Izrada kalupa za lijevanje iz betona

U proizvodnji različitih betonskih proizvoda, bilo da se radi o pločicama, kadi, namještaju ili umjetnom kamenu, morate koristiti kvalitetne oblike za beton koji se mogu napraviti ručno.

Mnogi san o lijepom vrtu i urednim stazama prekrasnih pločica uveli su ove snove daleko od posljednjeg mjesta.

Nedavno je za proizvodnju malih arhitektonskih proizvoda koristilo tvrdo prešani beton, drvo, čelik i žbuka. Osnovna tehnologija u to vrijeme bila je elementarno punjenje. Oblikovane betonske konstrukcije nisu korištene zbog nedostataka tadašnje tehnologije. Da, i oprema za lijevanje nije bila prikladna.

Tek kad se počeo pojavljivati ​​na tržištu visoke kakvoće cementa, aditiva, modifikatora i specijalizirane opreme, postalo je moguće proizvesti visokokvalitetni betonski beton koji karakterizira vrlo visoka fizikalno-kemijska svojstva. Valja napomenuti da se proizvodnja takvog betona za proizvodnju raznih proizvoda, bilo da se radi o umjetnom kamenu, namještaju, pločici ili bilo čemu drugom, može biti prilagođena kod kuće, sa svojim vlastitim rukama.

Moderni analogni

Sada tržište nudi širok raspon za svaki ukus.

Korištenje suvremenih materijala iz kojih su oblikovani za lijevanjem betona daje pravi priliku za proizvodnju proizvoda s gotovo savršenom preciznošću prijenosa površine teksture.

Ako govorimo o oblicima za beton, koji se koriste u suvremenom proizvodnom procesu, onda oni mogu biti kruti i fleksibilni. U većini slučajeva, plastika se koristi kao materijal za njihovu proizvodnju.

Materijal od kojeg će oblik biti izrađen za beton mora biti otporan na alkaliju i otporan na udarce.

Samo ako su takve osobine dostupne, pločice, umjetni kamen, namještaj i drugi proizvodi od betona bit će najviše kvalitete. Obrasci za beton ne moraju nužno kupiti, lako možete napraviti vlastite ruke.

Proizvodni alati

Za neovisno stvaranje raznih proizvoda (pločica, ukrasni kamen itd.) Trebat će vam sljedeće materijale i alate:

Mnogi to vole ovaj oblik, jer se koristi odmah prilikom polaganja staze, a rezultat izgleda ne manje impresivan nego prilikom polaganja staze pojedinačnih pločica.

 1. Portland cement;
 2. Pijesak (rijeka, kamenolom, građevina ili bilo koji drugi);
 3. Građevna rešetka s visinom od 50-60 mm;
 4. Široka ljepljiva traka ili bilo koja druga ljepljiva traka, osim papira;
 5. Četke ili škare za metal;
 6. Trowel (željezo je bolje od plastike);
 7. Čvrsta vrećica za smeće;
 8. Kapacitet pripreme maltera;
 9. kist;
 10. Pigmenti za slikanje betona (po izboru);
 11. Polimerna boja za kamen ili beton (po izboru).

opcije

Postoji nekoliko vrsta za beton. Uz pomoć nekih, pločice su izrađene, uz pomoć drugih - raznih ukrasnih kamena, a ostali se koriste za bacanje komada.

Ovaj obrazac omogućuje vam da napravite uredan trag za nekoliko sati.

Plastika je izvrstan materijal za proizvodnju betona, što je objašnjeno svojim jedinstvenim tehničkim svojstvima. Uz to, ako vrsta proizvoda ne treba upotrebljavati plastične kalupe, možete odabrati drugi materijal za izradu vlastitih ruku.

Izrada kalupa za beton obavlja se rukom za proizvodnju posebnih staklenih vlakana, pomoću kojih se mogu proizvesti složene arhitektonske figure i konkretni proizvodi (skulpture, balustre, cvjetne posude, vaze), polimerne betonske proizvode, kao i betonski proizvodi s neposrednim strippingom (za spomenike i ograde).

Ako govorimo o malim komadima, najčešći tipovi za njihovu proizvodnju su ploče za popločavanje, kamenje za popločavanje i fasadni kamen. Oblici prema kojima se izrađuju pločice, fasadni kamen i drugi proizvodi takvog plana su vrlo izdržljivi i mogu se uspješno koristiti u više od 300 ciklusa. Uz to, to su skuplje za prodaju nego fleksibilne opcije koje se mogu napraviti ručno pomoću vakuum formiranja metoda.

