Kako ispravno učvrstiti traku temelja vlastitim rukama

Osnovica vrpce je najpopularnija u privatnoj gradnji. Idealna je za izgradnju malih kuća, garaža, kupatila i drugih građevina. Svi građevinski radovi mogu se obaviti ručno, a relativno mala potrošnja materijala i minimalna količina iskopa mogu smanjiti troškove i vrijeme proizvodnje. Naravno, kako bi sve moglo ići kako treba, morate znati ispravno ojačati temelj.

Kako odabrati armature?

Prije nego što kažete kako pravilno učvrstiti traku, valja reći nekoliko riječi o izboru armature.

 1. Ako trebate pojačati bazu za jednu priču ili dvije priče, kao i lakše zgrade, trebali biste uzeti spoj s promjerom od 10-24 mm. Debeli materijal će biti preskup, a njegova visoka čvrstoća neće biti uključena. Manje debela ojačanja ne mogu izdržati opterećenje.
 2. Preporučljivo je koristiti posebne valovite armature. Ona pruža najbolju vezu s betonom, osiguravajući visoku čvrstoću i pouzdanost. Glatki kolut je malo jeftiniji, ali nije pogodan za uporabu zbog niske adhezije. Jedina iznimka su križni zglobovi. Učitavaju se mnogo manje.
 3. Ako je tlo homogeno na cijelom području temelja, tada se može koristiti materijal s presjekom od 10-14 milimetara. Kod heterogenog tla povećava se opterećenje na podnožju pa je preporučljivo trošiti novac na šipke promjera 16-24 milimetara.

Naravno, kupnja debelih užljebljenih armatura je vrlo skupo. No, ako odlučite izvršiti pojačanje trakastog temelja vlastitim rukama, to znači da količina posla nije prevelika. Dakle, morat ćete nadoknaditi najviše nekoliko stotina rubalja - to u potpunosti nadoknađuje visoku izdržljivost i pouzdanost gotove strukture.

Uz samooblikovanje i odabir armature za kavez za ojačanje trake, vjerojatnost pogreške je visoka. U budućnosti, to može prouzročiti uništavanje kuće pa bi najbolje rješenje bilo odrediti projekt ojačanja temelja od dizajnerice, te samostalno vezati okvir prema crtežu.

Koliko vam je pojačanja potrebna?

Prije nego što odete u trgovinu da biste kupili materijal, morate znati koliko će to trebati za pojačanje temelja trake. Da biste to učinili, unaprijed trebate razmisliti o tome koji će pojačanje temelja trake biti najbolji izbor i izvršiti izračune za određeni objekt.

U gradnji malih kuća, garaža i kupki obično se koristi sljedeća konfiguracija okvira:

 • 2 pojaseva: gornji i donji;
 • Svaki remen sastoji se od 3-4 šipke pojačanja;
 • Optimalna udaljenost između šipki iznosi 10 centimetara. Imajte na umu da udaljenost od armature do rubova buduće temelje mora biti najmanje 5 centimetara;
 • vezanje pojaseva izvodi se pomoću stezaljki ili komada armature na korak od 5-30 centimetara, ovisno o dijelu ojačanja.

Takva shema je optimalna. Sada, znajući veličinu buduće konstrukcije, uopće nije teško izvršiti odgovarajuće izračune.

Pretpostavimo da želite izgraditi prostrani okvir ili drvenu kućicu s površinom od 150 četvornih metara s vanjskim zidovima od 50 metara. Na temelju toga izračunat ćemo. Upotrebljavamo odgovarajuće i opisane karakteristike za pojačanje vrpce baze SNiP.

Imamo dva remena s tri štapove u svakoj. Ukupno - 6 pomnožen s 50 = 300 metara glavnog ventila. Uzimamo u obzir broj skakača koji se uklapaju u koracima od 30 centimetara. Da biste to učinili, podijelite 50 metara do 0,3. Dobivamo 167 komada. Križne šipke u ovoj bazi će imati duljinu od 30 centimetara, a vertikalne one - 60 centimetara. Na vertikalnim skakačima trebat će vam 167x0.6x2 = 200.4 metara. Na vodoravnom - 167x0.3x2 = 100,2 metara. Ukupno 300 metara debele valovite armature i 300,6 metara razrjeđivača potrebno je lakše pojačanje. Nakon što dobijete ove brojeve, možete sigurno otići do trgovine za materijal - traka temelj bez ojačanja neće dugo trajati. Neki stručnjaci preporučuju uzimanje rebar s marginom od 10-15%. Uostalom, potrebna je neka količina materijala za jačanje kutnih dijelova trake i odlaska na pristanište.

Kako spojiti okvir?

Pravila za pojačanje temeljne trake nas prisiljavaju da odustanu od upotrebe zavarivanja u korist pletenja, jer kod zavarivanja, na mjestima zavarivanja zglobova, metalne šipke gube snagu do 2-2,5 puta. Osim toga, tu se najčešće pojavljuje korozija koja može oštetiti armaturu tijekom nekoliko godina, značajno smanjujući pouzdanost i izdržljivost podloge. Važeća veza samo uz pomoć parenja. Ovo je prilično teška pozornica i dugo će potrajati nekom nedovoljno iskusnom korisniku. Međutim, puno ovisi o tome koji ćete alat koristiti.

Klasični alat za pletenje armature u tračnoj podlozi je posebna kukičana kuka. Koristeći ga, iskusni majstori mogu proizvesti do 12 do 15 čvorova u minuti (naravno, ako je žica za pletenje pripremljena i unaprijed odrezana). Glavna prednost ove opcije je dostupnost - kuka se može kupiti u mnogim trgovinama za sto rubalja, pa čak i jeftinije. Minus - brzina rada s njim nije velika ni među gospodarima. Uzmite u obzir - morat ćete napraviti mnogo stotina čvorova, čak i ako želite ojačati temelje male veličine.

Ako želite završiti posao što je prije moguće, možete upotrijebiti poseban pištolj za pletenje. Raditi s njim, čak i neiskusni korisnik lako će dati 25-30 čvorova u minuti. To znači, performanse će se povećati najmanje 2 puta. Jao, cijena takve opreme nije niska - od 50 tisuća i više. Osim toga, za rad s njim treba posebna žica - uobičajena svibanj ne biti prikladan. To dodatno povećava troškove. Ali ako je moguće iznajmiti pištolj za pletenje nekoliko sati ili dana - slobodno se slažete s takvom ponudom, nemojte zaboraviti otkriti maksimalni promjer armature koju može vezati. Rad s alatom visokokvalitetnog materijala, potrošit će najviše jedan dan na montažu okvira - ispravno učvršćivanje temelja trake postaje puno lakše i brže. Kada radite ručno, ovaj postupak može potrajati tjedan ili više.

Kako napraviti okvir?

Prije nastavka ojačanja temelja trake treba pregledati nacrte prikladnih okvira. Uostalom, ovisi o jačini okvira hoće li temelj služiti već desetljećima ili će biti pokriven s pukotinama u prvom proljeću zbog sezonskih oscilacija u razini tla.

Kako se ne bi zamijenio proizvodnjom, potrebno je zapamtiti nekoliko pravila:

 1. Preklapanje (udaljenost od mjesta parenja do ruba štapa) mora biti najmanje 5 centimetara.
 2. Na kutnim zglobovima, okomite šipke trebaju biti međusobno povezane - ni u kojem slučaju ne mogu se koristiti dva odvojena bloka koji nisu međusobno povezani. Idealno rješenje bilo bi kutova od savijenog armature - takva shema za pojačanje temelja je najpouzdaniji. Ali za to morate imati posebnu opremu, ako su spojnice promjera 14 milimetara ili više, manji promjeri mogu biti savijeni kod kuće.
 3. Spojevi s žicom moraju biti čvrsto - ako koristite kukičanu kuku, zatim zategnite žicu dok se ne zaustavi, tako da nema razmaka između stezaljke i glavnog armature. Također provjerite s rukom, ako se stezaljka odmakne od dodirivanja, trebali biste napraviti dodatnu kravatu s žicom.
 4. Preklapanje na ojačanju mora biti jednako 40-50 promjera armature. Trebalo bi postojati jaz između susjednih klipnjača, a gornji i donji slojevi, prema projektu.
 5. Okvir za osnaživanje mora stati točno u oplatu. Također je potrebno voditi brigu o zaštitnom sloju betona za pojačanje, kako bi se napravio prema zahtjevima crteža. Treba imati na umu da je minimalni zaštitni sloj jednak promjeru armature.

Sav je savitljiv element za pojačanje baze, provodi se na hladnoći. Ni u kom slučaju bez grijanja okova, jer to će dovesti do gubitka snage.

Kao što vidite - pravila su jednostavna. Ali neki neiskusni graditelji ne sumnjaju ili zaboravljaju na njihovo postojanje. To dovodi do činjenice da se tehnologija pojačanja trake temeljnica krši i njegov životni vijek značajno je smanjen.

