Oružje s vlastitim rukama

Strojevi za savijanje rebara su neophodni uređaji koji se koriste tijekom gradnje i industrijskih radova.

Sa svojom pomoći, u budućnosti, realno je proizvesti armiranobetonske i metalne strukture.

Postoje slučajevi kada to možete sami, ali najčešće debljina proizvoda je tako velika da je savijanje moguće samo uz pomoć posebnih alata.

Izmijenjeni stroj za savijanje armature ne samo da daje listove i druge materijale željeni oblik, već i da ih rezati.

Također, mnogi uređaji omogućuju izradu prstena, pričvrsne stezaljke i dijelove, šarke od žice, cijevi ili drugih sirovina, koje se koriste u instalaciji i konstrukciji.

Unatoč složenosti dizajna, stroj se može konstruirati i sastaviti ručno. Da biste to učinili, potreban vam je pripremljeni crtež, alat i znanje o načelima rada uređaja.

Kako radi stroj za armaturu?

U domaće svrhe, domaći ručni stroj za savijanje armature koristi se prvenstveno u izgradnji temelja.

Gotovo je nemoguće napraviti pouzdanu bazu bez ojačanja dijelova, pa se postavlja pitanje - kako napraviti okvir, kako savijati postojeće pojačanje?

Naravno, danas možete naći veliki izbor profesionalne opreme na tržištu, ali cijena je vrlo visoka.

Takvi uređaji kupuju se u industrijske svrhe, uređenje radionica, građevinske tvrtke. Za svoje osobne svrhe prilagodite dizajn, sastavljenu vlastitim rukama.

Ako govorimo o tehnološkim standardima, stroj za savijanje treba imati tri osovine.

Jedan od njih je tvrdokoran (drži šipke pod određenim kutom i popravlja ih), drugi služi za savijanje materijala oko glavne osovine - treći. Također se zove središnja.

Ovisno o vrsti konstrukcije razlikuje se ručni stroj za pojačanje i mehaničko savijanje.

Potonje je pronašlo široku primjenu u svakodnevnom životu, jer ima kompaktnu veličinu i relativno male troškove, a zbog jednostavnosti svatko može raditi na tome.

Tu su i hidraulični ili pneumatski uređaji. Stoga hidraulički stroj za savijanje može savijati materijal pod kutom do 180 stupnjeva, čime se osigurava lom.

Kada se projektirate vlastitim rukama, potrebno je ne samo pridržavati se vašeg projekta, već i posebnu pažnju posvetiti kvaliteti pričvršćivača (naposljetku, opterećenje na dijelovima može biti vrlo visoko) i voditi brigu o organizaciji zaštite.

Klizač može uzrokovati ozbiljne ozljede.

Stoga je često moguće pronaći zaštitu od pleksiglasa na najjednostavnijim strojevima za savijanje armature, koji se lako mogu samostalno izraditi.

Također, ako imate iskustva u montaži strojeva, tada možete osigurati svoj dizajn prebacivanjem brzina radi reguliranja rada.

Neki su modeli opremljeni pločom stopala koja vam omogućuje jednostavno zamjenu smjera ventila.

Kako napraviti kućni stroj?

Da biste to sami radili s ručnim stezaljkom za armaturu, potrebno je najprije pripremiti cijeli niz alata.

Ako volite montažu i konstrukciju, tada pronaći takve dijelove i potrebnu opremu nije teško.

Prva potreba je električno zavarivanje. Za uređaj koji se može nositi s jednim listovima, potrebna vam je čvrsta baza, bušiti, stezaljke i stezaljke.

1 - disk savijanja postavljen na vertikalnu osovinu; 2 - prst; 3 rupa za prst; 4 - zaustavlja; 5 - rebar; 6 - aksijalno zaustavljanje

Birač se još uvijek može sastaviti iz metalnih uglova. Prikladno za montažu i duljinu kanala.
Baza je precizno izrezana zahvaljujući potonjem.

Zatim uklopite petog ili šestog broja kanala modela. No dužina bi trebala biti kratka - ne više od 50 centimetara.

Stroj za savijanje armature sastojat će se od poluge, bušenja, stezaljke i glavnog dijela na kojem će biti postavljene cijevi ili štapići ili listovi.

Prvo, na temelju odabranog mjesta, napravljena je osi za stezaljke - bolje će se kretati po njemu.

Međutim, imajte na umu da se stezaljke trebaju rezati u dužini od 6 milimetara manje od obradaka izrađenog ispod podnožja.

Od krajeva, oni također drže na udaljenosti od nekoliko centimetara - bez takve uvlake nemoguće je pravilno rasporediti teret.

Žica prikladna za polugu čiji promjer ne smije biti veći od 15 milimetara.

Baza je savijena u obliku slova "P", a zavarena je na jedan od stabilnih uglova pomoću stroja za zavarivanje. Od ruba bi trebalo biti uvlaka od oko 5 milimetara.

Daljnje čelične šipke zavarene su na bušotinu, a odsječci s kutom od 45 stupnjeva uklanjaju se s krajeva radnog dijela.

Da bi ispravno zavarili sve dijelove i provjerili kutove, ravnost strukture, pristajanje, najprije koristite zamku, a već na njima obavljaju zavarivanje.

Tako će se ispostaviti napraviti preliminarni okvir, koji se uvijek može ponoviti.

Osim toga, gdje je to moguće, bolje je koristiti vijke umjesto zavarivanja. Stoga će uvijek biti moguće obnoviti ili rastavljati svoj dizajn, kako bi ga nadopunili detaljima.

Ako se, međutim, daje prednost zavarivanju, najprije je potrebno provesti postupak probijanja savijanja. Ako su sve faze normalne, možete zavarivati ​​dijelove zajedno.

Kako dodati elemente za rezanje?

Osim činjenice da na domaćem uređaju možete dati različite oblike za proizvode, možete napraviti stroj za rezanje rebar, koji će kombinirati obje funkcije: rezanje i savijanje.

Naravno, puno je teže dizajnirati vlastitim rukama, ali ima više prijava. Najjednostavnija je mogućnost napraviti na temelju rezbarenog diska pomoću brusilice.

Stroj za rezanje rebar može biti u bilo kojoj prostoriji. Njegov dizajn može biti i sklopivi i integralni.

U prvom slučaju, takav se uređaj može lako demontirati i sklopiti na novo mjesto.

Konstruktivno govoreći, osim osovina za savijanje, stroj za rezanje armature trebao bi se sastojati od motora, rezne oštrice ili diska i same površine gdje se lopatica pričvršćuje.

Poznavanje načela rada možete jednostavno unijeti promjene u načinu rada feeda.

Kapacitet se mora odrediti prije nego se montira stroj za rezanje rebara.

Profesionalni uređaji imaju visoku snagu - oko 2000 wata.

Unatoč činjenici da za kućne namjene možete odabrati manje pokazatelje, nemojte zaboraviti da metal ostaje metal u bilo kojoj situaciji, a da biste ga smanjili, potrebno vam je veliko opterećenje.

Druga karakteristika koja se izravno odnosi na snagu motora je izbor opreme.

Najčešće je prijenos remen ili friccion trenja. Angažman može biti lanac, crv ili prijenosnik, sve ovisi o tome koji materijali imate.

Pojasevi daju nečujno djelovanje, ali vjerojatnost da će takav dizajn skočiti je vrlo visoka pa je bolje da ne odaberete ovu vrstu opreme.

Domaći stroj za rezanje rebar također se isporučuje sa zamkom koji ne dopušta materijalu da izađe iz osi za rezanje.

Kao nož kod kuće, najčešće odabiru karbidni disk ili abrazivni kotač. Vrsta uređaja ovisi o alatu za unos.

Može biti frontalna, niža ili klatno.

Princip montaže je vrlo sličan strukturi savijanja. Dakle, stroj za rezanje rebar počinje raditi s okvirom, koji je pak sastavljen od metalnih uglova.

Potrebno je priložiti kanal primljene baze, koja će igrati ulogu vodeće osovine, a svi ostali dijelovi su pričvršćeni na njega.

Samo jedan motor treba dodatnu armiranu cijev.

