Krovni materijal za krovove

Krovni materijal je laminirana plastika na bazi papira (krovna kartona) i bitumenske smole. Sukladno tome, to je mekani, fleksibilni list (valjani) materijal, dovoljno izdržljiv, otporan na UV svjetlo, ekstremne temperature, otporan na vremenske utjecaje, lagan i dobar hidroizolacijski i dielektrični svojstva. Kao što vidite, navedene su mnoge prednosti, pa će vam ovaj članak reći kako pravilno kroviti krovni poklopac s krovnim materijalom za izgradnju ekonomskih krovova i vodonepropusnosti (uglavnom temelja).

Nedostatak bitumena je da se kartonska baza, premda impregnirana s bitumenom nisko-topljivog, u konačnici može slomiti ili apsorbirati vlagu ukoliko se zaštitni sloj prekine. Osim toga, nestabilna kod probijanja i suzenja; materijal je tamno, što znači da je jako vruće od sunca (premda je na vrhu prekriven slojem vatrostalne bitumenske smole).

Kartona za krovne materijale različitih marki ima različitu gustoću, koja određuje njezinu svrhu. Duljina role je 15 metara, a težina i snaga svega su različiti. Prije pokrivanja krova, krovno crijevo u valjcima mora se vraćati s natrag.

Treće slovo je vrsta vrhunskog praha, na primjer:

 • "K" - grubo zrnato
 • "P" - ljuskav
 • "M" - fino zrnato

Figure - gustoća kartona, to je više, to je jači krovni materijal.

Krovni materijal od grubog zrna uvijek je za vanjski sloj. Najmoćnija hidroizolacija daje spojeni krovni materijal, koji ima debeli gornji sloj i dodatni dno posebnog mastika. Možete ga ljepiti pomoću kerozina ili bijelog duha, ili topljenjem donjeg sloja s plamenikom.

Koliko slojeva krovnog materijala treba položiti

Broj slojeva krovnog materijala ovisi o tome koliko dugo se planira rad krova, njenog nagiba i korištene građe. Tamo gdje se materijal euroracije može položiti u jednom sloju, potrebno je 2 sloja običnog krovnog materijala.

Na padinama s nagibom od 45 stupnjeva, da bi krov, koji će trajati nekoliko godina, krovni materijal položi najmanje dva sloja: ljepilo na bitumen mastika dodatni sloj bez mrvica, a zatim gornji sloj s kamenom mrvica.

S nagibom od 20-40 stupnjeva i ako je krov potreban više izdržljiv, 10-15 godina, 3 sloja stane. Dva niža su pro forma, gornja s kamenim čipovima.

Na krovovima s malom nagibom (do 15 stupnjeva), položene su 4 platna, tri vilice i završnu obradu, postavljaju se okomito jedna na drugu.

Na ravnim krovovima napravite 5 slojeva krovnih materijala i sve ljepilo. Složene okomite jedna na drugu.

Kuhanje površine krova

Krovni materijal položi se na ravnu podlogu, rogove ili potporu. Sve krovište s krovnim materijalom obavlja se samo u bistrom vremenu. Ako kiša, možete dogovoriti autobarnicu i nastaviti s radom, ali samo ako je površina ostala suha ili se ne vlaži od prskanja, magle i visoke vlažnosti. Inače, materijal jednostavno neće stati.

Ako je krovni materijal potrebno zatvoriti s ravnim betonskim krovom (na primjer, od armiranobetonskih podova), tada je napravljena ojačana estriha debljine 3-5 cm, s nagibom (1 cm po linearnom metru) u jednom smjeru, kako bi se olakšalo uklanjanje snijega ili na kanal, Suhu ili očišćenu estrihu s četkom ili valjkom (opcija - uliti mast, mazati ga s mopom) nježno nanesite grijano ili hladno (vidi preporuke na loncu) bitumen mastika. Kada se oduzme, možete lijepiti prvi sloj krovnog materijala.

Ako je nagib malen, sandučić je potreban kontinuiran (stjenica ili šperploča, iverica), inače snijeg može gurati platno, a krovni materijal će se početi raspadati. Nagib od više od 30 do 40 stupnjeva će napraviti ne-kontinuirani sanduk, ali praznine od najviše 30 mm.

Da biste napravili krovni krov, trebate gurati ploču između farmi s potkrovlja i, pričvrstivši je izvana, noktirajte je na farmu. Počnite izraditi sanduk odozdo, kada je sanduk malo veći od širine valjka, premazan je mastikom i stavio na nju slojeviti sloj krovnog materijala paralelno s donjim rubom krova. Pričvršćen s noktima škriljevca. Zatim je napravljen sljedeći sloj letvice, itd.

Kako nanositi penetrirajuću vodonepropusnu podlogu za 100% zaštitu podruma vašeg doma od curenja.

Tehnologija opeke može vam pomoći u kratkom vremenu za izgradnju proširenja u kuću, pročitajte detaljan vodič.

Postavljanje krovnog materijala na bitumen mastika

Kuhanje mastika

Bitumenska mastika - spremna za upotrebu, koja se prodaje u bankama, ne zahtijeva topljenje. Možete rastopiti bitumensku smolu, ali to je neugodno i traumatsko. Lakše je razrijediti bitumen s benzinom do dosljednosti ljubljenja, da se okus s korištenim motornim uljem (pitajte na benzinskoj postaji). Mastika se neće ispucati, krovni materijal će biti savršeno zalijepljen na krov. Jedina značajka - mirisna i opasnost od požara, dok se ne osuši.

Postupak polaganja ruberoida

Materijal krovnog materijala nije potreban za lijepljenje. Ali ako je nagib malen i krov je zimi, potrebno je odstraniti mastiku. Prikladno je popraviti, pritiskom metalnom trakom (čelik ili aluminij) ili s letvicama, u koracima od 50 cm.

Preklapanje platna ovisi o nagibu krova. Što je veća nagib, manji je (7-20 cm). Krov mora biti pokriven odozdo prema gore, polaganje limova preklapaju se i dimenzioniranje, a zatim voda ne ulazi u šavove. Pred-tkanina ležala je u komadićima željene duljine.

Metode i tehnologija krovišta krovišta ruberoida

 • Ploče na padini. Postavite gornji red na donju stranu s preklopom od 10-20 cm, a vodu ne ulazi u šavove.
 • Tkanine uz padinu. Preklapanje na bočnoj strani obavlja se s obzirom na vjetar, također 10-20 cm. Polaganje od grede (pogled na vjetru, vjetar ne smije skinuti slojeve!).
 • Za prvi sloj preko, i za vrh - uz padinu.

Upute za korak po korak:

 1. Obično se postavlja prvi sloj krovnog materijala na bitumensku pripremljenu podlogu, s preklapanjem od 15-20 cm, paralelno s rubom krova, a krajevi su omotani pod rub krova, fiksirani s letvom.
 2. Dodatno pričvrstite noktima od škriljevca (50 cm). Oblažu se s bitumenskim mastiklom, slagaju se sljedeći sloj, s preklapanjem kroz greben (njegove platnene ploče su okomite na prvu), rubovi su također omotani.
 3. Ponovno stavite bitumen i stavite završni sloj krovnog materijala.
 4. Svaki sljedeći sloj se postavlja s pomakom od 1/3 ili 1/2 listova, tako da šavovi gornjeg sloja nisu iznad šavova nižeg: prva ploča se preklapa preko ruba ograde ili polaže, a ostatak će se kretati kao rezultat.
Postavite ruberoidne potrebe preklapaju se 5-15 cm

Da biste izgradili krov na krovu s pomičnim dnom, trebat će vam ljestve dovoljno dugo da biste bez ikakvih problema mogli noktati obloge na najvišem dijelu krova.