Zemljani radovi i pripremni radovi

Jedna od prednosti trakastog temelja je relativno mala količina zemljanih radova. Nekoliko ljudi, koji rade na dan s kratkim stanjem, moći će lako kopati jarak odgovarajuće veličine u normalnom tlu. Kada je jama spremna, možete nastaviti s njegovim rasporedom.

Prvi korak je napraviti temeljni jastuk. Zahvaljujući tome, smanjuje se negativan utjecaj podzemne vode na temelj, a opterećenje sa samog temelja i cjelokupna struktura raspoređen je ravnomjerno po cijelom terenu. Ovdje možete koristiti različite materijale. Najčešće korišteni pijesak ili šljunak. Oni rade dobar posao sa svojom funkcijom - glavna stvar je da debljina jastuka mora biti najmanje 15-20 centimetara.

No, neki stručnjaci preporučuju betonsku podlogu. Da, to je najskuplji. Skupni cement i potreba za ojačavanjem jastuka hladno povećavaju troškove i vrijeme izgradnje. No, kao rezultat, dobivate najpouzdaniji temelj za temelj, osiguravajući da će trajati dugi niz godina. Stoga možemo sigurno reći da taj novac neće biti bačen na vjetar.

Ako se rad provodi na slabom, nagibnom tlu, ili se planira izgraditi tešku kuću od opeke, ali uporaba monolitne temelje iz nekog razloga nije poželjna, tada se može koristiti trakasti temelj s jednim potplatom. Širenje (staklo) može značajno smanjiti opterećenje na tlu. Naravno, nemojte zaboraviti na ojačanje podruma stakla - na podlogu tla, redovito će izdržati znatne opterećenja na savijanje i savijanje. Vrlo je važno pružiti mu dovoljnu snagu.

Kada koristite temelje s potplatom, povećava se volumen zemljanih radova. Osim toga, potrebno je provesti dodatni novac na ojačanje potplata temelja trake - ako to ne uspije, to će dovesti do najranijeg uništavanja cjelokupne strukture.

Zavjesa se postavlja na vrh gotovog jastuka. Prilikom odabira širine, uzmite u obzir - gotovi temelji trebali bi biti 10-15 cm deblji od vanjskih nosivih zidova.

Sljedeći korak je hidroizolacija. Neki graditelji upotrebljavaju krovište, ali ovo je sasvim skup materijal. A teška težina čini proces instalacije teže. Stoga je moguće koristiti građevinski polietilen. Da, to je manje trajno. Ali to vam je potrebno samo nekoliko dana - tako da cementno mlijeko ne ulazi u pijesak. Stoga je jeftin i lagan polietilen vrlo prikladan. Postavlja se preko oplate. Na zglobovima, preklapaju se više - ne manje od 10-15 centimetara - i ljepilo s širokom vrpcom.

Ovaj pripremni rad završava. Sada recite o ispunjavanju i pojačanju temelja vlastitim rukama.

Ugradite okvir, ulijte beton

Najbolje je sastaviti okvir ojačanja izravno u pripremljenoj jami - to vam omogućuje da čvrsto fiksirate elemente. Ali, ako govorimo o ojačanju podzemnog temelja ili ako je jama suviše uska za rad koji treba izvršiti izravno u njemu, okvir se može sastaviti izvan rova, a zatim ga pažljivo spustiti na svoje mjesto. Ovdje se obično ne pojavljuju problemi, a instalacije korak po korak nisu potrebne.

Posljednji i jedan od najvažnijih faza je temeljno lijevanje.

Preporučljivo je koristiti za ovu konkretnu marku M200 ili noviju. Ima visoku čvrstoću da izdrži značajna opterećenja, a također ima dovoljno pokazatelja hladnoće.

Odmah treba reći - za rad će trebati veliku količinu materijala. Napravite sve potrebne proračune unaprijed - morate uliti beton u jednom trenutku, izbjegavajući delaminaciju i druge odjeljke. Inače, snaga baze bit će znatno smanjena, a to će utjecati na sigurnost rada kuće. Iz istog razloga, poželjno je iznajmiti betonsku mješalicu. Danas mnoge tvrtke nude ovu uslugu. Osim toga, najam jeftinih modela je relativno jeftin - manje od tisuću rubalja dnevno. Uz intenzivan rad tijekom tog vremena, moguće je nositi se s radom. Osim toga, prisutnost betonske miješalice omogućuje vam povećanje produktivnosti - samo trebate bacati pijesak, cement i uliti vodu, a uskoro ćete dobiti gotov proizvod koji morate samo uliti na okvir postavljen u oplatu. Rad s lopatom ne može se postići.

Nakon lijevanja betona, morate pričekati 28 dana. Tijekom tog vremena, beton će pokupiti dovoljno snage i možete početi graditi kuću, garažu ili kupku.

Preporučujemo da gledate videozapis na kojem će iskusni građevinski inženjer reći o važnim nijansama ojačanja temelja. Ono što biste trebali obratiti pozornost na to kada radite na prvom mjestu, tako da je temelj kuće siguran.

Sada znate ojačati temelje vrpce vlastitim rukama. Da biste to učinili, nije potrebno imati visoko specijalizirane vještine ili kupiti skupu opremu. Dovoljno je, barem u teoriji, saznati kako jačati temelj. Doći će doživljaj procesa, a svi alati mogu se zamijeniti jeftinim kolegama ili iznajmiti, štedi novac i vrijeme.

Pojačanje podnožja trake

Od samog procesa polaganja ovisit će o jačini strukture. Cijelo opterećenje sa zidova, krov se pomakne do temelja.

Pojas se može koristiti za izgradnju niskim zgradama laganih zgrada, kao i za izgradnju velikih kapitalnih kuća s podrumom ili podrumom.

Najčešći je temelj trake, često se koristi u izgradnji privatnih niskogradnji. Tehnološki je uređaj prilično jednostavan, ali potrebno je određeno vrijeme, radni i potrošni građevinski materijal. Uglavnom je ojačana metalnim armaturama. Ovaj temelj je armiranobetonska struktura, smještena oko perimetra kuće, pod svim unutarnjim zidovima. Prilikom polaganja, nastoje zadržati širinu i dubinu kroz duljinu, kako bi pojačali utjecaj izvršenih opterećenja, oni koriste pojačanje ovog dizajna.

Najčešće monolitni monolitni armirani beton.

Koristi se za gradnju zidova betona, kamena, cigle, gaziranog betona. Njegova naprava i pojačanje također je potrebno pri izgradnji garaže, podruma.

Osnovni uređaj

Za pravilno funkcioniranje takvog temelja, dovoljno je da se položi 0,2 m ispod dubine zamrzavanja tla na tom području. Polaganje ispod 0,5-0,7 m je nepraktično.

Ovisno o dubini njihove pojave, one se mogu podijeliti u dvije vrste:

Shema dubokog presjeka temelja.

 1. Plitka dubina. Koristi se u izgradnji okvirnih kuća i malih kamenih kuća.
 2. Glubokozaglublenny. Postavljen je ispod kamenih kuća s monolitnim betonskim podovima ili u kućama gdje se planira raspoređivanje podruma ili podruma. Njegova je konstrukcija mnogo materijalna od plitkog.

Postupak ojačanja treba poduzeti sa svim odgovornostima, jer je temelj pod teškim opterećenjima pri nagrizanju tla za zamrzavanje i istodobni utjecaj težine cijele kuće (krov sa snježnim pokrovom, zidovima, itd.). Gornji dio je pod najvećim opterećenjem.

Pojačanje se javlja na vrhu i na dnu: donji dio se komprimira, a gornji se ispruži. Pri visini od preko 150 mm potrebno je postaviti poprečne i vertikalne šipke. Ojačanje dolazi od vruće valjanog armature promjera od 6 do 8. Armature barovi trebaju biti preklopljeni tako da se međusobno preklapaju. Spojite poprečnu armaturu s posebnim uzdužnim prstenom. Uzdužna ojačanja trebala bi se nalaziti unutar predgotovljenog okvira.

Shema ojačanja trake temelj.

Vezanje armature sprječava širenje pukotina na temeljima. Distribucija armature regulirana je standardima gradnje SNiP, koji ukazuju na to da je udaljenost između vertikalnih šipki izračunata na temelju betonskog punila i metode njegove ugradnje, ne smije biti manja od promjera samog armature i najmanje 0,25 cm. Također su naznačene norme za polaganje i uzdužne šipke armatura: udaljenost između njih ne bi smjela biti manja od dvostrukog promjera, ali ne više od 4 cm. Promjer radne armature varira između 10-22 mm, a pomoćna armatura 4-10 mm.

Metode spajanja dijelova za pojačanje

Pletenje žice služi za pričvršćivanje, jer tijekom zavarivanja izgube se glavna svojstva za koju se koristi armatura u konstrukciji (snaga i pouzdanost). Moguće je zavarivanje remena samo s oznakom C.