Ležajevi, koji su potrebni za podupiranje i postavljanje mehanizma u pokretu, ugrađeni su u gornji okvir, a osovina i motor su pričvršćeni vijcima.

Osim toga, gdje će disk biti fiksiran (također uz pomoć vijaka), morate paziti na zaštitnu kutiju jer će u kontaktu s metalom biti iskra.

Rad na stroju treba bolje provjeravati u praznom hodu i upotrebom mekih metala. Tek tada, ako sve radi dobro, možete provjeriti instalaciju u punoj snazi.

Glavna stvar je da udaljenost od osovine za savijanje i disk treba biti najmanje 40 centimetara.

Ojačanje savijanja - jednostavna rješenja za ozbiljno pitanje.

Svaka čvrsta konstrukcija zahtijeva rad s metalom. Savijanje ojačanja treba biti u skladu s tehnologijom - ovisi o pouzdanosti gradnje objekata i zgrada.

1 Zašto i kako saviti pojačanje - podsjetnik za početnike

Glavna svrha armature je betonsko pojačanje, koje se podvrgava uništenju opterećenjem savijanjem. U armiranobetonskim strukturama, zatezne i tlačne sile imaju metalnu šipku. Izgraditi prilično pouzdanu i čvrstu temelje bilo kojeg doma je gotovo nemoguće bez kaveza za pojačanje.

Istodobno, ojačanje uglova i raznih nosača s križištem ravnih šipki je gruba kršenja tehnologije koja slabi strukturu, što može dovesti do odvajanja betona. U kutnim kutijama potrebno je polaganje savijene armature s preklapanjem od najmanje 80 cm na svakoj strani. Savijanje šipki također je potrebno za izradu različitih priključnih elemenata koji rade u napetosti (na primjer, standardna kuka, noga, drugo).

Ne svatko zna kako saviti armaturu tako da zadržava svoje karakteristike čvrstoće. Nemoguće je savijati stakloplastike, pa je stoga samo čelik podvrgnut takvoj obradi. Dopušteno je savijati armature samo mehanički, izbjegavajući oštre kutove u točki savijanja. Potrebno je napraviti okruglu površinu glatkom - optimalni radijus iznosi 10-15 promjera armature.

Trebali biste znati da se A3 fitinzi u hladnom stanju saviju bez gubitka snage pod kutom od 90 ° (tzv. Ravna crta). Svojstva čvrstoće se smanjuju za oko 10% pod kutom od 180 °.

Trenutno je najmanje 2 neprihvatljiva načina savijanja savijanja vrlo česte:

 • mjesto gdje se savijanje izvodi se rezati pomoću stroja za rezanje ili sličnog alata;
 • mjesto zavoja grije se s puhaljkom (zavarivanje, autogeno, na vatri).

Nakon ovih "pripremnih" radova, koriste se alati za pričvršćivanje (armature, čekići, čekići, cijevi itd.). Očito je da obje metode nekoliko puta oslabljuju štapove, a to može dovesti do njihova uništenja pod utjecajem opterećenja. Sve vrste ventila moraju biti savijene u hladnom stanju bez kršenja njihovog integriteta, osim ako projektant nije drugačije odredio.

2 Uređaji za savijanje armaturnih šipki

Tijekom povijesti razvoja tehnologija gradnje i obrade metala, čovječanstvo je izumilo mnogo više od jednog uređaja za pojačanje armature. Načelo rada je ista za sve, a razlika je u izgradnji opreme i promjera savijenog armature, ovisno o modelu.

Dio koji se mijenja pričvršćen je između središnjeg i zaustavnog valjka (vratila) uređaja. Treći valjak (savijanje) metal je savijen u željenom smjeru do željenog kuta. Okretanje se može izvesti u smjeru kazaljke na satu i protiv. Prepreka za deformaciju duž cijele duljine je potisna osovina koja ne dopušta da se neiskorišteni dio radnog dijela rotira ili pomakne.

Postoje dvije opcije opreme:

 • ručni modeli;
 • mehanički pogonjen.

Pogonski strojevi, osim posebnih, rade prema istoj shemi. Radno tijelo je disk koji je postavljen na okomito vratilo i rotira se u vodoravnoj ravnini. Savijanje i središnji prsti postavljeni su na disk - između njih se postavlja pojačanje. Utisni valjak je montiran na stalak - ventil se oslanja na nju kada se disk rotira i zakreće oko središnjeg čahura pod djelovanjem prstiju savijanja koji se kreće duž vanjske površine štapa.

Strojevi se razlikuju po snazi, performansi i podijeljeni su u 3 skupine ovisno o svrsi:

 • za lagano ojačanje - promjer šipke 3-20 mm;
 • teška - 20-40 mm;
 • super teška - 40-90 mm.

Takav uređaj za savijanje može istodobno savijati nekoliko šipki. Dostupna je oprema za promjer od 3-90 mm. Ako je potrebno napraviti složenu strukturu s promjenjivim kutovima savijanja, tada je najprikladniji hidraulični stroj. Omogućuje vam da učinkovitije savijate štapove, bez formiranja na površini radnih komada i nabora koje prate stres metala. Na ovom stroju možete savijati pod kutom do 180 °.

Ručni alati za savijanje omogućuju različite tipove, uključujući prijenosne. Vrlo su jednostavne za korištenje i pristupačne. Za rad s šipkama može se kupiti kao poseban stroj, i cijevi savijač. Instalirajte ovaj alat na radni stol. Većina uređaja dizajnirana je za savijanje šipki promjera ne većeg od 14 mm. Takvi strojevi su vrlo pogodni za privatnu konstrukciju, ali neprikladni za velike količine posla.

Izbor opreme za savijanje određen je promjerom ojačanja i opsega rada. Prije nastavka obrade metala valja napomenuti da se različiti dijelovi šipke podvrgavaju različitim naprezanjima, vanjski dio je istegnut, a unutarnji dio je komprimiran. Pogrešan izbor stroja ili njegova nepismena uporaba može dovesti do pojave ne samo nabora i prekida, već i oštećenja armature. Stoga je potrebno precizno odrediti sve dimenzije izratka, odgovarajuću postavku opreme i ispravno učvršćivanje šipke u njemu.

3 Samouslužni uređaji za savijanje - svi mogu!

Domaći stroj za savijanje može se samostalno izraditi. Postoje mnoge varijante izvršenja, ali sve izgledaju kao ručni stroj u tvornici. Za metalni okvira ili pločasti zavareni potisni klin ili kut. Zatim postavite rotacionu metalnu platformu, opremljenu ručicom, središnjim i savijanim iglama. Udaljenost između konstrukcijskih elemenata ovisi o promjeru šipki koje treba savijati. Noge kreveta treba biti pričvršćene na pod - to će vam omogućiti rad s armaturama debljine od 6-12 mm.

Izgradnja na ploči bit će prijenosna opcija. Ali za to je nužno osigurati način vezivanja na mjestu rada To mogu biti rupe za vijke - za pričvršćivanje na radni stol ili na drugu osnovu. Također možete zavariti 2 ili više igala na stražnjoj strani ploče koja će morati biti umetnuta u rupice baze. Mogućnosti takvog stroja vjerojatno će biti ograničene na promjer od 10 mm ojačanja.

4 Kako savijati pojačanje rukama - jeftino i veselo

Kada su posebni uređaji odsutni, moguće je, naravno, u nekim slučajevima učiniti bez njih. No, treba imati na umu da je ručno savijanje ojačanja mnogo traumatičnije nego na alatnom stroju. Bilo koje loše zamišljeno djelovanje, pokret može dovesti do činjenice da će bar ili improvizirani uređaji prolaziti ili skliznuti i nanijeti štetu nesretnom gospodaru.

S dobrom fizičkom pripremom, tanke šipke do 8 mm mogu se savijati ručno čak i bez uređaja. Kvaliteta će biti prikladna - radijus zavoja bit će prevelik. Takvi spojevi vjerojatno neće u potpunosti izvršiti zadane funkcije za jačanje temelja.