Vakuum formiranje je univerzalna metoda proizvodnje kojom možete postaviti brzu proizvodnju oblika za beton. Ova metoda omogućuje izradu oblika za beton bilo koje površinske teksture i bilo koje veličine. Najrazličitija plastika može se koristiti kao materijal za proizvodnju, uključujući polistiren, ABS, PVC, PET itd. Trajnost proizvedenih praznina ovisit će o raznovrsnosti upotrijebljene plastike, njegovoj debljini i svojstvima. Na primjer, kalupi izrađeni od ABS plastike, izdržati više od 300 ciklusa lijevanja betona, dok PET ima znatno nižu izdržljivost. Uz to, ovaj parametar utječe na geometriju proizvoda.

Upute za stvaranje

Opcija pločice "ispod pločnika" najviše je tražena.

U slučaju da trebate stvoriti velike odljevke (rubnice, rubnice, pilote), bolje je napraviti oplate iz drveta. Ako je moguće, obrazac treba napraviti sklopiv, a prije lijevanja drvo mora biti dobro natopljen. Metoda je dobra ako postoji potreba za proizvodnjom relativno velikog broja sličnih proizvoda s jasnom geometrijom (kamen, pločica itd.).

Ako nemate mogućnost upotrebe stabla, oblik pravokutnika ili kocke može se izravno u zemlju, samo kopati rupe prikladnih veličina. U jamama treba popuniti pijesak, sipati na vrh vode za "podmazivanje" i vlagu, nakon čega ih se može izliti betonom i pokriti vrh. Nakon otvrdnjavanja betonskog oblika može se upotrijebiti prema namjeni.

Da biste stvorili matrice koje će se koristiti za izradu pločica ili kamena, možete koristiti bilo koji materijal (silikon, drvo, plastika, pjena, poliuretan, guma). Sve ovisi o sposobnostima i mašti programera. Neki stručnjaci naučili su prilagoditi čak i stare jela ili dječje kalupe za rad, koje ćemo opisati odvojeno. Glavna stvar je da odgovara veličini posude.

Ako je potrebno napraviti jedan tiskani lijev, može se napraviti od pjene. Da biste to učinili, izrezati potrebni materijal iz materijala i napuniti ga betonom na polju. Polifoam je široko dostupan materijal, tako da možete napraviti preliminarne testove stvaranjem matrice za male kocke. Jedini nedostatak pjene je potreba za njegovim uništenjem da se izvuče beton. No, mogućnost proizvodnje odljevaka bilo koje konfiguracije, čak i uz trodimenzionalni uzorak, nedvojbena je prednost.

Ako trebate napraviti betonski prsten, možete koristiti stare bicikle ili betonske gume kao matricu. Za to se mogu prilagoditi i gume za invalidska kolica i skutere. Ako ništa nije prikladno, jednostavno kopajte kružnicu u tlu, a zatim stavite kantu u sredinu i upotrijebite dobiveni oblik u namjeravanu svrhu.

Prilagođene ideje

Ako ste proučavali ponudu, niste pronašli željenu opciju, možete pokušati to učiniti sami.

Izrada kovrčavih betonskih proizvoda nije tako jednostavno. Ovo je vrlo naporan proces koji zahtijeva puno truda i vremena. Naravno, lakše je kupiti gotove, ali ako želite nešto neobično učiniti, morat ćete upotrijebiti maštu i improvizirane načine za izradu matrice sa svojim rukama. Ideje za stvaranje izvornih oblika vlastitim rukama okružuju nas posvuda, samo ih većina ljudi ne primjećuje i odmah odlazi u trgovinu za gotove opcije, što nije sasvim točno.

Trenutno, mnogi prehrambeni proizvodi (poluproizvodi, kolači, voće, itd.) Prodaju se u plastičnim posudama. Oni su veliki kao oblici za izradu ploča za popločavanje.

Još jedna sjajna ideja su prozirne i obojene plastične granule koje se koriste za izradu bočica. Moraju dodati rješenje u različitim omjerima. Rezultat je raznolika i zanimljiva pločica s koje možete postaviti prekrasne i originalne mozaike na pločnicima.

Šablone mogu biti izrađene od laminiranih iverica. Ponekad ga ni ne možete kupiti. Idite u tvrtku da biste izrezali. Sigurno obrezivanje, što je za njih otpada, dobit ćete besplatno besplatno. U ovoj izvedbi ploče za popločavanje mogu biti pravokutne, kvadratne, trokutaste.