Stilna sekvenca

 1. Prvi korak je pokretanje šipke malog promjera na udaljenosti od oko 50-80 cm jedna od druge. Visina pogonskih šipki ne smije biti veća od oplate.
 2. Na ovim šipkama složene su dvije horizontalne trake: gornja i donja.
 3. Četvrta građevina često se koristi za ravnomjerno raspodjelu dijelova koji se sastavljaju.
 4. To bi trebao biti težak i pouzdan okvir.
 5. Prilikom montaže okvira, ne smije se zaboraviti na ventilaciju podnog podloge ili podruma.

Značajke instalacije

Prilikom montaže oplate potrebno je obratiti pozornost na to da armatura ne dođe u dodir s tlom (tlo), jer će to ubrzati proces uništenja hrđe. Betonski sloj koji štiti armaturu mora biti barem 5-8 cm.

Posebno se ističe ugradnja uglova zgrade: nije dovoljno da ih napravite jednostavnim križićima. Kutovi trebaju biti izvedeni od pojačanja klase koja nije niža od A3 s posebnim kutovima. Savijeni kutovi ojačanja trebaju ići na drugu stranu najmanje 50-70 cm. Šipke za pojačanje smještene u unutarnjim dijelovima uglova moraju doći u dodir s dijelovima vanjskog dijela armature, u suprotnom se ne postiže svrha za koju je temelj osnažen - njegova snaga.

Na isti način su ojačani dekorativni dijelovi podruma (prozorski prozor) i T-oblika elemenata. U kutovima postoji poseban teret. Pravilno montiranje okvira je vrlo važno kako bi se spriječilo cijepanje i pucanje.

Na tim mjestima postaviti dodatna učvršćenja. Oni su pričvršćeni u obliku slova U ili u obliku slova L. Postoje znanstveno izračunati i praktički razrađeni standardi za ugradnju kuta: spojite najmanje 25 centimetara. Na glavnom rubu pričvršćenu sa stezaljkama 2 puta manje.

Da biste ispravno izračunali potrebnu količinu potrebne betonske otopine, trebate znati sve 3 količine: duljinu, širinu i dubinu. Oni se naizmjenično množe. Tako je poznat volumen potrebnog betona.

Prednosti i nedostaci

Oslonac vrpce koristi se u izgradnji svjetlosnih kuća, kuća od trupaca, kupki i ostalih laganih građevina.

Glavna prednost je mogućnost izgradnje tijekom cijele godine. No postoje nedostatci: zahtijeva vrlo precizno pridržavanje tehnologije tijekom gradnje.

Na različitim vrstama tla koriste se temelji s potpornim nogama. Vrlo je prikladno i praktično ih nanositi na nestabilne ili tresetne tla. Za srednje velike kuće, dovoljno je instalirati do 10 tih potplata. Ali iznimno je važno da ih stavite ispod granice smrzavanja za 20-30 cm.

Podloge su ojačane na isti način na koji se same temelje ojačavaju.

Temelj ne smije ostati otvoren za cijelo razdoblje izloženosti hladnoći. Mora biti zaštićen od utjecaja taloženja uz pomoć bilo kojeg sredstva: pokriti s filmom, tretirati sa vodonepropusnim rješenjem u dva sloja (prvi tanki sloj djeluje kao impregnacija, drugi obavlja zaštitnu funkciju).

Prva i vrlo važna stvar u izgradnji nove kuće je kompetentan i točan uređaj za temelj, životni vijek kuće ovisi o svojoj snazi ​​i pouzdanosti.

Pojačanje podnožja trake

Pojačanje temeljnih traka monolitnog, dubokog i plitkog

Tijekom izgradnje raznih građevina i građevina, jedan od najpopularnijih vrsta građevinskih temelja temelj je trake, čija kvaliteta i pouzdanost u velikoj mjeri ovise o usklađenosti s tehnikom ojačanja.

Ispravno ojačanje temelja trake

Temelj temeljac trake je konkretna otopina koja zbog plastičnosti pod djelovanjem opterećenja, pada temperature i drugih čimbenika mogu biti deformirani. Ojačati i osigurati čvrstoću temelja u zonama istezanja.

U tu svrhu koriste se metalne šipke od vruće valjanog čelika, čiji promjer ovisi o namjeni armature i opterećenjima koja ona doživljava. Šipke mogu biti glatke ili rebraste, njihov položaj u okviru također utječe na to. Donja armatura je odabrana od većeg promjera, jer se podvrgava teškim opterećenjima.

Spajanje svih šipki okvira u jednu strukturu izrađuje se pomoću posebnog uređaja - kukičane kuke i žice za ojačavanje. Spajanje elemenata zavarivanjem je nepoželjno, jer slabi čelične šipke, struktura je čvrsto učvršćena i zglobovi se mogu oštetiti prilikom lijevanja betona.

Prema SNiP-u, sljedeći čimbenici utječu na udaljenost između šipki armature:

 • promjer šipke;
 • raspored šipki i konstrukcija u odnosu na betoniranje;
 • ukupna veličina betona;
 • vrsta pečata;
 • način polaganja.

Istodobno, minimalna i maksimalna udaljenost između šipki za armiranje je ograničena, koja je za uzdužno od 25 do 40 cm, a poprečna širina ne prelazi 30 cm.

Ojačanje monolitne vrpce-rost temelj provodi se u jednostavnom geometrijskom obliku - pravokutnik ili kvadrat. Okvir je montiran prema sljedećim koracima:

 • postavljanje rovova na dnu opeke ili posebnih uređaja kako bi se stvorio jaz između okvira i donje površine baze
 • uzdužne šipke postavljene su na opeke pomoću krutih dijelova ojačanja
 • za pribor za montažu na stalak, rešetke se izrezuju u određenu veličinu
 • pomoću žice za pletenje spojite uzdužne šipke i vodoravne mostove čija duljina mora biti manja od debljine temelja za 10 cm
 • Vertikalni elementi okvira pričvršćeni su na uglove dobivenih ćelija, čija je veličina 10 cm manja od visine strukture.
 • okomite šipke su spojene na gornju uzdužnu šipku, a gornji poprečni elementi su vezani za oblikovane kutove

Kada se koriste kao uzdužne šipke za armiranje različitih promjera, veće šipke su smještene u donji dio temelja i na njegovim uglovima.

Pojačanje monolitnih osnova trake

Kod ojačanja monolitne trake, neophodno je promatrati sljedeće nijanse:

budući da velika opterećenja utječu na uzdužne elemente, što je veća perimetar strukture, veći je promjer armature;

 • treba razmotriti karakteristike tla;
 • bolje je koristiti rešetke s rebrastim profilima;
 • udaljenost od ruba ne smije biti manja od određene vrijednosti;
 • okvir ne smije biti previše dubok u betonu;
 • zavarivanje elemenata okvira moguće je pomoću armature određene marke, au drugim slučajevima povezani su pojedini elementi.

Pojačanje temeljnih traka dubokog temelja

Ojačanje trake temelja dubokog temelja provodi se metalnim šipkama periodičnog profila čiji je veličina u poprečnom presjeku 10-12 mm. Postavljeni su u dva ili tri para i međusobno su povezani uz pomoć kratkih armaturnih šipki manjeg promjera.

Prema SNiP-u, širina okvira treba biti najmanje dvostruka od njegove visine. Ovisno o veličini temeljnice dubokog temelja, broj uzdužnih rešetki može varirati od dva do tri. Za podupiranje donje armaturne mreže priložiti posebne dijelove ili komade betona i cigle.

Pojačanje plitkih temelja

Pojačanje plitke vrpce temelji se na istoj tehnologiji kao i udubljenje, osim razlika u visini baze. Kao rezultat toga, kod postavljanja elemenata za plitku podlogu često se preporučuje ograničavanje pojačanja potplata.

Pojačanje temeljnih traka

Izrada predgotovljenih temeljnih traka temelji se na standardiziranom armiranobetonskom ili betonskom proizvodu proizvedenom u tvornici. U ovom slučaju, dizajn temelja građevnog objekta sastoji se od donje trake, predstavljene u obliku montažnih jastuka, i okomitog zida, koji je izgrađen od temelja ili univerzalnih blokova. Kao rezultat njihova polaganja na nekoliko slojeva dobivaju se vertikalne bušotine u kojima se položi okvir ojačanja i izlije s betonom. Izgrađen na ovoj tehnologiji predgotovljena traka temelj je više izdržljiva i visoka nosivost.

Pojačanje uglova i potplat stopice

Jedno od najtežih područja u provedbi ojačanja su kutovi buduće zgrade. Kršenje tehnologije njihova ojačanja dovodi do daljnjeg uništavanja betona zbog prekomjernog opterećenja. Ojačanje uglova osnovice trake i nosača izrađene su od unaprijed savijenog armature, čiji se krajevi moraju ići preko bočnih zidova. Nakon što je ugrađen glavni okvir, kut i uzdužni elementi se pričvršćuju uz pomoć žice za pletenje. Potrebno je da zaštitni sloj betona u naknadnom lijevu ne bude manji od 5 cm iznad i ispod i 3 cm sa strane.