Za valjanje rolove ruberoida na gotovo vertikalnom sanduku, ona je obješena na kuku ili cijevi, poput krune niti. Kuka je pričvršćena na ploču letvice i, krećući ga, valjana je valjana.

Posljednji list mora biti fiksiran izvana, jer se širi kroz greben. Drugi sloj krovnog materijala može se baciti preko grebena, preko rampe, za to vam je potrebna ljestvica. Za popločavanje krovnih materijala krovni elementi se ne koriste.

Polaganje izgrađenog krovišta

Na položenom krovnom materijalu nalazi se film na grijanoj strani, s dovoljno topline za lijepljenje, postaje bijelo i opekline. Nemoguće je pregrijati plahte, lako se rastopiti.

Debljina i širina krovnog materijala za krov.

Glavne dimenzije (debljina, širina) krovnog nosača za krov određuju daljnje područje njegove uporabe.

Na primjer, tanki krovni materijal savršen je za vodonepropusne radove i kao materijal za oblaganje, ali debeli su namijenjeni za krovište.

Ruberoid debljina.

Debljina krovnog materijala sastoji se od sljedećih slojeva:

 1. Gornja.
 2. Presvlaku.
 3. Glavno.
 4. Presvlaku.
 5. Unutarnja.

U skladu s državnim propisima, standardna debljina valjanog krovnog materijala mora biti od 4-4,5 mm. Debljina se postavlja pomoću različitih vrsta finog zrnatog preljeva.

Gornji sloj praha treba zaštititi materijal od vanjskih vremenskih uvjeta (sunce, oborine, vjetar), stoga je deblji i ima pokazivače u rasponu od 3-5 mm. Prirodne komponente raspršivanja: pijesak, keramički granulat bazalta.

Debljina krovnog materijala može se odrediti prema težini, što je veći valjak, to je veća debljina mreže.

Što se tiče ruberoida, koji će se koristiti kao materijal za obloge za glavni krov, njegova debljina ne smije biti veća od 3,5 mm. Takav krovni materijal praktički nema prskanje i obrađuje se s praškom talka kako bi se izbjeglo lijepljenje platna u valjku.

Debljina krovnog materijala određuje njegovu pucajuću, deformirajuću, vodootpornu, vodonepropusnu sposobnost.

Debljina sloja krovnog materijala.

Debljina sloja krovnog materijala ovisi o čimbenicima koji utječu na nju. Ako očekujete dugo radno vrijeme krova, potrebno je koristiti najmanje dva sloja: gornja i obloge.

Krovni materijal gornjeg sloja će biti oko 5 mm, od dna do 3,5 mm. Ispada da će potrebna debljina sloja biti najmanje 9,5 mm.

Kod polaganja krovnog materijala na krovu s kutovima od 10-15 0, preporuča se dvoslojna debljina krovnog materijala. Ovo je dovoljno za opterećenje vjetrom i snijegom.

Ali na blago nagnutim dijelovima krova, gdje je moguća varijanta akumulacije sedimenata, potrebno je postaviti pet slojeva krovnog materijala: prva četiri sloja - pokrovni krovni materijal bez granularnih čipova, gornji jedan materijal s grubim zrnatim premazom (razred RK-500-2).

Debljina krovnog materijala u četiri sloja preporuča se postaviti na krovove s nagibom od 2-3 0. Za početak se koriste tri sloja krovnih materijala obloge (na primjer, marku RPP-350B), a zatim se gornji sloj primjenjuje sitnim zrnatim raspršivanjem.

Svi slojevi za polaganje obrađuju se bitumenskim materijalom, što značajno povećava sloj krova, što znači da poboljšavaju zaštitna svojstva krova.

Širina krova.

Širina ruberoida u skladu s GOST-om i tehničkim uvjetima treba imati sljedeće vrijednosti: 1000, 1025, 1050 mm. Tolerancije ne smiju biti veće od ± 5 mm, inače se valjak smatra neispravnim.

Na zahtjev kupca, proizvodnja može individualno prilagoditi problem s drugačijom širinom bitumenskog materijala.

Ako je sve u redu s indikatorom širine, ali postoje odstupanja u težini referentnih materijala, proizvod nije u kvaru, jer može postojati odstupanja u ujednačenosti taloženja sloja.

 • Zanimljivi podaci o proizvodnji ruberoida.
 • Veličina role i sastav ruberoida - korisne informacije ovdje http://urokremonta.ru/ruberoid/razmeryi-rulona-i-sostav-ruberoida.html
 • Ovdje se nalaze tehničke značajke krovnog materijala.

Preduvjet za proizvodnju valjanog krovnog materijala je primjena oznaka i dimenzija (širina, duljina, težina). To će olakšati prilagođeni prijevoz iz drugog grada.

Također gledajte zanimljiv video o obilježjima ruberoida

6 komentara: Debljina i širina krovnog remena za krov.

Obično krovni materijal ima širinu ne više od jednog metra. Najbolje je kupiti krovni pokrivač s maksimalnom debljinom, jer je jači od tankih. Kvalitetni krovni materijal u prahu treba dobro čuvati.

Širok bi bio dobar izbor, čini mi se, i bolje je postaviti krov debla. On je teži, izdržat će snažne vjetrove. Nikada nisam mislio da će staviti neke svoje slojeve na krov.

Vrlo koristan članak iz nje je naučio odabrati jednu ili debljinu i širinu krovnog materijala za krov krova. Ako još ne znate, to će vam biti korisno.

Zanimljive činjenice. Mislio sam da dimenzije nisu važne za ruberoid. No, u takvim laganim građevinskim materijalima postoje i mnoge nijanse.

Čini mi se da na mjestima gdje je moguće prikupiti oborine, dostatna je tri sloja krovnog materijala, samo na takvim mjestima treba postojati sustav odvodnje vode, barem djelomično, inače tijekom vremena u takvom dijelu krovni materijal će brzo postati neupotrebljiv.

Može se ograničiti na dva sloja, ali je potrebno prvo nanijeti površinu i obraditi bitumenom impregnacijom - tada će hidroizolacijska svojstva površine biti veća.

Izgradnja kuće

Krov je najvažniji dio kuće, čija kvaliteta određuje udobnost života u njemu. A ako su moderne vikendice prekrivene skupe krovne građe, a zatim za male seoske kuće, garaže i zgradu, većina vlasnika i dalje odabire krovne materijale. Ovaj jeftin materijal uspješno se uspostavio tijekom nekoliko desetljeća. U članku će vam reći kako odabrati pravi materijal i pokriti krov s krovom osjetio tako da će služiti za mnogo godina bez dodatnih popravaka.

sadržaj:

Prednosti krovnog materijala kao krovnog materijala

Ruberoid je jeftin i široko dostupan materijal. U svojoj jezgri, to je građevinska ploča koja je impregnirana uljnim bitumenom i obložena vatrostalnim materijalom. Ona se prodaje u obliku role različitih duljina. U nekim slučajevima sloj azbesta ili talka se nanosi na krovni materijal, ovisno o njegovoj svrsi.

Glavne prednosti ovog krovnog materijala su stvaranje vrlo dobre vodonepropusnosti, a postavljanje vlastitim rukama ne predstavlja velike poteškoće. Važna je i cijena krovnog pokrova s ​​krovištem, danas je to najjeftiniji krovni materijal.