Korištenje dviju čeličnih cijevi značajno će poboljšati rezultat i omogućiti savijanje debljih šipki. Što je dulja cijev, veći promjer armature može biti, a manje napora će biti potrebni. Shema rada - šipka je učvršćena u jednoj cijevi, a druga je stavljena na izbočeni kraj obratka i koristi se kao poluga. Tanke šipke mogu se savijati ravno s tla, koračajući na potisnu cijev. Naprednija opcija je kada je cijev za pričvršćivanje pričvršćena na fiksno stanje na radnom stolu u potki, u tlu (ukopan, betoniran) ili na drugi način.

Druga mogućnost je s upotrebom cijevi, kada su 2 igle čvrsto utisnute u zemlju, koriste se kao zaustavljanje staze na točki savijanja. Armatura biljka između igle. Obje cijevi igraju ulogu poluge. Umjesto igle, možete koristiti 2 uzastopna stabla, ali ekolozi ne vole to jako!

Također možete koristiti gore spomenute metode koje nisu preporučene, ali samo ako ne utječu na pouzdanost dizajna ili kada rezultat nije važan. U tom slučaju savijanje ojačanja vlastitim rukama počinje osiguravanjem šipke (po izboru). Mjesto zavoja je urezano ili zagrijano, a potom je ojačanje savijeno u pravom smjeru. Ako je potrebno, koristite čekić ili cijev.

Domaći strojevi za savijanje ventila za sami sebi (video, crteži)

Stroj za savijanje pojačanja neophodna je oprema za gradnju, popravak i kućanske poslove. Stroj za savijanje po želji omogućuje izradu različitih čeličnih konstrukcija. Imate dvije mogućnosti - kupite gotov uređaj poput GW40, MGA ili G50 ili sami sastavite sklop. Po želji ili nuždi, uređaj može imati funkcije rezanja, rezanja.

Značajke opreme

Foto stroj za savijanje do-it-yourself armature

Prije nego što kupite ili napravite stroj za ojačanje savijanje sebe, trebali biste razumjeti načela ovog procesa.

 • Postupci savijanja, rezanja, rezanja su kontrolirani deformacija radnih komada. Kod savijanja na određenom dijelu proizvoda, smjer vektora njegove središnje osi se mijenja;
 • Kod velikih produkcija, mehanički stroj se koristi za savijanje armature, što omogućuje postizanje visoke razine performansi;
 • U svakodnevnom životu često se preporučuje uporaba ručnih alata za rezanje, rezanje i savijanje metalnih proizvoda;
 • Bez obzira na namjenu (domaćinstvo ili industrijski) uređaj za savijanje ima isti princip rada;
 • Strojevi koji se razlikuju u svrhu, imaju malo drugačiji dizajn, koji vam omogućuje savijanje pojačanja određene debljine;
 • Većina samoproizvedenih konstrukcija i tvorničkih strojeva kao što su MGA, GW40, Zitrek SB 40b ili G 40 koriste nekoliko potisnih osovina i pokretni element koji je izravno odgovoran za provedbu zavoja.

Izvođenje savijanje

Za učinak savijanja potrebno je dosljedno provoditi tri operacija kada koristite specijalizirani stroj.

 1. Ugradite obradni dio, sigurno ga učvrstite odgovarajućim jedinicama i mehanizmima.
 2. Odredite područje savijanja gdje će doći do deformacije. Ovo mjesto je postavljeno na nosivu osovinu.
 3. Pomoću mehanizma savijanja armatura je zakrivljena.

Samostalno od tvornice

Stroj za crtanje za savijanje pribora za samu uporabu

Shema rada svih strojeva za fleksibilno pojačanje ne uzrokuje probleme s razumijevanjem. No potrošač mora odabrati hoće li kupiti tvorničku jedinicu kao što su MGA, GW 40, SB 40b Zitrek ili zaustavljanje izbora na domaćem uređaju.

 1. Tvornički stroj za armature fleksibilan G 50 pokazuje visoku razinu izvedbe. Kao i stroj za savijanje G 40, on je u stanju izdržati povećana radna opterećenja. Koristi pouzdani električni krug i samu električnu komponentu s snagom od 4 kW. To sugerira da su tvornički modeli produktivniji, učinkovitiji, dizajnirani za masovnu proizvodnju. Ali cijena je prikladna. Na primjer, predmetni uređaj košta oko 230 tisuća rubalja.
 2. Ako radite vlastiti uređaj za savijanje, dobit ćete proračunski stroj srednjeg kapaciteta. Većina samonastavljenih uređaja slabiji su od tvornickih kolega u pouzdanosti, performansama i snazi. Istodobno, njihova montaža je mnogo jeftinija. Ovo je dobar izbor za kućnu upotrebu.
 3. Dodatne značajke. Teško je predvidjeti funkcije rezanja, rezanja ojačanja na domaćem stroju, iako se shema može ostvariti vlastitim rukama. U mnogim tvorničkim postavkama funkcije rezanja i zapisivanja već su predviđene za dizajn. To čini opremu svestranima, omogućuje istodobno izvršavanje nekoliko zadataka na jednom stroju.

Usredotočite se na vlastite potrebe i sposobnosti. Čak i ako imate detaljnu shemu, potrebne crteže, električna komponenta za stvaranje snažnog stroja, a ne svatko ga može sastaviti. Za to vam je potrebno određeno iskustvo i znanje.

Domaći ručni stroj

Dati ćemo primjere kako možete sastaviti domaći stroj za savijanje ojačanja vlastitim rukama. Počnimo s najjednostavnijim modelom, čija će shema biti razumljiva čak i početniku.

 1. Ovaj uređaj omogućava rad čeličnih šipki savijanja promjera do 12-14 mm.
 2. Za montažu stroja trebat će vam metalni kutovi veličine 40 do 40 milimetara, pričvršćivači i drveni blok.
 3. Prikazana shema stroja je jednostavna u montaži, to se može učiniti doslovce za ništa. Kada savijate, moći ćete promijeniti oblik obrade sa svojim rukama.
 4. Izrežite kut na dva dijela. Jedan čvrsto popravite na drvenom bloku. Ovaj element omogućit će učvršćivanje armature prije deformacije.
 5. Drugi dio kuta služi za savijanje i bit će pokretljiv. Fiksiran je na šipku s vijkom. Ovo je vrsta poluge vašeg stroja.
 6. Nedostatak predstavljenog dizajna je da ovdje nije potrebno govoriti o operacijama rezanja i rezanja. Osim toga, morate uložiti značajan napor da deformirajte gustu armaturu. Ali male šipke lako se mijenjaju. Ako želite savijati deblje armature, povećajte veličinu poluge. Zato će morati uložiti manje napora.

Druga opcija također ima ručni pogon, ali njegove su mogućnosti i performanse puno veći. Ova jedinica je namijenjena onima koji često moraju saviti armaturu.

 • Dizajn se zove stroj Zamkova;
 • Problem složenosti vlastitim rukama je da je teško sastaviti dio strukturnih elemenata samostalno. Preporuča se okretanje okretača tako da su obrađivali glavne elemente stroja;
 • Za savijanje armature, morat ćete sastaviti čvrst okvir - stol za podršku;
 • U stolu se montira strojno tijelo;
 • Čelična šipka postavljena je između dva valjka;
 • Treći valjak obavlja funkciju savijanja;
 • Za izradu osnovne ploče uzmite čeličnu ploču čija će debljina biti najmanje 4 milimetra.

Neki žele napraviti vlastite ruke više univerzalni disk uređaja tipa. Teoretski, možete joj dodati funkcije savijanja, rezanja. No, u praksi je neracionalno sastaviti sličan stroj za savijanje pojačanja za kućnu upotrebu. Osim toga, uistinu funkcionalni stroj za savijanje, rezanje i rezanje šipki armature radit će samo ako opremu opremite električnim pogonom.

Popularni strojevi

Odabir stroja za savijanje armature ne smije se obratiti pozornost na najzahtjevnije modele, koji su zaslužno popularni među potrošačima.