Ako se tijekom izgradnje objekata podignu nekoliko stupova na temeljima trake, tada njihova stabilnost dodatno zahtjeva izgradnju potplata, koji može biti jednostupanjski ili višestupanjski.

Pojačanje potplata temelja trake izrađeno je pomoću specijalne mreže za armiranje, zavarene ili pletene. Također je moguće upotrijebiti gotove standardizirane okvire, postavljene u dva reda na takav način da se njihovi radni elementi prekriju pod pravim kutom. Debljina lijevanja betona varira ovisno o vrsti tla i raspoloživosti pripreme betonske baze.

Načini pravilnog učvršćivanja trake temelja u detaljnim uputama s dijagramima i crtežima

Monolitni trakasti temelj nije ojačan samo pri izgradnji malih i neodgovornih zgrada - garaža, komunalnih bara, vrtnih krovova. U slučaju izgradnje stambenih zgrada, javnih, industrijskih i komercijalnih zgrada, posebno u teškim uvjetima na zemlji, potrebna je pojačanja.

Razlozi zašto trebate pojačati armiranobetonski temelj

U armiranobetonskoj strukturi svaka komponenta - beton ili armatura - obavlja različite funkcije. Beton pod naponom može se produžiti za samo djelić milimetra. Kod velikih vlačnih opterećenja i poprečnih sila smicanja u neobnovljenim betonskim konstrukcijama mogu se pojaviti deformacije, što dovodi do pucanja i pojave drugih grešaka, čak i do lomljenja.

Čelični elementi armiranog betonskog okvira mogu osjetiti vlačne opterećenja koja su deset puta veća od onih koje beton može osjetiti. Duktolna čelična šipka, koja ima svojstvo produljenja bez razmaka za 5-25 mm, radi u napetosti, sprječavajući razvoj deformacija u strukturi iznad dopuštenih granica.

Monolitna traka temelja je sustav greda koji su međusobno povezani na uglovima i križanjima, koja leži na čvrstom elastičnom temelju. Tla stalno doživljava učinke klimatskih čimbenika - zimi se zamrzavaju i odmrzavaju u proljeće, navlaženi površinskim ili podzemnim vodama, dok se povećavaju ili smanjuju volumen.

Sile koje proizlaze iz toga prenose se odozdo do temelja, a pod konstantnim opterećenjem s vrha zgrade nastaju tlačne i zatezne sile u strukturi. U tom slučaju, kompresija i napetost mogu doživjeti različite zone sekcije monolitnih greda koje čine temelj trake.

Stoga je glavna shema ojačanja temelja trake trodimenzionalni okvir s položajem proizvoda od valjanog čelika na vrhu i dnu poprečnog presjeka. Ako širina potplata trake prelazi širinu zida za više od 600 mm, potplat je dodatno pojačan s ravnim mrežama.

Ono što se koristi za ojačanje temelja trake

Ojačanje trake temelji se na prostornim okvirima i ravnim rešetkama, u kojima su proizvodi od valjanog čelika podijeljeni u radnike koji percipiraju glavne sile vučenja i konstrukcije, koji služe za osiguranje radnih šipki.

Razmislite o čeličnim šipkama koje se mogu koristiti za osnove trake. Radna ocjena je valjkasti čelik A3, prema drugoj A400 klasifikaciji, proizveden prema GOST 5781-82 * ili A500S prema GOST R 52544-2006. Valoviti čelik doprinosi boljem prianjanju šipki radnika betonom. Pojačanje trake temeljito pomoću valjane A500C omogućuje zavarivanje okvira i rešetke. Šipke s glatkom površinom klase A1 ili drugim oznakama A240 koriste se kao konstruktivne.

Armatura periodičnog profila

O korištenju armaturnih rešetki klase A3 i A500C, razlike između njih, prednosti korištenja A500C, instalacijskih značajki okvira i rešetki, napisali smo u članku "Temeljna traka: od zemljanih radova i jastuka do izlijevanja betona i uklanjanja oplata".

Svi radovi na ojačanju moraju biti izvedeni u skladu s uputama tehničkih dokumenata SP 52-101-2003 "Betonske i armiranobetonske konstrukcije bez armature za prednaprezanje", SNiP 52-01-2003 "Konstrukcije betona i armiranobetonskih konstrukcija", pomoću kojih možete osloniti trakaste trake vlastitim rukama,

Izračun promjera armature i broja radnih šipki za vrpcu

Promjer okruglog štapa za temelje trake određuje se na temelju izračuna koji uzima u obzir opterećenja koja podloga nosi. Opterećenje se skuplja iz svih zidova ležaja u aplikaciji za 1 metar trčanje duž duljine temelja. U ukupnom opterećenju se uzimaju u obzir:

 • vlastitu težinu zidnih konstrukcija iz različitih materijala ziđa, lakih betonskih blokova, drvenih, krutih armiranog betona i sl.
 • vlastitu težinu podova - ojačanog betona ili drva, prikupljenih od 1 m 2 i polovice raspona između zidova ležaja;
 • težine ljudi, namještaja, pregrada, opreme, itd., djelujući na podu, prikupljene od 1 m 2 i polovice raspona poda. Prihvaćeno prema SNiP 2.01.07-85 * "Opterećenja i učinci";
 • težina premaza i krovnih konstrukcija skupljenih od 1 m 2 i polovice raspona;
 • težina pokrivanja snijega zimi uzeta prema SNiP 2.01.07-85 *.

Nakon sakupljanja opterećenja, širina strukture trake izračunava se uzimajući u obzir nosivost nosivosti baze. Dali smo primjere kako pravilno skupljati opterećenja, izračun širine vrpce i debljinu jastučića za cipele u članku "Podnožje temelja temelja: izračun dubine, priprema baze, pojačanje vlastitim rukama i kalkulator proračuna".

Postoje i tablice za prikupljanje opterećenja za različite vrste zidova i podova, vrijednosti izračunatih otpora različitih tipova tla, koje se mogu koristiti za izračun bilo kojeg temelja trake za niske zgrade. Za brzi izračun na stranici članka nalazi se kalkulator.

Ojačanje se izračunava uzimajući u obzir prihvaćene dimenzije strukture temelja - širina potplata i visine sekcije prema metodi SNiP 2.03.01-84 * "Betonske i armiranobetonske konstrukcije". Da biste ispravno izračunali pojačanje trake temeljem SNiP-a, trebali biste kontaktirati profesionalne dizajnere.

I dajemo pojednostavljenu metodu izračuna.

Pojednostavljeni izračun ojačanja trake

Pojednostavljeni izračun valjanog čelika za temelje trake sastoji se u odabiru broja radnih šipki, kao i njihovog promjera prema glavnom pokazniku - minimalnom postotku pojačanja.

Prema zahtjevima iz stavka 5.11 Tabela 5.2, naknade za SP 52-101-2003, ukupna površina radnih šipki koja može apsorbirati vlačne sile ne smije biti manja od 0,1% područja presjeka konstrukcije betona koja se izračunava.

Budući da monolitna vrpca ima oblik grede, na koju utječu višesmjerne sile, ispružene zone mogu biti na vrhu i na dnu njezinog poprečnog presjeka.

Dakle, glavni uvjet za izračun je prisutnost u obje zone sekcije dizajna uzdužnih radnih šipki ukupne površine od najmanje 0,1% ukupne površine sekcije.

Pokažimo primjerom kako izračunati promjer šipki, koji se može koristiti kao radno pojačanje monolitne vrpce.

Formula za izračunavanje postotka pojačanja u stavku 5.11 Smjernica SP 52-101-2003:

Pr je jedinica jednaka 100%;

a; - potrebna ukupna površina radnih šipki, mm 2;

b - širina trake, mm;

h; - radna visina poprečnog presjeka, u mm.

Iz ove formule možete pronaći traženu minimalnu površinu šipki:

Prilikom izračunavanja potrebno je uzeti u obzir pravila za pojačanje temelja trake navedenih u Priručniku za SP 52-101-2003 u Smjernicama za projektiranje betonskih i armiranobetonskih konstrukcija teškog betona (bez prethodnog stresa).

Prema točki 5.17 Smjernica za SP 52-101-2003 minimalni promjer svake radne šipke ograničen je na 12 mm.

Inicijalni podaci: monolitni temeljeni temelji ispod vanjskih zidova s ​​poprečnim presjekom od 600 mm (b - širina) od 500 mm (H - visoka visina);

Najprije definiramo h0, koji je jednak visini sekcije bez zaštitnog sloja betona.