Ako odlučite sami raditi, možete biti sigurni da će vam pločica biti ekskluzivna.

Na primjer, da biste stvorili pravokutni matricu, morate prikupiti sličnost malom okviru. Da biste to učinili, izrežite 5 pravokutnika, od kojih četiri moraju biti iste veličine, a peta veličina. Skupite dijelove vijcima namještaja ili drugim sredstvima za pričvršćivanje. Potvrde su prikladne jer vam omogućuju sigurno prikupljanje i rastavljanje nakupine mnogo puta. Zatim trebate omotati kutiju sa stisnutim filmom. Tako je pločica puno brža da se dobije, osim što će spriječiti zabadanje.

Oblici u kojima će se načiniti pločice, ukrasni kamen i drugi slični proizvodi trebaju biti mekani na dodir, materijal bi trebao biti sličan silikonu. Nije preporučljivo koristiti potpuno neobične matrice. Naravno, dizajn pjesme će biti vrlo originalan, međutim, za početnike će biti prilično teško postaviti sličnu pločicu početniku. Samo pokupite s glatkim rubovima, barem po prvi put, dok ne popunite ruku. Postavljanje takvih pločica je pravi užitak, a otpad neće biti zalijepljen na zglobovima, tako da je vrlo lako osvetiti se takvom pločniku.

Mnogi se koriste za izradu različitih betonskih konstrukcija, čak i dječjih plijesni za igranje u pješčaniku. Na primjer, prikladni su za izradu nekih vrsta uzorka na pločniku. U ovom slučaju, glavni platno je postavljen s pločicama s glatkim rubovima, a strane, na primjer, mogu se obrezati s originalnim likersko klizanje proizvoda.

Ako želite uštedjeti novac pri obavljanju popravaka, nemojte se truditi kupiti sve spremno. Obrasci za izradu originalnih i lijepih arhitektonskih proizvoda od betona mogu se lako izraditi ručno!

Obrasci za betonske proizvode od elastomera, plastike

Konstrukcija i dekorativni proizvodi od betona su u većini slučajeva izrađeni injekcijskim prešanjem. Što je profinjeniji oblik i finije pojedinosti o proizvodima, to su veći zahtjevi za kvalitetom alata za kalupljenje. Danas tvornice i mala poduzeća nude različite oblike za proizvodnju konkretnih proizvoda bilo koje kategorije složenosti.

Za proizvodnju svih konkretnih proizvoda potrebni su oblici.

Područja primjene

Matrice za velike građevinske konstrukcije.

Budući da se beton počeo koristiti kao građevinski materijal, mogućnosti korištenja proizvoda počele su se širiti.

To je ono što dolazi iz oblika i onoga što vidimo svakodnevno.

 1. Statue, cvijeće, granice u parkovima i trgovima.
 2. Betonski građevni blokovi.
 3. Betonske ploče za popločavanje različitih oblika.
 4. Kopije faksa.
 5. Arhitektonska oprema.
 6. Dovodne posude.
 7. Armirano betonske ploče za gradnju.
 8. Ograde, uključujući dekorativne.

Često je podmazivanje važno.

Obratite pažnju! Što je veći detalj proizvoda, to bi trebao biti oblik za njegovo lijevanje. Raspon materijala za oblikovanje i relativnu lakoću obrade omogućuje vam da s vlastitim rukama markirate svoju vlastitu produkciju.

Materijski materijali

Ovisno o zahtjevima kvalitete gotovog proizvoda, koriste se odgovarajuće kategorije sirovina. Imaju različite specifikacije, cijene i metode obrade.

elastomeri

Gumeni kalup za umjetni kamen od betona.

Elastomerni oblici koriste se u slučajevima kada su potrebni detaljni detalji i stvaranje najtočnijih kopija. To su složeni volumetrijski proizvodi, visokokvalitetni, visoko precizni bas-reljefi ili umjetnički proizvodi.

Kao komponente za proizvodnju oblika koji se koriste u nastavku.

 1. Guma od sintetičkih guma.
 2. Spojevi iz poliuretana.
 3. Formoplast (PVC plastični spojevi i plastisoli).
 4. Spojevi od silikona.

Potrošnja ovih materijala po 1 m2 varira u rasponu od 10-40 kg, ovisno o dubini i karakteristikama terena.

Evo kratkog pregleda glavnih značajki ovog proizvoda.

 1. Formoplast se kao alat koristi relativno nedavno (nešto više od 50 godina). Njihova glavna prednost smatra se mogućnostom višestrukog korištenja i recikliranja. U izradi oblika s više okreta, uputa podrazumijeva dobro uspostavljeni tehnološki proces.