To uključuje:

 1. MGA. Ovo je elektromehanička jedinica, koju stručnjaci nazivaju jednim od najučinkovitijih u svom radu. Koristi pedal princip, koji je najpoznatiji među rebar. Kapacitet MGA jedinice je 3 kW, a dimenzije su 760 za 790 za 790 mm, a težina 400 kg. Disk savijanja može rotirati pri brzini od 3,4-14 okr / min. Procjena cijena - 80-85 tisuća rubalja.
 2. GW 40. Model GW 40 ima snagu od 3 kW, pogonjen 380V. Dimenzije GW 40 su 750 do 700 za 740 mm. Uređaj za savijanje armature GW 40 232 kg teži. Trošak stroja GW 40 procjenjuje se na 88-90 tisuća rubalja.
 3. SB 40b Zitrek. Model SB 40b Zitrek je proizvod kineskog podrijetla. Istodobno, stroj za savijanje SB 40b Zitrek je vrlo učinkovita, produktivna i pouzdana oprema. Uređaj SB 40b Zitrek može raditi s šipkama promjera do 32 i 40 mm za klase A3 i A1. Snaga SB 40b Zitrek je 3 kW. Uređaj teži 320 kg. Približna cijena - 110 tisuća rubalja.

Odabir ili sastavljanje uređaja za fleksibilnu armaturu sa svojim vlastitim rukama ne zaboravite na sigurnosna pitanja i sukladnost s pravilima o radu opreme.

Oružje s vlastitim rukama

Dok se radi oko kuće, u procesu izgradnje ili izrade čeličnih konstrukcija može biti potrebno stroj za savijanje pojačanja. Prije nego što to napravite vlastitim rukama, preporučujemo da se upoznate sa standardnim crtežima i odaberete najbolju metodu proizvodnje.

Načelo pojačanja savijanja

Ručni stroj za savijanje

Fleksibilno pojačanje je kontrolirani proces deformacije, što rezultira promjenom smjera vektora središnje osi na određenom dijelu obradaka. Za velike produkcije koriste se mehanički mehanici za savijanje, pružajući visoku stopu produktivnosti. No za kućnu upotrebu najbolje je napraviti priručnik.

Opće načelo rada ove opreme je isto. Razlika u dizajnu objašnjava se različitim promjerima štapa, koji moraju biti savijeni rukom. Obično u stroju postoji nekoliko osovina za naglašavanje obratka, kao i pokretni dio koji obavlja deformaciju.

Redoslijed rada stroja za savijanje ventila.

 1. Ugradnja obratka, pričvršćivanje.
 2. Određivanje mjesta je fleksibilno. Ovaj dio bi trebao biti smješten na nosivom vratilu.
 3. Pomoću mehanizma je zakrivljenost čelične šipke.

Da biste izvršili ove jednostavne korake, možete napraviti mali ručni stroj s vlastitim rukama. Za optimizaciju proizvodnje preporučujemo proučavanje standardnih crteža.

U pogonskim konstrukcijama, glavni radni element je disk, na kojem se nalaze više osovina za savijanje. Savijanje može biti nakon što se pričvrsti obradni dio. Promjena konfiguracije događa se dok se disk okreće.

Pomoću ručnih modela strojeva za savijanje možete saviti ventile promjera ne većeg od 16 mm. Veliki radni dijelovi zahtijevaju znatan trud.

Pregled alatnih strojeva za pojačanje savijanja

Domaći stroj za savijanje ojačanja

Da biste napravili najjednostavniji stroj s kojim možete saviti čeličnu šipku, potreban vam je metalni kut 40 x 40 mm, set zamaškara i drvenu šipku. Ovaj dizajn za savijanje će vam omogućiti da bez ikakve pomoći promijenite konfiguraciju praznih ruku vlastitim rukama i ima jednostavan crtež.

Kut je izrezan na dva dijela. Jedan od njih je postavljen na drvenu gredu. Ova komponenta je namijenjena za učvršćivanje armature prije nego što jedinica za savijanje promijeni svoju konfiguraciju. Drugi dio kuta zavoja bit će pomičan. Na drvo se pričvršćuje vijkom. U budućnosti, ovaj čvor će obavljati funkciju poluge. Nedostatak takvog ručnog dizajna je složenost rada, kao i za zakrivljenost šipki velikog promjera, što će zahtijevati znatan trud. Alternativna opcija je povećanje poluge za savijanje.

Stroj za savijanje Zamkova

Za veliku količinu rada najbolje je koristiti ručni dizajn stroja za savijanje Zamkova. Izrada samostalno je pomalo problematična jer ćete morati strojati ili naručiti glavne komponente.

Kako bi se pravilno savinuti ojačanje uz pomoć ove opreme potrebno je napraviti stabilnu tablicu za podršku. Tijelo stroja padne u radnu plohu. Nakon toga se čelična šipka nalazi između dva valjka. Uz pomoć trećeg je savijanje obradaka. Preporuča se koristiti čeličnu ploču s minimalnom debljinom od 4 mm kao osnovnu ploču.

Proizvodnja strojeva s diskovima s kojima možete saviti čeličnu šipku u kući nije prikladan. Stvarno su učinkoviti samo u kombinaciji s električnim pogonom.

Prije procesa savijanja, radni dio ne smije biti izložen vanjskim utjecajima. Česta pogreška tijekom izvođenja savijanja - podnošenje u zavoju. To može uzrokovati pukotine. Također, štap se ne može zagrijati zavarivanjem, zbog čega će doći do značajnih promjena u debljanju savijanja.

Videozapis prikazuje primjer alata za savijanje čelične šipke:

Stroj za fleksibilne armature napravimo sami

U procesu izvođenja građevinskih radova često se javlja potreba za savijanjem armature, naročito kada se ojačavaju temelji, zidovi i podovi, kao i armiranje armiranobetonskih konstrukcija drugih tipova. Također će biti potrebne šipke za savijanje za izgradnju malih zgrada - poput staklenika ili luka. Za savijanje šipki potrebno je koristiti stroj za pojačanje specijalne opreme, o čemu ćemo razgovarati u ovom članku.

Razmotrit ćemo stroj za savijanje ventila, predstaviti pregled modela koji su zajednički na tržištu i dati preporuke po njihovom izboru. Dati će se crteži i upute, nakon čega ćete moći napraviti uređaj za savijanje metalnog valjanja vlastitim rukama.

1 Načelo rada i značajke dizajna

Stroj za savijanje za pojačanje je poseban uređaj pomoću kojeg se traženi oblik prvo pričvršćuje na izravnu armaturu. Takva oprema, ovisno o vrsti gradnje, razvrstana je u dvije vrste:

Dizajn ručnog stroja je vrlo jednostavan. Sastoji se od radne površine u obliku okruglog ili pravokutnog tanjura na kojemu se zaustavljaju (klinovi), koji ograničavaju kretanje šipki, a poluga koja je fiksirana vijkom i opremljena završnim dijelom s otvorom.

Vidi također: zašto se žice za provlačenje koriste u zavarivanju?

Savijanje se izvodi na sljedeći način - šipka se montira u otvor za ugradnju i umetnuta je između dva valjka, nakon čega se položaja poluge mijenja, a jedna od osovina pritisne na nepomičnu šipku, što dovodi do stvaranja zavoja.

Ručni stroj za savijanje

Takav uređaj je najprikladniji za kućnu upotrebu. Uređaj omogućuje savijanje šipki malog promjera (do 12 mm) i možete ga sami napraviti. Novi tvornički izrađeni alat košta vas 3-5 tisuća rubalja.

U proizvodnji velikih i malih razmjera (uključujući i na mjestima za proizvodnju armature), kao iu industrijskoj gradnji, gdje se radi s velikim serijama valjane metalne ili šipke velikog promjera, koriste se strojevi za rezanje i savijanje. Mehanizirani upravljački program, ovisno o vrsti pogona, može biti:

 • hidraulički;
 • elektromagnetski;
 • elektromahanicheskim;

Najčešća hidraulička oprema, koja se razvrstava u tri skupine: svjetlo - za šipke promjera 3-20 mm, teški - 20 - 40 mm, štapovi s prekomjernom teškom savijanju promjera preko 40 mm. Hidraulični uređaj omogućuje vam točno određivanje radijusa savijanja, što se ne može obaviti ručnim alatom. Maksimalni radijus zavoja na pogonskim strojevima - 180 0.