Zaštitni sloj koji se mora održavati za donje štapove na vrhu trake, postavljen na pijesak ili zgnječen kamen - 70 mm. Ali za gornju armaturu, zaštitni sloj je 30 mm, pa uzmemo prosječnu vrijednost - 50 mm:

h0 = H - 50 = 500 - 50 = 450 mm

Odredite područje poprečnog presjeka trake koja će se koristiti u izračunima:

b h h = 600 h 450 = 270 000 mm 2

Potrebno minimalno područje rada Kao šipke u svakoj odjeljnoj zoni jednak će:

Kao = b x h0 x 0,001 = 270,000 x 0,001 = 270 mm 2

Za odabir promjera radnih šipki i njihovog broja prema minimalno potrebnom području prikazujemo tablicu 1.

Prema tablici nalazimo najbliže vrijednosti za minimalni promjer od 12 mm, pod uvjetom da su ugrađene 3 šipke. Vrijednost će biti između stupaca s 2 (226 mm 2) i 3 šipke (339 mm 2), uzimajući veće - 339 mm 2 za 3 šipke.

Kao rezultat toga konačno smo na obje zone presjeka napunili 3 radne šipke promjera 12 mm.

Sheme za pojačanje temelja vrpce

Predstavljamo dvije glavne sheme ojačanja za monolitni armaturni beton koji se može koristiti u niskogradnji.

Shema 1 - ako je širina trake jednaka širini zida

Shema ojačanja 1

Shema 2 - ako širina vrpce prelazi širinu zida

Shema ojačanja 2

U oba slučaja traka je ojačana duž duljine prostornog okvira, čije radne šipke, smještene u obje zone presjeka strukture, percipiraju i kompenziraju zatezne sile.

Ako se traka proteže iznad baze baze više od 0,5 m, na području baze će se pojaviti vlačne sile okomite na njegovu os. Kako bi se nadoknadili ti napori, dodatno se koristi armatura potplata vrpce u poprečnom smjeru prema osi zida.

Optimalno rješenje za to je vezanje rešetke koja se sastoji od radnih i strukturnih štapova i njihovo postavljanje prije postavljanja prostornog okvira.

Pri uređenju prostornih okvira, uz uzdužne radne šipke, koristi se poprečna armatura, koja služi ne samo da spajaju uzdužne valjane proizvode u jedan dizajn, već i da percipiraju poprečne, smicanje opterećenja na vrpci. Poprečna armatura također sprječava nastajanje pukotina u strukturi i sprječava lateralno izbočenje radnih šipki.

Kao dio prostornog okvira, poprečni valjani proizvodi se koriste u obliku stezaljki, koji pokrivaju uzdužne radne šipke oko perimetra okvira. Za stezaljke se koristi armatura s glatkom površinom klase A1, s promjerom u rasponu od 6-8 mm.

Spiralne stezaljke

U tehničkom dokumentu SP 52-101-2003 "Betonske i armiranobetonske konstrukcije bez armature za prednaprezanje" definiraju se promjeri armature pod različitim uvjetima ojačanja, koji su navedeni u tablici 2.

Izračunajte točan broj okruglih valjanih proizvoda koji će pomoći kalibraciji ojačanja za traku, koja se nalazi na ovoj stranici.

Pored zahtjeva za uporabom raznih elemenata prostornog okvira i ravnih rešetki armaturnih šipki određenog promjera i klase, pravila propisuju niz pravila za pojačavanje monolitnih struktura.

Pravila ojačanja za monolitne temelje trake

Proizvodnjom pojačanja trake potrebno je pridržavati se sljedećih regulatornih pravila:

 • radne šipke postavljene u uzdužnom smjeru okvira i rešetki trebale bi imati isti promjer. U slučaju korištenja ventila različitih promjera, šipke s velikim promjerom moraju biti smještene u donju zonu trake;
 • kada širina trake prelazi 150 mm, broj uzdužnih radnih elemenata smještenih u jednoj razini ne smije biti manji od 2;
 • udaljenost u okviru između uzdužnih elemenata postavljenih na istoj razini nije dopuštena manjom od 25 mm u donjem redu okvira i manje od 30 mm u gornjem retku. Prilikom uređenja prostornih okvira potrebno je osigurati mjesta za propuštanje uranjanja vibratora. Na tim mjestima razmaci ne smiju biti manji od 60 mm;
 • korak rolirajućih proizvoda na osnovi trake, koji su predviđeni za montažu stezaljki ili poprečni elementi, moraju biti unutar ¾ visine konstrukcije i ne više od 500 mm;
 • zaštitni sloj betona koji je predviđen za radnu armaturu okvira ili rešetki smještenih na vrhu trake mora biti 35 mm za pripremu betona, 65 mm za pripremu od pijeska ili lomljenog kamena;
 • zaštitni sloj betona na stranama i vrhu konstrukcije - 40 mm, za stezaljke ili poprečne šipke - 10 mm.

Izrada okvira i rešetki

U slučaju uporabe običnih valjanih razreda A1, prema drugoj klasifikaciji A240 i A3 (A400), armatura je pletena ispod temelja trake, za koju se koristi posebna žica za pletenje. Zavarivanje elemenata za pojačanje moguće je samo kod uporabe valjanih proizvoda A400C ili A500C klase.

Žica za pletenje izrađena je od čelika s niskim udjelom ugljika, ima promjer u rasponu od 0,8-1,4 mm i posebno je dizajniran za izradu strukturnih elemenata nosivih betonskih konstrukcija. Kada se vezuju okviri i rešetke, koriste se duljine od 30 cm, koje su unaprijed izrezane.

Razmotrite kako pletu pojačanje za temelje trake. Za obavljanje ove vrste radova koristi se poseban alat: ručne kuke ili pričvršćivači na odvijaču, pletenje pušaka, kliješta, kliješta i kliješta.

Kuka za ručno pletenje armature

Oni čine petlju iz žice za pletenje, koja se prenosi oko spoja šipki za ojačanje, a zatim se krajevi ručno uvijeni pomoću kukičane kuke ili mehanički pomoću mlaznice na odvijač ili pištolj.

Metode parenja armature

Budući da okviri i rešetke ojačanja imaju ograničenu duljinu, može se postaviti pitanje: kako vezati armaturu za podnožje trake. Okviri i rešetke se spajaju duž duljine uz pomoć: preklapanja bez zavarivanja ili zavarivanja u slučaju uporabe valjanih proizvoda razreda A400C ili A500C.

Oružje

Kada se preklapaju, duljina šipki spojene armature ne smije biti manja od 10 promjera.

U slučaju preklapanja duljina premoštenja šipki za armiranje mora biti barem 20 promjera elemenata koji se spajaju i najmanje 250 mm.

Pletenje armature na mehanizirani način

Da biste izračunali ukupnu količinu materijala, možete upotrijebiti kalkulator za pojačanje za traku, koja se nalazi na ovoj stranici.

Pojačanje uglova i zglobova

Na mjestima spojeva i kutnih zglobova vrpce dolazi do najveće koncentracije naprezanja, stoga se ovi čvorovi trebaju dodatno ojačati.

Za pojačavanje, instalacija dodatnih šipki koristi se prema sljedećim shemama:

Dobitak kuta s dodatnim šipkama

Kod pojačanja kuta vrpce, postavljeni su dodatni L i trapezoidni štapovi koji su pričvršćeni na radne šipke na gornjoj i donjoj razini spojenih okvira.

Povećanje T-prijelaza

Kada se ojačava T-oblik raskrižja, dodatne trapezoidne šipke ugrađuju se na gornju i donju razinu zglobnih okvira.

Poboljšanje zidnih prelaza

Kad se učvršćuju međusobno spojene trapezoidne šipke.

Pojačanje uglova osnovice trake također se može provesti prema sljedećim shemama:

Jačanje kuta elemenata u obliku slova U

Mogućnost pojačanja kutova s ​​l-oblikovanim stezaljkama

Opcija ojačanja u obliku slova T u obliku slova U i L oblika

Izračunajte broj ventila

Pokažimo primjerom kako izračunati broj šipki potrebnih za uređaj monolitne vrpce.

Polazna točka: niskogradnja koja mjeri 10 x 12 m s srednjim nosivim zidom koji se nalazi na dugačkoj strani. Odjeljak trake 400 x 400 mm. Ojačanje - prostorni okvir od 6 šipki radne armature promjera 12A3. Sredstva od glatkih valjanih proizvoda s promjerom od 6A1 nalaze se s nagibom od 400 mm.

Odredite ukupnu dužinu trake:

10 x 2 + 12 x 3 = 56 m. P.

Duljina radnih šipki bit će jednaka:

Duljina jednog stezaljka:

0,4 x 4 / 1,15 = 1,39 m (1,15 je koeficijent za pretvaranje perimetra sekcije trake na duljinu jarma)

Duljina šipki za stezaljke:

140 x 1.39 = 194.6

Rezultati izračuna su povećani za 5% - to je margina koja uzima u obzir rezanje rebar i otpada.

Radna armatura: 336 x 1,05 = 353 m. ili 352 x 0.888 = 313 kg

Pripravci: 194,6 x 1,05 = 204 m. ili 204 x 0,222 = 46 kg

Za brzi izračun količine materijala, možete upotrijebiti kalkulator trake za armature i oplate ovdje.

