete naći veliki izbor profesionalne opreme na tržištu, ali cijena je vrlo visoka.

Takvi uređaji kupuju se u industrijske svrhe, uređenje radionica, građevinske tvrtke. Za svoje osobne svrhe prilagodite dizajn, sastavljenu vlastitim rukama.

Ako govorimo o tehnološkim standardima, stroj za savijanje treba imati tri osovine.

Jedan od njih je tvrdokoran (drži šipke pod određenim kutom i popravlja ih), drugi služi za savijanje materijala oko glavne osovine - treći. Također se zove središnja.

Ovisno o vrsti konstrukcije razlikuje se ručni stroj za pojačanje i mehaničko savijanje.

Potonje je pronašlo široku primjenu u svakodnevnom životu, jer ima kompaktnu veličinu i relativno male troškove, a zbog jednostavnosti svatko može raditi na tome.

Tu su i hidraulični ili pneumatski uređaji. Stoga hidraulički stroj za savijanje može savijati materijal pod kutom do 180 stupnjeva, čime se osigurava lom.

Kada se projektirate vlastitim rukama, potrebno je ne samo pridržavati se vašeg projekta, već i posebnu pažnju posvetiti kvaliteti pričvršćivača (naposljetku, opterećenje na dijelovima može biti vrlo visoko) i voditi brigu o organizaciji zaštite.

Klizač može uzrokovati ozbiljne ozljede.

Stoga je često moguće pronaći zaštitu od pleksiglasa na najjednostavnijim strojevima za savijanje armature, koji se lako mogu samostalno izraditi.

Također, ako imate iskustva u montaži strojeva, tada možete osigurati svoj dizajn prebacivanjem brzina radi reguliranja rada.

Neki su modeli opremljeni pločom stopala koja vam omogućuje jednostavno zamjenu smjera ventila.

Kako napraviti kućni stroj?

Da biste to sami radili s ručnim stezaljkom za armaturu, potrebno je najprije pripremiti cijeli niz alata.

Ako volite montažu i konstrukciju, tada pronaći takve dijelove i potrebnu opremu nije teško.

Prva potreba je električno zavarivanje. Za uređaj koji se može nositi s jednim listovima, potrebna vam je čvrsta baza, bušiti, stezaljke i stezaljke.

1 - disk savijanja postavljen na vertikalnu osovinu; 2 - prst; 3 rupa za prst; 4 - zaustavlja; 5 - rebar; 6 - aksijalno zaustavljanje

Birač se još uvijek može sastaviti iz metalnih uglova. Prikladno za montažu i duljinu kanala.
Baza je precizno izrezana zahvaljujući potonjem.

Zatim uklopite petog ili šestog broja kanala modela. No dužina bi trebala biti kratka - ne više od 50 centimetara.

Stroj za savijanje armature sastojat će se od poluge, bušenja, stezaljke i glavnog dijela na kojem će biti postavljene cijevi ili štapići ili listovi.

Prvo, na temelju odabranog mjesta, napravljena je osi za stezaljke - bolje će se kretati po njemu.

Međutim, imajte na umu da se stezaljke trebaju rezati u dužini od 6 milimetara manje od obradaka izrađenog ispod podnožja.

Od krajeva, oni također drže na udaljenosti od nekoliko centimetara - bez takve uvlake nemoguće je pravilno rasporediti teret.

Žica prikladna za polugu čiji promjer ne smije biti veći od 15 milimetara.

Baza je savijena u obliku slova "P", a zavarena je na jedan od stabilnih uglova pomoću stroja za zavarivanje. Od ruba bi trebalo biti uvlaka od oko 5 milimetara.

Daljnje čelične šipke zavarene su na bušotinu, a odsječci s kutom od 45 stupnjeva uklanjaju se s krajeva radnog dijela.

Da bi ispravno zavarili sve dijelove i provjerili kutove, ravnost strukture, pristajanje, najprije koristite zamku, a već na njima obavljaju zavarivanje.

Tako će se ispostaviti napraviti preliminarni okvir, koji se uvijek može ponoviti.

Osim toga, gdje je to moguće, bolje je koristiti vijke umjesto zavarivanja. Stoga će uvijek biti moguće obnoviti ili rastavljati svoj dizajn, kako bi ga nadopunili detaljima.

Ako se, međutim, daje prednost zavarivanju, najprije je potrebno provesti postupak probijanja savijanja. Ako su sve faze normalne, možete zavarivati ​​dijelove zajedno.

Kako dodati elemente za rezanje?

Osim činjenice da na domaćem uređaju možete dati različite oblike za proizvode, možete napraviti stroj za rezanje rebar, koji će kombinirati obje funkcije: rezanje i savijanje.

Naravno, puno je teže dizajnirati vlastitim rukama, ali ima više prijava. Najjednostavnija je mogućnost napraviti na temelju rezbarenog diska pomoću brusilice.

Stroj za rezanje rebar može biti u bilo kojoj prostoriji. Njegov dizajn može biti i sklopivi i integralni.

U prvom slučaju, takav se uređaj može lako demontirati i sklopiti na novo mjesto.

Konstruktivno govoreći, osim osovina za savijanje, stroj za rezanje armature trebao bi se sastojati od motora, rezne oštrice ili diska i same površine gdje se lopatica pričvršćuje.

Poznavanje načela rada možete jednostavno unijeti promjene u načinu rada feeda.

Kapacitet se mora odrediti prije nego se montira stroj za rezanje rebara.

Profesionalni uređaji imaju visoku snagu - oko 2000 wata.

Unatoč činjenici da za kućne namjene možete odabrati manje pokazatelje, nemojte zaboraviti da metal ostaje metal u bilo kojoj situaciji, a da biste ga smanjili, potrebno vam je veliko opterećenje.

Druga karakteristika koja se izravno odnosi na snagu motora je izbor opreme.

Najčešće je prijenos remen ili friccion trenja. Angažman može biti lanac, crv ili prijenosnik, sve ovisi o tome koji materijali imate.

Pojasevi daju nečujno djelovanje, ali vjerojatnost da će takav dizajn skočiti je vrlo visoka pa je bolje da ne odaberete ovu vrstu opreme.

Domaći stroj za rezanje rebar također se isporučuje sa zamkom koji ne dopušta materijalu da izađe iz osi za rezanje.

Kao nož kod kuće, najčešće odabiru karbidni disk ili abrazivni kotač. Vrsta uređaja ovisi o alatu za unos.

Može biti frontalna, niža ili klatno.

Princip montaže je vrlo sličan strukturi savijanja. Dakle, stroj za rezanje rebar počinje raditi s okvirom, koji je pak sastavljen od metalnih uglova.

Potrebno je priložiti kanal primljene baze, koja će igrati ulogu vodeće osovine, a svi ostali dijelovi su pričvršćeni na njega.

Samo jedan motor treba dodatnu armiranu cijev.

Ležajevi, koji su potrebni za podupiranje i postavljanje mehanizma u pokretu, ugrađeni su u gornji okvir, a osovina i motor su pričvršćeni vijcima.

Osim toga, gdje će disk biti fiksiran (također uz pomoć vijaka), morate paziti na zaštitnu kutiju jer će u kontaktu s metalom biti iskra.

Rad na stroju treba bolje provjeravati u praznom hodu i upotrebom mekih metala. Tek tada, ako sve radi dobro, možete provjeriti instalaciju u punoj snazi.

Glavna stvar je da udaljenost od osovine za savijanje i disk treba biti najmanje 40 centimetara.