Ali osim prednosti, ruberoid ima neke nedostatke:

 • ovaj materijal može lako zapaliti;
 • ona također ima prilično nisku snagu;
 • Nedostaci uključuju njegov izgled, na primjer, uspoređujući ga sa škriljevca ili pločica.

Krovni materijal koristi se kao završni krov, ili jednostavno kao jedan od slojeva "kolača" krova. Njezin je glavni zadatak zaštititi zgradu od oborina. Osim toga, krovni materijal se također koristi kao vodonepropusni materijal u podrumima i skladištima.

Valja reći da se koristi ne samo u građevinarstvu. Postoje neki ljudi koji uspijevaju zagrijati peć s ruberoidom i također oploditi svoj vrt. Neki čak tvrde da ima zvučno izolirane osobine, ali to, naravno, nije točno. Zvučna izolacija ovog materijala nije bolja od linoleuma.

Krovni materijal izrađen je na kartonskoj osnovi i na staklenoj vuni. Materijal na osnovi krovnog papira nema vrlo dug život i nisku čvrstoću. Zato se stavlja u pet ili više slojeva. No, krovni materijal od fiberglasa, ne možete se bojati položiti u dva ili čak jedan sloj, i to je dovoljno.

Krovni krovni uređaji

Potrebno je prethodno razvaliti valjke i omogućiti da se krovni materijal odmotava barem jedan dan. To je učinjeno tako da se ruberoid ne uvijati tijekom rada. Još jedan savjet, prije nego što počnete raditi, morate vidjeti kakvo je vrijeme u ovom trenutku. Dan bi trebao biti sunčan, a optimalna temperatura zraka je najmanje dvadeset stupnjeva.

Prvo, površina je premazana posebnim mastikacijom na bitumenskoj podlozi. Postoji veliki broj vrsta mastika, a koji će se odabrati u određenom slučaju ovisi o vrsti krovnog materijala. Preporuča se da se obratite osoblju trgovine hardverom kako biste lakše odredili materijal. Danas je na tržište ruberoid sa samoljepljivom površinom, što uvelike olakšava i ubrzava polaganje.

Tijekom instalacije, listovi su postavljeni savršeno ravnomjerno i paralelno jedan s drugim.

Obratite posebnu pažnju i na spajanje između zida i krovnog materijala - ne bi trebalo biti čak ni malih praznina.

Ukratko, možemo zaključiti. S kratkim rokovima i skromnim proračunom, ali s potrebom da se stvori pouzdani krov, a to je kvaliteta, a ne estetika krova, koja je prioritetna, bit će prilično logična i opravdana odabrati krovni osjećaj.

Označavanje ruberoida

Postoje mnoge vrste krovnih materijala za polaganje na krov, od kojih svaka ima svoju etiketu.

 • Prvo dolazi naziv materijala "P" - što znači ruberoid.
 • Druga slova označava način primjene materijala: "P" - obloge i "K" - krovište.
 • Treće slovo karakterizira vrstu preljeva: "M" - sitnozrnati, "H" - ljušteno, "K" - grubo zrnato i "P" - praškasta.
 • Brojevi nakon kratica slova upućuju na gustoću kartona.

Na primjer, neka je dešifrirati oznaku PKK-420 krovnog materijala - Krovni materijal Krovni premaz od grubog zrna gustoće od 420 g / m2.

Nezavisni krovovi s krovnim materijalom

Prije nego što počnete postavljati ruberoid, potrebno je pripremiti bitumen mastika. Ukupno, postoje dvije vrste - to je vruće i hladno mastika.

Kako izraditi bitumen mastiku i pocrnjeti to učiniti sami

Za proizvodnju mastika će trebati:

 • nekoliko komada bitumena bez nečistoća;
 • punila (najčešće je azbest);
 • plastifikator.

Za dobivanje 5 kg gotovog mastika potrebno je 4,2 kg bitumena, 0,5 kg punila (azbest, piljevina, treset, šumska mahovina, gumena mrvica ili mineralna vuna), 0,25 kg plastifikatora, koji se koristi kao otpadno ulje.

Za pripremu mastika upotrijebljeni su ogrijevni kotlovi s poklopcem. Debljina zidova od 3 mm garantira jednoliku raspodjelu topline i kao rezultat jednolika zagrijavanje bitumena.

Faze kuhanja:

 • kotao se napuni maksimalno 2/3, inače će se pasta za vrijeme kuhanja prokuhati;
 • bitumenski kotao se ne nalazi na samom vatri, već na nekoj udaljenosti od njega. Istodobno se postavlja na stabilan stalak;
 • ni u kojem slučaju ne bi trebalo dopustiti pregrijavanje bitumena, što može dovesti do uništenja strukture. Da bi se dobila homogena masa bez zeleno-žutih mjehurića, ne bi trebalo postojati temperaturne razlike;
 • prvo, morat će se slomiti najveći komadi bitumena i ukloniti prljavštinu i pijesak ako je moguće;
 • požar mora biti podešen tako da proces kuhanja polako napreduje. Ukupno, potrebno je oko 3 sata;
 • bez obzira na punilo koje se koristi, mora se slomiti i sušiti prije dodavanja u bojler;
 • plastifikator i punilo se postupno dodaju, miješaju ih s lopatom i uklanjaju nastalu pjenu.

Ako se tijekom kuhanja neočekivano pogriješilo, odmah morate zatvoriti kotao u kojem je smjesa pripremljena. Razlog za to može biti netočna raspodjela sastojaka, kao i pregrijavanje smjese. Ova mastika se ne preporučuje za upotrebu. Ako iz kotao dolazi sivi dim i čujete šum, onda je postupak ispravan.

Takva mastika se priprema neposredno prije početka krovišta, budući da njezin rok trajanja nije polje jednog dana. Kada se koristi, mora biti stalno vruće.

Za bolje prianjanje bitumenskih mastika, površina krova se najprije nanosi.

Pripravak za takav premaz je lako napraviti. Da biste to učinili, uzmite 3 dijela benzina i 1 dio bitumena. Na 76. benzinu postupno se stavlja bitumen grijana na 700 stupnjeva i temeljito se miješa sve dok se u njemu ne otopi. Nakon hlađenja, smjesa se filtrira kroz fine mreže.

Koliko slojeva krovnog materijala treba učiniti?

Ovisno o nagibu krova, koji će biti položen ruberoid i ovisi o željenom broju slojeva. Što je manja nagib krova, to je deblji sloj materijala.

Pet sloj premaza

Ta se najveća debljina preporučuje za ravne krovove. Zajedno s čvrstim temeljem, dobiva se pouzdani krov, koji je u stanju izdržati opterećenja snijega čak iu sjevernim dijelovima zemlje.

Četveroslojni stil

Koristi se na krovovima s padinama od 2-3 stupnja (ali samo na neiskorištenim). Za osnovni sloj je odabran RPO-350V i RPP-350V krovni poklopac. Na njemu se stavlja krovni materijal oznake RKM-350V ili RKM-350B (koji ima fino zrnato svlačenje).

Premazivanje u tri sloja

Ova debljina krovnog materijala je dovoljna s nagibom krova od 3 do 10 stupnjeva. U ovom slučaju RKK-350 krovni materijal najbolje se koristi kao zadnji sloj. Često, kada je krov s nagibom od 15 stupnjeva također pokriven sa samo 3 sloja. Ali, kao donji sloj se koristi materijal RKK-500A, C-PM ili RKK-400A. Vrh je postavljen od krovnog materijala RK-500-2.