Metode i tehnike osnove trake za pojačanje

Gornje dvije glavne sheme koje se mogu upotrijebiti za pojačavanje temelja trake, kao i sheme za ojačavanje uglova i sjecišta za niskogradnje, više puta su korišteni i testirani u stvarnoj konstrukciji u teškim tlačkim uvjetima - s bazama sastavljenim od potapanja i naginjanja tla. Stoga preporučujem korištenje tih shema i informacija koje se pružaju o odabiru čeličnih šipki i dizajn okvira za kuće 1-2 kata visoke u svim tla uvjetima.

U izgradnji složenijih i zahtjevnijih konstrukcija za oblikovanje zaklade treba se obratiti profesionalnim dizajnerima.

GOST 5781-82 * "Toplo valjani čelik za pojačanje armiranobetonskih konstrukcija;

GOST R 52544-2006 "Valovita armaturna šipka periodičnog profila klasa A500С i Â500С za pojačanje armiranobetonskih konstrukcija";

SP 52-101-2003 "Betonske i armiranobetonske konstrukcije bez armature za prednaprezanje";

SNiP 52-01-2003 "Betonske i armiranobetonske konstrukcije";

SNiP 2.01.07-85 * "Opterećenja i utjecaja";

SNiP 2.03.01-84 * "Betonske i armiranobetonske konstrukcije";

Doplatak za zajednički pothvat 52-101-2003 "Na projektiranje betonskih i armiranobetonskih konstrukcija od teških betona bez prednaprezanja armature";

"Vodič za projektiranje betonskih i armiranobetonskih konstrukcija teškog betona (bez predstresa".

Ojačavanje temelja trake samostalno za kuću ili kućicu

Ojačavanje temelja vrpce vlastitim rukama teško je zamisliti bez prethodnog upoznavanja s cjelovitom sliku izgradnje temelja budućeg doma.

Strip temelj je postao jedan od najpouzdanijih i istodobno jednostavnih opcija za gradnju vikendica, kupališta i gospodarskih objekata, bez obzira na vrstu tla.

Ojačavanje temeljnice trake s vlastitim rukama sastavni je dio procesa stvaranja armiranog betona, koji se zatim izlijeva oko perimetra kuće. Sposobnost primjene ove metode nije sporno jer je upravo zbog prisutnosti metala u strukturi da baza može izdržati i najsloženije građevinske projekte.

Osnaživanje temelja štiti vašu kuću od pojave pukotina i drugih nedostataka uzrokovanih vibracijama tla. Dvostruka zaštita vašeg doma može jamčiti uporabu posebnog vibratora.

Prije nego započnete rad na ojačanju, obratite pozornost na izračune, u kojima važnu ulogu ima širina temelja i debljina zidova.

Potrebna armatura određuje se ovisno o masi strukture, ali to ne utječe na promjer šipki, najčešće se koriste šipke od 10-16 mm.

Dakle, ako ste već odlučili o promjeru armature, možete vidjeti koliko je šipki sadržano u jednoj tonici:

Potrebno je ojačati s 2 remena u četiri šipke. Uzdužna ojačanja postavljena su na pet cm od krajnje točke dna na obje strane. Obavezno ostavite razmak od 25 cm između poprečnih šipki. Držač šipki mora biti pričvršćen, za to možete pribjeći metodi zavarivanja ili spojiti armaturu žicom. Druga je metoda poželjnija, jer je zavarivanje skupo mjerilo, što kasnije može donijeti puno problema. Zavarivanje može znatno smanjiti učinkovitost uključenih šipki, jer u ovom slučaju štapovi su pogođeni visokom temperaturom. U slučaju viskoznog, možete uštedjeti svoje vrijeme i novac, za obavljanje posla, trebat će vam kliješta ili pištolj da pletu armaturu.

Tehnologija ojačanja trake temelj

Tehnologija ojačanja temelja trake zahtijeva pažljivi rad u svim fazama operacije. Dakle, ojačanje baze dolazi istodobno s ugradnjom oplate, ili nakon što je već montirana na mjestu. Po riječju, mjesto je pred-iskopani rov, u kojem se pijesak nalazi u urednim slojevima. Važno je da je unutarnji dio oplate zaštićen od vlage koju emitira beton, pomoću kojeg ćete pomoći stakleniku, koji se postavlja na površinu ploča i fiksira posebnim klamericama. U većini izvora, rečeno je da tehnologija ojačanja temelja trake podrazumijeva uklanjanje oplate 3 tjedna nakon završetka postupka.

Do tog trenutka već trebate pojačati potrebnu količinu, izračunava se na temelju ukupnog opterećenja na temeljima.

što je veća masa prostorije, gusti i teški su štapići.

Zatim, naša je zadaća stvoriti skupno okvire šipki u unutrašnjosti cijelog rova. Možete zamisliti budući model okvira, to su pravokutnici koji su spojeni u kutnom dijelu zgrade. Vodoravne šipke su pletene na okomite čelične šipke smještene unutar jame. Udaljenost između okomitih šipki armature mora biti najmanje dva metra. Sve ojačanje treba postaviti tako da na rubu temelja ostane 5 cm. Sada ostaje još jednom vidjeti jesmo li pričvršćivali štapove na raskrižjima.

Što učiniti ako vaši pribor ne dosegnu vanjsku površinu baze? Sve je vrlo jednostavno, obično u takvim slučajevima cigle se postavljaju na rub temelja, a šipke su postavljene na vrh. Čak i ako vam armatura omogućuje da ne radite bez opeke, imajte na umu da se štapovi i dalje moraju nalaziti malo iznad dna rova, pa stoga okvir mora biti podignut iznad dna jame najmanje 10 cm.

Sljedeća faza rada odnosi se na raspored rupa za ventilaciju i druge grane, nakon čega nastavljamo ulijevati temelj. Za to je beton pogodan za nas, označen oznakama 200 M i 300 M. Međutim, prije izvođenja operacije, ribarska linija se proteže na oplatu, koja će pokazati gornju granicu izlijevanja. Količina betona potrebnog za gradilište za gradnju izračunava se na osnovi širine, visine i duljine temeljne trake. U većini slučajeva koriste se standardne vrijednosti širine od 20 do 40 cm. Dobit ćemo visinu ako sumimo dubinu, koja je obično 1, 5 m, a dio koji strši iznad tla, najčešće 40-50 cm. Duljina se temelji na sljedećim podacima: perimetar, izbočeni dio i visina.

nakon svih gore navedenih operacija, morate vodootporno s krovnim materijalom i mastiksom, također možete koristiti smolu ili prodrijeti, a zatim ispuniti sinuse pijesakom. Također možete razmišljati o grijanju seoske kuće u ovoj fazi izgradnje.

Metode ojačanja trake temelj

Od svih metoda ojačanja strip temelj iskusnih graditelji vole ručno pletenje. Prije svega, koristeći ovu metodu, ne morate kupiti novi alat koji će vam u ovoj fazi omogućiti smanjenje troškova izgradnje strukture. S druge strane, metode pojačanja osnovice trake metodom parenja dijele se na vrste, ovisno o tome kako će se postupak provesti, ali sve počinju činjenicom da prva petlja prekriva spiralne utore.

Pletenje žicom. Vrlo jednostavna metoda za koju će vam trebati 180-200 mm žice savijene na pola (po pojačanju 12 mm). Opseg pričvršćenih dijelova treba biti načinjen tako da krajevi s obje strane budu najmanje 3-5 cm. Dok držite ove krajeve, pokušajte staviti kukičanu kukicu u otvor, a zatim zakrenuti žicu sve dok se ne zavrti.

Metoda spajanja šipki s isječcima. Ti mali, ali vrlo korisni proizvodi možete kupiti u bilo kojoj trgovini hardvera. Metoda spajanja s utorima za papir uvelike pojednostavljuje rad s šipkama u teško dostupnim mjestima. Načelo pričvršćenja je vrlo jednostavno, pričvršćuje se na jedan grančica, a drugi kraj isječka pokriva drugu šipku i povezuje ih.

Preklapaju se zglobovi. Ova vrsta veze koristi se za proširenje kaveza za ojačanje, uključujući i mjesta na kojima se nalaze čvorne točke temeljnih zidova. Preklapanje duljine mora imati najmanje 30 promjera šipki, što znači da, na primjer, ako je promjer vašeg ojačanja 1 cm, potrebna dužina će biti 30 cm.