Pogon stroja za armature su fleksibilni

Mehanizirana oprema ima radno tijelo u obliku kružnog diska postavljenog na okomito vratilo. Na samom se disku nalaze dva cilindra - središnje i savijanje. Između njih ležao je štap, koji je pričvršćen na dva stalka uređaja. Zatim, osovina se počinje okretati, cilindar za savijanje se pomiče duž vanjske konture štapića i savijen je oko središnjeg čvora. Radijus zavoja određuje se brojem okretaja diska oko svoje osi.
na izbornik ↑

1.1 Pregled tržišta i smjernice za odabir

Najčešći alat kućanstva je Afacan ručni stroj za savijanje. Tvrtka isporučuje dva modela: Afacan 10E - namijenjen za savijanje šipki promjera 6-12 mm, i Afacan 12E - za šipke 10-12 mm. Također je proizveden i U serijal (univerzalni kreten), koji radi s valjanim proizvodima promjera 6-20 mm. Ručni stroj za savijanje Afacan ojačanja košta vas 2-5 tisuća rubalja, ovisno o modelu.

Vidi također: koliko pojačanja teži - tablice, standardi i izračun.

Traženi modeli pogonske opreme su:

 1. Stroj za savitljive spojnice SGA 1 - radi s šipkama promjera 10-32 mm, snage 3 kW, radijusom savijanja - 160 0. Cijena uređaja iznosi 96 000 rubalja. Prosječna dnevna cijena najma na tržištu iznosi 1 tisuća rubalja.
 2. Stroj za savijanje GW40 je uređaj s snagom od 3 kW, radni promjeri su 12-40 mm, maksimalni radijus savijanja je 180 stupnjeva. Trošak - 90 tisuća rubalja, najam - od 700 rubalja / dan.
 3. Stroj za savijanje ojačanja G40 - karakterizira prisutnost tri parova prijenosa, koja proširuje način rada opreme (obavlja do 8 zavoja jedne bar odjednom). Snaga - 3 kW, promjeri - 10-35 mm, radijus - do 180 0. Prosječna tržišna cijena - 140 tisuća, dnevni najam će vas koštati 1500 rubalja.
 4. Stroj za savijanje G50 je moćniji (4 kW) modifikacija stroja G40. Radi s šipkama promjera do 50 mm, može istodobno savijati nekoliko šipki manjeg dijela. Cijena - od 220 tisuća, iznajmljivanje - od 2 tisuće / dan.

Stroj za GW40 armature je fleksibilan

Također, prilikom odabira pogonske opreme, preporučujemo da obratite pozornost na strojeve za spojnice MGA-1 i MGA-2. Ovo je najbolji uređaj u smislu cijene i izvedbe. MGA-1 radi s šipkama 32-40 mm, MGA-2 - 40-56 mm. Snage 3 i 4 kW.
na izbornik ↑

1.2 Tehnologija su fleksibilni ventili

Razmislite o savijanju armature na ručnom učvršćenju. Ako koristite prijenosni alat, mora se sigurno pričvrstiti na radnu površinu. Zatim se šipka umetne u sjedalo između zaustavnog valjka i valjka za savijanje, a šipka je savijena do željenog polumjera pomicanjem poluge.

Ojačanje savijanja na ručnom stroju

Rad s pogonskim uređajem zahtijeva pažljiviji pristup. Takva oprema, ovisno o modelu, može imati pojedinačne karakteristike rada, stoga prije uporabe svakako upoznajte tehničku uputu vašeg stroja. Većina hidrauličkih ili elektromehaničkih jedinica kontrolira se pomoću papučice, tako da ruke operatora ostanu bez radnog vremena tijekom rada.

Vidi također: kako blokirati vodu na radijatoru grijanja - na tipovima ventila i spojnica.

Kako savijati pojačanje - upute za korak po korak:

 • uređaj je dovršen valjkom za savijanje potrebne veličine, odabranog u skladu s promjerom upotrijebljenog armature;
 • odabran je kut savijanja (moderne jedinice imaju raspon od 0-180 0);
 • štap se postavlja u montažni utor radnog diska i učvršćuje se na police;
 • pritisak na pedalu uključuje uređaj, savijanje određene konfiguracije;
 • na kraju zavoja, papučica se oslobađa i šipka se uklanja iz stroja.

U procesu rada potrebno je strogo pridržavati se sigurnosnih mjera i osigurati da ruke i odjeća budu na dovoljnoj udaljenosti od rotirajućih valjaka.
na izbornik ↑

1.3 Izrada najjednostavnijeg ručnog gibshchika (video)

2 Izrada stroja s vlastitim rukama

Kućni stroj za pojačanje trebao bi biti svestran, stoga vam nudimo upute o tome kako izraditi uređaj koji vam omogućuje savijanje kuta, profiliranih cijevi i čeličnih traka. Crtež alata prikazan je na slici:

Shema domaćeg stroja

Da biste napravili žbuku s vlastitim rukama, trebat će vam utičnica (jednostavna naprava za automobil s snagom od najmanje 2 tone), 100 mm kanalna šipka (za nosivi okvir) i šarke za vrata koja će se koristiti za zaustavljanje. Za proizvodnju tijela i bušenja (mehanizam za prešanje) potrebno nam je kut čelika od 25 i 32 mm i profil od 40 x 20.

Samotamljeni alat izrađen je pomoću stroja za zavarivanje, brusilice, nivoa, čekića, četke na metalu i uređaja za označavanje (mjerač vrpce, krede, vladar).

Vidi također: za što i gdje se koristi mreža za ojačavanje?

Podrobne upute za sam rad:

 1. U početku je neophodno izmjeriti i izrezati prazne duljine 5 cm od uglova 25 i 32 mm, kvadratni profil i rebar (koristeći posebne škare) promjera 12 mm.

Ubodite praznine

 • Dalje, profili su zavareni u dva dijela armature (postoje posebni strojevi za rezanje armature), a kutovi su međusobno povezani. Profil od 35 mm uklapa se preko cijele ravnine, 25 mm s krajnjim dijelovima, a pomoć će se utvrditi na utikaču.

 • Blokovi praznina zavareni su zajedno i pričvršćeni na utičnoj ploči. Položaj bušenja je neophodan za kontrolu razine, odstupanja u vodoravnoj ravnini su neprihvatljiva.

  Ugradnja bušenja na utičnicu

 • Zatim morate napraviti domaći T-oblik okvira žbuke. Okvir je izrađen od pravokutnog profila, visina strukture - 40 cm, širina - 30 cm.

 • Kako bi spriječili pomicanje konopa tijekom okretanja tijekom savijanja, zabrane zaustavljanja zavarene su na vodoravni dio okvira.

 • Kutovi od 25 mm zavareni su na bočne stijenke vertikalnog okvira, na kojima su pričvršćene petlje za vrata, koje djeluju kao zaustavljene. Udaljenost između završnog dijela bušotine i graničnika treba odgovarati promjeru armature kojim se planira raditi.

  Rezultirajući domaći uređaj je iznimno jednostavan, ali kao rezultat dobivate učinkovit uređaj, čije korištenje ne zahtijeva fizički napor, za razliku od jeftinih tvornica alata tipa poluge.

  Stroj u radu

  Približne troškove domaćeg alata - od 1 do 2 tisuće (trošak utičnice + cijena petlje ulaza), uglovi i dijelovi profila koštaju denar. Vrijeme provedeno na sastavljanju kastra sa svojim rukama je 3-4 sata.

  Zajednice> Slobodna Dalmacija> Blog> Alati savijanja za DIY

  Dobar dan svima.
  To je odlučilo izgraditi kuću. I zbog akutnih ograničenih sredstava, kuća će biti izgrađena isključivo vlastitim rukama. Pa, možda na nekim mjestima uz uključivanje dodatnog rada, koji će raditi za hranu))))).
  Sada samo početna faza izgradnje. Otvoren je jarak za temelje, pijesak je ispunjen i sabijen. Sada okrenite ventil. Ali prije nego što je armatura vezana, najprije se mora najprije sagorjeti. Ali kako ne bi trpjeli agilnost uz korištenje dostupnih alata. Odlučio sam provesti pola dana i napraviti normalan stroj za savijanje.
  Da bi se smanjio trošak gradnje, krenuo je s otpadnog metala koji je bio na raspolaganju.
  Najprije sam našao kutak.