Krov od dva sloja krovnog materijala

Koristi se za naginjanje krova od 10 do 15 stupnjeva. Sa strmom nagibom, preporuča se zamijeniti krovni materijal s drugim krovnim materijalima (škriljevca, metalni pločica, pocinčani ili valoviti podovi).

Alat za postavljanje krovnih materijala

Krovni alat za krovište ovisi o odabranom načinu polaganja. Postoje tri načina za to:

 • mehanička metoda. U tom slučaju krovni materijal pričvršćen je s tračnicama na noktima ili vijcima. Listovi materijala su naizmjenično valjani i složeni s preklapanjem od 15 cm duž rubova. Istodobno, letvice, smještene duž trake materijala, osiguravaju da se čvrsto pritisne do dna krova. Sukladno tome, rad će zahtijevati čekić ili odvijač, kao i posebne plastične ili željezne gljive koje će spriječiti oštećenje krovnog materijala;
 • polaganje na mastiku. Prisutnost metalnog spremnika za topljenje mastika i dugih četkica je neophodna za prikladnu primjenu vruće smjese na krovni materijal. Ova metoda podrazumijeva natapanje listova krovnog materijala s mastikacijom na cijelom području ili samo zglobovima (preklapanje). Za rad, potreban vam je valjak za primjenu sastava i ručnog valjka;
 • pomoću plinskog krovnog plamenika. Kao što ime implicira, trebat će vam ručni plamenik. S njom se rastopi donji sloj krovnog materijala koji je namotan u valjak, a sa glatkim odmotavanjem i grijanjem čvrsto je zalijepljen na površinu krova. Kako bi se eliminirao stvaranje kondenzata zbog preostalog zraka između listova, korisni je valjak koji dolazi preko cijele površine krova. Ova se metoda primjenjuje samo na ravnim površinama.

Kako izrezati ruberoid

Budući da se krovni materijal prodaje u valjcima određene duljine, često je potrebno skratiti. Ali se događa da morate rezati uz plahte. U oba slučaja, rez mora biti glatka i visoke kvalitete. Izrezivanje neće biti teško, to je učinjeno s ekonomskim ili nožem za cipele. Najbolji je uzdužni presjek, bez odstranjivanja krovnog materijala i izrezati željenu širinu od valjka s pila na stablu. Za praktičnost, preporuča se navlaživanje materijala vodom.

Priprema podnožja krova

Prije polaganja potrebno je pažljivo pripremiti i pregledati površinu krova. Mora se očistiti od ostataka, prašine i drugih kontaminanata. I također nemaju udubljenja ili značajne razlike u visini.

Tehnologija krovišta krovnih materijala

Najčešće, ravni krovovi su opremljeni garažama u zadrugama. U tom slučaju, zidovi zgrade su izrađeni od cigle i prekriveni armiranim betonskim pločama. Stoga, položiti krovni materijal nije osobito teško. Treba napomenuti da ovaj dizajn ima tri slabe točke: spajanje podnih ploča između sebe i sa zidovima.

Faze rada

Prije svega, površina je temeljito očišćena od nečistoća i ako je potrebno, isprati i osušiti sve do suhog. U slučaju mutnog vremena, ovaj se proces može ubrzati pomoću puhaljke.

Kada se priprema površina, možete početi grijati bitumen mastika. Njegova potrošnja ovisi o nejednakosti površine krova. No, u prosjeku će se dvije kante sastava potrošiti na krovnom području od 6x10 m (60m2). U ovoj fazi otopina za početnike se također pripravi prema gore navedenom receptu.

Važno je! U proizvodnji primera (primer) sa svojim vlastitim rukama, to je u benzinu izli grijani bitumen, a ne obratno! Nepoštivanje ovog pravila može dovesti do paljenja rješenja.

Primer ispunjava sve pukotine, delaminacije, pukotine. Bitumenski premaz preporuča se propustiti čitavu površinu krova, ali pri polaganju pomoću spajanja nanosi se samo na rubovima ploča krovnog materijala. U svakom slučaju, debljina mastičnog sloja ne smije biti veća od 5 mm.

Sada možete izravno nastaviti postavljati ruberoid. Radovi su izrađeni odozdo (u pravilu, još uvijek se pojavljuje lagana pristranost). Prilikom rada s plamenikom, materijalni valjci su složeni tako da se, kada se odvijaju, međusobno preklapaju za oko 15-20 cm.

Postupno se vrti, ruberoid se zagrijava plinskom krovnom svjetiljkom i pritisne (ručni valjak ili jednostavno udaranje nogama). O tome kako će biti pažljivo, ovisi o vijeku trajanja krova. To je zbog činjenice da se kondenzat neizbježno formira u slabo komprimiranim područjima, što u kratkom vremenu uništava krovne osjećaje.

Ako je podnica načinjena na mastiku, onda je u početku cijelo područje prekriven tankim slojem sastava, a na njega se postavlja krovni materijal.

Na vrhu dobivene prevlake nanosi se još jedan tanki sloj mastića i položiti drugi sloj materijala. U slučajevima pozadine, listovi bi trebali biti okomiti na prethodni sloj. Nakon polaganja, rubovi materijala su omotani i pričvršćeni na nokte škriljevca. I sve ponavlja potrebni broj puta.

Sada je vrijeme da postavimo gornji treći sloj. Krovni materijal za njega ima grubi prah koji ga štiti od utjecaja vanjskog okruženja.

Postavite je u skladu s načelom prethodnih slojeva. Također se mora dobro uklopiti, spojevi imaju potrebni preklapanje, a rubovi su čvrsto fiksirani noktima. Na ovome krovu završava. S kvalitetnom izvedbom, vijek trajanja takvog krova bit će najmanje 10 godina.

Krovni krovni ruberoid video

Trošak krovišta ruberoid krovišta

Za svaki krov količina materijala se izračunava pojedinačno i ovisi ne samo o površini koju treba pokriti, već io broju slojeva. No, u svakom slučaju, preporuča se da se materijal s marginom od oko deset posto, u slučaju nepravilne instalacije bilo kojeg odjeljka. Prodaja krovnog materijala, najčešće se izvodi u rolama od deset do petnaest metara. U prosjeku, valjak duljine 10 metara i širine 1 metar košta između 300 i 400 rubalja, ovisno o proizvođaču. Cijena maziva bitumena također varira, ali u prosjeku, dvadeset litarska kanistera košta oko 500 rubalja.

Korištenje krovnog materijala je prilično profitabilno, jer je niska cijena materijala više nego plaća za prilično niskim operativnim razdobljem. Zato je krovni materijal i dalje potreban, usprkos postojanju modernijih, visokotehnoloških i izdržljivih krovnih materijala.

Krovni krovni materijal vlastitim rukama

Prilikom gradnje krova nadstrešnica i garaža, jeftin, ali vrlo popularan materijal - krovni materijal često se koristi kao krovište. Najčešće se koristi za pokrivanje krova s ​​malim kutom nagiba, tj. Gdje druge vrste premaza ne mogu osigurati dobru vodonepropusnost. Krovni krovni materijal vlastitim rukama vrlo je moguć, samo je potrebno razumjeti tehnologiju ugradnje i značajke materijala.

Krovni krovni sloj uvijek ima nekoliko slojeva, a donji slojevi izrađeni su od obloge krovnih materijala koji nemaju zaštitni sloj, a posljednji gornji sloj je napravljen od krovnog materijala s prskanjem. Premaz ruberoida ima različitu veličinu frakcije, otpor ruberoida na oštećenje ovisi o veličini čestica.

Ploče krovnog materijala: kako ih razumjeti?