Savijanje. Zbog toga moramo napraviti mali čahuru, zbog toga trebamo uzeti 2 čelične cijevi promjera 1,5-2 cm, koje će dostići 80-100 cm duljine. Prvo, uzmite kratku cijev i projicirajte ga 2 istovjetna utora, dubina od najmanje 5 cm, a razmak između otvora treba biti 14-16 mm. Zatim morate savijati rezane dijelove u skladu s radijusom i što je još važnije, pod pravim kutom. Zadatak će biti olakšan upotrebom puhaljke, koji može proći za izvrsnu podršku tijekom zavoja. Dakle, nakon što se cijev učvrsti na odgovarajuću podlogu, umetnemo jedan vrh grančice u kratku cijev, a s druge strane umetnemo ga u dugačku cijev, savijemo ga.

Ispravno ojačanje uglova trake temelj

Tema pravilnog pojačanja uglova trake temelji zaslužuje zasebnu točku u našem članku, jer pouzdanost budućeg kućnog rada ovisi o ovoj operaciji. Samo se tako dogodilo da maksimalno opterećenje pada na uglove zgrade, ali ispravno pojačanje uglova trake temelj će zaštititi vašu kuću od pojave deformacije. U svom pravilnom obliku, slika bi trebala biti ojačanje, čiji prvi kraj ide u jednom smjeru, a drugi počiva na drugom zidu. Kako bi spajali štapove, kao što je ranije spomenuto, najbolje je koristiti žicu. To je osobito istinito kada uzmete u obzir da nisu sve vrste šipki napravljene od materijala na koji možete primijeniti metodu zavarivanja. Stručnjaci kažu da je zavarivanje ispunjeno izgledom neke slabosti na području šavova, a štap također čini tanjom.

Ni u kojem slučaju ne možete ojačati uglove jednostavnom križnom kosom, spojiti štapove s preklapanjem dužine od najmanje 5 cm, promjera 12 mm. Najčešće se to postiže metodom preklapanja i nogu, a ponekad i pomoću L-oblika.

Pojačanje podnožja trake

Osnaživanje potplata trakastog temelja započinje rasporedom samog potplata koji mora biti udubljen na vrh stabilnog sloja. Općenito govoreći, puno govora oko definicije mjesta za jedini jezik, neki vjeruju da je najbolje mjesto za to treći sloj s površine. Jedno je sigurno, ako izbor padne na gornji sloj, onda će u budućnosti vjerojatno morati razviti potplat dalje i ojačati donje slojeve.

Pojačanje podnožja temelja trake, kao i njegova konstrukcija, može se smatrati činjenicom da je moguće izvršiti operaciju u bilo koje doba godine, čak i zimi. Međutim, vrlo je važno odrediti prirodu tla, koju ćete morati nositi, a to će vam pomoći i geološki i hidrogeološki uvjeti. Tlo mora biti u stanju odoljeti opterećenju budućih prostora. Potrebno je uzeti u obzir vjerojatnost podizanja tla, u hladnoj sezoni, tako da rijetko vodi do uništavanja baze. Valja napomenuti da najčešće glinene vrste tla su od gline, ali grubo pijesak praktički nema takva svojstva. To upućuje na to da ako se morate nositi s glinenim terenom, vrlo je važno postaviti potplat na dubinu koja nije manja od razine zamrzavanja, a na grubo zrnastom tlu, ta se dubina može smanjiti za 0,5-0,6 m.

Postupak pojačanja zahtijeva pažljiv pristup i posebnu pažnju na uglove temelja. Na spoju zidova, iskusni graditelji preporučuju da se šipke budu savijale pod kutom, međutim, u ovom slučaju ne treba činiti bez stvaranja zglobova, tj. Na kraju, ojačanje ne bi smjelo ostati uz kut. Nemojte zaboraviti napraviti mali broj rupa za ventilaciju i početi lijevanje betona.

Pojačanje plitkih temelja

Ojačavanje plitkih temelja idealno je za svjetlosne konstrukcije, kao što su pomoćne građevine ili drvene kuće. Mnogi će biti zadovoljni vijestima da postupak izgradnje plitkih temelja nije uopće skupe mjere u usporedbi s udubljenim kolegom. Izvanredna je činjenica da vam dizajn omogućuje stjecanje malog podruma. Međutim, treba izbjegavati konstrukciju, u slučaju pretjerano plačenih tla.

Ojačavanje plitke podloge odlikuje se plitkom dubinom, radovi se izvode iznad ruba zamrzavanja tla. Postupak pojačanja ima pripremni stupanj, u obliku kreiranja drvenih oplata. Unutar oplate, zidovi moraju biti odjevena u staklenu ili krovnu podlogu, koja se nakon dovršetka rada mora demontirati.

Bazu plitke trake ojačana je u dvije faze. Da bi se počelo s poklopcem ojačanja na dnu jame, sljedeći sloj grančica trebao bi biti položen na vlažnom betonu, prije kraja postupka. Pojedinosti ojačanja, bez pogreške, moraju biti vezane žicom za pletenje.

Plitki temelj, kao i njegov kolega, zahtijeva rad kako bi se stvorio pijesak jastuk. To uvelike štiti strukturu od deformacije. Važno je zapamtiti da se takav oblik nužno mora popuniti prije početka hladnog vremena. Ako je građevina zastojala, može se koristiti privremena izolacija. Moguće je zagrijati temelje uz pomoć slame, troske vune, ekspandirane gline ili piljevine.

Ni u kojem slučaju ne smije započeti građevinski rad od baze na zamrznutom tlu.

Stručnjaci preporučuju poboljšanje kvalitetnih svojstava zidova, i to kako bi ih učvrstili pomoću dodatnih elemenata. To će pomoći zadržati kuću od potiskivanja tla i kao rezultat će ga pouzdano zaštititi od uništenja.

Tehnologija izgradnje čvrstih temelja

Monolitni trakasti temelj s višeslojnim armiranjem ima racionalni omjer resursa / proračuna za izgradnju. Za ciglu, blokirajte zidove vikendice, potrebno je odabrati isključivo ljepljene vrpce ili MZLF s izolacijom. Sve ostale modifikacije LF-a dizajnirane su za okvir, log-house tehnologije, gradnju kućanstva.

Dizajn monolitne trake temelja

Unatoč raznolikosti modifikacija LF, svi imaju sličnu konstrukciju:

 • priprema - pijesak + slomljeni kamen, kompaktan vibrirajućom pločom u slojevima
 • vodonepropusnost potplata - dva sloja tkanine, nužno na osnovi staklenih vlakana
 • izolacija - samo za MZLF, prikladan za vodonepropusnost, označava perimetar na potplatu 40 cm
 • armopoyas - nekoliko rešetki na različitim razinama (15 - 30 mm od podnožja, od gornje plohe) povezane stezaljkama ili skakačima
 • beton - daje snagu strukture, ima visok resurs
 • hidroizolacija - štiti beton od uništenja (korozija)
 • toplinska izolacija - donosi točku rosišta (relevantno za iskorištavana podruma), nadoknađuje sile potiskivanja
 • popunjavanje - sve površine betonskih konstrukcija moraju biti zaštićene od glinenog tla s ne-ljepljivim pijeskom

U T-trakama ima širenje potplata, potopljeni LF ne zahtijeva toplinsku izolaciju potplata.

Sorti MLF

Kako bi se spasio proračun građevine, postoji nekoliko monolitnih traka koje se razlikuju po nacrtu:

 • remen pojas - nema prodor, pogodan samo za okvir, ploče kuće, širina veća od visine za povećanje nosive površine
 • Neupotrijebljeni LF - podiže osnovni pojas, ima veću čvrstoću na savijanje, visina je veća od širine, pogodna za kabine za prijavu
 • MZLF - stvoren za površine s GWL dubljim od 1 m, produbljene za 0,4 - 0,7 m, koje se koriste za kabine za log, zidne ploče
 • T-oblika - širenje vanjskog potplata za kompenzaciju bočnih pomaka, koristi se za terasaste konstrukcije, ograde, lagane građevine, dopunjavanje se vrši isključivo pijeskom
 • utoreni PLP - nalazi se ispod oznake zamrzavanja, pogodna za svaku građevinsku tehnologiju

Za sve, bez iznimke, LF obvezni uvjeti su: odvodnja, vodonepropusnost, punjenje pijeska.

MLF tehnologija

Smjernice SP 22.13330 daju preporuke za projektiranje i konstrukciju temelja trake. Svako kršenje regulatornih dokumenata dovodi do smanjenja resursa, povećava operativni proračun.

U ovoj fazi važno je uzeti u obzir da nije dovoljno zategnuti užad duž vanjskih, unutarnjih ravnina buduće vrpce. Za hidro, toplinsku izolaciju površina betonske strukture, potrebno je osigurati prostor za radnika koji će kasnije biti napunjen s nemetalnim materijalima, u kojima ne postoje sile potiskivanja.

Pri odabiru ZLF podzemne razine često se iskorištava. Stoga, najčešće za ZLF, bušotina je rastrgana, za MZLF, rovovi su prošireni za 0,6 m u svakom smjeru. Tipična oznaka ima oblik:

 • montaža oblačića - nacrt nekoliko krakova s ​​poprečnim trakama, koji omogućuju podešavanje položaja kabela bez ponovnog instaliranja uloga
 • istezanje - uzimajući u obzir širenje rova ​​za 0,6 m u oba smjera

U ovoj fazi su također označeni pojedinačni temelji stuba, trijemova, peći, kamina, crpne opreme.