U tom slučaju potrebna vam je specijalna oprema za kuhanje i drobljenje. Osim toga - vrhunski tehnolozi.

 1. Gumeni (gumi) oblici proizvedeni vrućom vulkanizacijom. Preliminarni metalni modeli za koje je proizvod lijevan, kao i gumu otporni na alkalije, prilično su skupi. Metoda preciznog lijevanja također nije jeftina. Zbog toga se u našoj zemlji ne poštuje široko korištenje tih proizvoda.
 2. Proizvodi od poliuretana su vrlo popularni u proizvodnji elastičnih blokova kalupa hladnom vulkanizacijom. Tehnologija i troškovi su prilično jednostavni i jeftin, kvaliteta i količina lijevanih proizvoda ovisi o kvaliteti sirovina za kalupljenje.

U foto-silikonskim kalupima.

 1. Silikonski plijesni su popularni kod umjetnika, kipara i arhitekata. Skulpture ili bas-reljefi izlijevaju se u slojeve ili izlijevaju ispod kućišta. Međutim, silikon je sklon tlačenju i nema dovoljno alkalne otpornosti na rad s betonom.

plastika

Za proizvodnju velikih proizvoda s nižim zahtjevima za precizne geometrijske parametre, koristite plastične oblike za betonske proizvode.

Međutim, mnoge renomirane tvrtke nude obrasce koji mogu proizvoditi visoko precizne proizvode.

 1. Kalupi od fiberglasa. Oni su izrađeni ručno, od epoksidnih ili poliesterskih smola i pojačani staklenim vlaknima. Nedostaci - vrlo niska kompatibilnost s matricom cementa. Zbog toga se uglavnom koriste za proizvodnju proizvoda od betona s neposrednim uklanjanjem. To negativno utječe na kvalitetu proizvoda.

Oblici od krutih vrsta plastike.

 1. Obrasci izrađeni od tvrde plastike. Proizveden iz polipropilenskog i polietilenskog kopolimera, lijevanjem pod visokim tlakom. Oni su skloni savijanju, dakle, pogodni za proizvodnju proizvoda male veličine i neizraženog reljefa. Popločane ploče, popločavanje betona, rubnjaci - ovo je glavni raspon ove kategorije.
 2. Plastična ABS plastika. U pravilu, njegova debljina je od 2 mm do 4 mm. Ima značajku cijepanja. Osim toga, za smanjenje adhezije na betonu potrebno je podmazivanje silikona. Jasno je da kao oblik za armiranobetonske proizvode velikog formata nije prikladan.
 3. Polistiren od lima i filma do 1,5 mm precizno prenosi teksturu, ali slabo je kompatibilan s cementnim matricama. Još jedan nedostatak je povećana krhkost materijala.
 1. PVC plastika ima različite sastave i debljinu od 0,3 mm do 0,9 mm. Oni se smatraju najuspješnijima u kvaliteti u liniji analoga. Imaju najmanju moguću adheziju na beton, ne zahtijevaju čišćenje oblika i podmazivanje. Fleksibilni oblici smatraju se vrijednom vezom između krute plastike i elastomera.

Obratite pažnju! Pri uporabi filmske plastike, uvijek je prisutan kruti oplata (oprema na brodu). Oblik osigurava potrebnu krutost, dok plastika pruža olakšanje i lako izlaz gotovog valjka.

Savjeti za izradu sebe

Domaći oblik za betonske blokove.

U početku biste trebali obratiti pažnju na činjenicu da se sve radnje na konačnoj obradi gotovog proizvoda obavljaju tek nakon što se učvrsti.

Na primjer, rezanje armiranog betona s dijamantnim krugovima je nelogično ako je proizvod sirovi.

 1. Možeš napraviti kalup iz jednostavnih alata. Na primjer, iz pjene. Prvo se izrezuje pečat, a zatim se izlijeva smjesom cementnog pijeska. Nedostatak je taj da proizvod dobijete samo u jednoj kopiji.

Neovisna proizvodnja ploča za popločavanje.