Prije svega, morate shvatiti što čini ovaj materijal. Tradicionalni, dugotrajni krovni materijal je valjani kartonski materijal, koji ima bitumensku impregnaciju, s gustom gornjom slojem, glatkom ili s posipanjem. Više modernih modifikacija krovnih materijala može se napraviti na osnovi staklenih vlakana, što osigurava dodatnu čvrstoću i otpornost na vodu materijala. Takozvani euroroofing materijal ima, nadalje, plutajući polimerni sloj koji, kada se zagrijava, formira viskoznu površinu koja omogućuje ljepljenje ruberoida u bazu. Euroruberoid ne zahtijeva primjenu mastika između slojeva.

Tradicionalni krovni materijal ima alfanumeričko označavanje, što ukazuje na njegovu svrhu i tehničke karakteristike. Za svaki sloj premaza morate odabrati odgovarajući krovni materijal.

Prvo slovo u oznaci je uvijek "P", to znači vrstu materijala - krovni materijal. Drugi može biti "K" - krovište, ili "P" obloga. Treće slovo u oznaci označava vrstu gornjeg sloja: "K" ili "M" - grubo ili fino zrnato, "H" - ljušteno, "P" - praškasto. Također se može označiti "E" - elastično. Brojevi u oznaci označavaju gustoću kartona u gramima po kvadratnom metru, a za donje slojeve krova izaberi krovni materijal RPP ili RPE za gornji sloj - RSC, RCM, RCCH, RCP. Ugrađeni krovni materijal je označen RM i RK.

Određivanje broja slojeva i izračunavanje materijala

Broj slojeva krovnog materijala za stvaranje pouzdanog premaza ovisi o krovu i mogućem opterećenju snijega, kao io pouzdanosti samog krova i njegovoj sposobnosti izdržavanja težine krovnog materijala i bitumena. Što je manja nagib krova, potrebno je više slojeva krovnog materijala za izvođenje zataljene vodonepropusne prevlake.

Ravni krovovi s nagibom do 2-3 stupnja obično zahtijevaju polaganje najmanje četiri sloja krovnog materijala: tri sloja marke RPP-350, četvrti - marku RCM-350. Ako se krov koristi za kretanje ljudi, temeljni slojevi trebaju biti četiri - ovaj krov može izdržati težinu osobe i bilo kakvo opterećenje snijega.

Krovovi s nagibom od 3 do 6 stupnjeva obično su prekriveni s tri sloja krovnog materijala - dva podloga i jedan krov. Ako je nagib krova od 6 do 15 stupnjeva, dovoljno je dva sloja krovnog materijala. Na krovovima s nagibom od više od 15 stupnjeva, krovni materijal se rijetko koristi, obično kao vodonepropusni sloj za druge vrste premaza: podloge, ondulin ili škriljevca.

Prilikom izračunavanja materijala neophodno je uzeti u obzir ne samo broj slojeva već i obvezatan preklapanje od 10 cm za svaku traku, kao i marginu od 20 cm za duljinu vrpci na grebenu i nagibu krova. Dobivena količina materijala zaokružuje se do područja valjanja.

Mastiks za lijepljenje ruberoida

Kako bi se osigurala čvrsto spajanje krovnog materijala na krov, zalijepljeno je na bitumen mastika. Izuzetak je položeni krovni materijal, koji već ima sloj ljepila. Bitumenska mastika može biti hladna, spremna i vruća, koja se mora prethodno zagrijati na temperaturi od 150-200 stupnjeva.

Hladno mastika na bazi otapala obično se prodaje u staklenama, prije nego što ga temeljito upotrijebi za miješanje. Hladna mastika je mnogo jednostavnija za uporabu, ali se suši duže, osim što ne pruža dovoljnu čvrstoću oblaganja. Stoga, kada krovni krovni materijali često koriste vrući mastiks.

Kuhanje vrućeg mastika zahtijeva malo vremena. Bitumen se prodaje u komadićima u krutom obliku i mora se zagrijati do viskoznog stanja, nakon čega se dodaje pojačivačko punilo. Bitumen se zagrijava u kotlu, kantu, bačvi ili bilo kojem drugom spremniku s puhaljkom ili otvorenim plamenom kako bi nastala pjena i rijetke mjehuriće. Pjena je uklonjena i u bitumenskom punilo u količini od 20% volumena. Punilo može biti piljevina, treset, pijesak, stakloplastike. Mastika se temeljito miješa i nanosi vruće na površinu krova.

Tehnologija polaganje ruberoida

 1. Površina krova nema ostataka starog pokrova, krhotina, prljavštine i prašine. Betonska površina može se tretirati s primerom za bitumensku mastiku koja poboljšava adheziju. Drveni krov je uvučen čvrstim sandukom iz rezane ploče, zalijepite sve utore i otvore.
 2. Izrežite ruberoid u trake potrebne duljine s marginom od 20 cm na oba kraja. Trake krovnih materijala na krovu s nagibom do 3 stupnja mogu se postaviti i uz padinu i preko. Uz veću pristranost kako bi se izbjegla stagnacija vode na spoju trake ležala uz padinu.
 3. Na pripremljenoj površini nanosi se prvi sloj bitumenskog mastika i odmah, bez čekanja da se očvrsne, položi se predfabricirani krovni poklopac marke RPP ili RPE s preklapanjem od 10 cm i pažljivo valjane valjkom, čime se osigurava puna prianjanja materijala na površinu. Valjak se može načiniti od komada metalne cijevi, ili od mekog, ali teškog materijala koji se kotrlja u valjak.

Tehnologija polaganja fuzioniranog ruberoida

 1. Priprema površine krova je praktički ista kao i priprema za korištenje krovnog pusta. Neki proizvođači proizvode odlagališta koja se mogu nanositi na stari premaz, što značajno smanjuje vrijeme za pripremu površine.
 2. Prilikom prvog pokrivanja krova, površina mora biti obrađena s polimerom ili bitumenskim mastikalom radi bolje prianjanja materijala i poboljšanja svojstava vodonepropusnosti.
 3. Valjka odloženog krovnog materijala lagano se kotrlja na mjestu i grije se s puhaljkom sve do izbjeljivanja i početka otapanja adhezivnog sloja, nakon čega se čvrsto pritisne na površinu i valjkom valjkom. Nastavite valjati valjak za 20-30 cm, ponovite postupak. Preklapanje slojeva ruberoida također bi trebalo biti oko 10 cm.

Pravilno postavljeni krovni materijal ima jamstveno razdoblje od 5 godina, ali uz dobru njegu i pravodobno čišćenje krova od snijega i krhotina, popravak oštećenih površina, takav krov može trajati više od 25 godina. Krovni materijal za krovište značajno će uštedjeti novac na izgradnji garaže i drugih zgrada.

Metode lijepljenja krovnog materijala s bitumenskim mastitom i grijanjem

U ovom ćemo članku opisati metode lijepljenja krovnog prozora.
Jedan od najlakših načina polaganja vodonepropusnog tepiha je lijepljenje krovnog materijala na bitumen mastika. Da biste to učinili, potreban vam je temeljni premaz na osnovi bitumena ili takozvani temeljni premaz. Što je potrebno za povećanje sile prianjanja (adhezija) valjanog materijala na površinu betona ili cementnog pijeska. Pogledajte fotografiju kako ovaj proces izgleda.

U slučaju lijepljenja ruberoida na stari ruberoid, uporaba krovnog premaza nije potrebna.