  Debljina stjenke oko 5 mm.

  Tada sam pronašao takvu ručku, vjerojatno iz bubnja bunara. Ali glavna stvar nije bitna. Debljina metalne šipke je oko 2 cm.

  Tada sam pronašao mali komad cijevi s unutarnjim promjerom koji je idealan za promjer šipke.

  Ovo će biti zakretanje stroja.

  Tada su pokušali izrezati okrugli otvor s brusilicom u kutu))))

  Ojačanje savijanja. Učinite to sami

  20. studenog, petak

  Stručnjaci FORUMHOUSE recite kako napraviti ventil samostalno.

  Gotovo da nikakva građevina ne može raditi bez konkretnog rada, a tamo gdje je beton, postoji pojačanje. Za izgradnju temelja, za popunjavanje stropova, postavljanje oklopnog pojasa u garažnu betonsku kuću. Sva ta djela uključuju uporabu armature, kojom se pojačavaju armirano betonske konstrukcije.

  Programeri za početnike često imaju pitanje: kako pravilno saviti ojačanje tako da ne izgubi svoje karakteristike čvrstoće.

  Ako šipka promjera 6-8 mm može biti savijena "na koljenu", onda je teško savijati armaturu većeg promjera rukama. I što je najvažnije - kvaliteta takvog proizvoda bit će ispod bilo kakve kritike.

  Također, ne možete pribjeći takvim "popularnim metodama" su fleksibilni ventili kao:

  • Ispunjavanje "brusilice" mjesta savijanja armature.
  • Zagrijavanje mjesta savijanja ojačanja otvorenim plamenom, na primjer, u vatri ili puhaljki.

  Ove metode, zbog mehaničke i toplinske obrade metala, dovode do smanjenja svojstava čvrstoće na zavoju. To kasnije može dovesti do uništenja armature pod djelovanjem opterećenja.

  Stoga (ako nema drugih smjernica za projekt), ojačanje mora biti savijeno "na hladnoću", dok savijanje štapa u akutnom kutu nije dopušteno.

  Armatura mora biti savijena pod određenim radijusom zaokruživanja, što ovisi o njegovom promjeru.

  Za strojeve za savijanje rabljenih strojeva s mehaničkim ili ručnim mjenjačem. Zbog visoke cijene, strojevi s mehaničkim pogonom nisu bili široko korišteni među samostalnim graditeljima.

  Također se naziva i cijena markiranih ručnih zavoja.

  Stoga, FORUMHOUSE korisnici preferiraju domaće proizvode za kupljene proizvode. Kao što pokazuje praksa da takav stroj za savijanje izvedete silom i samim sobom. U tijeku su bilješke vodovoda, kanala, kutova, vijaka, metalnog otpada i drugih "nepotrebnih smeća", što se svakako nalazi u posudama bilo kojeg domaćeg obrtnika. Cijena takvih proizvoda kreće se od 50 do 500 rubalja, a trošak pribora koji se kupuje u trgovini može biti 3-5 i 10 tisuća rubalja. Prednost je očigledna. Dakle, namjestimo rukave i spuštamo se na posao.

  Kako napraviti ventil samostalno

  Najjednostavniji i najpristupačniji način savijanja malog promjera (ne više od 6-8 mm) je voziti tri komada gustog armature u trup. Štoviše, dva komada se voze duž iste linije, a treći ih se skače između njih, uvučen iz središnje linije debljinom ojačanja, koja bi trebala biti savijena.

  Drugi način je pričvrstiti / zavariti dva kuta s donjim zaustavljanjem na kut odjeljka / post i savijati armaturu između njih.

  Ili zavarite vijke na kolosijeku.

  Usprkos jednostavnosti ovih uređaja, rad na njima nije baš prikladan, a oni su najprikladniji za proizvodnju U-oblika proizvoda, stezaljki i okvira.

  Stoga je daljnji razvoj uređaja proizvodnja punog strojnog savijanja rebrastih strojeva koji djeluje u vodoravnoj ravnini.

  Načelo rada ovakvog armaturnog savijanja je kako slijedi: šipka armature je fiksirana između stopnog elementa (na primjer kutu) i središnjeg nepomičnog metalnog zatika. Zatim postavite zakretnu jedinicu koja je opremljena klinom za savijanje i dugom polugom (na primjer cijevi).

  Kod okretanja jedinice za savijanje, zbog sile koja se pojavljuje na ručici, šipka za ojačanje je savijena oko središnjeg metalnog zatika do traženog kuta.

  Na takvom stroju možete ručno saviti armaturu promjera do 14 mm, a kad ojačate strukturu i postavite dugu polugu (oko 2 metra), "poštuj" armaturu promjera 16 mm.

  Potrebno je nekoliko sati za neovisnu proizvodnju mehanizma koji djeluje na ovom principu. Svaki programer koji je ikada radio na takvom uređaju neće se vratiti na savijanje armature, držeći ga u zamku.

  Ovdje je jedna od mogućnosti za proizvodnju takve armature pod "receptom" forumchaninom s nadimkom Konstantin Ya:

  Krevet je 12. ili 14. kanal s duljinom od 1 metra. Zavarite kanal na dva nosača (metalne cijevi), nataknute u tlo. Za naglašavanje okova spojimo dva uglova na gornju policu kanala. Poluga su dvije cijevi zavarene pod kutom od 90 stupnjeva. Os prolazi kroz okomitu cijev, a na vodoravnoj cijevi stavimo produžni produžni kabel dužine 1.2 metra. To povećava snagu na poluzi. S gornje strane poluge zavaravamo kut, zahvaljujući kojemu se kraj armature pridržava kada se zavoji. Kut bi trebao biti ispiran s gornjom polovicom kanala.

  Axis forumchanin izrađen od metalne šipke promjera 30 mm. Donji dio je okrenut ispod trga. To neće dopustiti da se os rola ili pada, jer donja rupa u kanalu također je izrezana ispod trga. Gornji kraj osi naliježe iznad gornje polovice kanala. Oko njega i napravio armaturu.

  Za proizvodnju ventila, za sve o svemu, zajedno sa zavarenim radom, proveo sam 3 sata. Već je 3 tone ojačanja. Mirno, sam, guska greda s promjerom od 14 mm. Uređaj je potpuno zadovoljan, jer prije nego što je napravljen, razbio je dobar moćni potporanj - savijen na njima rebar s promjerom od 12 mm, stavljajući cijev na nju.

  Moja "jedinica" je nešto jednostavnija. Krevet je kanal broj 10-12. Za proizvodnju "nogu" uze armaturu promjera 20 mm. Kutovi - veličina 50x4. "Twelfth" rebar savijen bez problema.

  S obzirom na domaće forume, možemo reći da je pojačanje savijanje na temelju uglova je najrasprostranjeniji.

  Takav uređaj impresionira jednostavnost proizvodnje, dostupnost materijala i nisku cijenu.

  Takav ventil se može napraviti čak i bez stroja za zavarivanje, povezivanjem s vijcima i maticama. Ali prisutnost stroja za zavarivanje znatno širi mogućnosti proizvodnje ventila.

  Tijekom izgradnje, imao sam pitanje, što je savijanje ojačanja. Nakon proučavanja foruma izabrao sam najjednostavniju opciju - od dva dijela povezana vijkom. jer Trebala sam savijati armaturu promjera ne većeg od 8 mm, a ja nisam ojačao konstrukciju. Zavario sam komad cijevi promjera 20 mm do jednog kuta. Kutovi su zakriljali M10. Navela sam matice na nju, a zatim sam pričvrstila konstrukciju na improviziranom krevetu - komadiću debele šperploče. Proveli su 1,5 sata za proizvodnju. Istovremeno je istodobno proveo i proizvodnja okvira dimenzija 150x750 mm u količinama od 90 komada.

  Unatoč popularnosti ovog dizajna armature, korisnici foruma idu dalje na putu modernizacije i poboljšanja mehanizma. Od osobitog je interesa učvršćenje max68.2011.