 1. Obrasci za popločavanje ploča jednostavnih oblika (kvadrat, pravokutnik, trokut) mogu se sami sastaviti, od laminiranih komada ili iverice. Glatka površina olakšava izvlačenje zamrznute pločice.
 2. Vrlo su uspješni elementi koji se ulijevaju u plastične posude. Obično se prodaju poluproizvodi u trgovinama. Nakon nekoliko kupki pri ruci, možete pečati pločice za vrtni put.
 3. Nakon izrade dijamanta bušotina u betonu možete ukrasiti, na primjer, ogradu ili fasadu. Ovdje obrtnici često koriste dječje kalupe za sandboxe. Prekomjerne rupe ili nedostatke u radu majstora mogu biti prikriveni likovi. Zvijezda ili cvijet savršeno će uklopiti u ulogu ukrasnog elementa.

zaključak

Ako se namjeravate baviti lijevanjem kalupa na velikom mjerilu, bolje je kupiti profesionalno izrađene kalupe dizajnirane za veliki broj ciklusa. No, za privatnu upotrebu sasvim je moguće napraviti domaće ili improvizirane marke. Nemojte se žuriti kupiti skupe klišeje u trgovini, pogledati oko sebe, sve što trebate možete pronaći besplatno (vidi također članak "Stropovi od betona: montaža podova, montaža oplate, pojačanje, shema izlijevanja").

Priloženi video u ovom članku jasno će pokazati kako napraviti i kako koristiti kalupe za lijevanje.

Izrada kalupa za lijevanje betona - domaća proizvodnja za posao i hobi

Beton je građevinski materijal dugo poznat čovječanstvu. Toliko davno da se danas grije rasprave o prirodnom podrijetlu građevinskog materijala egipatskih piramida, kao što su nedavne studije pokazale prisutnost tragova ovčje vune i drugih stranih ukrasa unutar "megalita", što u pravom kamenu ne može biti po definiciji.

Nažalost, ovo nema nikakve veze s temom našeg članka, iako je vrlo zanimljivo - cilj nam je saznati kako se odvija proizvodnja kalupa za lijevanje iz betona, kao i proces lijevanja konkretnih predmeta.

Svrha lijevanog betona, njegove prednosti i nedostatke

Betonski beton je građevni materijal koji pripada kategoriji hidrauličkog inženjeringa. Njegova je glavna razlika od uobičajene upotrebe finog zrnatog pijeska kao punila i upotrebe plastifikatora, što daje smjesu izvrsnu protočnost i elastičnost.

 • Glavno vezivo je cement. Kao aditivi koriste se razni plastifikatori i modifikatori, zahvaljujući kojima gotovi beton ima nisko skupljanje, lako se širi preko površine i ne stratificira.
 • Dodaci također omogućuju zadržavanje vlage duže u sastavu, tako da se prilagodba površine može provesti dulje vrijeme.
 • Na mnogim resursima možete vidjeti informacije koje betonski beton ne treba vibrirati. Djelomično, ali ne sasvim. Činjenica je da se mješavine zraka intenzivno formiraju u mješavini kada se miješaju, pa je stoga potrebna vibracija pri izradi figura različitih složenosti ili valjanje valjkom igle u slučaju samonivljavanja.
 • Konačna površina lijevanog betona mnogo se bolje podnosi djelovanjem vlage (prodire u njegovu strukturu), zahvaljujući kojoj temperatura pada, materijal dobro podnosi.
 • Betonski beton se koristi ne samo za izradu završnih podova. Ovaj je materijal vrlo odabran od strane dizajnera svih pruga kako bi se stvorile ukrasne figure različitih veličina i složenosti. Ovdje je mala galerija fotografija koja prikazuje takve kreacije.

Kao što možete vidjeti, dizajnerska fantazija ne poznaje granice. Beton se koristi gotovo svugdje, zahvaljujući svestranosti.

Obrasci za slike od lijevanog betona

Plijesni za lijevanje iz betona ili, kako se zovu, matrice su određeni spremnici koji imaju oblik koji je potreban za izradu likova. Unutar oblika položi se potrebna količina otopine koja sadrži plastifikatore, koja se tada zbije i ostavlja da se suši u pravom trenutku.

Savjet! Ako je neophodno dobiti neobičnu teksturu, otopinu se može pomiješati sa slojem, sitnim lomljenim kamenom, mramornim čipovima i drugim punilima. Ako je neophodno slikati boju, dodajte različite pigmente - uglavnom metalne okside.

 • Nakon što se slika osuši, pažljivo ga uklanja.
 • Većina se oblika može ponovno upotrijebiti. Njihov životni vijek određuje materijal iz kojeg su izrađeni, točnost majstora koji izvodi lijevanje i jaružanje, kao i kvalitetu tvornice, to jest otpornost na deformacije, stres i tako dalje.
 • Obrasci mogu biti izrađeni od potpuno različitih materijala. To je plastična, a silikon i poliuretan, drvo i šperploča i tako dalje.
 • Izbor materijala prvenstveno ovisi o složenosti slike koja se izrađuje.