Bitumenska mastika se nanosi na pripremljenu bazu sa špatulama. Sloj za lijepljenje ruberoida ne više od 2 mm. Onda je valjano vodonepropusno izvuceno na obrađeno područje. Preklapanje platna materijala mora biti najmanje 80 milimetara. Lijepljenje valjaka, bez stvaranja mjehurića i nabora.
Pritisnite vodonepropusnost prije prijenosa bitumena iz šava. Kod postavljanja mekih pločica i valjanih materijala potrebno je koristiti posebne valjkaste valjke.

Nedvojbene prednosti hladnog polimernog ljepila:

 1. Praktičnost u procesu rada.
 2. Nema opasnosti od požara.


Koje se specifične marke bitumenskih masastih masa preporučuju?

Jednom kada se razgovara o metodama lijepljenja ruberoida, razumno je koristiti vrstu ljepive mastike kao mastika. Kao što su:

Ruberoid: tehničke osobine

Krovni materijal jedan je od klasičnih materijala koji se koristi kao krovni pokrov, vodonepropusni temelji, podrumi i razne inženjerske strukture smještene na krovu zgrada. Ova vrsta vodonepropusnosti također djeluje kao sloj obloge u konstrukciji krovnih konstrukcija.

Značajke aplikacije

Krovni materijal je proizvod koji se sastoji od posebnog krovnog papira impregniranog bitumenskim frakcijama. Prilikom proizvodnje, kartona se najprije tretira laganim frakcijama bitumenskih smola. Nakon što je kartonska osnova dobila svojstva otpornu na vlagu, pokriva se težim bitumenskim smjesama.

Dobiveni višeslojni materijal prekriven je raznim aditivima koji obavljaju funkcije pojačanja. Najčešće korišteni frakcijski pijesak, praškasti preljev različitih veličina zrna. Manje uobičajeno korišten talk ili azbest, za posebne uvjete za upotrebu krovnog materijala. Sadašnje tehnologije omogućuju dobivanje osjetljivih krovnih površina s odličnim svojstvima čvrstoće.

Ovaj materijal se koristi u gotovo svim vrstama konstrukcija, bez obzira na vrstu krovišta. To je zbog svestranosti proizvoda. Dakle, svaka zgrada ima temelj, koji se treba izdvojiti od vlage, zglobovi nula i prva razina zgrada moraju imati položenu ruberoidnu izolaciju.

Ploče s izbočenim balkonima štite atmosferu od izloženosti krovnom materijalu, pokrivajući ga odozgo tankom kravatom. Odgovarajuće i potporne strukture nosača, ploče su također pokrivene ovim materijalom. Ravni krovovi su uvijek izolirani od utjecaja kiše s ovim materijalom.

Polaganje je načinjeno toplom i hladnom metodom. Vruća metoda uključuje postavljanje valjaka na površinu na grijani bitumen teške frakcije ili izravno zagrijavanje valjaka plinskim plamenikom. Hladna metoda se koristi rjeđe, sastoji se od širenja role u posebnu mastiku.

Svestrana upotreba ove vrste premaza ima svoje prednosti i nedostatke, izražene od strane određenih čimbenika.

 • niske cijene;
 • jednostavnost obrade;
 • relativna lakoća postavljanja premaza;
 • izvrsna hidroizolacijska svojstva;
 • mogućnost poduzimanja željenog oblika (tijekom izolacijskih parapeta, nadstrešnica, betonskih blokova).
 • loša otpornost na fizički stres (lako je oštetiti premaz s bilo kojim objektom);
 • ograničeni vijek trajanja (sušenje, pucanje, kidanje);
 • nemogućnost korištenja za simultano estetsko i završno krovište).

Veličine, debljina, težina

Krovni materijal koji proizvodi domaća industrija ima različite veličine role, što može varirati ovisno o vrsti proizvoda. Postoje određeni standardi za veličinu role, njihovu površinu, težinu i odstupanja.

Glavni fizički parametri proizvoda:

 • širina role, mm - 1000, 1025, 1050;
 • područje valjaka, m2 - 10, 15, 20;
 • težina role (RCP-350), kg - 22-25;
 • težina 1m2 (RCP-350), kg - približno 1,7.
 • širina role, mm - ne više od ± 5;
 • odstupanja u području, m2 - ne više od ± 0,5.

Jedna m2 platna trebala bi sadržavati najmanje 0,8 kg bitumenskih tvari.

proizvođači

Trenutno u Rusiji i Ukrajini postoji mnogo biljaka koje proizvode krovište osjetilo, zajedno s ostalim hidroizolacijskim proizvodima. Sljedeći popis prikazuje neke tvrtke s sličnom proizvodnjom:

 • Balakovorezinotehnika, Balakovo;
 • Lutsk karton i tvornica ruberoida;
 • Građevinarstvo, Kijev;
 • ZKM "Aquaizol", Kharkov;
 • Zhytomyr tvornica krovnih materijala, Zhytomyr;
 • OJSC "Blasto", Kremenchug;
 • Altaikrovlya, Novoaltaisk;
 • Hydrol-Rufing, Moskva;
 • Omskkrovlya,
 • Kubangidroizolyatsiya;
 • zabrinutost TechnoNIKOL.

Svaki proizvođač nastoji postići određenu savršenost u proizvodnji ovog premaza, uz upotrebu različitih razreda bitumena, armaturnih premaza, moderniziranja proizvodnih linija.

Marke i vrste krovnih materijala

Proizvedeni proizvodi su strogo označeni, koji uzimaju u obzir svrhu vodonepropusnog materijala, njegovih fizičkih svojstava i komponenti nadomjestaka za ojačavanje.

Marka ima u svom sadržaju slova i brojeve. Pisma se tumače kako slijedi:

 • prvo slovo (P) - označava naziv materijala (krovni materijal);
 • druga slova (K) ili (P) - označava opseg primjene (K-krovište, P-obloga);
 • treće slovo karakterizira vrstu sloja za pojačanje (K, P, M, H), - grubo zrnast, prašak, fino zrnast, ljuskav.

Digitalna vrijednost označava gustoću korištene krovne ploče. U ovom slučaju mjerna jedinica je g / m2. Na primjer, slika 350 pokazuje da težina jednog metra krovnog materijala sadrži 350 g kartonske komponente.

Krovni materijal RKP 350. Vrsta krovišta, s prašnjavim praškastim slojem. Sadrži u bazi kartona, čija gustoća iznosi 350 g / m2.

 • vrsta zobenog sloja - fino zrnato (na obje strane);
 • apsorpcija vode tijekom 24 sata,% masenog udjela - ne više od 2;
 • nepropusnost vode - 72 h (tlak od 7,6 mm žive)
 • otpornost na toplinu, º-80;
 • razbijanje sile, H - 274;
 • masa bitumenskog i praškastog sloja, g / m2 - ne manje od 800;
 • duljina role, m - 15;
 • širina role, m - 14
 • težina role, kg - 24-27,
 • vrsta preljeva - kvarcna mrvica ili talk.

Značajke aplikacije. Ovaj je proizvod namijenjen premazima svih vrsta krovišta, uključujući upotrebu mekih krovnih materijala. Podložno pravilnom polaganju, ispada jeftin i prilično uska prevlaka. Preporuča se za izolaciju krovova stambenih zgrada i drugih zgrada s ravnim krovom armiranog betona.

Ruberoid RPP 300. Vrsta podloge, orijentirana na stvaranje vodonepropusnog sloja temelja, balkonskih ploča, inženjerskih struktura zgrada. Također se može koristiti kao krovni pokrivač s laganim nagibom.