  Broj kanala broj 10 služi kao osnova, budući da prikladno ga je pričvrstiti na komad drveta. Također ćete trebati ležajeve, kutevi 25x25 mm, dužine 50 mm, koji su zavareni na stranu kanala. Izbušene su dvije rupe sa strane, izrezana je nit M10x1,5 (za finu armatura).

  Os ventila su vijci M16x2. Jedan je vijak zavaren na kanal. Drugi vijak zavaren je na zglob (okretna jedinica) u kojoj se koristi izvori iz gazela. Ručka za polugu je cijev promjera 34 mm i dužine 300 mm. Da biste povećali snagu na poluzi, možete staviti produžetak na kratku cijev - dugu cijev veće (nošene izvana) ili manji (umetnuti) unutarnji promjer.

  Upotreba u jedinici za savijanje ležaja omogućuje da se ventil pomiče pri vožnji. U samom uređaju armatura je tvrda. To povećava točnost proizvodnih proizvoda.

  Potrebno je usredotočiti se na trenutak za koji ventil zahtijeva niz rukava različitih promjera duljine 4 cm.

  Prema SP 52-101-2003 "Betonske i armiranobetonske konstrukcije bez prethodno podvrgnutih ojačanja", kod savijanja ojačanja, minimalni promjer savijanja pojedinačne šipke mora biti takav da se izbjegne lomljenje ili cijepanje betona unutar zavojne armature i uništenje na mjestu zavoja. Stoga - minimalni promjer svornjaka kod savijanja armature ovisi o promjeru štapa. Radi jasnoće, sve su vrijednosti sažete u sljedećoj tablici:

  Zahvaljujući setu rukavaca možete fleksibilno odabrati polumjer savijanja armature, ovisno o njegovom promjeru.

  Tijekom vremena, ventil max68.2011 je prošao izmjene. Sada se u izgledu ne razlikuje od industrijskih proizvoda.

  Također, mnogi članovi foruma zainteresirani su za pitanje: kako izračunati duljinu rebarova tijekom izrade okvira. Uostalom, jednostavno dodavanje vrijednosti, na primjer, ako bi okvir trebao biti 50x20 + 2 uši 40 mm svaki, teoretski, duljina štapa bi trebala biti 50 + 50 + 20 + 20 + 4 + 4 = 148 cm Ali, uzimajući u obzir savijeni polumjer, Ta je brojka najvjerojatnije netočna. Kako biti?

  U mojoj praksi mogu reći da dodatno "bacam" svaku zavoj od 5 mm. Ovisi o promjeru armature. Na primjer: trebate napraviti okvir 50x20x4 (uši) desetnih okova, dodamo: 4.5 + 50.5 + 20.5 + 50.5 + 20.5 + 4.5. Ukupno ispada dužina šipke = 151 cm.

  I na kraju materijala, recimo vam još jednu "tajnu" članova foruma, koja se koristi za savijanje armature. Potrebno je učvrstiti učvrščivač na dugom drvenom stolu i predvidjeti ga pričvršćivanjem vijaka s automatskim navijanjem i obilježavanjem oznaka vrijednosti koje odgovaraju dimenziji montaže okretanja štapa u jedinici za savijanje. Tako se možete sami spasiti od toga da svaki put morate mjeriti vrpcu, mjerenjem potrebne dužine ojačanja.

  Pročitajte teme Kako savijati pojačanje? i Armatura oružjem s vlastitim rukama 1,5 sata, upoznat ćete različite mogućnosti samoproizvodnje ovog uređaja. Također nudimo i znati odgovor na pitanje: kako pravilno učvrstiti temelj u uglovima. Također FORUMHOUSE preporučuje učenje svih tajni zavarivanja i pročitajte članak o značajkama hladnog kovanja. A ovaj će vam videozapis pomoći da razumijete kako ispravno raditi pojačanje.

  Autor Tashtabanov Rinat

  Strojevi za savijanje za pribor za samu uporabu: crteži, fotografije, video

  Nikakva ozbiljna konstrukcija danas nije kompletna bez uporabe takvog važnog elementa kao pojačanja, što je u velikoj mjeri odgovorno za karakteristike ležaja struktura. Zato bi fleksibilni elementi trebali biti izvedeni profesionalno i u skladu sa svim općeprihvaćenim zahtjevima.

  Savijanje pojačanja 90 stupnjeva pomoću posebnog tiska. Takva oprema nije kod kuće obrtnici, pa ćemo napraviti vaš stroj!

  Rebar savijanje - procesne značajke

  Na svakom gradilištu danas možete vidjeti različite opreme, mnogo alata i pribora, a gotovo svaki od njih ima stroj za savijanje ojačanja. To nije slučajno: najučinkovitija tehnika za jačanje krhkih betonskih konstrukcija, koja ih štiti od destruktivnih tlačnih, vučnih i savijalnih opterećenja, je pojačanje, koje se provodi uz pomoć armature metalnih šipki. Bez visokokvalitetnog okvira za ojačanje gotovo je nemoguće graditi pouzdane betonske zidove i temelje.

  Profesionalna oprema koja može savijati okove od vrlo pristojnog promjera izgleda ovako.

  Čini se da je mnogo lakše ojačati kutne betonske konstrukcije i dijelove spojnice zidova pomoću ravnih šipki za ojačavanje. Međutim, u ovom slučaju, betonska struktura bit će uvelike oslabljena, može se stratificirati. Osim toga, to je i gruba kršenja građevinskih kodova. U svakoj kutnoj betonskoj konstrukciji potrebno je koristiti samo savijanje, s preklapanjem od najmanje 80 cm sa svake strane. Stroj ili najjednostavniji uređaj za savijanje metalnih šipki također će biti korisni ako trebate brzo izraditi spojnice različitih tipova - kukica, stopala itd.

  I ovo je nekomplicirano, samopravno rješenje postavljeno na podnu ploču odmah na gradilištu.

  Kod savijanja čeličnih šipki koje se koriste za pojačanje, vrlo je važno znati savijati armaturu za temelje, tako da ne izgubi svojstva čvrstoće. Da bi se udovoljilo tom zahtjevu, potrebno je izvršiti takvu operaciju samo mehanički, koristeći posebne strojeve za rezanje i savijanje ojačanja. Važno je osigurati da kut savijanja nije oštar, a polumjer zakrivljenosti na zavoju iznosi 10 do 15 promjera šipke. Treba imati na umu da se šipka za ojačanje savijanja ne gubi svojstva čvrstoće pod kutom od 90 stupnjeva, a zatim se pokazatelji snage počinju smanjivati.

  Ako nema vremena ili želje za komunikacijom s domaćim, onda bi dobar izlaz iz situacije bio da stekne takvu gotovu džepu.

  Kada savijanje čeličnih armaturnih šipki vlastitim rukama često se čine dvije pogreške:

  • na mjestu presavijanja uz pomoć brusilice ili drugog alata obavlja se podnošenje;
  • dio armature na kojem će se odlagati postaviti se zagrijava plinskim plamenikom ili puhaljkom.

  Nakon što se izvede takvi postupci, koristi se neki primitivni alat za savijanje: teški čekić, pijanac, cijevni dio, potpor, itd. Ove metode savijanja dovode do značajnog slabljenja armature, što može uzrokovati uništenje betonskih konstrukcija. U takvim slučajevima, uvijek biste se trebali sjetiti da morate izvesti savijanje armaturnih šipki bez kršenja njihova integriteta i samo ako su u hladnom stanju.

  Ovdje, u cjelini, sve je skupo i ozbiljno - puna automatizacija i puno postavki. Za domaće majstore ovaj je videozapis dano samo kao uvod. Budući da potrošnja od 130 do 180 tisuća rubalja za takvu jedinicu za neprofesionalnu upotrebu nema smisla.

  Strojevi i pribor za pojačanje savijanja

  U procesu razvoja graditeljskih tehnologija i metoda za obradu metala, napravljeno je više strojeva za savijanje ojačanja. Sva takva oprema radi na istom principu, razlika modela sastoji se samo u određenim karakteristikama dizajna i maksimalnom promjeru šipke koja se može saviti.