Svi su oblici podijeljeni u dvije vrste: tvrda i meka. Prvi su izrađeni od iverice, šperploče, metala, drveta i drugih stvari, dok drugi su polimeri, uglavnom silikon ili tekuća guma.

Fleksibilni oblici se koriste za izradu složenih oblika, kao što su umjetni kamen ili iste figure u obliku životinja, ljudi i drugih. Silikona se uzima kao osnova, budući da je ovaj materijal vrlo izdržljiv i traje dugo. Njegova površina je tako skliska da vam omogućuje da ispunite bez dodatnog podmazivanja, što olakšava udubljenje.

Također, oblici se mogu podijeliti u sklopivi i ne-sklopivi. Druga opcija je napravljena u jednoj kopiji, tako da kasnije kada uklonite lik da ga uništi. Kakvo je značenje ovog pristupa, jer očito povećava trošak bilo koje proizvodnje?

 • Činjenica je da, sve dok ne prilagodite dijelove oblika jedni s drugima, između njih uvijek će postojati neki jaz, pri čemu će beton nužno pasti u zaliv.
 • Kao rezultat toga, unatoč činjenici da se proizvod ispostavlja čvrsto, konture zglobova ostavit će nekakav izgled šavova, što će, iako malo, pokvariti izgled proizvoda.
 • Upotreba oblika koji se ne može razdvojiti uklanja taj problem, a rezultat se dobiva kao da je došao iz ruke profesionalnog kipara. Stvarno, neodvojivi oblici su atribut ručne izrade, što košta mnogo novca.

Kako napraviti obrazac

Izrada kalupa za betonsko lijevanje je proces koji može biti nevjerojatno složen i, obrnuto, vrlo jednostavan. Odlučujući čimbenik u složenosti je geometrija oblika koju želite dobiti.

 • Jednostavni oblici mogu biti izrađeni bez modela. Na primjer, kako bi oponašali umjetni kamen, možete rezati ureze u debljini pjene. Takve kalupe treba dodatno ojačati tako da mogu izdržati masu betona izlivene.
 • Ako slika ima složenu konfiguraciju, oblik ispod nje mora biti bačen, pa stoga ne može bez modela.
 • Ovo je mjesto gdje se traži vještina, koja među nama, amateri, ne može biti. Majstor će trebati sposobnost oblikovanja od voska, plastika, gipsa ili gline, kao na slici iznad.
 • Pa što možemo učiniti kod kuće vlastitim rukama ako talent i vještine nisu dostupni? Da, sve, pod uvjetom da imamo uzorak gotovog proizvoda.

Sljedeći korak-po-korak upute će vam reći kako dobiti željeni oblik na tako jednostavan način. Kao primjer, uzmite mali betonski sudoper.

 • Imamo gotove sanitarne artikle okruglog oblika.

Zanimljivo je znati! Danas su takve ljuske vrlo popularne u Europi, a ugrađene su u luksuznim domovima na odgovarajućim postolijama.