 • vrsta premaza zrna je fino zrnata iznutra i grubo zrnata izvana;
 • apsorpcija vode tijekom 24 sata,% masenog udjela - ne više od 1,8;
 • nepropusnost vode - 72 sata (s tlakom od 7,0 mm Hg);
 • otpornost na toplinu, º-80;
 • lomna sila, H-216;
 • masa bitumenskog i praškastog sloja, g / m2 - ne manje od 500;
 • duljina role, m - 15;
 • širina role, m-1;
 • težina role, kg - 20;
 • vrsta odijevanja je kvarcni pijesak ili talk.

Značajke aplikacije. Ova vrsta ruberoida preporučuje se za vodonepropusnost temeljnih konstrukcija, zbog male debljine moguće je izraditi podove na složenim geometrijskim oblicima tehničkih konstrukcija. Pomoću ovog materijala provode brtvljenje spojeva ventila, ventilacijskih kanala, prolazeći kroz krovove. Ovaj materijal je idealan za izradu sloja obloge ispod glavnog krova.

Krovni materijal PKK 350. Ovaj materijal namijenjen je za izradu krovišta u zgradama s ravnim krovom. Posebna značajka je grubo zrnati premaz koji dodatno pojačava primijenjeni izolacijski sloj.

 • vrsta šljunčane prevlake je grubo zrnati sloj na vanjskoj strani role i fino zrnati iznutra;
 • apsorpcija vode, 24 h,% - 2.0;
 • otporna na vodu - 72 sata (pod tlakom od 7,6 mm Hg);
 • otpornost na toplinu, º-80;
 • sila loma, H-312;
 • masa bitumenskog i praškastog sloja, g / m2 - ne manje od 800;
 • duljina role, m-10;
 • širina role, m-1;
 • težina role, kg - oko 25;
 • vrsta preljeva - grubo kvarcni pijesak.

Značajke aplikacije. Ovaj tip preporučuje se kao krovni pokrivač u teškim klimatskim uvjetima pod kojima je moguća jaka padalina i vjetrovi vjetra, uključujući tuču.

Ruberoid TechnoNIKOL. Ova korporacija je usmjerena na proizvodnju različitih proizvoda koji se koriste u izgradnji i popravljanju zgrada. Krovni materijal, koji proizvodi tvrtka, karakterizira poboljšana fizikalno-kemijska svojstva koja se primjenjuju na krovnu ploču bitumena.

Tehničke karakteristike standarda RCP 350:

 • prašak u prahu;
 • apsorpcija vode, 24 h,% - 2;
 • otporna na vodu -72h (pri tlaku vode od 80 mm Hg);
 • otpornost na toplinu, º-80;
 • razbijanje sile, H - 274;
 • bitumenska masa, g / m2 - ne manje od 800;
 • duljina role, m - 15;
 • širina role, m-1;
 • težina role, kg - 24;
 • vrsta premaza praha - talk.

Značajke aplikacije. Ruberoid RCP 350 koji proizvodi TechnoNicol Corporation koristi se za izradu vodonepropusnog premaza za sve vrste krovova, uglavnom ravnih, s malim kutom nagiba.

GOST ruberoid proizvodi

Krovni materijal proizveden od strane različitih poduzeća mora biti u skladu s GOST 10923-93, u kojem su fiksni svi tehnički uvjeti i standardi. Državni standard uređuje sljedeće odredbe:

 • opseg primjene;
 • regulatorne reference;
 • parametri i dimenzije;
 • tehnički zahtjevi;
 • sigurnosni standardi;
 • pravila za prihvat, skladištenje i transport;
 • testni podaci;
 • preporuke za upotrebu.

Odstupanja proizvoda od GOST-a su brak i nisu predmet daljnje distribucije putem komercijalnih mreža.

Prije nego što kupite ruberoid, morate osigurati da imate certifikat kvalitete za proizvode koji se prodaju. Krovni materijal, izrađen po zanatskoj metodi, postaje neupotrebljiv tijekom jedne sezone zbog siromašnih bitumenskih sirovih materijala i nepoštivanja proizvodne tehnologije. Važno je razmotriti buduću upotrebu materijala i kupiti ga prema uvjetima korištenja.

Osobitosti krovnog pokrova s ​​krovnim materijalom

Krovni materijal - vodonepropusni materijal, izrađen na bazi kartona, impregniran uljnim bitumenom. Najčešće se prodaju u rolama.

Foto krov ruberoida

Korištenje krovnog materijala ne uključuje samo njenu primjenu na ravnim krovovima, već i za krovne krovove. Osim toga, krovni materijal je odličan vodonepropusni materijal za temelj i krov (gornji i donji slojevi). Sličan način pokrivanja krova je mekani krov TechnoNIKOL.

Krovni materijal kao krovni materijal podijeljen je u 4 vrste:

 1. Jednostavno (asfaltno). Slojevi za oblaganje, koji imaju poseban premaz, nanose se na bazu od kartona, koja je opet impregnirana bitumenom;
 2. Preklopljeni (rubumast). Za razliku od jednostavnih krovova, mnogo je lakše raditi;
 3. Ruberoid koji ima sintetičku ili stakloplastiku. Razdoblje rada doseže 12 godina;
 4. Prekrivena (euro ruberoid). Krov nove generacije, koji se temelji na bitumenskim polimernim materijalima. Praktički ne podliježe truljenju. Razdoblje rada je do 25 godina.

Pri odabiru krovnih materijala važno je znati što je određena vrsta krovnog materijala i kako napraviti kvalitetan izbor.

Kako odabrati krovni materijal za krov

Slika prikazuje role rollera

Prilikom odabira i kupnje ruberoida potrebno je obratiti pažnju na kraticu koja se sastoji od skupa brojeva i slova:

 • Prvo slovo je naziv materijala. "P" - ruberoid;
 • Drugo slovo znači odredište. "K" - krovište, "P" obloga;
 • Treće slovo (slova) će prikazati vrstu prskanja. "K" - grubo zrnato; "M" - fino zrnato; "PP" - praškasta; "H" - ljuskav;
 • Brojevi od 300 do 400 pokazuju gustoću kartona (1 grama po 1 kvadratnom metru).

Kako bismo lakše razumjeli, dajemo primjer: RKK-400 znači da je ovaj krovni materijal grubo obrađen krovni materijal gustoće 400 g po kvadratnom metru.

Postoje četiri vrste materijala:

 1. Cestarina. Temelji se na krovnim kartonskim kartonom impregniranim s podlogom od škriljca ili ugljenim supstratom. S obje strane posute kamenim prahom. Uporaba je univerzalna;
 2. Rubemast ima relativno visok indeks viskoznosti bitumena koji se primjenjuje na donjoj strani kartona. Pri postavljanju donjeg sloja mora se rastopiti ili otopiti;
 3. Ojačano staklo (stakleno mljeveno meso). Osnova nije kartona i stakloplastike. Primjena je univerzalna;
 4. Euroruberoid je posebni izgrađeni krovni materijal, čija se baza sastoji od poliestera ili staklenih vlakana na kojem se nanosi sloj bitumena s polimernim aditivima. Postavljene taljenjem donjeg sloja.

Nijanse nužne za pravilan odabir krovnog krovnog materijala:

 • Valjak treba biti glatka, izbočina slojeva ne smije biti veća od 1,5 cm;
 • Ne smije se držati zajedno;
 • Bez vidljivih oštećenja - nabore, pukotine, suze itd;
 • Impregnacija mora nužno leći ravnomjerno;
 • Svaki valjak se pakira odvojeno u papiru od širine 50 cm, što mora biti nužno označeno;
 • GOST marka mora sadržavati podatke o proizvođaču, tehničkim specifikacijama, broju serije i godini izdavanja materijala.