  Svaki stroj za savijanje, uključujući i domaću napravu za savijanje, radi prema sljedećem načelu: šipka je učvršćena između dva valjka (središnja i zaustavljena), a uz pomoć trećeg valjka (savijanje) armatura se podvrgava savijanju po željenom kutu. Uobičajeno, stroj za obavljanje savijanja metalnih armatura može savijati traku i lijevo i desno. Potrebni radijus savijanja osigurava osovina potiska, zbog čega se ojačanje ne deformira duž cijele duljine.

  Jedna od mogućnosti za domaći stroj, koji se sastoji od dva dijela - pokretne (poluge) i fiksne (baze)

  Crtanje pokretnog dijela Crtanje fiksnog dijela

  Primjer kako se obični nokti mogu koristiti za brzu izmjeru razmaka između zavoja.

  Strojevi dizajnirani za savijanje ojačanja, uključujući i samoproizvode, mogu biti od dvije vrste:

  Glavno radno tijelo alatnih strojeva s mehaničkim pogonom je rotirajući disk na kojemu su pričvršćeni savijanje i središnji prsti. Između tih prstiju nalazi se jaz u kojem je štap postavljen, podvrgnut savijanju. Spojevi postavljeni u ovom razmaku imaju jedan kraj protiv valjka čvrsto učvršćenog na kućištu uređaja. Dok se disk rotira, igla za savijanje djeluje na armaturu i savijena je oko središnjeg vratila.

  Ručni stroj za savijanje AFACAN 16PT (cijena oko 5.500 rubalja). Jedan od modela ovog turskog proizvođača spominje se u videu na početku ovog članka.

  Specifični stroj za savijanje ojačanja, ovisno o njegovoj svrsi, može pripadati jednoj od sljedećih skupina:

  • jednostavno (za savitljive šipke promjera 3 do 20 mm);
  • teška (promjer obrađenih šipki - od 20 do 40 mm);
  • super teška (za ventile s promjerom od 40 do 90 mm).

  Mehanički pogonjena oprema može se koristiti za istodobno savijanje nekoliko šipki pojačanja. Moderna industrija proizvodi strojeve koji se mogu koristiti za šipke za savijanje, čiji je promjer u rasponu od 3 do 90 mm. Za one slučajeve kada je potrebno savijati armaturu u različitim kutovima, najbolje je koristiti opremu s hidrauličkim pogonom. Takav univerzalni stroj za savijanje ojačanja omogućuje vam da se savijte bez pukotina i nabora, što može dovesti do stvaranja unutarnjih naprezanja. Ova oprema omogućava i podešavanje kuta savijanja na 180 stupnjeva.

  Na modernom tržištu moguće je optimalno odabrati stroj za primjenu savijanja različitih tipova, uključujući i prenosive, što je jednostavna za korištenje i pristupačna cijena. Savijanje armature može se izvesti pomoću posebne opreme, kao i sa zavojnicom cijevi, koja se ugrađuje na konvencionalne radne stolove.

  Takvi uređaji za savijanje mogu biti izrađeni ručno. Međutim, upotrebljavaju se za šipke promjera ne većeg od 14 mm i nisu namijenjeni u slučajevima kada su potrebne visoke performanse. Najčešće se takvi uređaji koriste pri izvođenju privatne konstrukcije.

  Druga varijanta stroja za savijanje: kanal kao bazu, dva kuta, os rotacije i ručka

  Prilikom odabira opreme za brzo savijanje ojačanja potrebno je uzeti u obzir dva glavna faktora: maksimalni promjer šipke za savijanje i količina posla koji treba obaviti. Prilikom savijanja šipke, njegovi dijelovi podvrgnuti su različitim opterećenjima: vanjska površina rastezana i unutarnja površina je komprimirana.

  Ako nije ispravno podići opremu, može se stvarati nabor i pukotine na šipci koja se strojno obrađuje (ili će se srušiti pod utjecajem značajnih opterećenja). Kako bi se to izbjeglo, potrebno je odabrati i prilagoditi opremu za savijanje, kao i osigurati pouzdano pričvršćivanje obrađenih spojnica.

  Dizajn domaćeg stroja za savijanje

  Ručni stroj za savijanje pojačanja je vrlo jednostavan u svom dizajnu, tako da možete sami izraditi, ali za to je poželjno pronaći crteže takvog uređaja. Temelj takvog stroja, posebno oblikovanog za savijanje ojačanja vlastitim rukama, je metalni okvir, na koji se zavaruje okrugli presjek ili obični kutak.

  Ovaj uzorak je sličan prethodnom, ali kut se ovdje koristi jedna i mnogo manja duljina, a umjesto drugog kuta koristi se pokretni pin.

  Drugi element ovog uređaja je okretaljka. Ručica, središnji i savijanje igle zavareni su na njega. Udaljenost koja se mora održavati između središnjeg i igle za savijanje ovisi o maksimalnom promjeru armature koja se koristi za savijanje. Kako bi se takav ručni uređaj za savijanje metalnih spojnica koristio za šipke promjera 6-12 mm, noge njezinog postolja moraju biti čvrsto pričvršćene na pod.

  Ako vam je potreban prijenosni domaći stroj za kvalitetno savijanje ojačanja, onda su svi njegovi elementi fiksni na masivnoj ploči. Takva prijenosna ploča može se montirati na radilištu sa zakovicama ili posebnim klinovima zavarenim na dno. Međutim, samostalni stroj za savijanje armature može se koristiti samo za rad s metalnim šipkama čiji promjer ne prelazi 10 mm.

  Još jedna varijanta dizajna stroja: utor u središnjem elementu, koji je također i os rotacije poluge, omogućuje učvršćivanje armature

  Načelo rada je ista, a svaka stabilna potpora može poslužiti kao baza. Dva presjeka središnjeg elementa za ventile različitih promjera.

  Kako savijati pojačanje bez posebnog uređaja

  Često postoje slučajevi kada je uporaba strojeva za primjenu metalnih armatura fleksibilna, čak i domaća, nije moguća, a savijanje armature je neophodno. U svim takvim situacijama valja imati na umu da svaki pokušaj savijanja metalne trake vlastitim rukama može dovesti do ozbiljnih ozljeda. S takvim savijanjem, armatura može izbaciti i uzrokovati ozbiljnu štetu za vaše zdravlje.

  Opcija u žurbi. Glavna stvar - imati nešto za napraviti utor na kanalu

  Uz dobru fizičku pripremu, savijanje ojačanja vlastitim rukama može se izvesti bez upotrebe stroja, ako promjer ne prelazi 8 mm. Međutim, treba se pripremiti za činjenicu da će radijus savijanja biti prevelik, a takva savijena pojačanja neće ispuniti sve zahtjeve koji su mu nametnuti.

  I još nekoliko opcija za armature za savijanje armature iz serije "to je bolje ovaj način nego s golim rukama".

  Dva komada cijevi pomoći će savijati ojačanje u odsustvu drugih mogućnosti.

  Ako postoji zavarivanje pri ruci, kratki dio iste cijevi može se zavariti na cijev.

  Značajno poboljšanje rezultata omogućava domaći uređaj, koji se sastoji od dvije čelične cijevi, s kojima možete čak savijati šipke velikog promjera kod kuće. Za povećanje promjera savijenog armature omogućava korištenje cijevi veće duljine. Shema, prema kojoj takve samonaponske armature radi, vrlo je jednostavna: jedan kraj armature je fiksiran u jednoj cijevi, a druga cijev je stavljena na slobodni kraj trake. Kako bi savijali šipku, potrebno je koračati jednu od cijevi, a drugi, zajedno s krajnjim armiranjem koji je u njemu, podići. Jedna od cijevi sa spojnicama može se pričvrstiti u potku radi sigurnijeg učvršćenja, kopanja u tlo ili čak betoniranja.

  Ako kvaliteta savinute čelične šipke nije bitna, a betonska konstrukcija u kojoj se koriste neće doživjeti ozbiljna opterećenja tijekom rada, onda se mogu savijati na druge načine preporučene. Takve metode, osobito, uključuju rezanje na mjestu budućeg savijanja i njegovo prethodno zagrijavanje.