 • Potrebno je započeti s montažom kutije, koja će poslužiti kao ograničavajuća ruba za silikonsko ukrućenje.
 • Uklonimo stvarne dimenzije proizvoda kako bismo im dodali 5-6 cm za debljinu stijenki kalupa.
 • Sada, prema dobivenim veličinama, morat ćemo napraviti malu kutiju u kojoj sudoper slobodno pristaje, a preostali prostor će biti mjesto za silikon.
 • Materijal je pogodan i drvo, i OSB ploče i metal. U našem slučaju majstor je uzeo laminiranu ivericu, koju treba rezati na komade.
 • Vrlo je važno da rubovi dijelova koji se mogu rezati idealno su jednaki, stoga je bolje rezati bilo na stroju ili na krajnjoj pili. Ako postoji samo električna pista, onda pazite da dobijete jednolične, teške vodiče koji vam omogućuju izravno rezanje.
 • Sljedeći korak je izrezati rupu na radnoj ploči.
 • Uzmemo prazno, stavimo je na ravnu vodoravnu površinu i postavimo naš model na vrh.
 • Pažljivo i precizno pratite obris sudopera s olovkom.
 • Sada moramo rezati rupu uz primljenu konturu. Uzmemo odvijač i drill na stablu i izbušemo početnu rupu ispod datoteke iz električne jigsaw. Izbušite tako da vanjski rub bušenja ne prijeđe namjeravani radijus.
 • Da biste mogli točno izrezati s jigsaw je prilično teško - datoteka stalno nastoji odstupiti od linije.
 • Pokažite sve svoje opreza i nemojte žuriti nigdje.
 • Zatim, uzmite dno okvira i pažljivo stavite na vrh sudopera.
 • Ranije napravljena obrada je postavljena na vrh. Nakon toga, sudoper je usredotočen uz konturu koja postoji u iverici.
 • Kako ne bi "srušili postavke", na rubovima panela nacrtat ćemo ravnu liniju markerom, koji ćemo kasnije kombinirati. Nakon ove manipulacije pomiče se ploča s rupom. Pazite da ne premjestite sudoper.
 • Dalje, glina je uzeta za modeliranje, izrezana u trake, od kojih onda morate razbiti male "kobasice", kao što je prikazano na slici gore.
 • Nakon korištenja dobivenih pločica kako bi se prikrila baza ljuske. Budite pažljivi, ne ostavljajte praznine i nemojte slučajno micati model. Clay ne žali - treba se stisnuti kada ponovno poravnate dijelove baze.
 • Druga ploča s otvorom se vraća na mjesto i dobro je pritisnuta dolje. Ne zaboravite na činjenicu da morate kombinirati točno prethodno postavljene oznake. Bit će mali razmak između rupe i modela, koji također treba biti zapečaćen glinom.
 • Uzmemo malu lopatu i sustavno prolazimo kroz cijeli perimetar. Masa ne bi trebala izbočiti, tako da sve uklonimo odozgo i očistimo ostatke krpe.
 • Na uglovima našeg obratka trebate staviti dva ili tri zatvorena matica, tako da kad ispunite ovo mjesto, nalaze se usjekovi koji će poslužiti za naknadne veze.
 • Oni su zalijepljeni na vruće ljepilo kako ne bi odgodili instalaciju.
 • U sljedećem koraku priključuju se bočne stijenke. Ugradnja se vrši pomoću uobičajenih vijaka. Pojedinosti su pričvršćene duž svih šavova kako bi se osiguralo maksimalno brtvljenje.
 • Unutar svih šavova obložene su istim ljepilom kako bi se zatvorili svi mogući praznine i napravili nepropusnu strukturu.
 • Kada se ljepilo stvrdne, moramo podmazati plijesan iznutra s lubrikantom tako da silikon može lagano zaostajati. Da biste to učinili, primijenite posebne formulacije (po mogućnosti u obliku aerosola) koje možete kupiti u trgovinama hardvera.
 • Sada možete preuzeti pripremu silikonske smjese. Djelujemo strogo prema uputama koje je priložio proizvođač. Ulijte sastojke u kantu s visokim stranama i dobro promiješajte s bušilicom mješalice.
 • Pripremljena smjesa ulijeva se u naš kalup. Međutim, ne trebate uliti na rubove, ali tako da silikon ne dosegne rubove rupe u sudoperu nekoliko centimetara.
 • Nakon toga, tekuća guma se stari oko 16 sati na sobnoj temperaturi (oko 23 stupnja Celzijusa).
 • Sada moramo napraviti drugi dio kalupa.
 • Da bismo to učinili, ponovo ćemo uzeti našu glinu za modeliranje i pažljivo ga ispuniti zaokruživanjem na rubovima rupa, to jest, kao da ga poravnamo u ravnini.
 • Dalje od iste iverice izrezali smo poklopac za našu kutiju. Trebao bi čvrsto sjediti na svom mjestu, a zatim se vijcima pričvrstiti s bočnih stranica. Sada možete lagano okrenuti cijeli oblik - dizajn će imati veliku težinu, stoga budite oprezni.
 • Samorezni vijci koji su držali donji poklopac su zakrivljeni, nakon čega se ovaj element lagano zakače i izvadi.
 • Slijedeći s glinom je uklonjena i radna ploča s rupom. Uklonite sve preostale čestice smeća kako ne biste pokvarili dijeljeni dio obrasca.
 • Ako matice koje smo zalijepili u uglovima zaglavi se u silikon, pa ih pažljivo pokupite s odvijačem i uklonimo ih na stranu - više neće biti potrebni.
 • Obrišite zdjelu sudopera čistom suhom krpom.
 • Mash opet gline i kitom s njom sve vrhu rupe koje su ostale iz vijaka, inače silikonski će propustiti u njih kada ulijevaju.
 • Također, kao i ranije, pečat kalup vrućim ljepilom, zatim nanesite sloj maziva.
 • Opet, razrijedite naš silikon i ulijte ga točno u zdjelu. Sada ispunite obrazac do ruba, a zatim ostavite da se osuši istih 16 sati.
 • Kada istekne određeno vrijeme, morat ćete rastaviti obrazac i ukloniti model iznutra. Najprije odvući sve vijke i, pričvrstiti nešto ravno i izdržljivo, uklonite odbojnike. Zatim uklonite gornji poklopac, nakon čega već možete dobiti sadržaj.