Lovišta za MZLF mogu se raskopčati ručno, iskapanje iz iskopa iskopa ZLF zahtijevat će uključivanje opreme za zemljane radove. Nakon bagera, zemlja se uvijek čisti s lopatom. Prekomjerno produbljivanje pojedinačnih dijelova ne može se uskladiti s tlom. Potrebno je ili odrezati cijeli sloj, ili koristiti pijesak, koji se izlijeva vodom, zbijeno vibrirajućom pločom.

Za stambene zgrade koristi se standardna shema podzemnih odvoda, preusmjeravanje podzemnih voda iz betonskih konstrukcija:

 • rovovi duž perimetra baze temelja - širina od 20-30 cm (za 11 cm cijevi), dubina 30 cm, opći nagib konture do podzemnog rezervoara za sakupljanje odvoda
 • sloj geotekstila - sprječava miješanje prirodnog filtera sa zemljom
 • zatrpavanje - 10 cm sloj zdrobljenog kamena 10/20
 • polaganje odvodnih kanala - komadi valovitih, glatkih perforiranih cijevi u netkanom filteru (dvostruko navijanje s geotekstilom)
 • zatrpavanje - slomeni kamen 10 cm sloj

Nakon toga cijela je struktura prekrivena rubovima listova geotekstila položenih na dnu sustava odvodnje. Za kontrolu, periodično čišćenje drenaža u uglovima je montirano bušotine. Izrađene su od 0,5 do 0,7 m valovite cijevi, postavljene okomito, dolaze na površinu, prekrivene pokrivačima. Vodonepropusne cijevi ulaze u bušotinu s dvije strane, imaju otvore ili su prekinute u njemu, tako da se s površine tla može pokrenuti visokotlačni crijeva za instalaciju.

Vodonepropusnost, topline za zagrijavanje

Odstupanje temelja iz podzemnih voda pod pritiskom provodi se postavljanjem vodonepropusnog sloja. Zbog toga se preporučuje ruberoid na kartonskoj osnovi. Bolje je odabrati valjane materijale s dvostrukim bitumenskim premazom na stakloplastiku, na primjer, Bikrost, Linokrom, Technoelast. Izrađena tehnologija hidroizolacije:

 • polaganje listova na sloj pijeska
 • oslobađanje na bočnim zidovima rova ​​/ jame uzimajući u obzir visinu trake
 • brtveni spojevi s mastikalnom pločom (preklapanje 15 - 20 cm)
 • dvostruki sloj izolacije s istim materijalom

Ako se jastuk prelije preko sloja krša iznad pijeska, cjelovitost vodonepropusnosti može se slomiti oštrim rubovima materijala. U tom slučaju na nju se ulijeva stopa od 5 cm (beton iznad B 7.5), koji služi kao ravna baza.

Zbog gore navedenih razloga nije dopušteno napuniti vrpcu u tlo s oplatom postavljenim na tlo, ispunjavajući oplatu duž ruba ploče. Štitovi trebaju biti postavljeni na razini potplata, od tla iznad razine dizajna za 3-5 cm, izrađeni su od rubnih ploča (najmanje 40 mm), višeslojne šperploče ili OSB-a. Instalacijska tehnologija je:

 • montaža štitova veličine projekta
 • vertikalna montaža
 • vanjski nosač u tlu ili zidu jame na nekoliko razina
 • zatezne vijke, drvene šipke za stabilizaciju geometrije

U podzemnom dijelu oplate potrebno je osigurati otvore za ulazak komunikacije (najmanje 70 cm duž vanjskih površina cijevi). U zemaljskom dijelu trake ventilacijski kanali nužno se izrađuju na visini od najmanje 40 cm od oblaganja slijepog područja. Rupice su izvedene ugradnjom rukavaca od komada polimera, metalnih cijevi odgovarajućeg promjera.

Baza trake se uglavnom odnosi na vlačne, kompresivne opterećenja. Stoga je jedan sloj položen u donji dio, drugi je smješten bliže površini. Minimalni zaštitni sloj (udaljenost preko kojeg su šipke uronjene u beton) iznosi 15 mm, u praksi se može povećati na 30 mm. Pojačanje se vrši u fazama:

 • priprema - savijanje rešetaka za kolege, kutovi, minimalni ulaz na susjedni zid 80 cm, pravokutni stezaljke ili rezanje vodoravnih, vertikalnih skakača
 • polaganje - donje uzdužne šipke su spojene u prsten oko perimetra, pričvršćene su na okomicu. Vodoravne oplate ili stezaljke, nakon čega se dodaje gornji pojas.

Za stezaljke, šipke, glatke armature od 6 do 8 mm, uzdužne šipke izrađene su od rešetki s periodičnim / promjenjivim presjekom (klasa ne manja od A3). Spojevi za zavarivanje se ne preporučuju, žice za pletenje, polimerne stezaljke imaju veliki resurs. Kod izbacivanja otpada ne postoji struganje, ako je unutarnja površina ploča oplate obložena filmom, krovnim materijalom.

Maksimalna kvaliteta, resurs je LF, bacio se u isto vrijeme. U praksi takve količine betona često su nedostižne za samostalnu proizvodnju. Maksimalni tehnološki prekid između hranjenja sljedeće mješavine u oplatu iznosi 2 sata. Stoga je bilo potrebno držati unutar tog razdoblja prije početka hidratacije betona, ili da bi se okomite skakače s lančane vezne mreže s malom ćelijom, bez ometanja cjelovitosti armature.

Napunite tehnologiju:

 • ravnomjerno punjenje oplate na dubini od maksimalno 40 - 60 cm oko perimetra
 • brtvljenje shtykovaniem ili vrhom dubokog vibratora svakih 30 do 40 cm u jednom smjeru
 • ispunite sljedeći sloj na isti način kao i prije

Ako visina MZLF lagano prelazi 60 cm, izlijevanje se provodi u dva koraka s punjenjem od približno polovice u svakoj od njih. Zabranjeno ispuštanje mješavine s visine od 1 m, dostatna zbijanja pokazuju cementno mlijeko, govoreći na površini, odsutnosti mjehurića zraka.

Ako lijevanje u dijelovima, dio gotove strukture trebao bi dobiti 50% snage. Ljeti se javlja za 3 do 5 dana, ovisno o vlazi zraka, temperaturi. Prije nego što nastavite sipati, površinu smrznutog betona mora se mehanički očistiti od filma, pare i zraka.

Vodonepropusnost, zagrijavanje trake

Skidanje je moguće u normalnim uvjetima (+ 20 stupnjeva, bez oborina) nakon 5 do 7 dana. Odmah možete rukovati bočnim zidovima trake. U tu svrhu, hidroizolacijski tepih postavljen podno je zalijepljen na površinu prema standardnoj tehnologiji.

Prilikom odabira materijala, potrebno je uzeti u obzir da zaštitni sloj kombiniranog hidroizolacije postaje neupotrebljiv nakon 30 godina u agresivnim okruženjima (visoki GWL), ima dvostruko resurs u nedostatku podzemnih voda. Valjani materijali, premazi za premazivanje imaju radni vijek od 7 godina, filmovi traju dva puta duže. Tehnologija kombiniranog hidrotektiranja je:

 • temeljni premaz se nanosi valjkom, prskalicom, četkom, rukavima za ulazak u komunikaciju obrađuju se tri puta
 • Lijepljenje - po mogućnosti poliesterski, polimerni, bitumenski valjani materijali (na primjer, TechnoNIKOL), potrebno je 2 do 4 sloja, lijepljeni na mastika s preklapanjem od 10 do 15 cm
 • pričvršćivanje na film - lijepljenje s polimernim sastavom s preklapanjem od 8 cm (postoje samoljepljivi filmovi s kojima je lakše raditi)
 • premaz - 2 - 3 sloja na suhoj površini, koristi se za tlak u glavu do 1,2 bara

Vodonepropusnost treba zaštitu od oštećenja zatrpavanja. Korištenje izolacije (listovi XPS polistirenske pjene) omogućuju zaštitu prethodnog sloja, zagrijavanje razine podruma, kako bi se istakla rosišta. Prošireni polistiren je zalijepljen na vodonepropusnost s kontinuiranim slojem, zglobovi su ispunjeni pjenom.

Izolacija, zauzvrat, također štiti od oštećenja slojem geotekstila. Nakon toga, ostaje zaspati rovove rovova, jarak pijeska kako bi nadoknadio snage podizanja.

Na taj način možete napraviti sami strip temelj bez kršenja zajedničkih ulaganja tehnologija. Da biste spremili proračun, pojedini razvojni programeri često zanemaruju odvodnju, vodonepropusnost i sloj izolacije. To dovodi do smanjenja resursa, održivosti.