Kako postaviti krovni materijal na krov

Kako bi pravilno i brzo položili ruberoid na krov, važno je znati slijed polaganja ovog krovnog materijala:

 1. Ruberoid - roll materijal. Zato nekoliko dana prije posla, ruberoyd se izvlači na ravnu površinu kako bi se omogućilo izravnavanje;
 2. Na ravnim dijelovima krova, krovni materijal treba staviti u 4 sloja, a na strmim - u dva sloja;
 3. Prije polaganja krovnog materijala, površina mora biti pripremljena (mora biti suha i ravna);
 4. Ugradnja krovova treba provoditi na suhom i bez vjetra;
 5. Materijal je zalijepljen hladnim ili vrućim mastiksima, koji je određen materijalima iz kojih je izrađen krovni materijal;
 6. Za početak rada potrebno je s temeljnom podlogom krovnog podova.

Kako polaganje krovnog materijala na krovu

Krovni materijal postavljen je u nekoliko faza:

 • Pažljivo pripremite površinu. Uklonite ostatke i, ako je potrebno, isperite i ostavite da se osuši (u slučaju lošeg vremena možete upotrijebiti puhaljku);
 • Prethodno zagrijati bitumen mastika, potrošnja koja će u potpunosti ovisiti o glatkoj radnoj površini;
  Pripremite temeljni premaz i popunite pukotine, pukotine i vidljive delaminacije;

Ako je sve ispravno, onda će život krova biti duži od 10 godina. O tome nije skupo način zagrijavanja krova, pročitajte na ovoj stranici.

Kako pokriti krov garaže s krovnim osjećajem

Krov garaže, poput svakog drugog, mora biti dobro pokriven. Tehnologija polaganja ruberoida može se podijeliti u nekoliko koraka:

 • Pripremite površinu;
 • Utvrdite postojeće nedostatke - lomljenje, pukotine, rupe;
 • Zagrijati bitumen;
 • Pripremite primer (gore opisana metoda samopopravljanja);
 • Ulijte temeljni premaz u pukotine i pukotine, pustite da se osuši i podigne krov mastiklom;
 • Položite slojni sloj krovnog materijala (moguće je da će biti nekoliko takvih slojeva) preklapaju se odozdo prema gore i napunite mastiksom (morate ispuniti svaki sloj);
 • Edge za jačanje noktiju;
 • Postavite gornji sloj materijala i pričvrstite rubove.

Video upute, kako pokriti krov garaže s krovnim osjećajem

Kako bi kvalitetno pokrili krov s krovnim papirom, potrebno je uzeti u obzir nekoliko točaka, koje će biti u potpunosti otkrivene u video ispod.

Važno je znati da je prije pokrivanja krova potrebno utvrditi specifičnu težinu materijala i njegovo opterećenje na krovu. Budući da krovni sustav uvijek zauzima glavno opterećenje, ovaj izračun je potreban. Inače, krov se može saviti gravitacijom. Pročitajte ostale načine kako popraviti krov garaže na ovoj stranici.

Popravak krova na krovu

U kasno proljeće i ranu jesen, odnosno u vrijeme kad se kišna sezona završava ili će uskoro započeti, krov pokriven krovnim osjetilom mora se pregledati i identificirati greške.

Popravak će u potpunosti ovisiti o kvaliteti i količini štete:

 • Pukotine. Ako su pukotine male, onda se u početku krov mora očistiti od ostataka i temeljito osušiti. Potom prekriti mastiks i sloj bitumena, čija potrošnja u ovom slučaju ne prelazi 1,2 kg po 1 kvadratnom metru;
 • Rupe. Pažljivo pripremite površinu, očistite oba otpada i sloj starih mastika. Vrlo male rupe mogu biti jednostavno kit;
 • Ograda može ometati čišćenje krova od ostataka, ali njegov ulazak ispod krovnog tepiha je neprihvatljiv jer će slomiti vodonepropusnost i integritet baze;
 • Lagano oštećenje. Ovaj se problem može riješiti primjenom krpe od istog krovnog materijala kao i krov, rubovi mogu biti tretirani mastiklom.

Kako bi se izbjegao odstranjivanje zakrpa, popravljeni krovni prostor popravljen je ciglama, dasaka ili teških predmeta kako bi se postiglo potpuno lijepljenje i sušenje.

Kako se izračun krovišta osjeća na krovu

Fotografija prikazuje proces pokrivanja krova s ​​krovnim osjetilom.

Količina potrebnog materijala ovisi o kutu nagiba krova. Dakle, ako je kut 45 stupnjeva, potrebno je samo 1 sloj krovnog materijala, ako je potrebno 20 do 40 stupnjeva, tada su potrebni 2 sloja i pod kutem od 5-15 stupnjeva, potrebno je postaviti 4 sloja materijala.

Da biste odredili količinu ruberoida, trebate znati:

 • Krovna površina;
 • Količina materijala u valjku;
 • Potrebni broj slojeva krovnog materijala.

Treba napomenuti da će prosječni trošak materijala za 1 kvadratni metar s jednim slojem polaganja biti od 75 rubalja. Dvoslojni stil može koštati 130 rubalja po četvornom metru ili više.

Krovni materijal za krovnu vodonepropusnost

Krovni hidroizolacija pomoću krovnog materijala je najkompetentnija inačica njezinog rasporeda. Ova vrsta rada obavlja se u skladu s svim fazama, što će produžiti rad krova:

 • Priprema. Primer drvenog pokrova, priprema listova krovnih materijala. Nakon potpunog sušenja sloja tla - polaganje krovnog materijala;
 • Zagrijati bitumen (ako je potrebno), nanesite sloj za vezivanje i preklopite listove krovnog materijala (10-20 cm);

Koliko je pokriveno krovnim pokrovom

Za približan izračun troškova rada morate znati količinu materijala za polaganje.

 • Ne zaboravite da je minimalni broj slojeva dva, što znači da se područje krova mora pomnožiti sa 2.
 • Osigurajte pričuvni materijal u slučaju nepravilne instalacije i potrebe za zamjenom.
 • Kupnja mastika, ili sastojci za samostalno pripremanje. U prosjeku, 1 četvorni metar traje oko 2 litre mastika.

Ako je potrebno pokriti površinu površine od 13 četvornih metara:

 • 13x2 = 26 (budući da će slojevi krovnih materijala biti 2);
 • 250 rubalja x 2 = 500 rubalja (250 rubalja košta prosječno 1 rola krovnog materijala duljine 15 m);
 • Pakiranje 20 litara bitumenskog mastika košta oko 450 rubalja. Ako zaokružite vrijednost i uzmete 30 litara, onda 30x2 = 60.
 • Potrebno će 60 litara mastika, što znači 1350 rubalja.

Približne izračune pokazale su da će približni troškovi rada (proizvedeni) iznositi 1.850 rubalja. Ove brojke su vrlo približne, stoga se izračuni trebaju provesti na temelju točnih izračuna.

video

Polaganje krovnog materijala se javlja u nekoliko faza, što je prikazano u video ispod.

Pokrivanje krova s ​​krovnim materijalom ne samo da štiti kuću, garažu ili bilo koju drugu strukturu od vremenskih pojava, već i jamči uštede u novcu i naporima. Ruberoid je univerzalni lijek koji naširoko koristi stručnjaci. Možete pokriti krovne i krovne mastike.