Kao rezultat toga, na mjestu daljinske ljuske nastaje praznina, u koju ćemo uliti beton za lijevanje.

Kao što vidite, proces izrade kalupa, iako istodobno istegnut, ne predstavlja ništa superkompleks. Treba shvatiti da cijena takvog užitka neće biti mala, ali mogućnost ponovnog korištenja proizvoda plaća mnogo puta troškove.

Radite s napravljenim obrascem

Idemo sada shvatiti kako napuniti konkretno rješenje u obliku koji se dobije i vidjeti što će se dogoditi.

 • Počnimo s činjenicom da temeljito očistimo kalup od prljavštine i prašine. Bilo koja manja kontaminacija će dovesti do neizbježnih nedostataka na površini novih sudopera, pa se obratite pozornost na ovo pitanje.
 • Sada trebamo napraviti dva pokrova iverice, koja će doslovno biti 5 milimetara širi od oblika sa svih strana. Kako su izrezani, već znate, pa idi naprijed.
 • Poklopac, koji će biti instaliran na drugoj strani oblika gdje ostaje rupa, također mora imati rupu kroz koju treba ispuniti. Učinimo to baš kao što smo činili u izradi oblika.
 • Trebamo ove elemente kako bismo, bez deformiranja, čvrsto pritisnuti dijelove oplate međusobno. Instaliramo ih na mjesto, nakon čega zategnemo cijelu strukturu pomoću četiri fleksibilna kliješta, kao što je prikazano na slici, poprečno.
 • Masa mora biti dovoljno čvrsto da spriječi istjecanje betona i istodobno ne treba pretjerivati, budući da će deformacija rezultirati zakrivljenim proizvodom, u našem slučaju, ljuske.
 • Sljedeća je priprema betonske mješavine, koja prema ideji može imati drugačiju teksturu i boju. Za pripremu takvih smjesa koristili su se samo visokokvalitetni brendovi Portland cementa 400 i 500, što nije poželjno prisutnost aditiva.

Savjet! Označavanje "D0" pokazuje da je cementni prašak 100% visokokvalitetni cementni klinker i ne sadrži nikakve dodatke.

 • Cement ometa pijesak srednje frakcije - oko 2,5. Sirovine moraju biti savršeno čiste, tako da rezultat neće biti brak. Ako još uvijek ima smeća u nekim mjestima, tada se provodi preliminarni probir.
 • Omjer komponenata određen je prema receptu, kao 1 do 2 (više pijeska).
 • Sljedeći su dodatni plastifikatori, čija masa ne smije prelaziti 1,5% mase otopine miješane u isto vrijeme.
 • Također se dodaje pigmentacijska tvar. Na primjer, ako želite dobiti bijelu ljusku, upotrijebite titanov dioksid u iznosu od najviše 8%.
 • Posljednja komponenta smjese je, naravno, voda. Njezina količina ne smije prelaziti 25% težine suhe tvari.
 • Sve se to miješa u betonskoj mješalici do homogene mase.
 • Dakle, uzimamo naš oblik, stavimo ga na vibrirajući stol i počnemo pažljivo položiti pripremljenu smjesu. Nema potrebe žuriti, nakon svakog dijela, neka beton bude malo raspoređen unutar oplate, tako da zrak iznutra izlazi bez naišenja na prepreke.
 • Izlivamo beton dok ne pokriva cijeli kalup, nakon čega se proizvod položi i ostavi da se osuši najmanje jedan dan, nakon čega se može odstraniti i dopustiti da se proizvod potpuno osuši.
 • Otkrivamo oblik i, evo i evo! Vidimo unutar točno istog sudopera kao onaj koji smo koristili kao model. Ljepota i samo! Sada možete pokriti proizvod posebnim lakom i koristiti ga.

To je sve! Analizirali smo kako se oblikovi za slike izrađuju od betona i kako ih ispravno upotrijebiti. Informacije su vrlo zanimljive i mogu služiti i ljudima koji žele pronaći svoj omiljeni hobi i onima koji žele zaraditi na taj način. Na kraju vam nudimo video u ovom članku koji će vam reći i pokazati još zanimljivih stvari.